Copii

Vești rele: pe copiii din România îi așteaptă vremuri grele

197
(reînnoit 19:43 17.09.2020)
Potrivit celei mai recente actualizări a Indexului Capitalului Uman – HCI – al Băncii Mondiale, un copil născut astăzi în România va atinge doar jumătate din potențialul de productivitate al unui adult educat și sănătos.

BUCUREȘTI, 17 sept – Sputnik. Un document al Băncii Mondiale arată că viitorul copiilor din România este unul sumbru. Indexul Capitalului Uman – HCI – al Băncii Mondiale a fost lansat pentru prima dată în 2018.

Acesta măsoară nivelul de cunoștințe și abilități, pe care un copil născut astăzi se poate aștepta să îl obțină până la vârsta de 18 ani, luând în considerare riscurile asociate educației și sănătății precare într-o anumită țară.

Raportul din acest an cuprinde o analiză a dezvoltării capitalului uman, făcută pe perioada unui deceniu, din 2010-2020, în 103 țări, inclusiv în România.

Din nefericire, datele sunt rele. Potrivit raportului, un copil născut astăzi în România va avea o productivitate de doar 58%, când va ajunge la maturitate, față de cât ar putea avea dacă ar beneficia de servicii de educație și sănătate adecvate, informează dcbusiness.ro.

Ca să înțelegeți mai bine, potențialul de productivitate din prezent este mai mic decât cel de 60%, din urmă cu 10 ani.

Indexul este făcut pe baza a șase indicatori. Este vorba despre probabilitatea de supraviețuire până la vârsta de 5 ani, anii de școlarizare estimați ai copilului, rezultatele armonizate ale testelor, calitatea învățării, rata de supraviețuire a adulților și proporția copiilor care nu suferă de deficiențe de creștere. Referitor la acest ultim indicator, datele pentru România nu sunt disponibile.

Datele raportului arată că este nevoie de îmbunătățiri mari și urgente în România în două domenii importante. Este vorba despre educație și sănătate.

Până la majorat, un copil din România se poate aștepta să finalizeze 11,8 ani de învățământ preșcolar, primar și secundar, comparativ cu 12,6 ani în urmă cu un deceniu.

În același timp, un copil din Franța se poate aștepta să finalizeze 13,8 ani.

Banca Mondială estimează, atunci când anii de școlarizare sunt ajustați la calitatea învățării, că un copil din România beneficiază de numai 8,4 ani de învățare: un decalaj de învățare de 3,4 ani față de perioada de școlarizare.

Referitor la sănătate, procentul tinerilor cu vârsta de 15 ani care vor supraviețui până la vârsta de 60 de ani se ridică la doar 88%, comparativ cu, 93% în Franța sau 95% în Suedia.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

197
Tagurile:
România, Copii
Tematic
Copii dificili? Ce pot face părinții în vacanță, în absența profesorilor
Când va fi testat pe copii vaccinul împotriva COVID-19
Copii închiși în case timp de patru luni de părinți de teama coronavirusului
Oeil

Modalitate de a detecta cancerul după ochi

15
(reînnoit 16:45 31.10.2020)
Pleoapa căzută poate fi unul dintre semnele cancerului pulmonar, povestește profesorul britanic Georg Santis.

BUCUREȘTI, 31 oct - Sputnik. O pleoapă căzută poate fi unul dintre semnele cancerului pulmonar, povestește profesorul Georg Santis de la London Bridge Hospital, citat de Express .

Această reacție a corpului poate fi atribuită simptomelor neurologice ale unei tumori pulmonare, în care nervii din corp sunt comprimați.

„Acest lucru poate duce la o pleoapă căzută sau mai puțin transpirație pe față”, anunță specialistul.

Printre alte simptome ale cancerului pulmonar, profesorul a subliniat tuse continuă, hemoptizie, dificultăți sau respirație dureroasă.

Santis a clarificat că pleoapele căzute nu sunt neapărat indicative ale unei boli fatale. Ptoza pleoapei superioare poate apărea din mai multe motive, inclusiv purtarea lentilelor de ani de zile.

Medicul a recomandat consultarea unui specialist - persoanelor cu un astfel de simptom.

15
Tagurile:
Cancer
Tematic
Metodă simplă de a reduce riscul de accident vascular cerebral și cancer
Ce gen de oameni sunt cei mai supuşi riscului de a face cancer? Răspunsul unui oncolog rus
Nou scandal în Sănătate – Guvernul nu cumpăra un aparat esențial pentru bolnavii de cancer

Загрузка...
Автомобильная пробка

Atenție, șoferi! CNAIR, anunț despre rovinietă

55
Duminică, 1 noiembrie 2020, rovinieta și peajul nu vor putea fi achiziționate prin SMS ori online. Cât va dura întreaga situație, explicația autorităților.

BUCUREȘTI, 31 oct – Sputnik. Șoferii români trebuie să știe că prima zi a lunii noiembrie vine cu o problemă pentru ei.

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere anunţă că rovinieta şi peajul nu vor putea fi achiziţionate duminică prin SMS sau online, din cauza unor lucrări de mentenanţă a sistemelor informatice.

Mai exact, între orele 10.00-19.00, emiterea rovinietelor şi peajelor prin intermediul SMS, sau prin intermediul portalului www.erovinieta.ro şi aplicaţiei eTarife nu va fi disponibilă, informează Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere.

Astfel, utilizatorii pot achita tarifele în punctele de lucru ale distribuitorilor autorizați. Detalii pe www.cnadnr.ro, la secțiunile Cumpără rovinieta aici, respectiv Cumpără peaj aici.

Compania informează românii că, atunci când se prezintă într-unul din punctele de lucru ale distribuitorilor autorizați de CNAIR SA să încaseze tariful de utilizare a rețelei de drumuri naționale (rovinieta), pentru achitarea acesteia trebuie să urmeze mai mulți pași.

În primul rând, șoferii trebuie să comunice personalului distribuitorului numărul de înmatriculare al vehiculului așa cum este înscris în certificatul de înmatriculare, numărul de identificare al vehiculului - seria de sasiu, în cazul rovinietelor cu valabilitate de 30 zile, 90 zile și 12 luni, atunci când se solicită acest lucru de către personalul distribuitorului și, de asemenea, tipul vehiculului, conform clasificării prevăzute în anexa nr. 1 la Ordonanța Guvernului nr. 15/2002, cu modificările și completările ulterioare, informează compania.

55
Tagurile:
CNAIR, Șoferi
Tematic
Situaţia în care şoferii pot „circula” fără rovinietă
Iarnă în toată regula în România. CNAIR - 616 utilaje și 3 mii tone material antiderapant
CNAIR: Nu sunt drumuri închise sau restricționate din cauza condițiilor meteo

Загрузка...