Militari români

România își retrage militarii din Mali

106
(reînnoit 13:42 16.10.2020)
Ministerul Apărării a anunțat astăzi încheierea misiunii României în Mali, ceea ce înseamnă că militarii români se vor întoarce acasă.

BUCUREȘTI, 16 oct - Sputnik. MApN a anunțat astăzi că angajamentul asumat de România faţă de Organizaţia Naţiunilor Unite, prin care ţara noastră a contribuit la eforturile internaţionale de menţinere a păcii în cadrul Misiunii Multidimensionale Integrate ONU de Stabilizare în Republica Mali/MINUSMA, s-a încheiat oficial ieri, pe 15 octombrie.

În perioada octombrie 2019 - octombrie 2020, pe timpul celor două rotaţii, detaşamentul "Carpathian Pumas”, format din militari şi elicoptere IAR-330 Puma L-RM din cadrul Forţelor Aeriene Române, a îndeplinit misiunile operaţionale solicitate de ONU, cumulând peste 350 de misiuni de luptă, dintre care 18 misiuni de evacuare medicală aeriană (în sprijinul a mai mult de 40 de pacienţi), aproximativ 200 de misiuni de recunoaştere/ cercetare şi patrulare aeriană, 100 misiuni de transport, cu două dislocări rapide executate pentru sprijinul operaţiilor ONU din alte sectoare, pe locaţiile Mopti şi Kidal.

În ultimul an, elicopterele româneşti IAR-330 Puma L-RM au efectuat aproximativ 1.250 de ore de zbor în zona subsahariană, din care peste 200 pe timp de noapte, detaşamentului revenindu-i o arie de responsabilitate comparativă cu teritoriul României, se arată în comunicatul MApN.

Comunicatul mai informează că militarii români au desfăşurat periodic activiţăti de instruire în sprijinul contingentelor multinaţionale din zona de dislocare, în special exerciţii de Evacuare Aeriană Medicală Înaintată şi de Reacţie Rapidă (îmbarcare/debarcare, proceduri pentru evacuarea de urgenţă, cunoaşterea configuraţie de transport).

"Vă mulţumesc pentru tot ce aţi realizat în acest an, pentru concentrarea asupra misiunii şi numărul mare de ore de zbor. Aţi demonstrat cu adevărat profesionalismul şi angajamentul României”, a fost mesajul de mulțumire adresat soldaților români de către comandantul Misiunii Multidimensionale Integrate ONU de Stabilizare în Republica Mali (MINUSMA), generalul-locotenent Dennis Gyllensporre.

România a sprijinit ONU în asistarea Guvernului Republicii Mali pentru continuarea punerii în aplicare a Acordului de Pace, protecţia civililor şi împiedicarea reîntoarcerii elementelor armate ostile ale Acordului de Pace în zonele populate.

Detaşamentul românesc, care a fost compus din aproximativ 120 de militari şi patru elicoptere /pe rotaţie, a efectuat misiuni de evacuare medicală MEDEVAC/CASEVAC, transport trupe şi materiale, misiuni de transport pasageri, patrulare aeriană şi misiuni de observare.

106
Tagurile:
Militari români
Tematic
Scandal: militarii americani de la Deveselu au agresat câțiva polițiști români
Afganistan: Opt militari români răniți de o explozie în sudul țării
Militarii români au reacționat rapid la alarma "Pericolul din septembrie"
Poliția română

ACUM: Poliția a capturat BANDA care arunca în aer bancomate

48
(reînnoit 16:40 22.10.2020)
Ministrul Marcel Vela și șeful IGPR, Bogdan Despescu, au anunțat capturarea a patru indivizi care au comis jafurile care au uimit România – aruncând bancomate în aer.

BUCUREȘTI, 22 oct – Sputnik. Patru indivizi au fost reținuți de poliție – și ei ar fi membrii bandei care a uimit România prin modul de acțiune – au aruncat în aer bancomate, folosind dispozitive explozive artizanale.

Ministrul Vela a amintit că primul jaf a avut loc în martie și că e vorba de ”o bandă specializată în Occident în furturi de bancomate”.

”În noaptea care a trecut, după misiuni operative complexe, a fost capturată o a doua grupare infracţională care acţiona în acelaşi mod”, a declarat Marcel Vela.

La rândul său, secretarul de stat Bogdan Despescu a arătat că în ultimele săptămâni poliţiştii, ”sub îndrumarea procurorilor DIICOT, au desfăşurat investigaţii privind mai multe furturi şi tentative de furt din bancomate”.

”Modul de operare folosit de autori a fost prin utilizarea unor mecanisme artizanale cu substanţe explozibile provenite din surse de aprovizionare internă”, a explicat Despescu.

Cum au fost prinși infractorii? Șeful IGPR spune că în ”operaţiunea ATM” au fost angrenaţi poliţişti din cadrul Direcţiei de Operaţiuni Speciale, Direcţiei de Investigaţii Criminale şi specialişti din cadrul Institutului Naţional de Criminalistică.

”Noaptea trecută au fost prinşi în flagrant, în Vrancea, patru bărbaţi din judeţul Galaţi care încercau să sustragă o sumă de bani dintr-un bancomat”, spune Despescu, care a explicat cum operau bandiții: ”Au folosit același dispozitiv artizanal în conținutul căruia se introducea praf de pușcă din cartușe de vânătoare”.

Și, spune Despescu, în momentul comiterii faptei, ”cei patru autori erau echipați în combinezoane de protecție și pe cap aveau diferite elemente de vestimentație pentru a le acoperii zona feței”.

 Secretarul de stat a declarat că, la prinderea infractorilor ”s-a folosit armamentul din dotare, pentru că persoanele bănuite au încercat să fugă  cu un autoturism cu numere false”.

Respectivii infractori au fost prinşi imediat și, în urma flagrantului, ”nu au rezultat victime”, a precizat secretarul de stat Bogdan Despescu.

La rândul său, DIICOT arată că acțiunea s-a desfășurat pe raza județului Galați, unde ”s-a constituit un grup infracțional organizat, specializat în săvârșirea de furturi din bancomate prin detonarea acestora folosind materiale sau substanțe explozibile”.

”În noaptea de 21 spre 22 octombrie 2020, în jurul orei 03.10, procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Galați împreună cu polițiști din cadrul Direcției Operațiuni Speciale au efectuat o acțiune de prindere în flagrant a unui număr de 4 persoane care au introdus materiale explozive în fanta unui bancomat din localitatea Vulturu, județul Vrancea, pe care intenționau să le detoneze, în scopul sustragerii sumelor de banilor aflate în interiorul acestuia”.
48
Tagurile:
Bandă de români, Poliția
Tematic
Noutate pentru unitățile de învățământ: se înființează Poliția Școlară
Cine e cel care conduce Poliția după demisia chestorului Vasilescu! Pregătire de excepție!
Poliția, percheziții ample în București și în 6 județe

Загрузка...
Supermarket

Românii au furat startul: fac cumpărături de Crăciun

20
În timp ce unii români vor aloca mai mulți bani pentru cumpărături în sezonul de iarnă, alții, mai grăbiți, au început deja să facă o serie de cumpărături pentru Crăciun, arată datele unui studiu realizat de un magazin online.

BUCUREȘTI, 22 oct – Sputnik. Românii încep deja să fie cuprinși de febra cumpărăturilor pentru Crăciun. Aceasta este concluzia unui studiu realizat de un magazin online, care precizează, de asemenea, că românii îşi vor creşte bugetul de cumpărături în acest sezon de iarnă cu 3%, iar 5%.

Femeile au fost mai grăbite decât bărbații, apucându-se mai devreme de cumpărături de cadouri.

Mai exact 32% dintre femeile intervievate spun că au început shopping-ul de sărbători, în timp ce doar 9% dintre bărbaţi au făcut acelaşi lucru. În timp ce majoritatea bărbaţilor şi femeilor spun că aşteaptă încă să cumpere cadouri, 15% dintre femei şi 25% dintre bărbaţi spun că anul acesta nu vor cumpăra nimic, notează dcbusiness.ro.

De asemenea, familiile tinere sunt printre cele care deja și-au făcut cumpărăturile de sărbători.

Studiul a mai evidențiat faptul că majoritatea familiilor – 26% - intenționează să cheltuiască între 200 și 400 de lei, acesta fiind un prag de cheltuieli normal pentru persoane ce câștigă sub 4000 de lei lunar.

În tot acest timp, persoanele cu venituri de peste 5000 de lei lunar intenționează să cheltuiască între 500 și 1000 de lei.

Potrivit specialiştilor în E-Commerce de la Negociat.ro, 2020 a fost un an greu pentru retailerii români din pricina pandemiei de coronavirus și a condițiilor volatile ale pieței. Toate acestea au dus la incertitudine, fapt care a atras, după sine, o scădere a volumelor de vânzări, în special în mediul offline.

O dată cu intrarea în ultima parte a anului 2020, vânzările retail au scăzut considerabil faţă de perioada similară a anului trecut. Cu toate acestea, încrederea consumatorilor în România şi nu numai are tendinţe de creştere. Chiar și așa, persistă în continuare incertitudinea, iar mulţi cumpărători spun că se simt ca fiind încă în criză economică.

20
Tagurile:
Crăciun, cumpărături
Tematic
Febră de Black Friday: cumpărături de un million de dolari pe minut
La cumpărături, în pielea goală. Dar pictată! (VIDEO)
Pericolul de pe raft: Ce riscăm atunci când facem cumpărături la magazin

Загрузка...
Песионеры.

Suedia nu-i mai vrea pe bătrâni în izolare

0
Plecând de la faptul că impactul izolării asupra sănătăţii mintale a celor vârstnici este unul negativ, Suedia a făcut o recomandare la nivel național pentru bătrâni ca aceștia să nu mai stea izolați.

BRUXELLES, 22 oct - Sputnik. Autoritățile din Suedia și-au justificat recomandarea ca bătrânii să nu se mai izoleze și prin faptul că ratele de infectare cu coronavirus sunt mai reduse decât în primăvară. Totuși, acestea rămân ridicate, iar atitudinea Suediei contrastează puternic cu cea a altor state europene care au trecut din nou la restricţii pentru a limita creşterea vertiginoasă a contagierilor.

Agenţia de sănătate publică din Suedia a arătat însă că nu există dovezi despre un al doilea val al epidemiei în Suedia.

Relaxarea de care dă dovada Suedia vine pe firul abordării lor diferite faţă de majoritatea statelor europene în lupta cu pandemia. Suedia a considerat că se poate baza pe conformarea voluntară a cetăţenilor faţă de distanţarea socială, iar numărul noi de infectări a rămas la niveluri mai scăzute faţă de mărimea populaţiei prin comparaţie cu multe ţări europene, unde zilnic sunt raportate noi recorduri.

Suedia a avut 975 de cazuri noi de Covid-19, în 24 de ore, la ultima raportare

Suedia a raportat până acum în jur de 107.000 de cazuri de infectare şi 5.900 de decese. Miercuri au fost anunţate 975 de infectări şi şapte decese, mult sub statisticile de la vârful epidemiei în primăvară, dar peste bilanţurile din timpul verii.

În aceste condiții, ”agenţia de sănătate publică a decis că persoanele vârstnice şi cele din grupele speciale de risc vor fi supuse aceloraşi recomandări ca şi restul populaţiei”, a spus astăzi ministrul sănătăţii din Suedia, Lena Hallengren.

Mortalitatea de COVID-19 din Suedia a fost mai scăzută mai scăzută decât în unele state care au adoptat măsuri mai restrictive, precum Spania şi Marea Britanie.

Până acum, persoanelor de peste 70 de ani li se recomanda să evite contactele fizice, transportul public, magazinele şi alte locuri publice, măsuri despre care oficialii spun că au coborât rata infectărilor, dar au avut un impact negativ semnificativ asupra stării de bine a multor vârstnici.

0
Tagurile:
Izolare, Suedia
Tematic
Ungaria dă clasă Europei: a primit 31 de milioane de măști din China
OMS laudă măsurile restrictive soft aplicate de Suedia în contextul COVID-19
Ministerul Sănătății ne învață ce măști e bine să folosim

Загрузка...