Marcel Vela

Vela NU e tocmai bine… Jandarmeria, lovită crunt de DNA!

251
O dublă acțiune a unui comandant multiplu-împuternicit de Marcel Vela a pus DNA pe coada MAI – iar ministrului îi e greu să spună că nu știa ce făcea ”protejatul” său.

BUCUREȘTI, 24 sept – Sputnik. Probabil că știrea internă a zilei este punerea sun acuzare a șefului Jandarmeriei Române, colonelul Bogdan Enescu, într-un dosar în care este suspectat că și-ar fi aprobat ilegal sute de ore suplimentare – pentru care ar fi încasat ilegal zeci de mii de lei

Și, nota bene, aceasta în starea de urgență! Colonelul Enescu spune că e nevinovat și că nu și-a luat avocat – în sensul că nu are nevoie.

Desigur, Enescu este absolvent de Drept, deci știe ce spune. De altfel, întrebat dacă își dă demisia, a spus un ferm NU, ”nici nu se pune problema”.

“Am discutat cu procurorul de caz. Cercetările în caz continuă și se va face lumină fără nicio problemă în acest caz”, a spus Enescu, recunoscând că nu este o situație benefică, nici din punct de vedere personal, nici din punct de vedere instituțional. Voi da tot concursul, și instituția și eu personal, nu am nicio intenție de a ascunde adevărul sau alte situații care pot conduce la clarificarea acestui caz”.

Acum însă încep detaliile intereante - dosarul deschis de DNA s-a făcut în urma unei sesizări făcute de Corpul de Control al Ministerului de Interne. La rândul său, acesta a intrat în acțiune în urma unei sesizări/verificări în care s-a constatat că Bogdan Enescu, dar și doi foști șefi și-ar fi aprobat ilegal sute de ore suplimentare în starea de urgență, de pe urma cărora ar fi încasat ilegal… zeci de mii de lei!

Deci, Bogdan Enescu a avut niște colegi care l-au reclamat. Faptul nu îl poate lăsa deloc rece pe Marcel Vela, pentru că el e cel care l-a susținut pe Enescu, ba chiar a și întins puțin actele normative pentru a-l menține în funcție.

Mai exact, Vela l-a împuternicit și l-a reîmputernicit pe Enescu în fruntea Jandarmeriei. Și asta chiar când Orban se pronunțase contra acestor metode, după cum ayent atrăgea atenția cunoscuta jurnalistă Floriana Jucan.

„Politica interimatelor în funcții pentru a împiedica exercitarea funcției de pe poziția de om care are un mandat câștigat în urma unui concurs, simulacrele de concurs acolo unde s-au organizat, toate trebuie să înceteze”, declara ritos Orban la instalarea lui Marcel Vela în funcție.

Și, ce să vezi, fondatoarea ”Q Magazine” observă că ”la umbra acestui discurs, politically corect, liberalul Vela a făcut ceea PSD ul nu a îndrăznit și printr-un Ordin trecut sub tăcere de la comunicarea publică, publicat astăzi în Monitorul Oficial a abrogat art.13 din Anexa 7 a Ordinului MAI 177/2016 care limita perioada și numărul de împuterniciri, la 3 luni, maxim de două ori”.

”De acum, Marcel Vela poate face împuterniciri cât și de câte ori vrea el deși, la preluarea mandatului declarațiile erau contrare”, scria Floriana Jucan în iunie, subliniind că prelungirea acestor interimate va putea fi făcută ”doar în cazul cadrelor militare, adică a celor de la comandă”.

Ceea ce s-a și făcut în cazul lui Enescu, împuternici și re-împuternicit. Interesant este că Marcel Vela nu a știut – chipurile! – de două acțiuni ale ”protejatului” său, cum îl numesc Floriana Jucan și alții: prima e cea cercetată de DNA; a doua, se referă la o inițiativă – chiar o schiță de ”proiect de lege” prin care se limitau adunările publice și locurile în care acestea se pot organiza.

S-au scandalizat protestatari, parlamentari USR, PSD și PNL – iar în final Marcel Vela a ieșit și a anulat tot.

Dar, ne întrebăm - să nu fi știut Vela nici de una, nici de alta dintre demersurile ”protejatului său”? Greu de crezut, mai ales că eram în starea de urgență, apoi în cea de alertă. Iar Ministerul de Interne nu are secrete… interne.

Concluzia e clară: odată cu intrarea DNA pe fir, cu siguranță lui Marcel Vela NU (îi) este tocmai bine.

251
Tagurile:
Marcel Vela
Tematic
Marcel Vela, pus la colț de polițiști: ”Greșit, domnule ministru, greșit!”. Caz revoltător
Zi grea pentru Marcel Vela, va fi audiat într-un caz extrem de complicat – urmează Aurescu
Orban l-a făcut de doi pe bani pe Vela, public! Se confirmă fricțiunile dintre cei doi
Șantier de construcție a blocurilor locative

Credit Prima Casă: cetățenii nu mai au cu ce plăti ratele

13
(reînnoit 11:00 23.10.2020)
Dumitru Nancu, directorul general al Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru IMM – FNGCIMM – spune că 47.212 împrumutați au cerut amânarea plății ratelor pentru creditele Prima Casă.

BUCUREȘTI, 23 oct – Sputnik. Românii cer amânări la plata ratelor pentru Prima Casă. Până acum au fost acordate mai mult de 300.000 de credite Prima Casă.

Rata de defaușt este de 0.19%, potrivit lui Dumitru Nancu, directorul general al Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru IMM – FNGCIMM.

Acesta spune că, în ultimii zece ani, trei din patru credite acordate de băncile din România au fost credite Prima Casă.

”La ora actuală, 47.212 titulari de credit dintre cei peste 300.000 de finanţaţi prin acest program au solicitat amânare la plata ratelor”, declară Dumitru Nancu, director general al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM - FNGCIMM.

Acesta a subliniat că instituția pe care o conduce a acordat până acum garanţii de 28 de miliarde de lei în contul creditelor acordate de băncile comerciale la circa 41 de miliarde de lei finanţarea totală a instituţiilor de credite.

În ceea ce privește IMM-urile care au solicitat amânarea ratelor sunt în număr de 136.

Conform informaţiilor furnizate de Asociaţia Română a Băncilor -ARB, totalul românilor care au cerut aplicarea moratoriului, amânarea de la plata ratelor, a fost de 301.000, notează economica.net.

Sursa citată precizează că solicitarea de amânare sau de suspendare la plata ratelor pentru peste 47.000 de români devine de neglijat. Aceasta cu atât mai mult cu cât creditele Prima Casă reprezintă circa o treime din total credite ipotecare acordate în ultimii 10 ani.

13
Tagurile:
prima casă
Tematic
Prima Casă 2020: ce li se pregătește cetățenilor
Parlamentul a votat: Au fost simplificate condițiile programului ”Prima casă”
Programul ’’Prima Casă’’, mai accesibil - vezi ce modificări s-au avizat la lege

Загрузка...
Pensionari

Tratament balnear gratuit: cine sunt beneficiarii

15
Reprezentanții Casei Naționale de Pensii Publice au făcut câteva precizări importante pentru românii interesați să meargă la băi în mod gratuit.

BUCUREȘTI, 23 oct – Sputnik. Românii pot beneficia de tratament balnear gratuit, în anumite condiții. Reprezentanții Casei Naționale de Pensii Publice spun că de tratament balnear gratuit beneficiază pensionarii de invaliditate, în cadrul programului de recuperare întocmit de medicul expert al asigurărilor sociale, precum și persoanele beneficiare de drepturi stabilite în baza prevederilor Decretului-lege nr.118/1990, privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945, precum şi celor deportate în străinătate ori constituite în prizonieri, republicat, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi persoanele care au calitatea de luptător în rezistenţa anticomunistă, stabilită în temeiul dispoziţiilor Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.214/1999, cu modificările şi completările ulterioare.

De asemenea, mai pot primi tratament balnear gratuit persoanele beneficiare de drepturi stabilite în baza prevederilor Ordonanţei Guvernului nr.105/1999 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate de către regimurile instaurate în România cu începere de la 6 septembrie 1940 până la 6 martie 1945, din motive etnice, aprobată prin Legea nr.189/2000, cu modificările şi completările ulterioare, persoanele ale căror drepturi sunt stabilite prin Legea nr. 44/1994 privind veteranii de război, precum şi unele drepturi ale invalizilor şi văduvelor de război, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, persoanele beneficiare de drepturi stabilite în baza prevederilor Legii 49/1999 privind pensiile I.O.V.R., cu modificările şi completările ulterioare, persoanele ale căror drepturi sunt stabilite prin Legea nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, cu modificările şi completările ulterioare.

Persoanele care beneficiază de cure balneoclimaterice potrivit art. 22 din Legea nr.346/2002 privind asigurarea pentru accidente de muncă şi boli profesionale, republicată, cărora li s-a stabilit de către medicul expert al asigurărilor sociale din cadrul caselor teritoriale de pensii, program individual de recuperare și persoanele ale căror drepturi sunt stabilite prin Hotărârea Guvernului nr. 757/2008 pentru aprobarea acordării biletelor de tratament balnear, în mod gratuit, salariaţilor care lucrează în mediu radioactiv – zonele I şi II de expunere la radiaţii, la prospectarea, explorarea, exploatarea, prepararea minereului de uraniu, precum şi la conservarea şi închiderea perimetrelor miniere se încadrează, de asemenea, în cerințele necesare obținerii gratuității la tratamentul balnear, precizează dcbusiness.ro.

15
Tagurile:
tratament
Tematic
Bilete de tratament pentru pensionari. Ce a decis Casa Națională de Pensii
Anunţ important de la ministrul Muncii - „Pensionarii nu merită acest tratament”
Coronavirus: Arafat, despre simptome și tratament

Загрузка...
Cristian Diaconescu

PMP vrea dea anul școlar peste cap: propunere șoc

0
Cristian Diaconescu, prim-vicepreședintele PMP, pune în dezbatere publică o propunere a cărei aplicabilitate este îndoielnică. Elevii ar urma să intre acum în vacanța mare și în vară să se recupereze orele rămase.

BUCUREȘTI, 23 oct – Sputnik. Prim-vicepreședintele PMP, Cristian Diaconescu, a lăsat politica externă și lupta cu Rusia și atacă acum cu mult elan problema anului școlar aflat în desfășurare.

Diaconescu spune că a primit semnale numeroase din partea profesorilor și a părinților preocupați atât de sănătatea copiilor, cât și de calitatea actului educațional. Astfel, persoanele cu care el a discutat, ”înțelegând situația complicată prin care trece societatea”, au propunere ”simplă” adresată autorităților.

”Mutarea în această perioadă a “vacanţei mari“ urmând ca recuperarea procesului de educaţie să se realizeze pe perioada verii. Astfel, se va ieşi din perioada gripei sezoniere şi s-ar putea concretiza o serie de măsuri sanitare care astăzi sunt în lucru”, scrie Diaconescu.

Din păcate, Cristian Diaconescu arată clar că mai bine rămâne la domeniul său de expertiză și nu amestecă lucrurile. Și aceasta pentru că, înainte de a prezenta propunerea rezultată în urma discuțiilor cu profesori și părinți ar fi trebuit să se informeaze și să vadă că în perioada vacanței de vară sunt programate examenele naționale, deci calendarul este deja făcut.

Desigur, se poate ridica problema calității acelor profesori cu care Diaconescu zice că a intrat în contact și care doresc să se intre acum în vacanță. O ipoteză ar fi că oamenii în cauză fac parte din categoria celor care refuză să predea online, iar intrarea în vacanța mare acum i-ar salva ”onorabil”.

Ce vor face părinții cu copiii în perioada unei vacanțe mari luate acum? Îi vor duce la after school-uri. Există interes ca aceste forme private de educație/supraveghere să prospere? Și cum se vor descurca părinții cu concediile planificate la vară când copiii vor fi la școală? Vorbim despre vacanța judecătorească, parlamentară și cea a bugetarilor…

Întrebări fără răspuns…

0
Tagurile:
PMP

Загрузка...