Бизнес

Cunoscut om de afaceri român: ”Rusia m-a ajutat, și atunci, dau drumul la fabrici”

325
(reînnoit 23:00 09.07.2020)
Ioan Niculae, fondatorul și patronul grupului Interagro, aflat acum în insolvență, spune că nu a primit sprijin guvernamental sau de la bănci în România și subliniază că a găsit ajutor în Rusia.

BUCUREȘTI, 9 iul – Sputnik, Georgiana Arsene. Cunoscutul om de afaceri Ioan Niculae vine cu vești bune, afirmând că un număr de cinci din cele șase uzine chimice ale grupului Interagro vor fi redeschise în 2020. Mai mult, două au și fost redeschise, iar Niculae caută să angajeze 4000 de oameni.

Drumul până aici nu a fost, însă, deloc ușor, omul de afaceri aducând acuzații serioase băncilor din România. Guvernului și producătorilor de gaze, în special societății Romgaz SA, care, deși închide sonde pentru că nu are cine să îi consume gazul, refuză să îl vândă fabricilor sale.

Gazul consumat de fabricile lui Niculae este unul integral rusesc, omul de afaceri semnând un contract direct cu Gazprom, document care poate fi prelungit.

Facem precizarea că Ioan Niculae este unicul consumator din România care are un contract direct cu gigantul rus.

Băncile, reticente la investitorii români

Acesta atrage atenția asupra unei norme a Băncii Naționale, despre care spune că ”a distrus capitalul românesc”, potrivit căreia dacă există un proces pe rol firma în cauză nu se mai califică la credite, indiferent când se va pronunța instanța.

El spune că firma care operează combinatele nu are nici o legătură cu insolvența, fiind o firmă nouă, solidă, care stă foarte bine din punct de vedere financiar-contabil, doar că acest impediment al noutății contează la bănci.

”Reticența băncilor față de investitorii români este fantastică”, subliniază Niculae.

 Omul de afaceri amintește de o discuție avută cu premierul României, care l-a surprins, fiindcă știa foarte bine lucruri de amănunt din industria gazului și a energiei electrice. Ludovic Orban i-a spus că firmele mari producătoare de gaz din România nu prea discută cu Executivul, chiar dacă una e controlată de stat, pentru că sunt firme independente.

Mai mult, Niculae acuză băncile că ar fi rezistente la investitorii români și că nu a reușit să găsească înțelegere sub nici o formă la nici o bancă. Firma sa cerea o garanție bancară pentru a plăti gazul în luna de livrare.

Situația sa nu este singulară.

”Ca mine sunt mulți români cu investiții în producție”, a adăugat omul de afaceri.
În ceea ce privește relația cu Romgaz SA, Niculae nu a putut încheia un contract pe termen lung cu ei, reprezentanții societății ne mai dând nici un semn. Nici la Autoritatea Națională pentru Reglementarea Energiei nu a găsit vreun sprijin, ba, mai mult, a fost redirecționat către furnizorii de gaze, care are oricum cantități mici.

Nevoia sa e reprezentată de un contract bilateral, negociat, la prețurile pieței, însă, acest lucru nu e permis în România, dar este permis cu furnizorii străini.
Acesta este motivul pentru care Niculae cumpără gaz direct de la Gazprom.

Îngrășămintele pe care le va produce nu vor fi vândute în Rusia, fiindcă aceasta este, la rândul său, mare producător de îngrășăminte. Mare parte se va vinde pe piața românească, rastul pleacă la export în SUA, Elveția, Marea Britanie.

Ajutorul a venit din Rusia

Ioan Niculae a vorbit pe larg despre datoria Interagro către Romgaz și a precizat că instanța supremă s-a cam lămurit. În cei 25 de ani de când a cumpărat primul combinat chimic, Interagro nu a primit niciodată vreun metru cub de gaz subvenționat.

Datoriile despre care vorbește Romgaz sunt, spune Niculae, majorări și penalități la un contract din care s-a plătit toată datoria de bază, plus rate de dobândă.

”Când a apărut Coldea, impusa lui Alina Bica, dosarul cu Niculae cu gazul, Romgaz s-a speriat și a spus că nu îmi mai dau gaz. Dar ce motiv aveți? Am vreo datorie? Ei zic: nu. Plăteam în avans, și gazul pe care îl consumam pe luna respectivă și cele două milioane de dolari, lună de lună, iar clauza era că dacă nu plătesc trei luni îmi opresc gazul. Nu au ținut cont de ea, și au tăiat gazul brusc, fără niciun motiv, după o singură notificare, pentru că a început acel dosar penal”, spune Niculae.

Atunci, în 2012, a fost pentru prima dată, când a avut un contract direct cu Gazprom. Mai exact, Niculae a fost chemat la Moscova, unde a purtat o discuție cu Alexei Medvedev - directorul Gazprom Export de atunci. I s-a oferit contract cu gaz-nerusesc, din cotele de gaz pe care le primesc ei de la țările din jur, Kazahstan, Turkmenistan, Cecenia, etc.

De asemenea, i s-a oferit un preț mai bun, care să îi asigure funcționarea. Potrivit sursei citate, prețul era cu 112 dolari pe mia de metri cubi sub cel la care vindeau ei în România. În schimb, nu a avut voie să revândă un metru cub de gaz, putea fi folosit doar pentru el, pentru industria chimică.

”Nu aveam de unde să iau gaz după ce m-a oprit Romgaz, nu era vorba doar de preț. Tot Rusia m-a ajutat, și atunci, să dau drumul la fabrici”, a subliniat Niculae.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

325
Tagurile:
Afaceri, Om, fabrici, Rusia
Тема:
Relațiile româno-ruse (243)
Tematic
Om de afaceri român: „Piaţa rusă, alternativă de aur pentru România"
Cum să devii bogat? Sfaturi de la un om de afaceri de succes
Celebru om de afaceri și fost lider liberal - condamnat la ani grei de pușcărie!

An școlar 2020-2021: Tătaru - formula de calcul a scenariilor de reluare a cursurilor

166
Ministrul Sănătății a precizat că își asumă greșeala datelor stabilite de comisia de specialiști privind cele trei scenarii care vizează desfășurarea anului școlar și transmise de Iohannis.

BUCUREȘTI, 9 aug – Sputnik. Președintele României, Klaus Iohannis, a ieșit public cu o serie de explicații după ce, anterior, prezentase date eronate în legătură cu formula de calcul pe baza căreia sunt stabilite cele trei scenarii care vizează derularea învățământului preuniversitar începând cu data de 14 septembrie 2020.

Este vorba despre cele trei scenarii – verde, galben și roșu, iar Administrația Prezidențială a precizat care este criteriul epidemiologic în funcție de care colile se vor încadra în scenariile verde, galben au roșu.

Astfel, criteriul epidemiologic în funcție de care școlile se vor încadra în scenariile respective este numărul total de cazuri noi înregistrat în ultimele 14 zile raportat la 1000 de locuitori din localitatea în care se află școala și nu media zilnică de îmbolnăviri pe ultimele 14 zile, așa cum comunicase inițial Klaus Iohannis.

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a venit cu explicații în acest caz. El spune că toate scenariile sunt lucrate într-o comisie de specialiști de la Ministerul Educației, Ministerul Sănătății, prin Institutul Național de Sănătate Publică.

”Evaluarea, pregătirea acestor scenarii, precum și datele au fost transmise eronat către Președinție și atunci vina este a noastră”, a declarat Tătaru.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

166
Tagurile:
Nelu Tătaru, școală

Загрузка...
A la terrasse d'un café

Cea mai tonifiantă cafea de vară

68
Având o textură similară cu berea și fiind preparată la rece, cafeaua nitro este populară în lunile de vară. Un specialist în cafea a relatat pentru Sputnik despre beneficiile acestei băuturi, dar a oferit și cazuri în care ar trebui evitată.

Într-un interviu pentru Sputnik, bloggerul Olga Ignatieva, specializată pe cafea, a explicat diferențele dintre cafeaua clasică și cea cu nitro, pe care mulți fani ai băuturii o aleg în timpul verii.

Astfel, principala caracteristică a cafelei nitro este faptul că este servită refrigerată. Odată ce este infuzată la rece, este îmbogățită cu azot, folosind echipamente de răcire utilizate în industria berii. Bulele mici îi conferă o textură de catifea.

„În loc de o cafea neagră, avem o băutură care seamănă cu o bere brună. Când este turnată într-un pahar, în interior apare puțină „spumă”. Azotul îi oferă și dulceață și un gust cremos".

Un dezavantaj semnificativ

Foarte bogată în cofeină, acest tip de cafea are un dezavantaj, în special pentru persoanele cu un sistem nervos slab sau pentru cei care suferă de probleme cardiace.

„Dacă beți 200 de mililitri de cafea nitro, aceasta va influența puternic sistemul nervos. Nu trebuie băută seara, întrucât există riscul să nu puteți dormi. Dimineața, ar trebui să vă limitați la o porție mică”.

Ea adaugă că conținutul de cofeină poate duce la reacții adverse, cum ar fi anxietatea, durerile de cap și tensiunea arterială ridicată.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

68
Tagurile:
vară, Cafea

Загрузка...