Свеча

A murit Ioan Avram, constructor al marii economii socialiste

443
(reînnoit 13:01 01.10.2020)
”A murit enciclopedia industriei românești”, a comentat Mihai Rohan, președinte al Patronatului Industriei Cimentului Romania - CIROM.

Coronavirus în România: Pacient bolnav de COVID-19 în spital
© AFP 2020 / DANIEL MIHAILESCU
BUCUREȘTI, 1 oct – Sputnik. Cei care doresc ca România să își piardă memoria marilor realizări au azi prilej de bucurie – a decedat Ioan Avram, fost ministru al celebrului MICM – industria construcțiilor de mașini - timp de aproape 20 de ani, dar și ministru al Energiei circa 2 ani în epoca Nicolae Ceaușescu.

Un om de mare valoare, sau ”un constructor al economiei moderne” - așa cum îl numește Călin Radu Vilt, senior consultant al Comitetului Național Român pentru Consiliul Mondial al Energiei.

”Un reputat inginer, director la Vulcan, Reșița și cel mai longeviv ministru în vremea lui Ceaușescu”, scrie Vilt. ”Mulți l-au acuzat că a fost un ministru al regimului, dar cu certitudine a fost un constructor al economiei moderne. A avut vocația de a construi și a fost un excelent inginer. Un adevărat bărbat de STAT!”

Călin Radu Vilt  aduce aminte că acum 2 ani a participat la Politehnică la momentul festiv – 100 de ani de industrie în România – ”unde a vorbit extraordinar 45 de minute, fiind aplaudat la scenă deschisă pentru discursul său excelent”.

De remarcat că moartea marelui ministru a creat o adevărată dezbatere pe internet pe tema economiei românești create înainte de 1990 – și a distrugerii ei ulterioare.

Ioan Avram s-a născut pe 28 iunie 1931, în Sălaj, a absolvit liceul ”Matei Basarab” din București și Institutul Politehnic din Kiev.

În lunga sa carieră dedicată Industriei grele a fost director al uzinelor „Vulcan” București și U.C.M. Reșița, iar în perioada 1965 – 1985, Ioan Avram a fost ministru al MICM și la alte entități guvernamentale din Industrie, în 1985 a fost vice-premie, între 1986 şi 1987 a fost ministru al Energiei Electrice, apoi director al șantierului naval Oltenița și director al Uzinei 23 August din București.

Un om de excepție – așa cum a fost și acea epocă de manifestare majoră a forței creatoare românești.

Ioan Avram, constructor al marii economii socialiste
Ioan Avram, constructor al marii economii socialiste
443
Tagurile:
Deces
Pensionar

Tichete pentru pensionari: când le pot primi

13
(reînnoit 11:15 20.10.2020)
Luna decembrie vine cu vești bune pentru seniorii României, care vor primi, din partea Guvernului, tichete pentru masă caldă. Acestea sunt destinate, însă, unei anumite categorii de pensionari.

BUCUREȘTI, 20 oct – Sputnik. Vârstnicii României vor primi vouchere în valoare de 180 de lei/lună. Vorbim despre o măsură a Guvernului aprobată recent privind acordarea de tichete pentru masă caldă.

Marcel Boloș, ministrul Fondurilor Europene, a precizat că voucherele pentru masă caldă vor fi repartizate în prima săptămână din luna decembrie. Ele se vor acorda retroactiv, pentru lunile septembrie, octombrie, noiembrie și decembrie.

”Astfel, toți beneficiarii, respectiv persoanele în vârstă de peste 75 de ani, cu venituri la nivelul pensiei minime sociale, aproximativ 300.000 de beneficiari, vor avea cei 720 de lei încărcați pe vouchere sau carduri în prima săptămâna a lunii decembrie 2020”, a explicat Boloș

Pentru emiterea acestor carduri, emitenții au nevoie de 10 zile. Ele se distribuie, apoi, prefecturilor, iar de acolo ajung la autoritățile publice locale, care le transmit beneficiarilor finali.

Boloș a subliniat că pentru Guvern este important programul operațional de sprijin al persoanelor dezavantajate și este important ca banii să ajungă la beneficiari.

De prevederile acestui program vor beneficia 300.000 de vârstnici.

Ministrul Fondurilor Europene a subliniat că, dacă nu s-ar repartiza aceste vouchere pentru vârstnici s-ar pierde banii alocați și ”este păcat”.

13

Загрузка...
Ambulanță, Urgență, Medici, Spital, România

Coșmarul medicilor, real: ce se întâmplă cu bolnavii

42
(reînnoit 11:01 20.10.2020)
La Spitalul Județean Ploiești, medicii aleg între pacienți și decid pe cine salvează, pentru că nu mai sunt locuri la Terapie Intensivă. Mărturia unui medic e cutremurătoare.

BUCUREȘTI, 20 oct – Sputnik. Coșmarul medicilor din România devine realitate, ei fiind deja puși în situația de a decide cine să fie salvat și cine nu, potrivit mărturiei unui medic.

La Spitalul Județean Ploiești, la o aruncătură de băț de București, problema este gravă.

Medicul Violeta Tănase, șefa Unității Primiri Urgențe, spune că, de câteva săptămâni, doctorii aleg între pacienți și decid pe cine salvează. S-a ajuns în această situație pentru că nu mai sunt locuri la terapie intensivă.

Cei care primesc o șansă în plus sunt pacienții cu mai multe șanse de supraviețuire. Ei sunt cei care primesc locul de la Terapie Intensivă atunci când se eliberează unul.

În rest, cei care au nevoie de Terapie Intensivă așteaptă, uneori, și trei zile în Unitatea de Primiri Urgențe fiindcă nu au loc.

Șefa UPU Ploiești recunoaște că a fost nevoită să aleagă între pacienți.

”Practic, trebuie să alegem dintre ei, în momentul în care se creează un loc sau două în Terapie Intensivă, trebuie să alegem dintre cei șase, de exemplu, care ar necesita îngrijire pe cel care pare cel mai indicat să intre pe un loc eliberat”, spune Tănase.

Sursa citată spune că s-a ajuns în această situație pentru că de câteva zile pur și simplu nu mai au unde interna pacienți pe Terapie Intensivă, iar Centrul Național de Coordonare nu i-a mai ajutat cu nici un transfer– ”probabil că nu a mai avut cum să ne ajute”.

Astfel, toți pacienții gravi, care nu sunt puțini, au rămas în UPU și câte 72 de ore, fie până când au putut fi preluați de Terapia Intensivă, fie până când li s-a ameliorat starea, ei primind îngrijiri în UPU.

Vorbim despre pacienți neinternați, rămași în Urgență, consultați de specialistul de boli infecțioase al spitalului și de medicii de terapie intensivă.

Din nefericire, criza nu se oprește la locurile de la Terapie Intensivă. Și aceasta fiindcă există și o nevoie acută de medici, iar rezidenții, la rândul lor, au nevoie de un medic coordonator.

42
Tagurile:
Spitale, România, Pacienți, medici
Тема:
Coronavirus în România, Moldova și în lume

Загрузка...