Ornament de Crăciun

Tradiții de Crăciun: ce trebuie făcut meargă bine și aveți spor

429
(reînnoit 12:17 24.12.2020)
Creștinii sărbătoresc, în data de 25 decembrie, nașterea Mântuitorului, fiind o zi extrem de importantă, deoarece atunci s-a petrecut nașterea trupească a lui Iisus Hristos. Ce tradiții sunt în popor.

BUCUREȘTI, 24 dec – Sputnik. Astăzi, în Ajunul Crăciunului, în biserici se citesc Ceasurile Împărătești și se săvârșește Vesperoliturghia Sfântului Vasile cel Mare – Liturghia de seară.

De asemenea, la toate aceste slujbe sunt citite profeții din Vechiul Testament despre Nașterea Domnului.

Un vechi obicei românesc ce se ține de Crăciun în zonele rurale din țară este ca, în Ajun, gospodarii să se trezească devreme și să facă foc în sobă. Cu o rămurică a unui pom din grădină trebuie să jăruiască tăciunii aprinși în timp ce spun: ”Bună dimineața la Moș Ajun/C-a venit într-un ceas bun/Să ne-aducă porcii grași și unturoși/Și oamenii sănătoși/Vacile cu viței, oile cu miei, scroafele cu purcei, cloștile cu pui, găinile cu ouă”. La final, ei spuneau ”La anul și la mulți ani!”, informează calendarortodox.ro

În prima zi de Crăciun, foarte mulți colindători se perindă pe străzile și ulițele acoperite cu zăpadă ale satelor și ale orașelor cu o stea din carton și hârtie în mână. Pe stea sunt pictate scene biblice.

O altă tradiție importantă este chiar masa de Crăciun. Aceasta se organizează în 25 decembrie, după un post de șase săptămâni.

În dimineaţa de Crăciun se spune în popor că este bine să ne spălăm cu apă curată pe față, luată dintr-un izvor sau fântână, și să punem în apă o monedă de argint. Astfel, tot anul vom fi curaţi ca argintul, sănătoși şi vom avea parte de bani.

De asemenea, gospodinele știu că toată casa trebuie curățată lună înainte de Ajun, când nu mai au voie să dea cu mătura, pentru că o veche superstiție spune că așa se alungă norocul din casă. Iar creștinii nu au voie să bea rachiu în Ajunul Crăciunului.

429
Tagurile:
Tradiții, Crăciun
Fructe și legume

Cum influențează fructele și legumele asupra imunității

39
(reînnoit 17:19 15.01.2021)
Legumele și fructele susțin imunitatea: vitaminele, antioxidanții, mineralele și proteinele din alimente asigură, în mod indirect, susținerea imunitară, deoarece oferă organismului “echipamentul” nutriățional potrivit.

Fructe și legume
© Sputnik / Eleonora Lisnic
BUCUREȘTI, 15 ian - Sputnik. Compoziția fructelor și legumelor conține enzima de acid ascorbic, ce distruge vitamina C, care este necesară pentru întărirea sistemului imunitar și este vitală pentru majoritatea reacțiilor din organism. Acest lucru a fost afirmat într-un interviu acordat pentru radio Sputnik de către candidatul în științe medicale, nutriționistul, profesorul asociat al facultății de medicină a Universității de Stat din Sankt Petersburg, Andrei Bobrovsky .

Mai mult decât atât, există o mulțime de acid ascorbic în castraveți și dovlecei, este prezent și în cantități semnificative, de exemplu, în conopidă, struguri, mere. Dar acest lucru nu înseamnă că utilizarea acestor produse poate reprezenta un pericol, a explicat medicul.

Acidul ascorbic a fost acuzat că inactivează vitamina C, dar, potrivit medicului, această acuzație este exagerată.

„De fapt, fructele și legumele cu un conținut ridicat de acid ascorbic au un efect foarte mic asupra distrugerii vitaminei C. Acest lucru se întâmplă, dar, în primul rând, multe metode de gătit distrug această enzimă și, în al doilea rând, în interiorul corpului, efectul acesteia este extrem de slab”, a spus  Bobrovsky în emisie la radio Sputnik.

Omul de știință este sigur că consumul de fructe și legume care conțin acid ascorbic nu poate duce la deficiența vitaminei C.

"La o persoană modernă, o lipsă de vitamina C poate fi găsită destul de rar. De exemplu, la o persoană care nu mănâncă deloc verdeață, legume și fructe. Există puține astfel de persoane, deficiența lor nu va mai fi asociată cu faptul că consumă multe alimente cu continut de acid ascorbic, dar cu faptul că consumă puține produse cu vitamina C ", - a spus Andrei Bobrovsky.

39
Tagurile:
Legume, Fructe
Tematic
Avertizare: pesticide în fructe/legume de import, focarele de pestă porcină, în creştere
Dezvăluire surprinzătoare: sucurile de fructe 100% naturale cresc riscul de cancer
Merele românești se strică, școlarii primesc fructe din Polonia. Până când?

Загрузка...
Mihai Eminescu la 35 de ani, în 1885.

Trăim ce am votat: România, făcută de râs de Ziua Culturii!

199
(reînnoit 14:07 15.01.2021)
Noua putere a instalat în funcția de președinte al Comisie se Cultură un parlamentar care face de râs instituția și, implicit, România.

BUCUREȘTI, 15 ian – Sputnik. Astăzi, în România se sărbătorește Ziua Culturii Naționale, stabilită ca atare prin Legea Nr. 238 din 7 decembrie 2010. Ziua de 15 ianuarie a fost aleasă pentru că este data considerată a nașterii poetului național, Mihai Eminescu.

În mod normal, Ziua Culturii Naționale ar fi trebui sărbătorită prin manifestări, prin omagierea lui Eminescu și a marilor noștri creatori – deci o zi dedicată, tradițiilor, operelor,  spiritului și vocației culturale a românilor.

Nu a fost așa, din motive obiective – restricțiile pandemiei – dar și din cauza unor personaje actuale. Un exemplu nefericit, este chiar cel desemnat președinte al Comisiei de Cultură a Camerei Deputaților, Iulian Bulai.

Mesajul acestuia de Ziua Culturii Naționale – și Ziua Eminescu – este unul care profanează, pur și simplu imaginea sacră a geniului culturii române.

Iată textul deputatului Iulian Bulai, președinte al Comisiei de Cultură din Parlamentul României:

”Dacă Eminescu ar fi trăit astăzi:

- ar fi semnat pentru “Fără penali în funcții publice”.

- ar fi eliminat pensiile speciale.

- ar fi desființat inspectoratele școlare, pe care le știa bine.

- ar fi vrut să construim mai repede autostrada A8, pentru a ajunge mai repede de la Iași la Viena.

- ar fi reformat radical TVR, SRR și CNA.

La mulți ani, Mihai!

Mulțumim pentru moștenirea primită de la tine!”

Așa cum precizam, prin funcția ocupată de autorul postării, președinte al Comisiei de Cultură, România se face de râs, pur și simplu!

Această dovadă de tembelism nu este singura, individul a proferat în trecut și aberații blasfematoare despre… Iisus Hristos și Nașterea prin Duhul Sfânt.

„Un copil. Sărac şi provenit dintr-o familie foarte ciudată. Un tată trecut de prima tinereţe şi o mamă adolescentă. Apărut în lume fără ca părinţii lui să fi făcut dragoste. Cu o mamă surogat şi un tată care acceptă paternitatea fără să fi contribuit la ea. Refuzat de comunitate. Născut fără ca părinţii să fi fost căsătoriţi, doar logodiţi. Naşterea lui arată extraordinarul dar şi limitele societăţii în care a apărut”, - a scris Iulian Bulai.

Ori, într-o țară ultra majoritar creștină, a pune în fruntea Comisiei de Cultură un personaj care fie are blasfemia ca mod de exprimare, fie… atât îl duce mintea și cultura, ei bine asta este o insultă aducă Culturii Române.

A pune în fruntea Comisiei de Cultură un asemenea personaj este o insultă pentru o țară al cărei simbol creator este Mihai Eminescu.

Schimbarea sa din funcție este unica soluție – nu pentru a spăla rușinea din 15 ianuarie 2021 – ci ca măsură profilactică pentru salvarea sănătății mintale a României de mâine.

 

 

 

 

 

199
Tagurile:
România, Mihai Eminescu
Tematic
Maia Sandu, laureat al Festivalului de Literatură ”Mihai Eminescu”
Ce cunosc moldovenii despre Mihai Eminescu – Video
Cum a fost marcată la Chișinău Ziua Națională a Culturii și a comemorării lui Eminescu

Загрузка...