Românii sunt optimiști în pandemie, dar resimt sărăcia

73
(reînnoit 12:21 22.11.2020)
Un sondaj făcut la comanda Parlamentului European arată că românii sunt optimiști în perioada de pandemie, dar consideră că aceasta i-a afectat financiar.

BRUXELLES, 22 nov - Sputnik. În mod surprinzător, românii se arată optimiști, potrivit unui sondaj făcut de Kantar pentru Parlamentul European

Violeta Alexandru
© Photo : RaduBadoiu@GuvernulRomaniei

 Acesta este cel de-al treilea eurobarometru făcut în 2021, de când a izbucnit pandemia, și arată starea de spirit pe perioada pandemiei.

Întrebați care este sentimentul care îi descrie cel mai mult în această perioadă, românii au răspuns în proporție de 56% că speranța, ceea ce indică un grad ridicat de optimism, față de  francezi care și-au definit starea ca fiind una de „frică”. Un alt popor lovit greu de pandemie, spaniolii, au indicat că resimt un sentiment de neajutorare, iar peste 70% dintre ciprioți au arătat că resimt nesiguranță. În schimb, grecii și-au definit starea undeva între frustrare și furie. Cei care resimt încredere sunt olandezii și finlandezii.

Europenii au fost întrebați și cât de afectați au fost economic în această perioadă. Majoritatea ciprioților spun că au simțit criza epidemiologică și în buzunare. Pe locul doi în acest top se află grecii, spaniolii și românii, în privința nivelului la care au fost afectați economic, nu mai puțin de 55% dintre ei considerând că veniturile personale au fost deja afectate. La polul opus sunt danezii și luxemburghezii, care nu se simt afectați economic de pandemie.

Cât despre deciziile luate de Uniunea Europeană împotriva Covid-19, cei mai mulțumiți sunt cetățenii din Irlanda, urmați de cei din Malta, dar numai jumătate dintre români sunt de acord cu reacția UE.

Europenii au fost întrebați și dacă ar vrea puteri mai sporite pentru Uniunea Europeană. Cei din Malta și din Portugalia cred în proporție de peste 80% că ar fi un lucru necesar, în contextul pandemiei. La polul opus sunt cehii și suedezii, care nu cred că UE ar trebui să aibă puteri sporite.

Sondajul a fost efectuat online și prin telefon de Kantar pentru Parlamentul European în perioada 25 septembrie - 7 octombrie 2020. Au participat 24.812 cetățeni din toate cele 27 de state membre ale Uniunii Europene.

73
Tagurile:
Sărăcie, Români
Tematic
România: Drama romilor din Șuțești, „ținuți în sărăcie”
Guvernul pierde sprijinul sindicatelor: ”gest cinic și sinucigaș, condamnă la sărăcie”
Banca Mondială: Pandemia poate arunca 60 de milioane de oameni în sărăcie extremă
ONU: Cu ce se va confrunta omenirea după pandemie -sărăcie, foamete, mortalitate infantilă
FMI știe cum va salva lumea: riscăm o sărăcie mai mare
Vaccinul Sputnik V

În ce condiții Italia va negocia cu Rusia procurarea vaccinului Sputnik V

81
Italia va putea să demareze negocieri cu Rusia pentru procurarea Sputnik V doar după ce preparatul va fi certificat de Agenția Europeană a Medicamentelor, a declarat ambasadorul italian la Moscova.

BUCUREȘTI, 28 nov – Sputnik. Italia va putea demara negocieri cu Rusia pentru procurarea vaccinului „Sputnik V” doar după ce acesta va fi certificat de Agenția Europeană a Medicamentelor (EMA), a declarat agenției RIA Novosti, ambasadorul republicii italiene la Moscova, Pasquale Terracciano, în timpul festivităților de deschidere a patinoarului de pe Piața Roșie.

Vaccin
РФПИ и Центр имени Гамалеи

“Vaccinul trebuie să fie certificat de Agenția Europeană a Medicamentelor. Dacă Insitutul Gamaleia a demarat discuțiile pe acest subiect cu agenția, dacă a expediat informații despre vaccinul rusesc, adunci agenția îl va autoriza, îl va certifica, adică va fi unul din vaccinele accesibile”, a spus ambasadorul.

“Suntem obligați să respectăm această procedură prin intermediul EMA. Nu putem decide “vreau asta, vrea altceva”, doar prin intermediul EMA. Abia apoi vom putea demara negocieri pe acest subiect”, a menționat diplomatul.

81
Tagurile:
Rusia, Italia, vaccin
Тема:
Coronavirus în România, Moldova și în lume
Tematic
Viktor Orban, gata să cumpere vaccin din Rusia
Un nou contract pentru vaccin anti-Covid – al șaselea!
Acuzația zilei: ”Se vinde iluzia unui vaccin care NU EXISTĂ!”

Загрузка...
Turcia

Vouchere de vacanță 2020: perioada de valabilitate, schimbată

689
Românii care beneficiază de vouchere de vacanță primesc noutăți de la Guvern, care a decis prelungirea valabilității tichetelor emise în 2019 și 2020 până la finele lui 2021.

BUCUREȘTI, 28 nov – Sputnik. Voucherele de vacanță emise în 2019 și 2020 pot fi folosite până la sfârșitul anului 2021. Aceasta este decizia luată de Guvernul României.

Anunțul a fost făcut de șeful cancelariei premierului Ludovic Orban, Ionel Dancă. Potrivit oficialului, un act normativ înaintat de Ministerul Economiei prevede prelungirea valabilității până la 31 decembrie 2021.

Astfel, voucherele de vacanță acordate în intervalul menționat și care, din pricina restricțiilor sanitare, nu au putut fi folosite, vor putea fi utilizate până la sfârșitul anului viitor, mai ales în contextul în care așteptările sunt ca în primul trimestru al anului viitor efectele acestei pandemii să înceteze, a punctat Dancă.

Tot în domeniul turismului, Guvernul a adoptat o Ordonanță de Urgență care prevede o schemă de ajutor pentru companiile din acest sector de activitate.

Astfel, se instituie un ajutor de stat de 20% din pierderile înregistrate de aceste companii în 2020 comparativ cu cifra de afaceri din 2019. Această schemă de ajutor de stat a fost discutată cu reprezentanții mediului de afaceri, care urmează a fi notificată Comisiei Europene și, după adoptarea CE, va fi adoptată în forma finală și operaționalizată.

”Este unul dintre cele mai importante programe de sprijin pentru industria HoReCa și pentru agențiile de turism în perioada aceasta”, a mai spus Dancă.
689

Загрузка...