Declarațiile vicepremierului și ale șefului Departamentului pentru Situații de Urgență după ședința specială a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Sibiu, vineri, 13 noiembrie 2020

Carantină la Sibiu: Hotărâri - text integral și declarații

645
De luni, 16 noiembrie, municipiul Sibiu și alte două orașe din vecinătate și Șelimbărul intră în carantină de 14 zile. În materialul Sputnik puteți găsi detalii privind restricțiile adoptate și anunțate vineri.

După ședința specială a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, în prezența vicepremierului Raluca Turcan și a secretarului de stat Raed Arafat, s-au aprobat 3 hotărâri care vizează carantina zonală a Municipiului Sibiu, localitatea Șelimbăr și cartierul Arhitecților (Cisnădie), precum și a Orașului Tălmaciu, și a Orașului Cisnădie, din 16 noiembrie pentru o perioadă de 14 zile.

Astfel, de luni, mall-urile și magazinele se vor închide de la ora 20:00. Terasele vor fi închise pe durata carantinei. Magazinele vor putea avea în ele maxim o persoană la 8 metri pătrați, respectând toate regulile de sănătate publică.

„Între orele 10:00 și 13:00, procurarea de alimente sau materiale necesare se va face doar pentru persoanele peste 65 de ani. Cumpărarea materialelor necesare, alimentelor, pe baza declarației pe propria răspundere”, a precizat Raed Arafat.

”Începând cu acest weekend, pe toată durata măsurii de carantinare, o măsură importantă este închiderea magazinelor și a mall-urilor pe toată durata weekend-urilor și anume sâmbătă și duminică, cu excepția piețelor agroalimentare, a magazinelor care vând alimente, farmaciilor și cele care vând materiale esențiale, precum alimentele pentru animale șamd”, a mai anunțat Arafat.

Printre restricții mai sunt și interzicerea circulației tuturor persoanelor în afara locuinței/gospodăriei, în intervalul orar 06.00-22.00, în interiorul zonei menționată la art. 1 alin. (2), cu unele excepții enumerate în hotărâre.

Atenție - centrele comerciale își suspendă activitatea începând cu acest weekend deja, adică 14 noiembrie, doar în zilele de sâmbătă și duminică.

Astfel, conform Hotărârii nr 86 din 13 noiembrie, Art. 7

„Începând cu 14.11.2020, ora 05:00, în zilele de sâmbătă și duminică centrele comerciale își vor suspenda temporar activitatea până la expirarea prevederilor prezentei Hotărâri, cu posibilitatea de prelungire în funcție de evoluția situației epidemiologice, cu excepția agenților economici care comercializează produse alimentare, farmacii, curățătorii, magazinele care comercializează hrană pentru animalele de companie. Vor putea comercializa în zilele de sâmbătă și duminică produse alimentare, băuturi alcoolice și nealcoolice, în sistem livrare la domiciliu, agenții economici din centrele comerciale (zona de fast food). Își suspendă temporar activitatea, în zilele de sâmbătă și duminică, până la expirarea prevederilor prezentei hotărâri, cu posibilitatea de prelungire în funcție de evoluția situației epidemiologice, inclusiv agenții economici din centrele comerciale care au acces din exterior (parcare) în magazinele comerciale”.

Modelul declarației pe proprie răspundere

HOTĂRÂREA nr. 86/13.11.2020 a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Sibiu poate fi descărcată de aici.

HOTĂRÂREA nr. 85/13.11.2020 a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Sibiu poate fi descărcată de aici.

HOTĂRÂREA nr. 84/13.11.2020 a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Sibiu poate fi descărcată de aici.

Activitățile religioase se vor desfășura în spații deschise pe durata carantinei. 

Între timp, subprefectul de Sibiu a fost demis, în timp ce prefectul este în izolare deoarece este infectat cu coronavirus.

Județul Sibiu a depășit incidența de infectare 7 la mia de locuitori, conform situației cumulate a cazurilor în ultimele 14 zile, având, joi, o rată de 7,4 la mie. Municipiul Sibiu are o rată de infectare de peste 11 la mie.

645
Tagurile:
Sibiu, carantină
Тема:
Coronavirus în România, Moldova și în lume (1398)

Pericol pentru elevi în online: psiholog, avertisment

23
Psihologul Gabriela Maalouf spune că mulți pacienți vin la terapie cu copii nevrotici și a explicat cât de periculos este fenomenul de Cyberbullying.

BUCUREȘTI, 25 nov – Sputnik. Psihicul elevilor este pus la grea încercare în această perioadă, când ei desfășoară cursurile exclusiv online.

Pe lângă faptul că școlarii trebuie să se concentreze și să petreacă timp îndelungat în fața device-urilor, din spatele ecranelor pot apărea provocări mari, unele cu consecințe grave.

Despre acest ultim aspect a vorbit psihologul Gabriela Maalouf care spune că sunt diferite tulburări emoționale de care părinții trebuie să aibă grijă.

În primul rând, apar tulburări din cauza supraexpunerii la ecran și apoi este vorba despre fenomenul de cyberbullying, care aduce multă suferință copiilor.

Cyberbullying-ul poate fi făcut oriunde, nu doar de la școală, și la orice oră.

Acesta se manifestă prin toate discuțiile neplăcute pe care le au copiii, pe platformele pe care intră, efectele suprapunerii la ecran, plus atacurile și jignirile, acele glumițe între copii care îi determină pe mulți să ajungă în stări emoționale foarte adânci și să ajungă la cabinetul psihologic.

”Consecințele pot fi extrem de grave”, spune psihologul.

Copiii, dar și adulții trebuie să știe că hărțuirea online se manifestă prin răspândirea minciunilor sau postarea de fotografii jenante ale cuiva pe rețelele de socializare, transmiterea de mesaje supărătoare sau de amenințări prin platformele de schimb de mesaje, copierea identității unei persoane și transmiterea în numele  acesteia de mesaje răuvoitoare cuiva, informează digi24.ro.

23
Tagurile:
Elevi

Загрузка...
Vaccinul Sputnik V

Agenția UE a medicamentelor a demarat discuții cu producătorii Sputnik V

21
(reînnoit 13:52 25.11.2020)
Agenția Europeană a Medicamentelor a demarat discuții cu producătorii vaccinului rusesc anti-COVID-19, Sputnik V.

BUCUREȘTI, 25 nov – Sputnik. Agenția European a Medicamentelor (EMA) a demarat primele discuții cu privire la vaccinul rusesc împotriva coronavirusului „Sputnik V”, după o adresare a producătorului preparatului, informează RIA Novosti, cu trimitere la purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene.

Totodată, acesta a subliniat că EMA nu a primit solicitări pentru plasarea vaccinului pe piața europeană.

“Agenția europeană a medicamentelor nu a primit nicio solicitare pentru plasarea acestui vaccin pe piața UE. Însă producătorul a luat legătura cu EMA și în prezent aceștia se află la o etapă de discuții”, a declarat interlocutorul agenției.

Acesta a mai adăugat că deocamdată Comisia Europeană nu dispune de niciun fel de date cu privire la vaccinul rusesc.

“Comisia nu dispune de niciun fel de date în ceea ce privește vaccinul rusesc”, a specificat reprezentantul Comisiei Europene.

El a mai specificat că agenția europeană pentru medicamente își va prezenta recomandările, “care urmează să fie plasate pe site-ul organizației”.

21
Tagurile:
UE, Rusia, vaccin
Тема:
Coronavirus în România, Moldova și în lume (1398)
Tematic
Prima țară din UE care va primi vaccinul Sputnik V
Ungaria, prima țară din UE care a primit vaccinul Sputnik V
OMS: colaborare între Rusia și UE pentru vaccinul Sputnik V

Загрузка...
Председатель Совета Министров Республики Болгария Бойко Борисов во время беседы с премьер-министром РФ В.Путиным

Bulgaria: carantină strictă pe fondul agravării epidemiei

0
Ca să combată creșterea recentă a cazurilor de Covid 19, Bulgaria va închide sălile de sport, restaurantele, școlile și mall-urile până la 21 decembrie, restricțiile începând de vineri seară.

BRUXELLES, 25 nov - Sputnik. Premierul Boyko Borisov a anunțat măsurile de carantină astăzi dimineață, pe fondul îngrijorărilor că sistemul de sănătate al țării ar putea fi depășit, arată RT. 

Steagurile UE coborâte în bernă lângă sediul Comisiei Europene după atentatul din Marea Britanie
© Sputnik / Алексей Витвицкий

”Pentru a ușura presounea pe spitale, care sunt la limită, introducem măsurile pentru trei săptămâni”, a declarat Borisov.

Sălile de sport, restaurantele, școlile și mall-urile vor fi închise, întrunirile private vor fi limitate la 15 persoane, iar călătoriile turistice interne și internaționale vor fi interzise. Totuși, magazinele mici vor putea rămâne deschise, evenimente sportive fără spectatori vor putea avea loc, iar teatrele de asemenea vor funcționa, dar numai la 30 la sută din capacitate.

Ca să susțină angajații și afacerile pe timpul carantinei, ministrul Muncii Denitsa Sacheva a anunțat că Guvernul va oferi echivalentul a 30.4 milioane de dolari ca sprijin financiar, totalul sprijinului acordat pe durata pandemiei în Bulgaria ridicându-se la 243 milioane de dolari.

În ciuda carantinei, ministrul Sănătății Kostadin Angelov a arătat că Guvernul face eforturi de a se ajunge la relaxarea restricțiilor pentru Sărbătoarea Crăciunului. Totuși, el nu a oferit detalii, spunând doar că autoritățile au nevoie de două săptămâni pentru a vedea dacă noile măsuri au un impact pozitiv.

Restricțiile au întâmpinat o oarecare opoziție în țară: câteva sute de oameni au protestat împotriva măsurilor și au cerut demisia Guvernului pe motiv că nu ar fi reformat sistemul de educație și de sănătate.

În timp ce Bulgaria a reușit să controleze primul val epidemic, a cunoscut o creștere din septembrie, înregistrând 3.146 de noi cazuri miercuri, ceea ce ridică numărul total de îmbolnăviri confirmate la 124.966.

Bulgaria are a treia cea mai ridicată rată de deces din UE la suta de mii de locuitori în ultimele 14 zile, după Belgia și Cehia. Țara a raportat 3.069 decese de la începutul pandemiei.

0
Tagurile:
epidemie, Restricții, Bulgaria

Загрузка...