Bucătar

Ce mâncăm de sărbători: Recomandările unui nutriționist

81
(reînnoit 09:30 12.12.2020)
Iată că am ajuns în pragul sărbătorilor de iarnă, iar gospodinele încep să se pregătească și fac deja lista de cumpărături. Nutriționiștii vin cu recomandări, astfel ca să evităm intoxicațiile alimentare de sărbători, dar și ca să nu adăugăm câteva kilograme nedorite.

CHIȘINĂU 12 dec - Sputnik. Sărbătorile presupun, în afară de bucuria întâlnirii cu cei dragi, și mesele pline cu de toate. Nutriționiștii recomandă să nu ne avântăm în a pregăti numeroase feluri de bucate și în cantități foarte mari, ci să pregătim totul în porții, astfel ca să evităm risipa de mâncare. Cristina Cerevatenco a declarat pentru Sputnik Moldova că este bine să se facă pauze în timpul meselor de sărbătoare pentru ca stomacul să reușească să digere mâncarea. 

„Greșeala noastră este că noi mâncăm pe parcursul a două, trei, patru ore încontinuu. Chiar dacă pe masă este o mâncare sănătoasă, dar faptul că noi nu dăm acest repaos pentru sistemul digestiv duce la prelungirea procesului de digestie și apare riscul de a face intoxicație alimentară. (...) Ar fi bine să luăm o pauză și să strângem masa, pentru că alimentele care stau timp de câteva ore la temperatura camerei deja încep să se altereze și atunci există și riscul de intoxicație”, a menționat nutriționistul Cristina Cerevatenco.

Specialistul recomandă ca după masa de sărbătoare să facem mișcare, să ieșim la o plimbare sau să ne implicăm în alte activități prin casă. Totodată, Cristina Cerevatenco susține că deliciile culinare nu trebuie pregătite toate într-o zi, deoarece există riscul ca mâncarea să nu fie consumată și să fim nevoiți să o aruncăm la coș. 

„Pe masă este bine să fie două, trei feluri de mâncare principală, din pui sau ce mai pregătim de obicei, pește și numaidecât să avem salate și legume gătite. Fiindcă legumele ajută procesul de digestie și, combinându-le cu carnea, ne va fi mai ușor să digerăm mâncarea”, a precizat specialistul.

Alcoolul trebuie consumat în cantități mici, iar înainte de masă trebuie să bem multă apă, astfel ca organismul să fie suficient de hidratat. Nutriționistul recomandă să se evite bucatele cu maioneză, deoarece ea prelungește procesul de digestie. Maioneza poate fi înlocuită cu iaurtul grecesc, spune specialistul. Totodată, desertul se recomandă a fi consumat la un interval de două-trei ore de la masa principală. 

„Ceea ce ține de salate din frunze sau legume, a doua zi ele nu mai pot fi consumate. Legumele gătite le putem lăsa pentru a doua zi. Preparatele din carne, pește, dacă știm că a două zi le vom consuma, le putem lăsa la frigider, dar dacă nu, atunci le punem imediat la congelator”, a spus Cristina Cerevatenco.

Ea mai afirmă că ar fi bine să se facă o listă înainte de a merge la cumpărături, pentru a procura doar produsele necesare și a evita surplusul de mâncare.

„Este bine să avem pe masă mai multe tipuri de proteine și să evităm combinațiile de proteine anume în salate cu maioneză. Nu este bine să avem și piept de pui, cașcavalul, ouă, deci toate împreună. Combinând astfel de alimente care sunt destul de greu de digerat, noi îi dăm prea mult de lucru sistemului digestiv și ele nu vor reuși să fie digerate eficient. (...) Mai bine optăm pentru salate mai ușoare care conțin doar un tip de proteină”, a specificat nutriționistul.

Cristina Cerevatenco susține că produsele procurate trebuie să fie proaspete, iar bucate care conțin ouă să le evităm pentru că ouăle sunt ușor perisabile și, consumate mai târziu, pot provoca intoxicații alimentare. 

„Recomand să fie consumat ananasul pentru că el conține o enzimă care ne ajută să digerăm proteinele și, de asemenea, la masa de sărbătoare ar fi bine să consumăm ceva din băuturile calde, care la fel stimulează digestia. Astfel de băuturi sunt limonada, băutura caldă cu ghimbir, cu scorțișoară. Aceste băuturi se beau între mese, nu neapărat înainte sau după masă”, a conchis Cristina Cerevatenco.

81
Tagurile:
nutriționist
Tematic
Nutriționist: Iată cât de periculoasă este carnea pentru oameni
Nutriționist, despre pericolul mortal de pierdere rapidă în greutate
Cele mai periculoase băuturi fierbinţi – nutriționist rus
Parlamentul României

Video: Incident mortal în fața Parlamentului Polițist decedat!

135
(reînnoit 20:28 25.02.2021)
Un accident foarte grav a fost provocat în fața Parlamentului – un teribilism stupida avut consecințe fatale.

BUCUREȘTI, 25 feb – Sputnik. Cea mai frumoasă zi a anului 2021 a adus un incident deosebit de grav – un accident chiar în fața clădirii Parlamentului!

Accidentul a fost provocat de un motociclist de numai 30 de ani, care a făcut un gest teribilist – și fatal – rulând pe o roată și intrând în coliziune cu un autovehicul.

Conform unor martori, citați de „Știri pe surse”, motociclistul ”s-a ridicat pe o roată și a circulat așa timp de câteva secunde”. Teribilistul a ajuns la limită la semaforul aflat pe culoarea roșie, a încercat să frâneze, dar a intrat într-o mașină care circula regulamentar.

Din păcate motociclistul teribilist a intrat imediat în stop cardiorespirator și, conform ultimelor informații,  nu a mai putut fi salvat.

De asemenea, martorii spun că în mașina care a fost lovită de motocicletă se afla și un copil, care a fost rănit.

Update

Bomba vine abia la final – teribilistul era… polițist la Rutieră! Agentul era aflat în afara serviciului și folosea motocicleta proprietate personală pe o roată, a făcut ”manevre nepermise pe un drum public” și, neputând să se mai oprească, a intrat violent în mașina care venea pe sens opus.

S-a constat că polițistul NU consumase alcool, a fost doar un gest de teribilism fatal al unui motociclist pasionat. O pasiune fatală, din păcate…

135
Tagurile:
Parlament

Загрузка...
Sputnik V

În Muntenegru a ajuns prima partidă Sputnik V din Rusia

28
În Muntenegru a ajuns prima partidă a vaccinului rusesc Sputnik V. Mai devreme, republica obținuse preparatul rusesc din Serbia.

BUCUREȘTI, 25 feb – Sputnik. Prima partidă a vaccinului rusesc Sputnik V a ajuns joi din Rusia în Muntenegru, anunță guvernul țării.

Вакцина против новой коронавирусной инфекции впервые в мире зарегистрирована в России 11 августа
РФПИ и Центр имени Гамалеи

Din Rusia, în Muntenegru a sosit o partidă de cinci mii de doze ale vaccinului Sputnik V, a anunțat cabinetul de miniștri într-o postare pe Twitter, specificând că e prima partidă primită în urma unei înțelegeri cu partea rusă. Pe 23 februarie, ministrul Sănătății al Muntenegrului, Jelena Borovinić Bojović, și-a administrat primul component al vaccinului de producție rusească, oferit de către autoritățile din Serbia. Joi, ministrul Sănătății a întâmpinat aeroport preparatul de imunizare din Rusia.

În mesajul guvernului Muntenegrului se menționează că în următoarele zile din Beijing în Podgorica vor pleca 30 mii de doze ale vaccinului chinez Sinopharm.

Pe 20 februarie, în Muntenegru a demarat campania de vaccinare cu preparatul Sputnik V, obținut din Serbia, după ce premierul Serbiei, Ana Brnabić, a transmis personal autorităților muntenegrene 2 mii de doze ale preparatului de producție rusească.

Reprezentanții Ministerului Sănătății din Muntenegru au declarat agenției RIA Novosti că poartă negocieri cu reprezentanții guvernului rus și Centrul Gamaleia cu privire la livrările Sputnik V din Rusia. Mai devreme, autoritatea de reglementare a medicamentelor a aprobat importul vaccinului rusesc.

28
Tagurile:
vaccin, Sputnik V
Тема:
Vaccinul Sputnik V
Tematic
Ce cantitate a vaccinului „Sputnik V” vor produce în comun Rusia și Iran
În San Marino a ajuns prima partidă a vaccinului Sputnik V
O altă țară din America de Sud aprobă vaccinul rusesc Sputnik V
O partidă a vaccinului Sputnik V a ajuns în Ungaria
Vaccinul ”Sputnik V”, și mai accesibil: Cât costă acum

Загрузка...
В России сегодня презентовали международный проект Бессмертная память

“Memoria nemuritoare”: În Rusia a fost prezentat un nou proiect

25
(reînnoit 19:50 25.02.2021)
În centrul de presă al grupului media „Rossiya Segodnya” de la Moscova s-a desfășurat o masă rotundă în format de videoconferință, dedicată prezentării unui nou proiect.

CHIȘINĂU, 25 feb – Sputnik. Conferința video “Genocidul nazist: noi documente și materiale” a reunit participanți din Rusia, Letonia, Kazahstan și Tadjikistan, raportori ai Adunării popoarelor din Eurasia și experți ai proiectului multimedia al agenției RIA Novosti “Nürnberg. Începutul păcii”.

Subiectul central al discuțiilor a constituit prezentarea proiectului internațional al adunării – “Memoria nemuritoare”, sarcina căreia este identificarea și digitalizarea unei cantități mari de date din arhivele străine, care arată proporțiile crimelor naziștilor împotriva cetățenilor sovietici. De asemenea, proiectul va include și materialele făcute publice după încheierea Tribunalului de la Nürnberg, primul din istorie care a recunoscut agresiunea drept cea mai gravă crimă și a prezentat opiniei publice crimele naziștilor împotriva păcii și umanității, transmite RIA Novosti.

Andrei Beliyaninov, secretarul general al Adunării popoarelor Eurasiei: “Societatea civilă din Rusia și restul lumii se alătură tot mai activ păstrării memoriei istorice. Activitatea Comitetului organizatoric internațional a proiectului “Memoria nemuritoare” de păstrare a patrimoniului istoric al Marelui Război pentru Apărarea Patriei și al Celui De-Al Doilea Război Mondial răspunde în același timp intereselor Rusiei și tuturor statelor – învingătoare și aliate. Existența unei cereri pentru o astfel de structură civică devine tot mai evidentă, dacă luăm în considerație campania propagandistică antirusă fără precedent, declanșată în ultimii ani. În toată lumea devine tot mai dificilă să organizăm și să desfășurăm evenimente legate de comemorarea chiar și a unor evenimente care sunt lipsite de orice ambiguitate în conținutul lor ideologic, cum ar fi înfrângerea fascismului de către Uniunea Sovietică și țările din coaliția antihitleristă. O sarcină importantă a comitetului internațional organizator al proiectului “Memoria nemuritoare” este crearea unei bănci digitale comune a documentelor cu privire la crimele naziste, precum și crearea unor dosare ale naziștilor și complicilor lor, care au comis crime împotriva păcii și umanității. Această sarcină științifică și organizatorică onorabilă cade pe umerii generației actuale. Îndeplinirea ei va contribui la restabilirea dreptății istorice și va deveni o barieră sigură în fața celor care încearcă să rescrie istoria, să reabiliteze nazismul și să ponegrească marea victorie a poporului sovietic și a tuturor țărilor și popoarelor, a învingătorilor nazismului”.

De asemenea, în cadrul mesei rotunde au fost prezentat și proiectul transmedia istoric al RIA Novosti – “Nürnberg. Începutul păcii”, lansat în anul aniversării a 75-a de la principalul proces de judecată al secolului XX. În cadrul acestui proiect, pe portalul nuremberg.media și în rețele de socializare sunt publicate materiale dedicate Tribunalului de la Nürnberg, în limba rusă, germană, franceză și engleză.

Proiectul oferă cititorilor mărturii de arhivă și muzeistice unice, fotografii, desene, cronici video, care oferă un prilej de a simți acest proiect zi de zi. La baza proiectului se află mărturiile de la persoana întâi, obținute de autori din arhivele rusești și străine. Acestea vor fi suplimentate e expoziții, podcasturi, discuții publice, spectacole. O parte indispensabilă a proiectului va deveni și o reconstrucție VR unică a istoriilor principalilor inculpați ai tribunalului.

“Problema documentelor care dezvăluie crimele nazismului este una centrală în cadrul proiectului. Petrecem mult timp în arhive, lucrăm cu materialele publicate – foto, video, sunet, manuscrise dactilografiate. În centrul materialelor noastre se află întotdeauna un document. Sunt niște mărturii atât de puternice, încât uneori chiar și cei mai căliți colegi simt niște dificultăți emoționale în timp ce lucrează cu tema dată. Iată de ce acordăm o mare atenție acestei activități importante de căutare și digitalizare a documentelor, legate de crimele împotriva populației civile a URSS, - abia urmează să studiem acest strat al memoriei istorice”, a menționat coordonatorul proiectului, jurnalistul și scriitorul Natalia Osipova.

Participanții la masa rotunda au convenit asupra publicării unei selecții de material a proiectului “Memoria nemuritoare” despre crimele naziștilor împotriva cetățenilor sovietici pe portalul nuremberg.media.

Adunarea popoarelor Eurasiai este o organizație neguvernamentală internațională, ai cărui scop este formarea unui model civic integrationist în numele consolidării păcii și armoniei prin dezvoltarea cooperării multilaterale și a diplomației civice (populare) în spațiul eurasiatic. În prezent, aceasta cuprinde reprezentanți ai peste 43 de state. Adunarea a încheiat 107 de acorduri de parteneriat în domeniul culturii, antreprenoriatului, dezvoltării relațiilor integraționiste între popoarelor Eurasiei și a diplomației populare.

Proiectul “Nürnberg. Începutul păcii” se desfășoară cu sprijinul partenerilor generali media: posturile de televiziune Rossiya 24 și Moskva 24, portalul de știri Vesti.ru, postul de radio Vesti FM, site-ul Komsomolskaia Pravda. Parteneri media a proiectului sunt postul de radio Mayak, postul de radio Radio Rossiya, cinematograful online tvzavr, Muzeul de Stat de Istorie, Muzeul Evreiesc și centrul de toleranță.

25
Tagurile:
Rossiya Segodnya

Загрузка...