Legea mirosurilor: Amenzi pentru cei care poluează olfactiv

164
(reînnoit 13:32 16.07.2020)
De astăzi intră în vigoare ”Legea mirosurilor”, iar vizate sunt nu doar firmele care au activități ce poluează olfactiv, ci și gospodinele cu… vecini sensibili. Ce amenzi se practică.

BUCUREȘTI, 16 iul – Sputnik. De astăzi intră în vigoare controversata Lege a mirosurilor, care prevede amenzi care ajung până la 15.000 de lei pentru persoanele fizice care poluează olfactiv. În cazul persoanelor juridice, amenzile ajung până la 100.000 de lei, dar se poate ajunge și la închiderea activității.

Firmele care poluează olfactiv sunt obligate să dețină sisteme proprii de monitorizare a disconfortului creat de miros, precum și un plan de măsuri ce vizează reducerea acestui disconfort. 

Administratorii de bloc în care gospodinele gătesc, mai mereu, cu ușile apartamentelor deschise, au agreat legea.

Marți seară, legea a fost publicată în Monitorul Oficial. Chiar și așa, însă, există o problemă: cadrul legal este incomplet și nu se poate aplica.

Guvernul trebuie să vină cu o hotărâre prin care să completeze litera legii, altfel noile obligații nu se pot aplica, informează antena3.ro

Mai exact, o serie dintre prevederile ”legii mirosurilor” vor putea fi aplicate doar dacă autoritățile vor pune la dispoziție modele de documente și metodologii necesare. 

Sub incidența actului normativ pot intra și gospodinele, spune Rodica Militaru, inițiatoarea legii.

Rodica Militaru, inițiatoarea legii, a declarat că, pe de rând cu persoanele juridice, pot intra şi gospodinele sub incidenţa actului normativ.

În opinia sa, vecinii ar trebui să fie preocupați de buna conviețuire.

”Dacă mirosurile sunt ocazionale şi în aer liber, cred că putem fi cu toţii înţelegători”, a mai declarat Rodica Militaru.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

164
Tagurile:
Miros, Lege
de la bière (image d'illustration)

Câte beri poți bea pe zi fără risc pentru sănătate? Filtrată sau nefiltrată?

9
Pentru a evita efectele nedorite asupra sănătății, un nutriționist rus recomandă să nu se consume mai mult de 300 de mililitri de bere pe zi. Mai spune că este mai bine să optezi pentru bere nefiltrată, obținută din produse naturale.

CHIȘINĂU, 8 aug - Sputnik. Nutriționistul Elena Solomatina recomandă, într-un interviu acordat ziarului Vetcherniaïa Moskva, să nu se bea mai mult de 300 de mililitri de bere pe zi pentru a evita problemele de sănătate.

„300 de mililitri de bere este o normă zilnică acceptabilă, care poate fi băută cu un aperitiv bun, de preferință nu gras. Nu ar trebui să bei bere pe stomacul gol, deoarece poate provoca spasme de stomac și crampe”, a spus ea pentru ziarul citat.

Potrivit acesteia, este mai bine să se acorde preferință berii nefiltrate. În plus, ea observă că această băutură poate fi bună doar dacă este făcută din produse naturale.

Consecințe dăunătoare

Cu toate acestea, nutriționistul avertizează împotriva consumului excesiv de bere, deoarece provoacă o scădere a testosteronului la bărbați. Potrivit ei, de-a lungul timpului, pe lângă binecunoscuta burtă de bere, bărbatul începe să prezinte trăsături feminine în silueta sa, ba chiar caracterul său se poate schimba: de la rezervat la mai isteric.

„Este clar că această băutură este contraindicată copiilor, gravidelor și femeilor care alăptează. Nu recomand consumul persoanelor care suferă de tulburări mentale, ale sistemului nervos, care sunt predispuși la ateroscleroză și la diabetici”, adaugă nutriționistul.

Chiar și berea fără alcool

În plus, ea avertizează că chiar și berile nealcoolice pot fi dăunătoare pentru sănătate.

„Berea fără alcool sau cu alcool scăzut are un indice glicemic ridicat, contribuie la dezvoltarea rezistenței la insulină și provoacă diabetul de tip II. În plus, a bea o băutură care nu conține nici măcar un grad de alcool este o cale directă către formarea plăcilor aterosclerotice și apariția excesului de greutate”, explică ea pentru ziar.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

9
Tagurile:
sănătate, Bere

Загрузка...
Un portable

Ce facem dacă telefonul mobil ajunge în apă - cum procedăm?

47
(reînnoit 19:33 08.08.2020)
Majoritatea oamenilor sunt de nedespărțit de telefoanele mobile și le duc peste tot, fie la o plimbare în parcul din apropiere, în vacanță la capăt de lume sau chiar în cadă. Ce se întâmplă dacă scumpul nostru dispozitiv nu mai arată semne de viață?

CHIȘINĂU, 8 aug - Sputnik. Laptop-urile și smartphone-urile sunt acum unele dintre elementele esențiale ale vieții noastre de zi cu zi. Însă se găsesc uneori medii care le sunt strict contraindicate, de exemplu în apă. Ce să facem dacă un telefon ajunge în apă? Mai întâi de toate, nu intrați în panică.

„Există mai multe opțiuni pentru a minimiza consecințele dacă telefonul ajunge în apă. În primul rând, multe sunt rezistente la apă și, dacă sunt pescuite rapid, pot rămâne nevătămate. Dar nu-l folosiți imediat și lăsați-l pentru ziua următoare", a declarat pentru Sputnik Alexandra Gavrilova, directorul comunicațiilor strategice de la organizația non-comercială independentă Tsyfroviye platformi (Platforme digitale), citată de Sputnik France.

Dacă telefonul nu prezintă semne de viață, „nu are rost să încercați să-l porniți din nou, să apăsați toate butoanele sau să-l scuturați”.

„Nu va face decât să afecteze placa de bază sau alte părți. Unele părți ale telefonului sunt imposibil de înlocuit și riscați să nu mai aveți telefon”, explică Alexandra Gavrilova.
Ea adaugă că nu ar trebui să încercați să uscați dispozitivul, deoarece operațiunea ar putea deteriora piesele.

Încredințați dispozitivul experților

Ea ne sfătuiește să mergem la cel mai apropiat centru de reparații, unde specialiștii pot să demonteze telefonul și numai după aceea să decidă si să îi aplice cel mai bun „tratament”.

„Aceasta vă va scuti de înlocuirea de piese scumpe sau să cumpărați un dispozitiv nou”, spune ea.

Dacă pierdeți conexiunea și aveți nevoie urgent de un telefon, cartela SIM poate fi înlocuită rapid și, de obicei, gratuit, în timp ce un telefon poate fi împrumutat de la prieteni sau colegi.

În cele din urmă, există întotdeauna opțiunea de a cumpăra cel mai ieftin dispozitiv și de a-l folosi temporar, notează ea în concluzie.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

47
Tagurile:
apă, Telefon

Загрузка...