Alexandru Rafila

Rafila șochează: ”Părinții își lase copiii la școală, altfel vor fi consecințe!”

1323
”Marea lor majoritate fac forme inaparente sau fac forme foarte uşoare de boală, iar nevoia de a fi tratat în spital pentru un copil şcolar este extrem de redusă”

BUCUREȘTI, 3 sept – Sputnik. Desigur, nimeni nu se așteaptă ca școlile din România, de loc în regulă chiar și în timpuri normale, vor fi acum sigure pentru copii – și implicit pentru familiilor lor sau pentru dascăli. Dar, cu toate acestea, afirmația reprezentantului României la OMS, prof.dr. Alexandru Rafila, este șocantă prin sinceritate și sublinierea unor posibile consecințe:

”Părinții trebuie să înțeleagă că trebuie să își asume acest risc - trebuie să își lase copiii să meargă la scoală pentru că altfel consecințele pe termen lung ale modului în care se vor dezvolta acești copii vor fi nefavorabile”, spune Rafila – ”și nu cred că vreun părinte dorește ca copilul să aibă dificultăți de integrare în societate, de comunicare”.

Afirmația lui Rafila, făcută la Digi24, este susținută de un fenomen grav al zilelor noastre – creșterea numărului de cazuri de autism și de ADHD, dar și de cazuri tot mai frecvente de depresie la copii și tineri.

”Noi suntem ființe sociale - daca trăim doar în mediu virtual, problemele sunt foarte serioase. OMS pledează foarte clar pentru revenirea la scoală, bineînțeles în condiții de siguranță”, a subliniat Alexandru Rafila.

Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie subliniază că alternativa ”online” poate fi doar ceva complementar. ”Principiul de la care trebuie plecat este că şcolile trebuie să înceapă - iar şcoala online trebuie să fie doar complementară modului de desfăşurare clasic al şcolii”.

De fapt, cunoscutul medic atrage atenția -  ”copiii nu sunt în pericol în ceea ce priveşte infecţia cu noul coronavirus”.

”Marea lor majoritate fac forme inaparente sau fac forme foarte uşoare de boală, iar nevoia de a fi tratat în spital pentru un copil şcolar este extrem de redusă, procentul fiind de 0,1% dintre copiii care contactează boala, este un studiu în acest sens desfăşurat în Marea Britanie”, a declarat Rafila.

În privința măsurilor, acestea sunt trei simple: ”distanțarea elevilor, utilizarea măștii  şi măsurile igienice”, a spus Rafila.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

1323
Tagurile:
Părinți, școală, Alexandru Rafila
Cerveau humain

Pericolele fructozei pentru creier - iată ce spun specialiștii

35
(reînnoit 18:34 24.09.2020)
Un studiu realizat de oamenii de știință americani demonstrează că una dintre cauzele bolii Alzheimer este creșterea nivelului de fructoză în creier.

BUCUREȘTI, 24 sep - Sputnik. Oamenii de știință de la Universitatea din Colorado... Anschutz Medical Center, împreună cu colegii din Japonia și Mexic, au emis ipoteza că cauza bolii Alzheimer poate fi o activare excesivă a fructozei produse în creier. 

Cercetătorii au legat dezvoltarea bolii, obișnuită în țările dezvoltate, cu așa-numita dietă occidentală, care duce la metabolismul excesiv al fructozei. De asemenea, explică de ce persoanele cu diabet zaharat și obezitate dezvoltă mai des boala Alzheimer.

„Presupunem că boala Alzheimer este o boală modernă cauzată de modificări ale stilului de viață alimentar, în care fructoza perturbă metabolismul cerebral și funcția neuronală” – se menționează în comunicatul de presă al centrului medical Anschutz, făcând trimitere la spusele autorului principal al studiului, doctorului în medicină, profesorul Richard Johnson.

Autorii articolului - neurologi, neurofiziologi și experți în metabolismul zahărului - au colectat date din numeroase studii care confirmă legătura nivelurilor ridicate de fructoză din creier cu această boală.

Potrivit oamenilor de știință, principala sursă de fructoză din creier este sinteza cerebrală endogenă. Când se concentrează pe metabolismul fructozei, producția de energie mitocondrială încetinește și nu este suficientă pentru a menține funcționalitatea și vitalitatea neuronală.

Într-un alt scenariu, pierderea progresivă a energiei mitocondriale este o consecință a stresului oxidativ constant asociat cu hipometabolismul glucozei. Rezultatul final este unul - lipsa de energie pentru neuroni, disfuncția lor și moartea.

În același timp, plăcile amiloide și încurcăturile neurofibrilare, considerate în mod tradițional factorii centrali care cauzează boala Alzheimer, sunt considerate de autori ca o consecință - parte a răspunsului inflamator.

„Oferind dovezi convingătoare pentru legătura dintre fructoza din creier și Alzheimer, vrem să îi inspirăm pe cercetători să continue explorarea acestui subiect”, spune Johnson.

Oamenii de știință speră că rezultatele studiului vor contribui la crearea de noi metode de prevenire și tratament care vizează suprimarea metabolismului intracerebral al fructozei.

Autorii consideră căutarea imediată a inhibitorilor de enzime care sunt implicați în producerea de fructoză în creier.

35
Tagurile:
fructoză, Creier
Tematic
Pentru părinți: dependența de smartphone provoacă "dezechilibre" în creier
Elon Musk anunţă crearea unui cip care va transmite muzică direct în creier
Studiu alarmant: Modificările chimice în creier produse de dependența de telefon
7 lucruri pe care nu le ştiai despre creier. De ce scrii urât...
Să-i zici din vioară când ești operat pe creier? Inimaginabil, dar posibil. VIDEO

Загрузка...
Ambulanțe în București

România stârnește îngrijorare din cauza Covid 19

52
România este una din cele șapte țări europene care stârnesc o îngrijorare mare din cauza evoluției coronavirusului .

BUCUREȘTi, 24 sept - Sputnik. Centrul European de prevenție și control al bolilor (ECDC) a prezentat astăzi un raport de evaluare a riscurilor care indică un număr de șapte țări europene care stârnesc o mare îngrijorare cu privire la evoluția coronavirusului. Pe listă se regăsește și România, alături de Spania, Bulgaria, Croația, Ungaria, Cehia și Malta. Specificul acestor țări este că evoluția epidemiei de aici duce la riscuri crescute de mortalitate.

Raportul de evaluare al ECDC mai arată că cele șapte țări, așadar și România, afișează "o proporție mai ridicată de cazuri grave sau de internări" și cu o creștere a mortalității "deja observată" sau care "ar putea să fie în curând ".

Documentul infirmă astfel pretenția Guvernului de a fi gestionat bine pandemia și clasează România printre codașele Europei din acest punct de vedere, pronosticul nefiind deloc optimist pentru evoluțiile următoare.

 

52
Tagurile:
România, coronavirus
Tematic
Coronavirus în Franța: iarăși peste 10 mii de cazuri în 24 h
Coronavirus în UK: noi măsuri restrictive anunţate astăzi
Noile definiţii: caz probabil vs caz suspect de coronavirus

Загрузка...
Женщина в лицевой маске из-за распространения коронавируса

UK va „infecta în mod deliberat” voluntarii cu coronavirus

0
(reînnoit 18:32 24.09.2020)
Marea Britanie va fi prima țară din lume care va testa un vaccin împotriva coronavirusului prin infectarea unor voluntari sănătoși cu Sars-Cov-2. Cum se va proceda mai exact.

BUCUREŞTI, 24 sept – Sputnik. În Marea Britanie va fi testat un vaccin împotriva coronavirusului prin infectarea unor voluntari sănătoși cu Sars-Cov-2, procedură care are loc pentru prima dată în lume în privinţa COVID-19, relatează Financial Times, citând mai multe persoane implicate în studiu.

În așa-numitele „teste COVID-19 bazate pe provocarea infecţiei”, care vor fi finanțate de guvernul britanic, participanții vor primi vaccinul și apoi, aproximativ o lună mai târziu, o doză de Sars-Cov-2, care cauzează în mod normal boala COVID-19.

Potrivit raportului, acest tip de studii, care sunt mai controversate decât studiile tradiționale, vor avea „un rol vital în restrângerea câmpului larg al vaccinurilor împotriva COVID-19, prin evaluarea directă a eficacității acestora”.

Proiectul va fi realizat într-o unitate securizată de carantină administrată de hVivo, care se află în Whitechapel, Londra, și se așteaptă să fie lansat în ianuarie. Condiția persoanelor implicate în studiu va fi monitorizată. Aproape 2.000 de participanți s-au înscris deja pentru studiile din Marea Britanie.

Agenția britanică de Reglementare a Medicamentelor și Produselor Medicale a declarat pentru FT că astfel de studii „pot fi utile pentru dezvoltarea vaccinurilor și pot oferi dovezi timpurii privind eficacitatea clinică, în special atunci când există rate scăzute de infecție în rândul populației”.

„Siguranța participanților la studiu este prioritatea noastră și orice propunere din partea unui dezvoltator de a include teste bazate pe provocarea infecţiei ca parte a unui studiu clinic pentru dezvoltarea unui vaccin va fi luată în considerare pe baza unei analize beneficii-riscuri, riscurile fiind monitorizate și minimizate în proiectul propus”, a precizat agenția într-un comunicat.

În septembrie, a treia fază a unor studii convenționale pentru un vaccin anti-coronavirus, conduse de AstraZeneca și Universitatea Oxford, a fost întreruptă din cauza unui efect secundar raportat la unul dintre participanții britanici. Ulterior, faza a fost reluată, dar a rămas suspendată în Statele Unite, aproximativ 30.000 de participanți din întreaga lume fiind recrutați pentru teste, inclusiv din Brazilia și Africa de Sud.

© Sputnik / Джастин Гриффитс-Уилльямс

Ulterior s-a raportat că pacientul în cauză nu a fost singurul care a suferit o boală inexplicabilă, s-a descoperit ulterior că boala era legată de o inflamație a măduvei spinării. Se pare că un efect secundar similar a fost experimentat de o altă femeie britanică participantă în timpul verii, dar cazul nu a fost raportat inițial de AstraZeneca.

Cercetătorii ruși au subliniat anterior că vaccinurile anti-COVID-19 dezvoltate de unii dintre colegii lor internaționali și realizate folosind mRNA și platforme bazate pe vectori adenovirali de maimuță se bazează pe „tehnologii noi, nedovedite”. Spre deosebire de vectorii adenovirali umani utilizaţi în vaccinurile Johnson & Johnson (SUA), CanSino (China) și Sputnik V (Rusia), oamenii de știință au remarcat că vaccinul bazat pe adenovirusurile de maimuță AstraZeneca nu a fost studiat pe o perioadă suficient de lungă de timp.

0
Tagurile:
coronavirus, UK
Tematic
UK: „Vine al doilea val de COVID-19” - un nou lockdown?
Coronavirus în UK: noi măsuri restrictive anunţate astăzi
UK: Centre de îngrijire primeau instrucţiuni „neetice” privind pacienţii cu Covid - studiu

Загрузка...