Mamaia. Arhivă

Directorul ANPC acuză jaful și japca de pe litoralul românesc pe timp de pandemie

124
Directorul general al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Paul Anghel, descrie în termeni deloc măgulitori litoralul românesc, acuzând anumiți operatori economici că au continuat să practice prețuri umflate și să ofere servicii proaste

 

BUCUREȘTI, 30 aug - Sputnik. Paul Anghel, directorul general ANPC, arată într-un interviu acordat Agerpres, cum a funcționat litoralul în acest an și a atras atenția asupra faptului că instituția a primit de la consumatorii români aproape 48.000 de reclamaţii, mai mult de jumătate fiind întemeiate, și că au existat şi 1.371 de alerte de produse periculoase semnalate prin RAPEX, sistemul rapid de alertă între CE şi statele membre.

Ca și activitate generală, Anghel a arătat că în perioada 1 ianuarie - 21 august 2020, statele membre au introdus 1.371 de notificări în RAPEX, cele mai multe alerte fiind pe jucării, 358, autovehicule - 339, echipamente electrice -140, echipamente de protecţie - 124, din care 109 au fost pe măşti de protecţie. De asemenea, au mai fost 72 de alerte pe articole de îmbrăcăminte, 68 pentru produse cosmetice, iar pe articole şi echipamente pentru copii, 42, a declarat Paul Anghel.

Directorul ANPC a vorbit și despre controalele zonelor de alimentaţie publică și a condiţiilor de depozitare din spitale.

”Sunt spitale foarte vechi, unele de 50-60 de ani, fără reparaţii capitale. Erau zone care arătau horror. S-au sesizat unele primarii, au mai şi făcut nişte lucruri, dar altele au considerat că este politic controlul. Am oprit atunci unele unităţi de alimentaţie publică chiar şi din Bucureşti, iar unele abateri s-au remediat, dar altele nu”, a atras el atenția.

Referindu-se la zona de litoral, directorul ANPC a arătat că instituția de ani de zile îi amendează pe operatorii economici care vând anumite tipuri de produse alertate pe RAPEX și care pun în vânzare ”foarte multe porcării, pur şi simplu”, mai ales jucării.

”De ani de zile îi amendăm, dar tot de ani de zile apar alţii şi alţii. Există mirajul acesta de a cumpăra anumite produse, care sunt cel puţin dubioase unele dintre ele, şi de a le comercializa pe litoral pe foarte mulţi bani, pentru că există genul de consumatori care le cumpără, copii care şi le doresc în vacanţă, fiind ceea ce noi numim "consumatori captivi". Sunt mulţi comercianţi care schimbă societăţile comerciale pe care operează, în aşa fel încât sunt foarte greu de urmărit”, a arătat Paul Anghel. El a arătat că pe faleza de la Mamaia de ani de zile se vând aceleaşi porcării, iar ANPC îi amendează, se trimit către Poliţie înştiinţări și că s-au făcut dosare penale pentru copie de marcă pentru că vând jucării şi haine contrafăcute, fake-uri.

El crede că soluția ar fi să nu mai fie lăsate să se intre în România containere cu asemenea produse, să fie verificate mult mai drastic şi să fie oprite din start, pentru că o dată intrate se diseminează extrem de rapid la nivel de ţară.

Apoi, Paul Anghel a descris în termeni duri cluburile de pe litoral, care deschid pentru o lună sau maximum două luni pe litoral, dar vor să facă un profit maxim şi să nu investească nimic în infrastructură.

”De exemplu, am găsit într-un club de fiţe ventilatoare care treceau prin nişte panouri sandwich care conţineau vată de sticlă, iar aerul era recirculat prin acea vată de sticlă. Nu mai spun că nu erau site la geamuri, intrau muşte, praf, nisip pe mâncare. Gheaţa era în nişte frigidere total insalubre. Nu mai zic de mese că nu se respecta distanţa fizică, practic de toate lucrurile legate de Covid, care erau de fapt cele mai importante”, a arătat directorul ANPC.

Mai grav, toată mâncarea era congelată şi salata de vinete preparată era congelată şi sosul de roşii, fără să informeze consumatorii că se servesc produse congelate, a mai spus Anghel.

Pe aceste zone, ANPC a controlat tot nordul staţiunii Mamaia, dar şi zonele din sud ale litoralului, Vama Veche, Costineşti și s-au dat peste 30 de sancţiuni cu oprire temporară a activităţii pe zona cluburilor şi beach-baruri de pe litoral după aceste controale, se mai arată în interviu.

Potrivit directorului ANPC, pe litoral sunt aceleaşi servicii care lasă de dorit, în unele cazuri, deşi, după 10 ani în care românii au văzut aproape tot globul, el s-ar fi așteptat ca românii să fie mult mai exigenţi cu ce li se oferă.

”Din păcate, aş mai sintetiza: aceeaşi atitudine pro japcă, costuri nejustificate, personal nepregătit, extenuat şi irascibil, atitudine sfidătoare, patroni care nu înţeleg relaţia serviciu/cost/respect, prost gust generalizat, plastic peste tot. Nu suntem încă suficient de educaţi, din păcate, să nu stingem ţigara în nisip, îngropând-o ulterior discret rămânând "micul nostru secret". Capacul berii îl descoperim printre scoici, în nisip, cu orice alt rest/gunoi întregeşte tabloul de pe plajă”, a fost descrierea pe care șeful ANPC a făcut-o litoralului românesc.

Despre atmosfera de pe litoral, Paul Anghel a avut o părere la fel de critică: circ, bâlci, muzică de proastă calitate, ţipete, hăhăială, trotuare neterminate, străzi găurite, capace de canal pe post de jaloane, fructe expirate la preţ de trufandale, 80% din personal nu respectă nimic din ce ar trebui să reprezinte "bariera" anti-Covid.

Cât despre meniul general, dezastrul continuă: multă shaorma, bere la pet combinată cu porumb fiert şi hamsii expirate, meniu de la supermarket pe post de masă în oraş.

”Dacă vorbim de cum arată plajele, toate sunt pline de cioburi, capace de sticlă sau multe scoici. Dacă intri în mare, până la genunchi sunt alge. Poţi să îţi pierzi foarte uşor copilul în alge, mai ales dacă e copil mic. Nicăieri în lume nu am văzut atâtea alge ca la noi. Oare chiar nu pot fi strânse de pe plaje şi din apă aceste alge?”, se întreabă directorul ANPC, indicând către autorități.

Concluzia lui Paul Anghel este că Litoralul 2020 în România, în vremea pandemiei, este o justificare continuă a costurilor şi a serviciilor slabe şi o binecuvântare pentru a mări preţurile. În aceste condiții, spune șeful ANPC, românii au ales litoralul românesc pentru că sunt captivi în acest an. Dacă ar fi ales Grecia, pentru patru persoane ar fi costat cel puţin încă 1.200 de lei, în cel mai bun caz, testele Covid, și de aceea mulţi profită de faptul că românul nu poate să plece şi ”fac japcă”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

124
Tagurile:
Litoral
Klaus Iohannis

Tinerii vor educație sexuală în școli: solicitare către Iohannis

71
(reînnoit 18:18 29.09.2020)
Trei organizații importante din România cer președintelui Klaus Iohannis să retrimită în Parlament Legea privind educația sexuală, exprimându-și dezamăgirea față de decizia Curții Constituționale a României.

BUCUREȘTI, 29 sept – Sputnik. Legea privind educația sexuală continuă să stârnească discuții. Joi, 24 septembrie 2020, Curtea Constituțională a României a respins sesizarea președintelui Klaus Iohannis asupra actului normativ care modifică legea privind protecția și promovarea drepturilor copilului.

Consiliul Naţional al Elevilor, Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România şi Consiliul Tineretului din România îi solicită preşedintelui Klaus Iohannis retrimiterea în Parlament a Legii privind educaţia sexuală, exprimându-şi dezamăgirea faţă de decizia CCR care a stabilit că prevederile privind înlocuirea educaţiei sexuale cu educaţia sanitară sunt constituţionale, precizează agerpres.ro.

Elevii spun că încercarea decidenților de limitare a accesului elevilor la educația sexuală este un ”act iresponsabil”, aceasta cu atât mai mult cu cât România este la coada clasamentului privind sănătatea sexuală a tinerilor și numărul mamelor adolescente.

Sursa citată susține că, potrivit datelor INS Tempo, în anul 2018, în România au devenit mame 727 de adolescente cu vârsta sub 15 ani şi 18.753 cu vârsta între 15-19 ani. Dintre mamele adolescente sub 15 ani, 19 sunt la a doua naştere şi una la a treia. Cât ţine de mamele adolescente cu vârsta între 15-19 ani, 3.929 sunt la a doua, 731 la a treia, 72 la a patra, 8 la a cincea şi una la a şasea.

Mai mult decât atât, un procent semnificativ - 7,5% - din totalul cazurilor de cancer de col uterin diagnosticate anual în Europa provin din România. Vorbim de o incidență triplă față de media de la nivelul Uniunii Europene.

România se află pe un tragic loc unu în Uniunea Europeană în ceea ce privește mortalitatea prin cancer de col uterin.

Reprezentanții Consiliului Național al Elevilor, ai Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România şi ai Consiliului Tineretului din România atrag atenția că în multe familii din România sănătatea reproducerii nu este un subiect de discuție liberă. Mulți părinți nu le pot da sfaturi competente copiilor cu privire la probleme ce țin educația sexuală. În schimb, sfaturile pe care le primesc de la specialiști în cadru organizat, la școală, ar fi pentru acești elevi unica oportunitate de a înțelege aspecte de bază adiacente educației sexuale, cum ar fi contracepția sau planificarea familială.  


71
Tagurile:
Klaus Iohannis, educație sexuală
Tematic
Parlamentarii au decis: educația sexuală, obligatorie în școli
Cuplul zilei: Carmen Iohannis și Oana Lovin, asortate la vot
CCR blochează apetitul lui Iohannis pentru educația sexuală

Загрузка...
Primul vaccin împotriva coronavirusului

Medicii SUA, interesați de vaccinul rusesc împotriva COVID-19

69
(reînnoit 18:16 29.09.2020)
Medicii americani ai centrului „Maimonides” s-au arătat interesați de vaccinul rusesc împotriva coronavirusului „Sputnik V”.

BUCUREȘTI, 29 sep – Sputnik. Peste o sută de lucrători medicali din centrul “Maimonides”, unul din cele mai de prestigiu instituții medicale din SUA, și-a manifestat interesul față de vaccinul rusesc “Sputnik V”, în timpul unui briefing online cu cercetătorii ruși din Centrul Gamaleia, se menționează într-un comunicat al Fundației Ruse pentru Investiții Directe (RFPI).

Din luna martie, Maimonides se află pe prima linia în lupta cu pandemia coronavirusului: centrul se află printre primele zece cele mai bune spitale din SUA pentru tratare a infarctului, altor patologii cardiovasculare, precum și a pneumoniei, iar în perioada pandemiei, s-a reprofilat în totalitate la tratamentului pacienților infectați cu coronavirus. Toți medicii, care au participat la briefing, dispune de o vastă experiență în tratarea COVIC-19.

În luna august, Ministerul Sănătății al Rusiei a înregistrat primul vaccinul din lume împotriva COVID-19, creat de Centrul Gamaleia, în parteneriat cu Fundația Rusă pentru Investiții Directe (RFPI). Preparatul a primit denumirea de „Sputnik V”.

“Cercetătorii Centrului Gamaleia au relatat în povestit în detalii colegilor americani despre etapele de bază a elaborării vaccinului Sputnik V, inclusiv rezultatele testelor clinice efectuate, precum și despre desfășurarea a testelor clinice actuale, după înregistrare”, se subliniază în comunicat.

Savanții au subliniat avantajele platformei bazate pe vectorii adenovirusului uman, spre deosebire de tehnologiile neverificate, precum platforma în baza vectorului adenovirusului maimuței sau platform ARNm, care nu au studiat suficient pe obiectul unor efecte secundare, inclusiv efectele secundare asupra fertilității și riscurile unor boli oncologice.

De asemenea, cercetătorii au explicat medicilor americani despre modele bazate de o dublă vaccinare, cu utilizarea vectorului adenovirusului uman de serotipuri 5 și 26. Acest model reprezintă o tehnologie a unică a Centrului Gamaleia, care deosebește vaccinul Sputnik de alte vaccinuri, bazate pe platform vectorului adenovirusului uman, care utilizează doar o singură administrare.

69
Tagurile:
Rusia, vaccin, COVID-19, SUA
Тема:
Coronavirus în România, Moldova și în lume
Tematic
Vaccinul rusesc împotriva COVID 19 ar putea ajunge în CSI
Putin va pleca la Seul după ce se va vaccina împotriva COVID-19
Coreea de Sud a propus Rusiei dezvoltarea în comun a vaccinelor
O companie din SUA și-a suspendat testele vaccinului împotriva COVID-19

Загрузка...
Paris champs de Mars

Un apartament de 7 metri pătrați, oferit la 300.000 de euro

0
(reînnoit 19:18 29.09.2020)
În arondismentul 9 din Paris, o cameră de șapte metri pătrați (conform legii Carrez) situată la mansardă este vândută cu suma de 300.000 de euro, ceea ce înseamnă aproape 43.000 de euro pe metru pătrat.

BUCUREŞTI, 29 sept - Sputnik. Anunțul imobiliar descrie acest apartament din cartierul Notre-Dame de Lorette din Paris, oferit la 300.000 de euro, ca având „două camere de 37 m2”, adică un living cu bucătărie, o baie cu toaletă și un dormitor mare în mezanin.

Aproximativ 8.000 de euro pe metru pătrat ar fi un preț „destul de rezonabil”, notează Cnews, având în vedere că prețurile obișnuite ale imobilelor din acest cartier luxos al capitalei franceze ajung la peste 10.000 de euro pe m2.

Dar, în realitate, este vorba de un apartament de 7 m2, conform legii Carrez, cu o toaletă amenajată într-un duș situat în mijlocul camerei principale.

Descris, în anunţul citat de Sputnik France, ca având un „dormitor mare” la mezanin, spaţiul de cazare este de fapt în întregime sub streașină, unde un adult cu greu poate încăpea.

Dacă va fi vândut, ar putea bate recordul pentru cea mai scumpă proprietate din Paris, adaugă Cnews. Într-adevăr, în 2019, cel mai mare preț pe metru pătrat pentru un apartament a fost de 35.880 de euro.

0
Tagurile:
Apartamente
Tematic
Expert: După maximul de 900 de Euro pe m², prețurile la apartamente noi iarăși vor crește
Paradoxuri pe piața imobiliară: Apartamente tot mai ieftine, cumpărători tot mai puțini
Video şocant: clădire cu 42 de apartamente, înghiţită de flăcări

Загрузка...