Alexandru Rafila

Rafila, precizări esențiale când va ajunge vaccinul și cât

130
(reînnoit 06:34 18.11.2020)
Date și precizări de maximă importanță făcute de Alexandru Rafila în urma discuțiilor la nivel înalt cu autoritățile medicale și cu președintele Iohannis .

BUCUREȘTI, 18 nov – Sputnik. La Cotroceni a avut loc cea mai importantă întâlnire a autorităților și a specialiștilor pe tema următoarelor etape în bătălia anti-Covid.

La întâlnire s-a discutat și problema vaccinului – când e posibil să sosească și cum va fi distribuit populației, cine va avea prioritate.

Mai multe detalii a oferit prof.dr.Alexandru Rafila. Reprezentantul României la OMS a spus că sunt doua companii care ”au terminat studiile clinice, Pfizer si Moderna”.

”Ambele vaccinuri sunt de tip ARN mesager, conțin acid nucleic care dau comanda celulelor corpului să producă o proteină virală care ulterior provoacă un răspuns imun”, a explicat Rafila.

Vaccinurile sunt ”oarecum similare”, dar există ”două diferențe mari legate de temperatura de păstrare”. La cel produs de Pfizer este - 80 de grade, în timp ce vaccinul de la Moderna ”se păstrează mai ușor, în frigider”.

Dar, spune Rafila,  Moderna are producție limitată inițial, ”au promis că vor face doar 20 de milioane de doze până la finalul anului și un miliard anul viitor, dar aproape sigur că acordul Comisiei Europene este cu Pfizer”.

”Nu vreau să fac speculații, dar în ianuarie este posibil ca vaccinul Pfizer să primească autorizația”, a anunțat Rafila.  

Pe de altă parte, Rafila a explicat că ”autorizarea de comercializare se acordă doar dacă studiile prezentat de companie reflectă faptul că vaccinul este sigur, adică nu produce reacții adverse grave, și daca vaccinul este eficient”.

Atenție: ”Primele cantități care vor fi disponibile în prima fază vor ajunge pentru circa 4% din populația UE”, a spus Rafila, care a explicat că dacă în ianuarie vaccinul primește OK-ul pentru a fi pus pe piață, ”cel mai devreme în România va ajunge probabil în februarie”.

”Până la 9 milioane de vaccinuri ar putea ajunge în România dar în tranșe, nu dintr-o dată”, spune Rafila - ”prima transa nu cred că va putea fi mai mare de 1 milion de doze”, în condițiile în care ”este nevoie de doua doze de vaccin la interval de 30 de zile”.

130
Tagurile:
Alexandru Rafila, vaccin
Tematic
Măsurile anti covid, ineficiente? Rafila explică
Cum te poți infecta cel mai ușor: dr. Rafila spune clar!
Rafila acuză Guvernul: ia măsuri fără avizul specialiștilor
Muncitori pulverizând dezinfectant pe o stradă din București

COVID-19: Piedone și Băluță suspendă activitatea cu publicul!

24
(reînnoit 07:23 25.11.2020)
Primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, a luat o decizie importantă după ce au apărut noi cazuri de infectare cu COVID-19 în rândul funcționarilor

BUCUREȘTI, 25 nov – Sputnik. Cel mai activ primar din Capitală, Cristian Popescu Piedone, a decis dispus suspendarea activităţii de lucru cu publicul – de la  sediul din strada Fabrica de Chibrituri, din cauza unor noi cazuri pozitive COVID-19 în rândul angajaţilor Primăriei, transmite Antena 3.

Această suspendare este valabilă de azi, 25 noiembrie, până pe data de 7 decembrie – deci luni, după alegeri.

Primăria Sectorului 5 anunță că în această perioadă vor fi eliberate certificate de deces sau naştere şi se vor oficia cununiile programate, dar cu participarea a cel mult şase persoane.

”Vor lucra cu publicul doar angajaţi ai Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor pentru eliberarea certificatelor de naştere sau deces, cu respectarea strică a normelor sanitare în vigoare”, anunță Primăria, menţionând și că ”se vor oficia şi cununiile civile programate în această perioadă, dar într-un cadru mult mai restrâns (cel mult şase persoane)”.

De asemenea, se precizează că Starea Civilă din cadrul Primăriei Sectorului 5, care are o intrare separată de restul clădirii, va lucra, ”angajaţii care nu sunt confirmaţi cu noul coronavirus şi care lucrau cu publicul vor veni la serviciu”.

Și singurul primar PSD din Capitală, Daniel Băluță, anunță că primăria Sectorului 4 din Capitală își suspendă activitatea cu publicul, dar până pe 2 decembrie.

„Ca urmare a apariției unor cazuri de infecție cu noul coronavirus în rândul angajaților autorității locale, primarul Sectorului 4, Daniel Băluță, a dispus suspendarea activității de lucru cu publicul, precum și a activității neesențiale.

Suspendarea e valabilă în perioada 25 noiembrie – 02 decembrie 2020 – anunță Primăria Sectorului 4.

În ambele cazuri, toate spaţiile din primăriile de la sectoarele 4 și 5 urmează să fie dezinfectate de firme specializate.

24
Tagurile:
Bucuresti, coronavirus, COVID-19

Загрузка...
Emmanuel Macron

COVID în Franța: Macron a anunțat o „nouă etapă” și măsuri

1691
(reînnoit 07:20 25.11.2020)
Vârful celui de-al doilea val al epidemiei de Covid-19 în Franța a trecut, a spus Emmanuel Macron, care a anunţat data când va începe o nouă etapă în lupta împotriva coronavirusului.

BUCUREŞTI, 25 nov – Sputnik. În timpul unui discurs televizat marți seara, 24 noiembrie, preşedintele Franţei Emmanuel Macron a cerut francezilor să-și „continue eforturile” în lupta împotriva Covid-19, menționând totodată că vârful celui de-al doilea val al epidemiei a trecut.

În timp ce țara tocmai a depăşit pragul de 50.000 de decese legate de noul coronavirus, președintele a spus că vrea ca „guvernul și parlamentul să ofere condițiile pentru a asigura izolarea persoanelor infectate, într-un mod mai restrictiv”.

Relaxarea restricţiilor după 15 decembrie

Potrivit acestuia, din 15 decembrie, dacă numărul de noi contaminări zilnice scade la 3.000, restricţiile vor putea fi ridicate și vor fi permise călătoriile. Cinematografele, teatrele și muzeele vor putea astfel să se redeschidă la acea dată, potrivit președintelui. Cu toate acestea, el a cerut „să se facă toate eforturile pentru a evita un al treilea val” al epidemiei.

„Dacă nu dorim să trecem printr-o a treia carantină, trebuie să ne dublăm vigilența: să îi protejăm pe cei dragi, în special pe cei mai vulnerabili, purtând masca, inclusiv acasă când suntem cu prietenii sau cu rudele care nu locuiesc zilnic cu noi”, a declarat Macron, citat de Sputnik France

Liceele vor putea să se deschidă complet, „cu toți elevii”, în jurul datei de 20 ianuarie, dacă numărul contaminărilor zilnice rămâne sub 5.000, a mai spus Macron.

Magazinele mici vor putea fi redeschise începând de sâmbătă, 28 noiembrie, iar serviciile la domiciliu vor fi reluate, dar până la ora 21:00 și conform „protocoalelor de sănătate”:

În același timp, certificatul pentru călătorie va permite deplasarea la 20 de kilometri de casă, în loc de unul, și timp de trei ore în loc de una. Serviciile în lăcașurile de cult vor fi din nou permise începând de sâmbătă, „în limita strictă a 30 de persoane”.

Fără vaccinare obligatorie

Președintele a mai anunțat că vaccinarea împotriva Covid-19 nu va fi obligatorie, iar campania va începe „de la sfârșitul lunii decembrie, începutul lunii ianuarie” pentru „cei mai vulnerabili oameni”.

1691
Tagurile:
Franța, Restricții, COVID-19, Emmanuel Macron
Тема:
Coronavirus în România, Moldova și în lume

Загрузка...

VIDEO - Muncă de durată: Geniștii ruși în Nagorno-Karabah

0
Inginerii militari ruși și geniștii au plecat în Nagorno-Karabah pentru a se alătura trupelor de menținere a păcii din regiune și pentru a ajuta localnicii să revină la o viață normală.

În republica nerecunoscută Nagorno-Karabah au fost expediați ingineri militari și geniști militari. Specialiștii din Rusia vor examina terenul pentru a identifica dispozitive explozibile în zonele unde au avut loc acțiuni militare și se vor ocupa de așa-numita deminare umanitară, care se efectuează la solicitarea administrației republicii Nagorno-Karabah. Adică, geniștii vor interveni inclusiv pe terenurile private.

De ce Occidentul este nemulțumit de reglementarea din Nagorno-Karabah>>>

Potrivit inginerilor militari, deminarea primară poate dura câteva luni, însă pentru a curăța în totalitate regiunea de mine și bombe nedetonate vir fi necesari câțiva ani.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Karabah
Тема:
Conflictul azero-armean în Karabah

Загрузка...