Le siège du ministère russe des Affaires étrangères

MAE rus condamnă dur reținerea în Letonia a jurnaliștilor Sputnik și Baltnews

163
Ministerul rus de Externe a condamnat dur acțiunile autorităților letone în legătură cu reținerea jurnaliștilor de limbă rusă a portalurilor Baltnews și Sputnik Letonia, unde au avut loc percheziții.

”Sputnik Blijnee Zarubejie” a raportat că angajații Sputnik și Baltnews au fost acuzați, în temeiul articolului 84 ​​din Legea penală din Letonia, de încălcarea regimului sancțiunilor impuse de UE. În urma interogatoriului, aceștia au semnat angajamentul scris de a nu părăsi localitatea. Ei ar putea fi pedepsiți cu amendă sau chiar cu închisoarea.

„Considerăm acțiunile agresive ale Serviciului de Securitate de Stat din Letonia, întreprinse pe 3 decembrie împotriva angajaților Sputnik din Riga și a jurnaliștilor de limbă rusă, ca un exemplu flagrant de încălcare a principiilor fundamentale ale unei societăți democratice - libertatea presei și de exprimare. Amintim că jurnaliștii au fost reținuți, interogați și cercetați, au fost aduse învinuiri penale împotriva lor", este menționat în declarația plasată pe site-ul Ministerului rus de Externe.

Potrivit Ministerului, acuzațiile de încălcare de către colectivul Sputnik Letonia a regimului de sancțiuni impuse de UE sunt absolut inacceptabile.

”Aceste restricții sunt de natură personală, se referă personal la directorul general al AIP ”Russia Segodnya" Dmitri Kiselev și nu pot fi aplicate tuturor celor care cooperează cu media holdingul", precizează ministerul.

După cum a precizat MAE rus, „în același timp a fost comisă o răfuială împotriva jurnaliștilor rusofoni ai agenției de știri Baltnews și a unor personalități publice din Letonia”.

Toate acestea sunt adevărate acțiuni de represalii care nu lasă nici o îndoială cu privire la caracterul rusofob al acuzațiilor fabricate. Problema va fi abordată în cadrul reuniunii Consiliului ministerial al OSCE", este menționat în comunicat.

Totodată, instituția și-a exprimat speranța că noul Reprezentant al OSCE pentru mass-media nu va ignora ceea ce se întâmplă și va atenționa Letonia asupra caracterului „inacceptabil al unor astfel de atacuri” împotriva mass-media, precum și „necesitatea respectării obligațiilor internaționale în domeniul asigurării libertății de exprimare”.

"Mizăm pe o evaluare adecvată și din partea UE", a conchis ministerul rus de resort.

La rândul său, redactorul-șef al AIP Rossiya Segodnya și RT, Margarita Simonyan, și-a exprimat speranța pe canalul ei de Telegram că Rusia va avea o reacție de răspuns la urmărirea penală a angajaților de la Baltnews și Sputnik Letonia.

O situație similară s-a atestat anul trecut în Estonia. Conducerea Poliției din țară și a departamentului Poliției de Frontieră i-a amenințat pe angajații Sputnik Estonia cu inițierea dosarelor penale împotriva lor dacă nu își încetează raporturile de serviciu cu organizația de bază. Aceste acțiuni au fost motivate prin sancțiunile UE din 17 martie 2014 împotriva unor de persoane fizice și juridice. Însă restricțiile UE nu sunt îndreptate împotriva AIP Rossiya Segodnya, care include Sputnik, ci personal împotriva directorului general al agenției, Dmitri Kiselev.

După cum a subliniat anterior reprezentantul OSCE pentru libertatea mass-media, Arlem Desir, dorința Tallinnului de a extinde efectul sancțiunilor personale ale Uniunii Europene asupra echipei Sputnik Estonia creează o problemă în zona libertății mass-media.

Comentând situația din jurul Sputnik Estonia, președintele Vladimir Putin a menționat că autoritățile ruse vor face totul pentru a sprijini activitatea Sputnik din alte țări.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

163
Tagurile:
Sputnik, Letonia
Președintele Republicii Guineea, Alpha Condé

Președintele Guineea s-a vaccinat cu Sputnik V

37
Președintele Republicii Guineea, din Africa de Vest, s-a vaccinat împotriva COVID-19 cu preparatul rusesc Sputnik V.

BUCUREȘTI, 16 ian – Sputnik. Președintele Republicii Guineea, Alpha Condé, de 82 de ani, s-a vaccinat de coronavirus cu preparatul rusesc “Sputnik V”. Procesul a fost prezentat la postul de televiziune local.

Vaccinul rusesc Sputnik V, transportat în Argentina
© Sputnik / Дарья Станиславец

“Vineri, președintele republicii și-a administra o doză a Sputnik V, pentru a îndemna populația la vaccinare”, se menționează în reportajul TV.

Șeful statului a primit prima doză a vaccinului în palatal prezidențial “Sékou Touré”, în cadrul celei de-a doua etape de vaccinare.

Autoritățile din Guineea au inițiat campania experimentală de vaccinare cu preparatul rus Sputnik V la sfârșitul lunii decembrie. Guineea, potrivit portalului Guinee News, a primit 55 de doze a vaccinului. În prima etapă a vaccinării, de la sfârșitul anului trecut, au fost vaccinați 19 oficiali înalți, inclusiv ministrul Apărării, Mohamed Diané.

Numărul total al cazurilor de COVID-19 în Republica Guineea a ajuns la 14 mii, s-au vindecat 13,3 mii, 81 de pacienți, infectați cu coronavirus, au decedat.

37
Tagurile:
vaccin, Sputnik V
Тема:
Vaccinul Sputnik V
Tematic
Mexicul vrea să cumpere 24 de milioane de doze din vaccinul rusesc Sputnik V
Primii brazilieni se vaccinează împotriva Covid-19 cu vaccinul rusesc Sputnik V
După ce au criticat vaccinul Sputnik V, jurnaliștii străini stau la coadă pentru a-l primi
Moscova și Caracas semnează un acord pentru producerea vaccinului Sputnik V
În Argentina a sosit a doua partidă a vaccinului Sputnik V

Загрузка...
Vaccinul rusesc Sputnik V, transportat în Argentina

În Argentina a sosit a doua partidă a vaccinului Sputnik V

56
În Argentina a aterizat avionul cu cea de-a doua partidă a vaccinului împotriva coronovirusului, Sputnik V.

BUCUREȘTI, 16 ian – Sputnik. Avionul companiei Aerolineas Argentinsa, care transportă în Argentina noi doze ale vaccinului „Sputnik V”, a aterizat în Buenos Aires, potrivit imaginilor transmise în direct pe contul Twitter al administrației prezidențiale.

Primele 300 de mii de doze au sosit în Argentina la sfârșitul lunii decembrie. Aceeași navă a adus 300 de mii de doze ale celui de-al doilea component al vaccinului.

Acestea vor fi utilizate pentru vaccinarea medicilor și angajaților secțiilor de terapie intensivă.

56
Tagurile:
Sputnik V, vaccin
Тема:
Vaccinul Sputnik V
Tematic
În Rusia va începe vaccinarea în masă împotriva COVID-19
Sondaj: Doriți să se vaccineze public șefii partidelor?
Premierul Florin Cîțu, vaccinat anti COVID-19

Загрузка...