Și atunci, se pune întrebarea: mâncăm numai fiindcă ne este poftă sau fiindcă ne este foame?
Medicul nutriționist Mihaela Bilic a făcut diferența între foame și poftă și a explicat cum se manifestă fiecare, astfel încât să le putem gestiona.
Aceasta a precizat că ține mult de psihologie și că una e pofta, care apare oricând, și ala e foamea.
”Pofta e mai mult indusă de minte, pofta este foarte mult indusă de vizual, și din cauza asta, inclusiv în momentul în care încercăm un pic să ținem distanță de mâncare, tot ce ține de vizual, olfactiv, trebuie evitat”, spune Bilic, potrivit digi24.ro.
În opinia sa, nu trebuie să mâncăm ”fiindcă așa trebuie”, ci trebuie să reconectăm ființa noastră cu senzațiile alimentare, să învățăm ce este foamea și că aceasta trebuie satisfăcută doar când ajunge la o intensitate de 5-6, la o scară de până la 10.
Mai exact, noi nu trebuie să mâncăm la prima senzație de foame, ci avem nevoie să mai așteptăm de la acel semnal încă o oră, chiar o oră și jumătate ”și vom vedea cu surprindere că acea mică senzație de foame dispare”.
Bilic a dat asigurări că natura nu ne-a lăsat să uităm de senzația de foame, așa că nu există nici un pericol ca noi să murim de foame.
BUCUREŞTI, 23 ian – Sputnik. Pentru a vă simți în formă, este în primul rând important să nu uitați plăcerea de a mânca, pentru a calcula obsesiv aportul de calorii din farfurie, sfătuiește un nutriţionist de pe platforma Ldpeople, citat de Sputnik France.
Într-adevăr, sentimentul de satisfacție după o masă bună determină secreția de hormoni care ajută la digerarea corectă a alimentelor. Stresul, pe de altă parte, are întotdeauna un efect negativ.
Totuşi, o dietă echilibrată este importantă. Raţiile de proteine, fibre, suc de lămâie, lipide bune și zaharuri (de preferință lente) trebuie armonizate.
Cantitatea necesară de vitamine și fibre este asigurată de fructele și legumele de sezon. Peştele conține substanțe nutritive esențiale pentru creier și lipide utile. Pe de altă parte, mesele gătite sunt destul de sărace în proteine, vitamine și fibre.
Totuşi, atunci când gătiți acasă, este recomandabil să adăugați suc de lămâie la porţiile de mâncare pentru a vă menține în formă.
Profesioniștii din domeniul sănătății vorbesc despre beneficiile consumului zilnic de suc de lămâie în apă călduță pe stomacul gol. Însă prioritatea este să beți 1,5 litri de lichide neîndulcite pe zi. Prin urmare, este mai bine să începeți cu acest obiectiv.
În ceea ce privește gustările între mese, depinde de metabolismul fiecărei persoane. Unii oameni au nevoie de puțin „combustibil” între mese. Important este să evitaţi zahărul şi dulciurile, care nu este bune pentru organism, şi să optaţi pentru un fruct.
BUCUREȘTI, 22 ian - Sputnik. Specie vegetală aproape misterioasă, măslinul hrănește oameni și alte ființe cu fructele sale atât de neobișnuite în dulcea lume a fructelor.
Atât fructele, cât și uleiul se bucură de o tot mai mare atenție din partea consumatorilor, motiv pentru care eforturile de creștere a producției de măsline au antrenat întinderea suprafețelor cultivate cu măslini, ameliorarea varietăților și a soiurilor, perfecționarea metodelor de preparare.
Cu toate acestea sunt și unele recomandări față de consumul de măsline, indeosebi față de cele înnegrite artificial.
Potrivit specialiștilor, măslinele negre sunt foarte des colorate, înnegrite cu două substanțe speciale, care în timp, pot duce la îmbolnăviorea gravă a ficatului. Iată de ce trebuie să ai grijă când cumperi măsline negre.
Consumul de măsline înnegrite artificial crește riscul apariției cancerului gastric. Aceasta e concluzia îngrijorătoare la care au ajuns experiții.
Măslinele înnegrite prin oxidare sunt obţinute din măsline verzi sau blonde cu ajutorul gluconatului feros sau a lactatului feros, doi aditivi alimentari care pot afecta în mod grav mucoasa gastrică.
Colorarea măslinelor cu aditivi feroşi nu este ilegală atât timp cât cantitatea de aditivi folosită nu depăşeşte limitele permise.
E579 – gluconatul feros este un stabilizator artificial de culoare, care în combinație cu oxigenul, declanșează reacția de oxidare în urma căreia măslinele verzi sau blonde devin negre. Gluconatul feros provoacă eroziuni la nivelul mucoasei esofagului și stomacului.
E585 – lactatul feros este un stabilizator artificial de culoare, având același rol tehnologic și aceleași reacții adverse ca ale gluconatului feros.
Potrivit nutriționiștilor, dintr-o sută de grame de măsline asimilăm 15 miligrame de fier, adică exact necesarul zilnic de fier.