Pensionari

Pensia anticipată parțială: ce noutăți au apărut

379
În România, acum, există pensia anticipată simplă care se acordă fără penalizări și pensia anticipată parțială care se acordă cu penalizări. Ce prevede noua lege a pensiilor, care intră în vigoare de la 1 ianuarie 2021.

BUCUREȘTI, 4 nov – Sputnik. Noua lege a pensiilor, care intră în vigoare începând cu data de 1 ianuarie 2021, prevede că va exista un singur tip de pensie anticipată. Mai exact, este vorba despre pensia anticipată parțială.

Dacă în momentul de față avem două tipuri de pensie anticipată – simplă și parțială – de la anul va exista numai una singură, pensia anticipată parțială.

Autoritățile au decis să renunțe la pensia anticipată fără penalizări și să o păstreze pe cealaltă.

Începând cu anul 2021 pensionarea  anticipată va fi posibilă cel mult cinci ani înainte de împlinirea vârstei standard de pensionare. Aceasta va putea fi cerută de către cei care au realizat stagiul complet de cotizare - adică vechime legală în muncă de 35 de ani - cât și de către cei care l-au depășit cu până la opt ani, informează dcbusiness.ro.

Cei care doresc să se pensioneze au nevoie de o serie de acte:

 • cerere pentru înscrierea la pensie anticipată,
 • carnetul de muncă - original şi copie,
 • carnetul de muncă pentru membrii CAP - original și copie,
 • carnetul de asigurări sociale pentru agricultori - original și copie,  
 • alte acte prevăzute de lege privind vechimea în muncă realizată,
 • actele de stare civilă: buletin de identitate sau carte de identitate, certificat de naştere şi de căsătorie, original şi copie, livretul militar - original şi copie,  diploma de absolvire a învăţământului universitar - original şi copie - şi adeverinţa din care să rezulte durata normală, perioada studiilor şi faptul că acestea au fost urmate la zi.

De asemenea, românii trebuie să știe că mai trebuie să pună la dosar:

 • dovada echivalării de către statul român a cursurilor desfăşurate în cadrul unor instituţii de învăţământ universitar din străinătate;
 • o adeverinţă privind sporurile cu caracter permanent reglementate prin lege sau prin contractul colectiv/individual de muncă, în original,
 • o adeverinţă privind încadrarea activităţii în fostele grupe I şi/sau II de muncă, în condiţii deosebite și speciale, în original,
 • procura specială pentru mandatar, original şi copie,
 • actele pentru dovedirea calităţii de beneficiar al Decretului-lege nr. 118/1990, republicat, şi/sau al Legii recunoştinţei faţă de eroii-martiri şi luptătorii care au contribuit la victoria Revoluţiei române din Decembrie 1989, precum şi faţă de persoanele care şi-au jertfit viaţa sau au avut de suferit în urma revoltei muncitoreşti anticomuniste de la Braşov din noiembrie 1987 nr. 341/2004, cu modificările şi completările ulterioare,
 • dovada încetării calităţii de asigurat în cazul înscrierii la pensie anticipată pentru persoanele care, la data solicitării, nu mai au calitatea de asigurat - original, cu excepția celor care, potrivit legii, au dreptul să cumuleze veniturile aferente acestei categorii de pensii cu alte venituri, precum și alte acte întocmite potrivit prevederilor legale prin care se dovedesc elemente necesare stabilirii drepturilor de pensie.
379
Tagurile:
Pensie
Mircea Badea

Conducerea Armatei, lovită de COVID! Mircea Badea, reacție

9
(reînnoit 06:41 27.11.2020)
Situație unică în istorie: conducerea Armatei Române este sub asediul… unui virus – iar Mircea Badea reacționează în stil propriu la aflarea veștii.

BUCUREȘTI, 27 nov – Sputnik. O informație transmisă aseară târziu anunța că generalul Daniel Petrescu, șeful Statului Major General al Apărării a fost testat pozitiv – fiind infectat cu SARS-CoV-2.

Informația a fost transmisă de Ministerul Apărării Naționale, care anunță că generalul Petrescu este asimptomatic, dar s-a izolat într-un spațiu al MApN.

De acolo, șeful Statului Major General își exercită în continuare atribuțiile funcționale, transmite MApN.

De asemenea, odată cu generalul Petrescu a fost testat și generalul Nicolae-Ionel Ciucă, ministrul Apărării Naționale, dar rezultatul testului a fost negativ.

Dar, din motive de precauție, ministrul Ciucă a intrat în izolare, tot la sediul MApN – și va fi  retestat peste 72 de ore.

Această din urmă știe este destul de ciudată – pentru că, în mod normal, o persoană care intră în izolare trebuie să rămână la domiciliul declarat – ori e greu de presupus că ministrul și-a declarat domiciliul la minister! Precizăm că Nicolae Ciucă este acum civil, deci nu se pune problema la fel ca la generalul Petrescu.

O reacție la veste izolării capilor Armatei în stilul său unic a avut cunoscutul realizator Mircea Badea.

”Băi, băiatule, ce-i cu ăștia?! Păi cum, șeful Statului Major al Apărării nu s-a… apărat de Coronavirus?! Vă dați seama… Statului Major! Și ce a făcut domnul Daniel Petrescu? A… stat? Da… major!”.

Dar, spune Mircea Badea, ”m-ar interesa de ce s-au testat cei doi? Că așa le-a venit?!...”.

„Nu avea simptomele bolii – și atunci cum de s-a testat, de ce s-a testat?”

9
Tagurile:
COVID-19, Mircea Badea
Tematic
Mircea Badea și Dumitrescu dezvăluie ”recordurile” lui Dâncu
Orban plătește gafa, e băgat la mijloc de Ciutacu și Badea!
Mircea Badea, curaj total – își va pune SUA și UE în cap!

Загрузка...
Зима

Prognoza meteo, se schimbă vremea: când încep ninsorile

146
Meteorologii anunţă că în următoarele zile vremea se va răci accentuat şi vor fi precipitații slabe, sub formă de ploaie, lapoviță și ninsoare. La ce vreme să ne aşteptăm în weekend.

BUCUREŞTI, 26 nov – Sputnik. Vineri, cerul va fi mai mult senin, cu nori de plafon jos și ceață în Câmpia de Vest, unde local vor persista, mai ales în prima parte a intervalului, și în zonele de câmpie din restul țării, potrivit RomâniaTV . Seara și noaptea nebulozitatea se va extinde în vest, nord și centru, unde pe arii restrânse se vor semnala precipitații slabe, sub formă de ploaie, lapoviță și trecător ninsoare, în timp ce în restul teritoriului cerul va fi variabil și pe suprafețe mai mici se va forma ceață.

Ceața va fi asociată trecător și izolat cu chiciură, burniță sau fulguieli. Temperaturile maxime se vor încadra, în general, între 3 și 13 grade, cu cele mai scăzute valori în zonele cu ceață persistentă, iar cele minime vor fi cuprinse între -5 și 5 grade, mai scăzute în estul Transilvaniei.

Sâmbătă, în vestul, nordul şi centrul ţării, vremea va fi în general închisă, cu valori termice diurne mai scăzute decât este în mod normal pentru această perioadă. Cerul va fi mai mult noros, iar aria precipitațiilor se va extinde treptat. Acestea vor fi sub formă de ploaie, trecător lapoviță şi, mai ales la munte, vor predomina ninsorile. Izolat vor fi condiții de polei. Vântul va sufla slab și moderat. Temperaturile maxime se vor încadra, în general, între 1 și 11 grade, iar cele minime între -5 și 4 grade.

Duminică, cerul va avea înnorări în cea mai mare parte a ţării, mai persistente ziua în sud-vestul, centrul şi nord-estul teritoriului, unde precipitaţiile se vor semnala local. La munte va ninge, iar în zonele mai joase de relief vor fi ploi, lapoviţă şi ninsori.

În regiunile sudice şi sud-estice, dimineaţa pe alocuri se va semnala ceaţă, iar aria de nebulozitate şi precipitaţii – mai ales sub formă de ploaie şi lapoviţă- va fi în extindere în cursul nopţii. Pe spaţii mici se pot cumula cantităţi de apă însemnate. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări izolate pe crestele montane şi în regiunile sud-estice. Temperaturile maxime se vor încadra între 0 și 9 grade, mai ridicate în Dobrogea, iar cele minime vor fi cuprinse, în marea lor majoritate, între -5 și 5 grade.

146
Tagurile:
nisori, prognoza meteo

Загрузка...