BUCUREȘTI, 30 nov – Sputnik. Zi mare pentru creștinii care îl cinstesc astăzi pe Sfântul Andrei.
Sărbătoarea Sfântului Andrei apare, în data de 30 noiembrie, atât în calendarul ortodox, cât și în cel romano-catolic, anglican și luteran.
În Scoția, însă, el este sărbătorit în data de 9 mai, data primirii unor relicve ale Sfântului Andrei.
Numele Andrei derivă din grecescul Andreas, care înseamnă „viteaz”, „bărbătesc”.
Aproape 720000 de români, din care 368523 bărbați și 349079 femei, își sărbătoresc onomastica de ziua Sfântului Apostol Andrei.
Din totalul româncelor care își sărbătoresc onomastica, 293.745 poarta numele Andreea, 26.325 pe cel de Andra, iar alte 21.442 femei se numesc Andrea. De asemenea, 7.205 femei au numele Andreia, iar alte 356 – Andruța sau Andrușa, informează stirilekanald.ro.
Cu prilejul acestei importante sărbători, românii își trimit mesaje de felicitare.
Redăm mai joc câteva ce ar putea servi ca sursă de inspirație.
”Din mici crenguțe de brad, din flori și din iubire ți-am împletit un La Mulți Ani aducător de Fericire! La mulți, Ani Andrei/Andreea!”
”De ziua numelui îți doresc să ți se îndeplinească toate dorințele, să fii fericit, iubit, să ai parte numai de raze de soare în viață și îți urez un sincer ”La mulți ani!”
”Fie ca Sfântul Andrei să te călăuzească mereu!”
”Pentru că astăzi este o zi deosebită, mă alătur și eu celor care îți doresc din adâncul sufletului să ai parte numai de împliniri, satisfacții și multă sănătate. La mulți ani!”
BUCUREȘTI, 17 ian – Sputnik. Promisiuni fără acoperire? Așa ar putea fi considerate promisiunile ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, referitoare la plata orelor remediale din cel de-al doilea semestru al anului școlar în curs.
Deocamdată nu se știe exact nici câți bani vor primi în plus profesorii pentru orele remediale, deși Cîmpeanu înaintase valoarea de 100 de lei în spațiul public. Demnitarul a dat asigurări că vom avea câte de curând o decizie prin care să fie clar câți bani vor primi profesorii care predau ore remediale.
”Încă nu am făcut această propunere în Guvern, dar voi iniția o Ordonanță de Urgență prin care aceste lucruri la care lucrăm să fie propuse și sunt convins că vor putea fi aprobate”, a spus Cîmpeanu la hotnews.ro.
De asemenea, ministrul Educației a precizat că există acoperirea financiară identificată, fiind vorba despre un pachet mediu, de cinci ore remediale pe săptămână, vreme de 16 săptămâni.
Reamintim că semestrul al doilea debutează în data de 8 februarie 2021 și durează 17 săptămâni. Acesta se încheie pe data de 18 iunie 2021. Sunt două săptămâni de vacanță de Paște.
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a subliniat că este nevoie urgentă de recuperare de către elevi a acestor pierderi înainte de examenele naționale.
În acest caz, se pune întrebarea dacă elevii vor fi chemați sâmbăta la școală pentru orele remediale.
Cîmpeanu a explicat că decizia îi va aparține profesorului, însă a precizat că se poate face o oră în plus în fiecare zi, de luni până vineri.
Programul va fi făcut de profesor numai după ce a identificat pierderile și necesarul de ore ca să acopere pierderile suferite pe parcursul procesului de predare online, împreună cu elevii, prin consultarea părinților.
Este evident că Sorin Cîmpeanu are încrede în bunele intenții ale profesorilor, însă nimeni nu poate garanta că acele ore chiar se vor derula așa cum trebuie și că profesorii se vor ține de treabă, nu vor chema copiii la școală doar pentru a încasa banii pe orele remediale…
BUCUREȘTI, 17 ian – Sputnik. Semestrul al doilea al anului școlar în curs ar putea să se desfășoare în format clasic. Acest lucru înseamnă că elevii și profesorii ar putea reveni la școală, iar orele s-ar desfășura în format fizic.
Deocamdată nu este luată o decizie finală în această privință, totul depinzând, evident, de situația epidemiologică din România. Totuși, autoritățile au anunțat o serie de măsuri pentru ca revenirea copiilor în bănci să nu constituie un risc pentru sănătatea acestora.
Secretarul de stat în Ministerul Sănătății Andreea Moldovan a explicat cum se va face în școli testarea împotriva noului coronavirus.
În situația în care un școlar este depistat pozitiv, atunci vor fi testați toți colegii acestuia.
Profesorii, împreună cu personalul din unitățile de învățământ vor fi incluși în a doua etapă a campaniei de vaccinare anti COVID-19.
Nu este obligatoriu, se vor vaccina numai cei aflați pe liste.
Medicul epidemiolog Andreea Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății, spune că se dorește să se vină cu niște instrucțiuni foarte clare privind testarea antigen în școli și că acestea sunt relevante la persoanele care au simptome sugestive pentru COVID sau la contacți. La persoanele simptomatice, senzitivitatea scade mult.
”Testarea se va face doar celor cu simptome sau contacţilor direcţi”, spune Moldovan, potrivit stirileprotv.ro.
Potrivit demnitarului, testarea ar trebui făcută în cabinetul medical școlar, întrucât vorbim despre un test care poate avea un potențial de risc. Procedura nu este una complicată, important este ce se va face apoi cu informația.
O parte din teste sunt deja în România și au fost distribuite de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență. Secretarul de stat în Ministerul Sănătății a explicat că urmează să fie centralizate datele privind testele rămase și cel mai important este să existe teste suplimentare.
Testarea va fi făcută, în principiu, de personalul medical angajat al școlilor.