Vacanță, litoral, insulă, plajă

Vacanțe și concedii 2020: ce măsuri de protecție trebuie respectate

85
(reînnoit 18:40 17.07.2020)
Specialiștii atrag atenția că orice persoană care merge în concediu sau în vacanță în această perioadă nu trebuie să piardă din vedere măsurile de protecție pe bază pe care trebuie să le respecte.

BUCUREȘTI, 17 iul – Sputnik. Românii care aleg să petreacă vacanța sau concediul în acest an trebuie să știe că purtarea măștii, spălarea mâinilor cât mai des, precum și evitarea aglomerației sunt numai câteva din regulile pe care trebuie să le urmeze dacă vor să nu se infecteze cu noul coronavirus.

Profesor doctor Dorina Azoicăi spune că, din evoluția în timp a acestui fenomen este de subliniat faptul că în absența unor măsuri farmacologice, respectiv existența unei terapii țintite sau existența unui preparat vaccinal, măsurile non-farmacologice trebuie respectate.

Cu alte cuvinte, românii trebuie să fie responsabili și să respecte regulile de bază – evitarea aglomerațiilor, evitarea contactului cu persoane care pot avea statut de asimptomatic dar să fie pozitivi, să poarte mască și să nu piardă din vedere măsurile de igienă.

”Perioada aceasta a anului ne stimulează să ne deplasăm, să ne dorim să mergem în vacanță, în diverse locații, dar trebuie ținut cont că suntem încă într-o perioadă de risc iar evitarea aglomerațiilor, evitarea contactului cu persoanele care nu poartă mască sau contactele de lungă durată în spații închise trebuie limitate”, a declarat într-un interviu prof. dr. Doina Azoicăi.

Mai mult decât atât, românii trebuie să se informeze bine înainte de a alege o destinație de vacanță. Și aceasta pentru că trebuie evitate deplasările în zonele confirmate cu o circulație intensă a virusului și cu un mare număr de cazuri.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

85
Tagurile:
vacanțe, Concediu
Tematic
Concediu de odihnă 2020: salariații încadrați în două unități, vizați
Stimulentul pentru părintele ce intră în concediu pentru copil, la Curtea Constituțională
Concediu de odihnă 2020: schimbări importante pentru toți salariații
Testare în București la COVID-19

Testarea COVID-19 în farmaciile din România, greu de realizat

4
Reprezentanții Farmaciilor Independente din România spun că farmaciștilor le va fi destul de greu să se implice în testarea antigen din farmacii. Care este motivul.

BUCUREȘTI, 12 mai – Sputnik. Ministerul Sănătății a anunțat, la începutul acestei săptămâni, că Ordinul privind activitatea de testare în farmacii cu teste antigenice rapide pentru diagnosticarea infecției cu SARS-CoV-2a fost aprobat de ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă.

Astfel, farmaciile pot opta pentru desfășurarea activității de testare antigenică rapidă pentru depistarea COVID-19 după obținerea unui aviz temporar emis, în format electronic, de direcțiile de sănătate publică judeţene, respectiv Direcția de Sănătate Publică Bucureşti. Avizul este valabil șase luni, iar farmaciile pot solicita prelungiri succesive cu șase luni, informează Sputnik.

Realitatea este, însă, alta, susțin farmaciștii, care avertizează că le va fi destul de greu să se implice în testarea antigen.

Reprezentanții farmaciilor independente din România spun că spațiul din farmacie nu le va permite angajaților să facă și testare și să dea, concomitent, pacienților, medicamentele pe care vin să le achiziționeze.

Președintele Asociației Farmaciilor Independente Ethica, farmacista Cristina Pavel, spune că trebuie văzut exact care va fi modalitatea de pregătire a personalului și că inițial era implicată Direcția de Sănătate Publică, însă această structură nu are resurse suficiente în acest moment.

”În ceea ce privește farmaciile independente nu știm exact câte vor putea să se înscrie în acest pilot. Problema e legată de spațiu. În spațiul interior sunt anumite riscuri, în spații exterioare rămâne să vedem care va fi disponibilitatea autorităților locale de a pune la dispoziția farmaciilor spații acolo unde există. Sunt tot felul de limitări chiar și în cazul farmaciilor care și-ar dori să se implice în testare”, a spus Cristina Pavel, potrivit ziare.com.

Aceasta spune că disponibilitatea farmaciștilor de implicare este foarte mare.

4
Tagurile:
Farmacie, Testare, România, coronavirus, COVID-19

Загрузка...
cacao

Cacao cu sodă caustică, la comercializare în România - Asociația Pro Consumatori

66
(reînnoit 08:57 12.05.2021)
Reprezentanții Asociației Pro Consumatori atrag atenția asupra faptului că, în mărcile de cacao analizate au fost identificați 3 aditivi alimentari, printre care și hidroxidul de sodiu, cunoscut ca și sodă caustică.

BUCUREȘTI, 12 mai – Sputnik. Fie că o consumăm în amestec cu lapte sau simplă cacao reprezintă un desert binevenit în orice moment.

Știm, însă, ce conțin pliculețele cu cacao de pe rafturile magazinelor?

Reprezentanții Asociației Pro Consumatori, care au analizat nu mai puțin de 22 de mărci de cacao prezente pe rafturile marilor lanțuri de magazine, vin cu veti îngrijorătoare. Și aceasta pentru că în mărcile analizate au fost identificați 3 aditivi alimentari, cunoscuți sub denumirea de corectori de aciditate, după cum urmează: E501i - carbonaţi de potasiu, E 524 - hidroxid de sodiu şi E 525 - hidroxid de potasiu. Totodată, s-au analizat şi celelalte informaţii prezentate de fiecare producător pe ambalajul produsului.

Inginerul chimist Adela Badea, expert APC, spune că hidroxidul de sodiu (NaOH) cunoscut și sub denumirea de sodă caustică este un aditiv alimentar (E524) care se folosește în industria alimentară ca regulator de aciditate și antiaglomerant și că scopul folosirii acestui aditiv în pudra de cacao, în principal, este de prelungire a termenului de valabilitate.

La rândul său, președintele APC, conferențiar universitar doctor Costel Stanciu a explicat că analiza realizată de experții APC a evidențiat faptul că există o concurență acerbă pe piața pudrei de cacao din România, iar bătălia finală se dă la raft prin intermediul prețului.

”La alegerea unei mărci de pudră de cacao de calitate superioară trebuie să avem în vedere ţara de origine a boabelor de cacao, de preferat din America de Sud, Centrală sau de Nord şi să evităm pudra de cacao alcalinizată cu conţinut redus de unt de cacao”, a explicat conferențiar universitar doctor Costel Stanciu, preşedinte Asociaţia Pro Consumatori.
66

Загрузка...