Jandarmii verifică documentele de identificare ale celor care intră în Catedrala Mitropolitana din Iași, joi, 8 octombrie 2020

Proteste de Sfânta Parascheva: așa ceva nu s-a mai văzut!

646
Unii dintre credincioșii protestatari veniți la Iași să ceară dreptul de a se închina la moaștele Sfintei Parascheva au reușit să intre în curtea Mitropoliei după ce s-au certat cu jandarmii

BUCUREȘTI, 14 oct - Sputnik. Tensiunea maximă la Iași, unde mai multe zeci de credinicioși veniți din toată țara au protestat împotriva interziceri accesului în curtea Mitropoliei, acolo unde a fost scoasă racla cu moaștele Sfintei Parascheva.

Potrivit România Tv, până la urmă, în urma protestelor, unii dintre cei veniți din țară pentru a se închina la racla Sfintei Parascheva au fost lăsaţi să intre în curtea Mitropoliei.

"Am avut aseara discuţii cu jandarmii. Astăzi, asa cum am promis şi cum trebui, toţi românii se vor închina la moaşte", a declarat unul dintre protestatari.

Realizatorul tv Luis Lazarus, prezent la Iași, a descris situația în cuvinte dure:

"Mi-au spus locuitorii din Iaşi că nu li se pare corect ca ceilalţi să nu fie lăsaţi să se închine la raclă. Dreptul la religie şi credință aparține tuturor. Toți cei care vor să se închine la raclă ar trebui să poată să facă acest lucru. Punctul de vedere al Patriarhiei este opus  punctului de vedere al Guvernului. Aș vrea ca Guvernul să nu se mai bage în credință. Or fi ale lor alte lucruri de ordin administrativ, dar credința nu. Am intrat. Pur și simplu s-au deschis toate porţile şi am fost lăsați să intrăm", a spus Luis Lazarus, conform România Tv.

Dar situație e încordată în continuare, iar polițiști în civil patrulează în jurul Mitropoliei și dau sancţiuni sub formă de avertismente, iar jandarmii îi fotografiază pe credincioşii fără măşti.

Zona Mitropoliei arată straniu, fiind împânzită de jandarmi și polițiști, alertați de faptul că numeroși protestatari au anunțat că vor fi prezenți la Mitropolie.

Mai mulți credincioşi au strigat de altfel că vor să se închine la raclă și i-au certat pe jandarmi pentru că le împiedică accesul în curtea Mitropoliei.

Printre mesajele spuse de credincioși se numără unele foarte dure, precum "O să daţi socoteală cu toţii", "Duceţi-vă la diavol" şi "Jos dictatura".

Și noaptea trecută a izbucnit un scandal între jandarmi și credincioși atunci când aceștia din urmă și-au cerut dreptul să intre în zona delimitată.

„Să ne spuneți legea pe care o încălcăm. Trebuie să apărați poporul", au strigat credincioșii.

„Da, suntem urmăriți de zici că suntem pericolul public numărul 1. Aseară l-am prins pe un securist cum se tot plimba și ne poza și filma! I-am zis că dacă îl mai prind o dată, va primi ce merită! V-am spus că este Statul bolșevico-fascist! Gestapoul pe urmele patrioților ! Acum înțelegeți de ce poporul trebuie să se trezească? Acum înțelegeți că nu vor să ne recuperăm țara? Suntem conduși de fasciști! Asta este adevărul!", a spus Diana Iovanovici Șoșoacă, o credincioasă aflată la Iași, arată România Tv.

646
Tagurile:
Proteste, Sfânta Parascheva
Pensionar

Tichete pentru pensionari: când le pot primi

12
(reînnoit 11:15 20.10.2020)
Luna decembrie vine cu vești bune pentru seniorii României, care vor primi, din partea Guvernului, tichete pentru masă caldă. Acestea sunt destinate, însă, unei anumite categorii de pensionari.

BUCUREȘTI, 20 oct – Sputnik. Vârstnicii României vor primi vouchere în valoare de 180 de lei/lună. Vorbim despre o măsură a Guvernului aprobată recent privind acordarea de tichete pentru masă caldă.

Marcel Boloș, ministrul Fondurilor Europene, a precizat că voucherele pentru masă caldă vor fi repartizate în prima săptămână din luna decembrie. Ele se vor acorda retroactiv, pentru lunile septembrie, octombrie, noiembrie și decembrie.

”Astfel, toți beneficiarii, respectiv persoanele în vârstă de peste 75 de ani, cu venituri la nivelul pensiei minime sociale, aproximativ 300.000 de beneficiari, vor avea cei 720 de lei încărcați pe vouchere sau carduri în prima săptămâna a lunii decembrie 2020”, a explicat Boloș

Pentru emiterea acestor carduri, emitenții au nevoie de 10 zile. Ele se distribuie, apoi, prefecturilor, iar de acolo ajung la autoritățile publice locale, care le transmit beneficiarilor finali.

Boloș a subliniat că pentru Guvern este important programul operațional de sprijin al persoanelor dezavantajate și este important ca banii să ajungă la beneficiari.

De prevederile acestui program vor beneficia 300.000 de vârstnici.

Ministrul Fondurilor Europene a subliniat că, dacă nu s-ar repartiza aceste vouchere pentru vârstnici s-ar pierde banii alocați și ”este păcat”.

12

Загрузка...
Ambulanță, Urgență, Medici, Spital, România

Coșmarul medicilor, real: ce se întâmplă cu bolnavii

39
(reînnoit 11:01 20.10.2020)
La Spitalul Județean Ploiești, medicii aleg între pacienți și decid pe cine salvează, pentru că nu mai sunt locuri la Terapie Intensivă. Mărturia unui medic e cutremurătoare.

BUCUREȘTI, 20 oct – Sputnik. Coșmarul medicilor din România devine realitate, ei fiind deja puși în situația de a decide cine să fie salvat și cine nu, potrivit mărturiei unui medic.

La Spitalul Județean Ploiești, la o aruncătură de băț de București, problema este gravă.

Medicul Violeta Tănase, șefa Unității Primiri Urgențe, spune că, de câteva săptămâni, doctorii aleg între pacienți și decid pe cine salvează. S-a ajuns în această situație pentru că nu mai sunt locuri la terapie intensivă.

Cei care primesc o șansă în plus sunt pacienții cu mai multe șanse de supraviețuire. Ei sunt cei care primesc locul de la Terapie Intensivă atunci când se eliberează unul.

În rest, cei care au nevoie de Terapie Intensivă așteaptă, uneori, și trei zile în Unitatea de Primiri Urgențe fiindcă nu au loc.

Șefa UPU Ploiești recunoaște că a fost nevoită să aleagă între pacienți.

”Practic, trebuie să alegem dintre ei, în momentul în care se creează un loc sau două în Terapie Intensivă, trebuie să alegem dintre cei șase, de exemplu, care ar necesita îngrijire pe cel care pare cel mai indicat să intre pe un loc eliberat”, spune Tănase.

Sursa citată spune că s-a ajuns în această situație pentru că de câteva zile pur și simplu nu mai au unde interna pacienți pe Terapie Intensivă, iar Centrul Național de Coordonare nu i-a mai ajutat cu nici un transfer– ”probabil că nu a mai avut cum să ne ajute”.

Astfel, toți pacienții gravi, care nu sunt puțini, au rămas în UPU și câte 72 de ore, fie până când au putut fi preluați de Terapia Intensivă, fie până când li s-a ameliorat starea, ei primind îngrijiri în UPU.

Vorbim despre pacienți neinternați, rămași în Urgență, consultați de specialistul de boli infecțioase al spitalului și de medicii de terapie intensivă.

Din nefericire, criza nu se oprește la locurile de la Terapie Intensivă. Și aceasta fiindcă există și o nevoie acută de medici, iar rezidenții, la rândul lor, au nevoie de un medic coordonator.

39
Tagurile:
Spitale, România, Pacienți, medici
Тема:
Coronavirus în România, Moldova și în lume

Загрузка...