Expoziție la Centrul Rus de Ştiinta şi Cultură din București

Centrul Rus pentru Știință și Cultură, expoziție cât o lecție de istorie

258
În data de 4 noiembrie 2020, pe Bulevardul Lascăr Catargiu din București s-a deschis expoziția foto ”Suntem împreună”, realizată de Agenția de Presă Sputnik în cooperare cu Centrul Rus de Știință și Cultură din București.

BUCUREȘTI, 6 nov – Sputnik, Georgiana Arsene. Rusia marchează an de an, în ziua de 4 noiembrie, una dintre cele mai noi sărbători naţionale – Ziua Unităţii Naţionale – care marchează evenimentele care au avut loc în urmă cu aproximativ 400 de ani, legate de o serie de evenimente care au perturbat profund Rusia.

La începutul secolului al XVII-lea Rusia a intrat într-o perioadă de haos, cunoscută și ca ‘Timpurile tulburi’, o perioadă care a început după moartea în anul 1598 a singurului moștenitor al țarului Ivan al IV-lea (Ivan cel Groaznic) Feodor I.

Firește, inamicii din exterior au profitat și astfel, Moscova a fost ocupată în toamna anului 1610 de către armata poloneză - Uniunea Polono-Lituaniana era un vechi rival al Marelui Cnezat al Moscovei, informează Ambasada Rusiei în România.

Totuși, implicarea polonezilor în afacerile Rusiei a dus în cele din urmă la renașterea sentimentului patriotic. Astfel, în regiunea orașului Nijni Novgorod s-a format o armată de voluntari binecuvântată de Biserica Ortodoxă Rusă și condusă de cneazul Dmitri Pojarskii și negustorul Kuzma Minin.

În data de 4 noiembrie 1612, această armată reușește, în urma unor lupte grele, să-i alunge pe polonezi din Kremlin.

Momentul a fost decisiv pentru ”Timpurile tulburi”, urmând o eliberare a întregii țări.

”Suntem împreună” în capitala României

Pe una din străzile centrale ale Bucureștiului, mai exact, pe Bulevardul Lascăr Catargiu, s-a deschis, în data de 4 noiembrie 2020, o expoziție foto, sugestiv intitulată ”Suntem împreună”. Aceasta este realizată de Agenția de Presă Sputnik, în cooperare cu Centrul Rus de Știință și Cultură din București.

Expoziția este formată din 18 fotografii color ale reprezentanților diferitelor popoare și confesiuni religioase care au trăit mai mult de un secol în pace și armonie pe vastul teritoriu al Federației Ruse. Expoziția foto a inclus lucrări memorabile ale talentaților fotoreporteri de la Sputnik, realizate la sărbătorirea Zilei Unității Naționale și a Nașterii Maicii Domnului în Moscova, Eid al-Adha în Simferopol, Sabantuy și Navruz în Kazan, Rusalia în Irkutsk, Maslenița în Suzdal Ulan-Ude și alte festivități din Novosibirsk, Omsk, Soci și Cita.

”Expoziția va fi disponibilă până pe 18 decembrie anul acesta. Pe Bulevardul Lascar Catargiu nr. 50. Vă așteptăm!”, au transmis reprezentanții Centrului Rus de Știință și Cultură de la București.

258
Tagurile:
Istorie, București, Centrul Rus de Știință și Cultură, Expoziție
Noaptea muzeelor 2019

Noaptea Muzeelor din România: primul eveniment pe scară largă din pandemie

34
(reînnoit 12:59 12.06.2021)
Noaptea Muzeelor 2021, care a ajuns la ediția a 17-a, se desfășoară astăzi la nivel naţional în aproximativ 190 de spaţii culturale din 73 de localităţi din toată țara, urmând a se desfăşura fizic şi online.

BUCUREȘTI, 12 iun – Sputnik. Noaptea Muzeelor le oferă ocazia bucureștenilor să viziteze în premieră clădirea istorică a Primăriei Capitalei, care va fi deschisă publicului între orele 18.00 - 24.00.

Cu un program extins chiar şi până dimineaţa și care poate fi consultat pe site-ul evenimentului, https://noapteamuzeelor.org/ muzeele de stat şi private, galeriile de artă, studiourile creative, castelele, palatele, cetăţile, morile, teatrele, universităţile, cinematografele, bibliotecile, memorialele terorii comuniste, atenee, opere, filarmonici, lăcaşe de cult sau casele experimentelor îşi expun colecțiile n mod gratuit în această noapte.

Evenimente multiple vor fi organizate şi de instituţii de cultură din oraşe mai mici, comune şi sate ale României. Numai în Bucureşti sunt 50 de instituţii care se deschis publicului în Noaptea Muzeelor.

În afară de evenimentele cu prezență fizică, Muzeul Naţional de Geologie din Bucureşti, Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa” şi marea majoritate a muzeelor Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca vor fi prezente cu evenimente online.

În premieră, expoziţia “Identităţi Fragile”, a viitorului Muzeu al Pandemiei, poate fi vizitată la Galeria Rezidenţa BRD Scena 9 din Bucureşti, la fel ca şi expoziţiile inedite din Castelul Artelor din Drobeta-Turnu Severin, un muzeu-hub cu instalaţii interactive, animaţii şi reconstituiri istorice legate de elementul apei.

Publicul este invitat să vadă clădirea Primăriei București

Primaria Municipiului Bucureşti a ales pentru Noaptea Muzeelor să prezinte publicului două expoziţii despre istoricul clădirii şi al Bucureştiului.

La parterul clădirii, bucureştenii vor putea vizita expoziţia „Uranus Acum”, iar la etajul 1 va fi amenajată o expoziţie dedicată arhitectului Petre Antonescu, cel care a proiectat clădirea primăriei care a fost Palat al Ministerului Lucrărilor Publice. La etajul 2, vizitatorii vor putea urmări în format video proiectul de reconstrucţie în realitate virtuală a Muzeului Simu.

Programul de vizitare este de la ora 18.00 şi până la miezul nopţii. Accesul în clădire se va face în grupuri de câte 10 - 15 persoane, pe la intrarea principală, iar vizitele vor fi ghidate.

Tramvaie vechi la Iași

Și la Iaşi se călătorește în trecut prin evenimentul „La plimbare cu tramvaie de altădată” pe traseul Târgu Cucu - Copou. Două dintre cele mai valoroase exponate ale Muzeului Transportului Public Iaşi, tramvaiul AEG (1900) şi tramvaiul ITB (1959) vor putea fi vizitate, iar accesul în tramvaie se va face pe baza unui bilet de călătorie, achiziţionat în prealabil.

Și Arcul de Triumf se deschide de Noaptea Muzeelor și va putea fi vizitat gratuit de la ora 11.00 până la miezul nopţii, iar traversarea se va face pe la trecerea de pietoni semaforizată, în intervalul orar anunţat.

De asemenea, toate muzeele şi casele memoriale din componenţa Muzeului Municipiului Bucureşti vor putea fi vizitate astăzi, de Noaptea Muzeelor, cu intrare liberă în intervalul orar 16.00 - 22.00 (ultima intrare), cu excepţia Observatorului Astronomic "Amiral Vasile Urseanu", care va fi deschis între orele 20.00 - 02.00 (ultima intrare).

Muzeul Naţional al Ţăranului Român organizează în Noaptea Europeană a Muzeelor patru expoziţii temporare şi târgul 100 de Tradiţii Româneşti, între orele 18.00 – 21.30.

Și Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR) îşi deschide, gratuit, porţile pentru vizitatori în intervalul orar 14.00 – 22.00.

Muzeul Naţional de Artă al României deschide, spre vizitare gratuită, trei spaţii, în intervalul orar 16.00 – 00.00.

Iniţiat în urmă cu 17 ani de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa, patronată în prezent de Consiliul Europei, de UNESCO şi de Consiliul Internaţional al Muzeelor, Noaptea Muzeelor este organizată anual pe plan european.

34
Tagurile:
Noaptea Muzeelor

Загрузка...
Vânt puternic

Cod galben și fenomene meteo extreme în aproape toată țara

56
Astăzi, în zonele de deal și de munte, în Oltenia, Muntenia, Dobrogea, în cea mai mare parte a Transilvaniei, local în Moldova și în sudul Banatului vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin ploi torențiale.

BUCUREȘTI, 12 iun – Sputnik. Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), astăzi, în zonele de deal și de munte, în Oltenia, Muntenia, Dobrogea, în cea mai mare parte a Transilvaniei, local în Moldova și în sudul Banatului vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse torențiale, frecvente descărcări electrice, vijelii și grindină.

Pentru aproape toată țara a fost emis cod galben care intră în vigoare la ora 11.00 și este valabil până la ora 21.00. În intervale scurte de timp cantitățile de apă vor depăși 25 - 30 l/mp și izolat 40 l/mp.

Manifestări de instabilitate atmosferică accentuată vor fi și în restul teritoriului, dar pe suprafețe mai mici și pe intervale mai scurte de timp.

Din noaptea de sâmbătă spre duminică, de la ora 2.00, se restrânge codul galben și rămâne valabil doar în județele Caraș-Severin, Timișoara, Arad, Bihor, Satu Mare, Maramureș, Sălaj, Cluj, Hunedoara, Alba, Sibiu, Mureș, Bistrița-Năaăsud, Harghita, Suceava, Neamț, Iași și Botoșani.

Această avertizare este valabilă până duminică, la ora 10.00. Vor fi averse însemnate cantitativ, descărcări electrice și intensificări ale vântului. Ploile vor avea și caracter torențial, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși local 25 - 30 l/mp și izolat 35 - 40 l/mp.

56
Tagurile:
condiții meteo, Meteo

Загрузка...
Ziua Rusiei

Ziua Națională a Rusiei prilej pentru conducerea României de a ne face de râs