Florin Cîțu

Țeapă a guvernului Cîțu pentru părinți și copii, în 2021

405
Guvernul nu respectă o prevedere impusă prin Legea Educației – prin care copii trebuie să primească o sumă de bani pentru Educație .

BUCUREȘTI, 30 dec – Sputnik. Nici anul acesta nu se va respecta un drept acordat copiilor prin Legea educației naționale nr. 1/2011 – și anume 500 de euro, în scop educațional, suma trebuind acordată încă din 2013, ”însă Guvernul a tot amânat aplicarea efectivă a prevederilor legale în cauză”, consemnează Simona Voiculescu, de la avocatnet.ro

“Statul sprijină dreptul la învăţare pe tot parcursul vieţii prin acordarea sumei reprezentând echivalentul în lei a 500 euro, calculat la cursul de schimb leu/euro comunicat de BNR şi valabil la data plăţii, fiecărui copil cetăţean român, la naşterea acestuia”, se arată ân Legea Educației. ”Suma este acordată în scop educaţional în beneficiul titularului, din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale”.

Tot în respectiva lege se arată că sprijinul de stat pentru exercitarea dreptului la educaţie permanentă prin acordarea sumei reprezentând echivalentul în lei a 500 euro ”se acordă tuturor copiilor născuţi după data intrării în vigoare a prezentei legi”, adică după februarie 2011.

Ei bine, banii nu vor fi dați nici în următorul an, constată avocat.net, după ce a consultat un proiect de ordonanță ”ce ar trebui să fie adoptat în ședința Guvernului din 30 decembrie”.  Sursa citată arătă că, prin proiectul de act normativ, se amână acordarea sumei până pe 31 decembrie 2021.

Dar, mai este un aspect important, pentru a fi acordată suma respectivă, trebuie adoptate norme suplimentare de aplicare a prevederii. Un caz specific, de altfel, legislației de după 1991 – de când a dispărut formula ”normelor tranzitorii” de aplicare, emise odată cu actul normativ.

Totodată, în nota de fundamentare a proiectului de OUG se arată că, numai pentru 2021, ar fi nevoie de fonduri publice de circa un miliard de euro – adică peste 2.000.000 de copii ar trebui să primească sprijinul de 500 de euro!

Cum ar trebui primiți acești bani? ”Cei 500 de euro vor fi depuși de autorități, în baza certificatului de naștere, într-un cont de depozit ("cont pentru educație permanentă") deschis la Trezoreria Statului, pe numele copilului, de către oricare dintre părinți, împuternicitul acestora sau reprezentantul legal”, scrie avocat.net.

”Și părinții vor avea posibilitatea să depună bani în acest cont, iar pentru sumele aflate la Trezorerie se va plăti o dobândă anuală din bugetul statului”, scrie sursa citată, explicând că practic, titularul contului va fi copilul, ”el urmând să fie singura persoană care va putea să retragă sume, începând de la vârsta de 16 ani și cu acordul expres al părinților”.

De asemenea, este prevăzut că retragerea și folosirea banilor copiilor în alt scop decât cel educațional ”va reprezenta infracțiune și se va putea pedepsi cu închisoare de la șase luni la un an”.

405
Tagurile:
Florin Cîţu, Copii, Părinți
Tematic
Orban - în pericol! Cîțu și-a răsplătit salvatorul!
Cum se face de râs Guvernul Cîțu încă de la prima ședință
Salarii profesori 2021: Cîțu, anunțul care ruinează speranțele

Organismul îşi poate aminti coronavirusurile cum poate lupta împotriva noului virus

98
(reînnoit 17:46 25.01.2021)
Ce se întâmplă atunci când noul coronavirus intră într-un organism care a suferit anterior de boli cauzate de alți agenți patogeni similari. Ce dezvăluie un nou studiu.

BUCUREŞTI, 25 ian – Sputnik. Atunci când noul coronavirus intră într-un organism care a suferit anterior de boli cauzate de alți agenți patogeni similari, acesta poate provoca anticorpi deja existenți care luptă împotriva acestei infecții, spun cercetătorii. Potrivit acestora, acest lucru poate ajuta organismul să lupte mai bine împotriva Covid-19.

Prin urmare, infecțiile cu coronavirus suferite anterior de o persoană pot ajuta sistemul imunitar să lupte împotriva SARS-CoV-2, potrivit unui studiu publicat în revista Cell Reports Medicine.O echipă de oameni de știință americani a ajuns la această concluzie.

Oamenii de știință au studiat răspunsul imun la coronavirusurile MERS-CoV și SARS-CoV-1, precum și la alte patru care nu sunt fatale, dar care provoacă o reacție care duce la răceală.

Conform rezultatelor studiului, SARS-CoV-2, la intrarea în organism, poate provoca reacția anticorpilor generați în timpul bolilor anterioare.

„Ceea ce înseamnă că este posibil să avem deja o imunitate la acest virus”, a declarat John Altin, specialist în boli infecțioase și autor al studiului, într-o declarație publicată de EurekAlert.

Specialistul a spus că anticorpii se pot conecta la elemente ale noului coronavirus, iar răspunsul imun poate fi facilitat prin contactul cu alte tulpini ale virusului.

Datele obținute de oamenii de știință vor ajuta la dezvoltarea de noi metode de diagnostic și tratament, de noi vaccinuri sau alte modalități de protecție împotriva mutațiilor și a Covid-19, potrivit Sputnik France.

În plus, cercetătorii consideră că descoperirile îi pot ajuta să înțeleagă de ce la unele persoane Covid-19 provoacă simptome ușoare sau niciun simptom, în timp ce la altele, infecția este severă și poate duce la spitalizare sau moarte.

98
Tagurile:
coronavirus
Tematic
Rusia înregistrează o scădere a noilor cazuri zilnice de COVID-19
MAE: Noi condiții de intrare în Franța în condițiile pandemiei COVID-19
Președintele Mexicului are Covid 19 și vrea să îl sune pe Putin pentru vaccinul Sputnik V

Загрузка...
Девушка закрывает лицо руками

Frica, catalogată ca unul dintre motivele infecției cu coronavirus

113
(reînnoit 17:47 25.01.2021)
Psihoterapeutul Igor Salyntsev, a catalogat frica ca fiind unul dintre motivele infecției cu coronavirus

BUCUREȘTI, 25 ian - Sputnik. Panica creată de frica în fața Coronavirusului poate duce la probleme reale de sănătate, psihoterapeutul Igor Salyntsev și-a exprimat această opinie într-un interviu acordat pentru radioului Sputnik .

Starea emoțională și mentală a unei persoane se reflectă în fiziologie, a remarcat specialistul.

"Anxietatea excesivă, în creștere, dacă nu ne ocupăm de ea și nu este tratată, reduce nivelul de stabilitate mentală, reduce procesele metabolice din organism și puterea acestuia. În consecință, imunitatea va scădea și vulnerabilitatea la diferite patologii va crește. O persoană anxioasă este mai vulnerabilă, inclusiv și la patologia virală ", a explicat Salyntsev.

Potrivit medicului, vaccinul împotriva coronavirusului va fi soluția la două probleme simultan: va proteja organismul de COVID-19 și va reduce nivelul de anxietate. Acest lucru va elimina presiunea negativă asupra sistemului imunitar, ceea ce face ca organismul să fie vulnerabil la orice infecție.

În plus, psihoterapeutul a sfătuit să nu se mai acorde atenție zvonurilor despre coronavirus și să se încerce să obțină informații doar din surse de încredere.

"Cu cât o persoană este mai informată, cu atât este mai puțin tulburat și mai puțin fricos. Oamenii se tem când nu știu ceva, nu înțeleg suficient sau se bazează pe informații și zvonuri inexacte", a mai adăugat Igor Salyntsev.

 

113
Tagurile:
coronavirus, Frică

Загрузка...