Litoral

Purtarea măștii în spații publice ”pune cruce turismului românesc”

109
Primarul PSD al Constanţei, Decebal Făgădău, critică intenția Guvernului de a impune obligativitatea măștilor de protecție în spații publice și afirmă că Ludovic Orban vrea să gonească turiştii spre ţări ca Grecia sau Bulgaria

BUCUREȘTI, 29 iul - Sputnik. Primarul din Constanța a luat atitudine față de măsura Guvernului de a impune obligativitatea măștilor de protecție în spaţiile deschise aglomerate.

„Este o măsură aberantă care pune cruce turismului românesc! Oamenii au venit în vacanţă, la relaxare, cum poţi să-i obligi să respecte nişte reguli care se schimbă de la o zi la alta?“, a întrebat Decebal Făgădău.

Primarul Constanței a protestat astfel față de intenția Guvernului României de a introduce de la 1 august regula purtării măştii de protecţie în spaţiile deschise aglomerate.

 „Îmi este greu să înţeleg ce vor să facă guvernanţii. L-am ascultat pe premier şi înţeleg aşa: guvernul nu are nicio obligaţie iar nouă, autorităţilor locale şi cetăţenilor, ne revin toate obligaţiile. Există o lege care obligă guvernul să distribuie măşti gratuit persoanelor care au venit până în 1.000 de lei. Nu au venit aceste măşti! Mi se pare aberant! Dacă încă avem instituţii care nu respectă regula purtării măştii în spaţii închise, cum poţi să-i obligi pe nişte oameni care au venit în vacanţă, la relaxare, să respecte nişte reguli care se schimbă de la o zi la alta?”, a declarat Făgădău.

Primarul din Constanța spune că ar fi mult mai simplu dacă guvernul ar spune clar: ”domnule, hai să închidem turismul, hai să distrugem afacerile acestea”.  Acesta remarcă faptul că tot timpul sunt ameninţări, sunt reguli noi.

”Probabil ca urmează ca domnul premier să ne spună cu subiect şi predicat: dacă vreţi în concediu, nu mai mergeţi în România, pentru că e rău - mergeţi în Grecia, mergeţi în Bulgaria.   Asta mai rămâne să ne spună, cât de slabi suntem noi şi cât de puternici sunt ceilalţi.  Este o măsură aberantă care pune cruce turismului românesc!“,  a mai declarat primarul Decebal Făgădău.  

Premierul Ludovic Orban a anunţat că obligativitatea purtării măştii în spaţii deschise va fi luată la nivel local, iar măsura se va aplica pentru anumite tipuri de activităţi şi în zonele foarte aglomerate.   

„Există o propunere formulată din partea specialiştilor din cadrul Consiliului de Suport Tehnico-Ştiinţific să nu decidem noi la nivel naţional, ci să lăsăm, să împuternicim, să dăm posibilitatea, pârghia, către comitetele judeţene pentru situaţii de urgenţă să decidă, pentru că ei cunosc mai bine situaţia. Este vorba de anumite tipuri de activităţi. De exemplu, pe faleză ni s-a semnalat că în zona Galaţi, zona Brăila pe faleză este o asemenea aglomeraţie, interacţiunea dintre oameni este foarte apropiată şi că singura soluţie de a reduce riscul epidemiei este purtarea măştii”, a declarat Orban, într-o conferinţă de presă. 

109
Tagurile:
Mare, Litoral
Tematic
Paradox: litoralul românesc, mai scump decât cel din Tenerife
Ministrul de Interne, nemulțumit de implementarea regulilor pe litoral
Litoral 2020: Tătaru, anunțul momentului despre noi focare de coronavirus
Cazare litoral 2020: cât costă un apartament la malul mării
de la bière (image d'illustration)

Câte beri poți bea pe zi fără risc pentru sănătate? Filtrată sau nefiltrată?

12
Pentru a evita efectele nedorite asupra sănătății, un nutriționist rus recomandă să nu se consume mai mult de 300 de mililitri de bere pe zi. Mai spune că este mai bine să optezi pentru bere nefiltrată, obținută din produse naturale.

CHIȘINĂU, 8 aug - Sputnik. Nutriționistul Elena Solomatina recomandă, într-un interviu acordat ziarului Vetcherniaïa Moskva, să nu se bea mai mult de 300 de mililitri de bere pe zi pentru a evita problemele de sănătate.

„300 de mililitri de bere este o normă zilnică acceptabilă, care poate fi băută cu un aperitiv bun, de preferință nu gras. Nu ar trebui să bei bere pe stomacul gol, deoarece poate provoca spasme de stomac și crampe”, a spus ea pentru ziarul citat.

Potrivit acesteia, este mai bine să se acorde preferință berii nefiltrate. În plus, ea observă că această băutură poate fi bună doar dacă este făcută din produse naturale.

Consecințe dăunătoare

Cu toate acestea, nutriționistul avertizează împotriva consumului excesiv de bere, deoarece provoacă o scădere a testosteronului la bărbați. Potrivit ei, de-a lungul timpului, pe lângă binecunoscuta burtă de bere, bărbatul începe să prezinte trăsături feminine în silueta sa, ba chiar caracterul său se poate schimba: de la rezervat la mai isteric.

„Este clar că această băutură este contraindicată copiilor, gravidelor și femeilor care alăptează. Nu recomand consumul persoanelor care suferă de tulburări mentale, ale sistemului nervos, care sunt predispuși la ateroscleroză și la diabetici”, adaugă nutriționistul.

Chiar și berea fără alcool

În plus, ea avertizează că chiar și berile nealcoolice pot fi dăunătoare pentru sănătate.

„Berea fără alcool sau cu alcool scăzut are un indice glicemic ridicat, contribuie la dezvoltarea rezistenței la insulină și provoacă diabetul de tip II. În plus, a bea o băutură care nu conține nici măcar un grad de alcool este o cale directă către formarea plăcilor aterosclerotice și apariția excesului de greutate”, explică ea pentru ziar.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

12
Tagurile:
sănătate, Bere

Загрузка...
Un portable

Ce facem dacă telefonul mobil ajunge în apă - cum procedăm?

48
(reînnoit 19:33 08.08.2020)
Majoritatea oamenilor sunt de nedespărțit de telefoanele mobile și le duc peste tot, fie la o plimbare în parcul din apropiere, în vacanță la capăt de lume sau chiar în cadă. Ce se întâmplă dacă scumpul nostru dispozitiv nu mai arată semne de viață?

CHIȘINĂU, 8 aug - Sputnik. Laptop-urile și smartphone-urile sunt acum unele dintre elementele esențiale ale vieții noastre de zi cu zi. Însă se găsesc uneori medii care le sunt strict contraindicate, de exemplu în apă. Ce să facem dacă un telefon ajunge în apă? Mai întâi de toate, nu intrați în panică.

„Există mai multe opțiuni pentru a minimiza consecințele dacă telefonul ajunge în apă. În primul rând, multe sunt rezistente la apă și, dacă sunt pescuite rapid, pot rămâne nevătămate. Dar nu-l folosiți imediat și lăsați-l pentru ziua următoare", a declarat pentru Sputnik Alexandra Gavrilova, directorul comunicațiilor strategice de la organizația non-comercială independentă Tsyfroviye platformi (Platforme digitale), citată de Sputnik France.

Dacă telefonul nu prezintă semne de viață, „nu are rost să încercați să-l porniți din nou, să apăsați toate butoanele sau să-l scuturați”.

„Nu va face decât să afecteze placa de bază sau alte părți. Unele părți ale telefonului sunt imposibil de înlocuit și riscați să nu mai aveți telefon”, explică Alexandra Gavrilova.
Ea adaugă că nu ar trebui să încercați să uscați dispozitivul, deoarece operațiunea ar putea deteriora piesele.

Încredințați dispozitivul experților

Ea ne sfătuiește să mergem la cel mai apropiat centru de reparații, unde specialiștii pot să demonteze telefonul și numai după aceea să decidă si să îi aplice cel mai bun „tratament”.

„Aceasta vă va scuti de înlocuirea de piese scumpe sau să cumpărați un dispozitiv nou”, spune ea.

Dacă pierdeți conexiunea și aveți nevoie urgent de un telefon, cartela SIM poate fi înlocuită rapid și, de obicei, gratuit, în timp ce un telefon poate fi împrumutat de la prieteni sau colegi.

În cele din urmă, există întotdeauna opțiunea de a cumpăra cel mai ieftin dispozitiv și de a-l folosi temporar, notează ea în concluzie.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

48
Tagurile:
apă, Telefon

Загрузка...