Lumânare

Doliu: un mare om de cultură român a trecut în eternitate

260
Muzician, muzicolog, om de mare cultură – o adevărată lumină a culturii românești – un destin marcat de creație și tragedie

BUCUREȘTI, 7 nov – Sputnik.  O zi tristă pentru cultura română, mai ales pentru muzicieni și muzicologi – a trecut în eternitate profesorul, compozitorul și muzicologul Octavian Nemescu.

Născut pe 29 martie 1940 la Pașcani, fost elevul lui Mihail Jora, Paul Constantinescu și Anatol Vieru la Conservatorul Ciprian Porumbescu din București.

Lumânarea
© Sputnik / Кирилл Каллиников

A fost unul dintre marii dascăli din domeniul muzicii - profesor de Analiză muzicală și contrapunct la Universitatea din Brașov, profesor de contrapunct, armonie și istorie a muzicii la Academia de arte ”George Enescu”, profesor la Universitatea Națională de Muzică din București.

Opera sa muzicală este dintre cel mai complexe, abordând cu curaj fascinanta și prea puțin audiată în România zonă postmodernistă. Sunt compoziții dificile pentru vioară, pentru orchestră, bazate pe marea sa cunoaștere a contrapunctului și armoniei – dar mai ales pe marele său atu: cultura sa vastă! O mică parte o puteți găsi pe site-ul său

Octavian Nemescu a fost un spirit deschis la nou, mereu în căutarea limitelor cunoașterii, a studiat religii, filozofie, curente inițiatice – ajungând la teorii ale evoluției muzicale, ale relației muzică – societate.

Nu a lăsat o operă scrisă în aceste domenii ale studiilor sale – precum George Bălan, pe care l-a admirat mult – dar cine a stat de vorbă cu marele om de cultură a rămas profund impresionat. Cultură excepțională, modestie, bunătate, inteligență curajoasă – toate s-au regăsit la superlativ în acest om fin și plăpând, pe care, din păcate, viața l-a lovit năprasnic!

Octavian Nemescu a fost tatăl excepționalului regizor Cristian Nemescu – cel decedat la numai 27 de ani, ucis într-un accident provocat de un cetățean britanic. Era considerat de specialiști cel mai talentat regizor al noii generații.

Am avut prilejul să realizez un ciclu de emisiuni dedicate istoriei muzicii, avându-l ca invitat pe profesorul Nemescu. Redau mai jos una dintre ele, realizată de mine la televiziunea 6TV – (o televiziune care își permitea să găzduiască emisiuni de cultură și nu a mai primit licență CNA!).

În afară de aceste emisiuni, îmi rămân ca dragi momente de memorie discuțiile cu minunatul muzician și om de cultură…

Acum a plecat să-și revadă fiul – și să continue creațiile cu adevărat divine!...

260
Tagurile:
deces
Tematic
Doliu în Fotbal! Mircea Pascu, văzut de Mitică Dragomir
Doliu mondial pentru legenda Van Halen și ”The Blacklist”
Doliu în Justiție! A murit marele om de Drept Ion Predescu
Peșteră

Uimitor: Au fost descoperite mii de desene preistorice - FOTO

94
O descoperire arheologică majoră a fost făcută în Columbia, unde au fost dezgropate mii de picturi preistorice. Situl are o anumită configurație geografică, prin care lucrările au putut fi conservate.

BUCUREŞTI, 3 dec – Sputnik. Arheologii britanici și columbieni au descoperit un sit uriaş cu picturi preistorice în inima pădurii tropicale amazoniene, anunţa un comunicat al Universității din Exeter. Este unul dintre cele mai importante grupuri de picturi pe rocă din America de Sud. Cercetătorii estimează că majoritatea lucrărilor au o vechime între 12.600 și 11.800 de ani.

Tunel, imagine simbol
© Sputnik / Дмитрий Знаменский

Sunt reprezentate modele geometrice, amprente de mână, figuri umane. De asemenea, apar şi multe animale desenate, precum maimuțe, șerpi, aligatori, dar și unele specii dispărute. În ciuda dispariției acestor specii, oamenii de știință consideră că picturile reprezentând aceste specii sunt deosebit de realiste.

„Sunt imagini cu adevărat incredibile, create de primii locuitori din Amazonul de Vest. Ei s-au stabilit în regiune într-un moment de schimbări climatice extreme, care au provocat transformări în vegetație și în compoziția pădurii ”, a declarat în comunicatul de presă Mark Robinson, unul dintre arheologi, citat de Sputnik France

Picturile au fost descoperite pe o piatră din Serrania de La Lindosa, o zonă montană din Columbia. Picturile s-au acumulat pe sit timp de sute, dacă nu chiar mii de ani, una peste alta. Unele au fost făcute de câțiva metri înălțime, fiind folosite scări speciale, realizate din materiale din pădure.

Artiștii preistorici au exfoliat și decojit stânca cu ajutorul focului, pentru a crea suprafețe netede pe care să deseneze.

Descoperirea a fost făcută de cercetătorii din cadrul proiectului ERC LASTJOURNEY şi va fi subiectul unui episod TV difuzat de Channel 4, intitulat „Jungle Mystery: Lost Kingdoms of the Amazon”. Descoperirile în urma săpăturilor sunt publicate în revista Quaternary International

94
Tematic
Arheologii au făcut o descoperire biblică majoră
Unde este patria viticulturii și a vinificației: arheologii au un răspuns
Arheologii au anunțat că mormântul lui Hristos s-a păstrat nedeteriorat
(VIDEO) Arheologii au deschis mormântul lui Iisus Hristos
Descoperire arheologică: urme ale femeilor din Dacia, într-un sat din Bavaria?
Descoperit în Rusia: Un sit arheologic cu 1000 de ani mai vechi decât piramidele egiptene
Arheologii sunt șocați: Misterul galeriilor descoperite în Chișinău
Sit arheologic, descoperit pe traseul gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău

Загрузка...

Persoanele cu aceste afecţiuni nu ar trebui consume cartofi

162
Consumul de cartofi nu este recomandat persoanelor care suferă de următoarele afecţiuni, potrivit unui endocrinolog rus. Totuşi, ei nu trebuie complet excluşi din alimentaţie.

BUCUREŞTI, 3 dec – Sputnik. Persoanele cu diabet, aciditate scăzută a stomacului sau cu obezitate nu ar trebui să consume frecvent cartofi, a declarat endocrinologul rus Elena Goubkina pentru săptămânalul francez Argoumenty et fakty.

Totuşi, expertul nu recomandă excluderea completă a cartofilor din alimentaţie în cazul acestor persoane. Însă cantitatea consumată nu trebuie să depășească 10%.

Cartofii sunt benefici pentru sănătate, deoarece conțin potasiu și sodiu, care contribuie la buna funcționare a celulelor. De asemenea, sunt o sursă bogată de vitamine В6 și С, precum și de fibre dietetice, minerale și antioxidanți.

Evitaţi cartofii prăjiţi

Se recomandă prepararea cartofilor prin aburi, potrivit specialistului. Înainte de preparare, este bine să îi curățați, deoarece coaja acumulează substanțe nocive din aer și din sol. Elena Goubkina a avertizat cu privire la cartofii prăjiți. De asemenea, este periculos să consumaţi tuberculii verzui, deoarece conțin solanină, de obicei otrăvitoare.

Este recomandabil să consumați 200 până la 300 de grame de cartofi de două ori pe săptămână, cantitate care nu afectează sănătatea, a mai spus nutriţionista rusă, citată de Sputnik France

162

Загрузка...
Alegeri

Știrea nopții: Ultim SONDAJ, frisoane PNL și lui Iohannis!

0
Un sondaj al unei mari companii schimbă radical datele problemei la vârf – și arată de ce a atacat atât de vehement Iohannis PSD-ul

BUCUREȘTI, 4 dec – Sputnik. Iată că se justifică reacția nervoasă a lui Iohannis – care a atacat PSD și a cerut românilor susținere pentru PNL, încălcând grav Constituția și făcându-se de râs în plin CSM!  

Este vorba de un ultum sondaj realizat de cunoscuta companie IRES, fondată de Vasile Dâncu, arată că s-a produs o schimbare la vârful clasamentului – și chiar una substanțială!

Astfel, conform sondajului IRES, în urma alegerilor din 6 decembrie situația va fi următoarea:

PSD - 35%

PNL - 32%

USR-PLUS - 16%

PRO - 7%

Restul, în frunte cu UDMR (3%) și PMP (3%) nu ar mai intra în Parlament.

Sondajul IRES a fost realizat în perioada 2 - 3 decembrie la nivel național pe un eşantion de 1.067 subiecți cu vârste de cel puţin 18 ani, prin metoda CATI (interviuri telefonice), eroarea maximă fiind ± 3%

Dar studiul IRES este mai vast – și mai dă și alte lovituri PNL și lui Iohannis.

Astfel, numai 26% dintre participanții la sondaj consideră că România se întreabă într-o direcţie bună, în timp ce 69% apreciază că direcţia este greşită – se arată în studiul IRES; transmis de Antena 3

Pe partide:

Cei care optează pentru PSD: 14% spun că direcţia este bună,  80% spun că direcţia e greşită;

Cei care optează pentru PNL: 52% spun că direcţia este bună, 44% cred că direcţia e greşită;

Cei care optează pentru USR: 35% spun că direcţia este bună, 63% că direcţia e greşită.

Deci, la nivelul unei posibile coaliții PNL – USR, mai mult de jumătate consideră că direcția României, sub Iohannis și Orban – este greșită!

Deci, odată coroborat sondajul cu acest studiu, rezultă motivul pentru care Iohannis este nervos. Extrem de nervos!

0
Tagurile:
PNL, Klaus Iohannis, Sondaj
Тема:
Alegeri parlamentare în România 2020
Tematic
Bomba din sondaje: PSD ar fi la egalitate cu PNL!
EXPLOZIV: Sondaje interne relevă situația riscantă a PNL
Nou SONDAJ înainte de alegeri - Schimbare majoră!

Загрузка...