Ploi torențiale

Cartiere din Capitală - sub ape, după o ploaie torențială - VIDEO

536
(reînnoit 08:20 20.07.2020)
Anumite zone ale Bucureștiului s-au transformat, aseară, într-o mică Veneție după ce, într-un interval scurt, a plouat torențial. Canalizările au cedat, iar apa a inundat străzile.

BUCUREȘTI, 20 iul – Sputnik. Situație dificilă pentru bucureșteni, care s-au văzut nevoiți să își întrerupă plimbarea prin Capitală pentru a se adăposti nu doar de ploaia torențială, ci și de… inundații.

Cu toate că Apa Nova informa, pe pagina sa de Facebook, că sistemul de alimentare cu apă și canalizare al Municipiului București este aliniat, din toate punctele de vedere, la standarde europene, realitatea a contrazis asta.

În Sectorul 4 al Capitalei, mai exact, în Zona Tineretului, apa a depășit roțile mașinilor, iar mai multe troleibuze au rămas blocate. Ele nu au mai putut înainta.

Imaginile surprinse de martori și postate pe pagina de Facebook Meteoplus sunt mai mult decât grăitoare.

În Zona Fundeni, un autobuz al companiei municipale înainta cu greu prin apa care depășea un metru în anumite zone.

Mașinile sunt nevoite să circule prin apa care se revarsă din canalizare.

Sistemul de canalizare este proiectat de cca. 20 l/mp în 2. Asta înseamnă că, pentru a prelua în sistem o cantitate de apă generată de precipitații cu o intensitate precum cea înregistrată, este necesară o perioadă de timp de cca. 4-5 ore, a explicat Apa Nova potrivit digi24.ro.

Potrivit reprezentanților companiei, echipele Apa Nova s-au mobilizat și au intervenit în zonele vizate încă de când s-au primit avertizările Administrației Naționale de Meteorologie, potrivit cărora erau așteptate să se producă fenomene meteorologice imediate cod galben ce anunțau cantități de precipitații de 30 l/mp.

Potrivit sursei citate, până la ora 23.00 s-au înregistrat deja 314 solicitări de intervenție. Dintre acestea, 92 de solicitări erau legate de acumulările de apă.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

536
Tagurile:
Inundații, București, ploaie torențială
Un portable

Ce facem dacă telefonul mobil ajunge în apă - cum procedăm?

3
(reînnoit 19:33 08.08.2020)
Majoritatea oamenilor sunt de nedespărțit de telefoanele mobile și le duc peste tot, fie la o plimbare în parcul din apropiere, în vacanță la capăt de lume sau chiar în cadă. Ce se întâmplă dacă scumpul nostru dispozitiv nu mai arată semne de viață?

CHIȘINĂU, 8 aug - Sputnik. Laptop-urile și smartphone-urile sunt acum unele dintre elementele esențiale ale vieții noastre de zi cu zi. Însă se găsesc uneori medii care le sunt strict contraindicate, de exemplu în apă. Ce să facem dacă un telefon ajunge în apă? Mai întâi de toate, nu intrați în panică.

„Există mai multe opțiuni pentru a minimiza consecințele dacă telefonul ajunge în apă. În primul rând, multe sunt rezistente la apă și, dacă sunt pescuite rapid, pot rămâne nevătămate. Dar nu-l folosiți imediat și lăsați-l pentru ziua următoare", a declarat pentru Sputnik Alexandra Gavrilova, directorul comunicațiilor strategice de la organizația non-comercială independentă Tsyfroviye platformi (Platforme digitale), citată de Sputnik France.

Dacă telefonul nu prezintă semne de viață, „nu are rost să încercați să-l porniți din nou, să apăsați toate butoanele sau să-l scuturați”.

„Nu va face decât să afecteze placa de bază sau alte părți. Unele părți ale telefonului sunt imposibil de înlocuit și riscați să nu mai aveți telefon”, explică Alexandra Gavrilova.
Ea adaugă că nu ar trebui să încercați să uscați dispozitivul, deoarece operațiunea ar putea deteriora piesele.

Încredințați dispozitivul experților

Ea ne sfătuiește să mergem la cel mai apropiat centru de reparații, unde specialiștii pot să demonteze telefonul și numai după aceea să decidă si să îi aplice cel mai bun „tratament”.

„Aceasta vă va scuti de înlocuirea de piese scumpe sau să cumpărați un dispozitiv nou”, spune ea.

Dacă pierdeți conexiunea și aveți nevoie urgent de un telefon, cartela SIM poate fi înlocuită rapid și, de obicei, gratuit, în timp ce un telefon poate fi împrumutat de la prieteni sau colegi.

În cele din urmă, există întotdeauna opțiunea de a cumpăra cel mai ieftin dispozitiv și de a-l folosi temporar, notează ea în concluzie.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

3
Tagurile:
apă, Telefon

Загрузка...
Remdesivir

Primele doze de Remdesivir pentru tratarea pacienților cu COVID-19 au ajuns în România

71
Pacienții infectați cu COVID-19 internați la Spitalul ”Victor Babeș” din Timișoara au un motiv de bucurie: primele 35 de flacoane de Remdesivir au ajuns la unitatea spitalicească.

BUCUREȘTI, 8 aug – Sputnik. Remdesivir, medicamentul antiviral utilizat pentru tratarea pacienților infectați cu SARS-CoV-2, a ajuns la Timișoara, la Spitalul ”Victor Babeș”. Vorbim despre un număr de 35 de flacoane.

Beneficiari vor fi pacienții cu forme medii și severe ale bolii, internați în secția de Anestezie Terapie Intensivă.

Această primă tranșă de medicament a fost primită, potrivit declarațiilor managerului Spitalului ”Victor Babeș”, doctorul Cristian Oancea, în baza contractului semnat și finanțat de Comisia Europeană cu compania farmaceutică producătoare.

Dozele ajung pentru tratamentul a șapte pacienți eligibili.

Oancea a declarat că așteaptă ca în perioada următoare să mai primească încă 150 de asemenea flacoane, ceea ce ar asigura necesarul pentru 30 de pacienți.

”Medicamentul a fost distribuit în toată ţara, dar noi am fost printre primii care l-au primit. Remdesivirul a dat rezultate foarte bune în tratamentul aplicat pacienţilor aflaţi în stare gravă, în Terapie Intensivă. Noi am administrat acest medicament, prima dată, în luna mai, unui pacient intubat şi ventilat mecanic. Până acum am avut rezultate bune”, a declarat Oancea.

Managerul spitalului a explicat că atunci au reușit să obțină medicamentul fiind cooptaţi într-un studiu internaţional. Acum, au primit medicamentul în baza contractului semnat şi finanţat de Comisia Europeană cu compania farmaceutică producătoare.
În luna iulie, antiviralul Remdesivir a fost acreditat de Comisia Europeană a Medicamentului, pentru a fi folosit în tratamentul pacienţilor infectaţi cu noul coronavirus.

În total, România urmează să beneficieze de 25.000 de flacoane de Remdesivir. Ele vor ajunge în țară în trei tranşe.

Raportat la alocările europene ale acestui medicament, România este a doua țară europeană, după Spania.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

71
Tagurile:
România, COVID-19, medicamente

Загрузка...