Stanciu, APC: ”Ministrul Sănătății și-a permis încalce Constituția României”

350
Asociația Pro Consumatori solicită demisia lui Nelu Tătaru, președintele APC susținând că demnitarul de la Sănătate a emis un ordin de ministru care a fost folosit ca temei legal pentru internarea forțată a unor pacienți asimptomatici.

BUCUREȘTI, 29 iun – Sputnik, Georgiana Arsene. Vin vremuri grele pentru ministrul Sănătății, Nelu Tătaru. Și aceasta pentru că reprezentanții Asociației Pro Consumatori solicită chiar demisia demnitarului.

Reprezentanții APC spun că au constatat, din comunicatul de presă emis de Curtea Constituțională a României din data de 25 iunie 2020, din comunicatul de presă nr. 368/VIII/3 din data de 23 iunie 2020 al Direcției Naționale Anticorupție, respectiv din acțiunile Avocatului Poporului legate de deciziile privind starea de urgență și starea de alertă, că ministrul sănătății, că Nelu Tătaru nu ar fi folosit mecanismele și resursele de care dispune Ministerul sănătății pentru a gestiona corespunzător criza sanitară generată de virusul SARS-CoV-2.

În opinia reprezentanților APC, ministrul Sănătății se face responsabil de prejudiciile de natură financiară aduse statului român prin achiziția de măști de protecție neconforme prin intermediul Companiei Naționale Unifarm SA, societate care se află sub autoritatea Ministerului Sănătății.

O altă acuzație adusă demnitarului este cea referitoare la emiterea Ordinului nr. 555 din 3 aprilie 2020 care a adus prejudicii de natură financiară consumatorilor asimptomatici internați în spitalele suport COVID, ”fără a se obține acordul lor de voință” și privându-i pe aceștia de resursele financiare pe care le-ar fi obținut din activități lucrative pe perioada detenției acestora în spitale.

Cu privire la articolul 25 alin. 2 din Legea nr. 95 din 2006 în baza căruia s-a emis Ordinul ministrului sănătății nr. 555 din 3 aprilie 2020, Plenul Curții Constituționale a României a stabilit că articolul 25 încalcă articolele constituționale referitoare la libertatea individuală, dreptul la liberă circulație în țară și dreptul persoanei de a dispune de ea însăși.

În consecință, dispozițiile referitoare la internarea asimptomaticilor din Ordinul ministrului sănătății nr. 555 din 3 aprilie 2020, Ordinul ministrului sănătății nr. 629 din 16 aprilie 2020 și din Ordinul ministrului sănătății nr. 1137 din 23 iunie 2020 se suspendă după publicarea deciziei Curții constituționale în Monitorul Oficial, precizează reprezentanții APC.

Costel Stanciu, președintele APC, spune că ministrul Sănătății a încălcat prevederile Constituției României.

”Domnul Nelu Tătaru, ministrul sănătății și-a permis să încalce Constituția României prin emiterea unui ordin de ministru care a fost folosit ca temei legal în vederea internării forțate în spitale a unor persoane asimptomatice care timp de două sau mai multe săptămâni au fost supuse unor proceduri medicale fără consimțământul acestora, încălcându-se în acest fel Legea privind drepturile pacientului”, spune Stanciu.

Acesta a adăugat că ministrul Sănătății nu a folosit Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale, instituție medicală care se află în subordinea Ministerului Sănătății ca să verifice conformitatea măștilor de protecție cumpărate prin Compania Națională Unifarm SA, societate comercială aflată sub autoritatea Ministerului Sănătății. Măștile au ajuns în spitalele publice din România.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

350
Supermarket

Ce băutură alcoolică ne ajută depășim COVID-19

7
(reînnoit 19:01 07.08.2020)
Cercetătorii din Canada au aflat ce băutură alcoolică poate ajuta la depășirea efectelor negative ale COVID-19.

CHIȘINĂU, 7 aug – Sputnik. Savanții din Canada au ajuns la concluzia că un consum moderat al vinului roșu și alb poate contribui la diminuarea impactului negativ al coronavirusului asupra organismului.

Vinul conține antioxidantul resveratrol, care poate atenua cursul COVID-19, potrivit unui studiu realizat de Universitatea Laval (Quebec, Canada).

Coronavirusul perturbă funcționarea proteinei ACE2, prezentă în țesuturile plămânilor, inimii, rinichilor, creierului și care este una vitală. Resveratrol contribuie la sporirea concentrației de ACE2 și în acest fel reduce severitatea sindromului de detresă respiratorie acută (ARDS) care însoțește COVID-19.

În plus, antioxidantul poate suprima celulele sistemului imunitar prin reducerea cantității de citokine. Odată ce ARDS este provocat inclusiv de o reacție imună excesivă, resveratrolul ar putea să aibă o influență benefică suplimentară în cazul unor astfel de complicații.

Resveratrolul se conține nu doar în vin, dar și în struguri de viță de vie, coacăză și arahide, fistic, cacao, zmeură.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

7
Tagurile:
vin, alcool, coronavirus
Tematic
Coronavirus România, 4 august: 55.241 (+1.232) de persoane infectate, 2.480 (+48) decese
Coronavirus în România: 1 309 noi cazuri de infectare
Coronavirus în România, 6 august: + 1345 cazuri de infectare, + 45 decese
S-a descoperit punctul slab al coronavirusului - detalii
Coronavirus în România, 7 august: 59.273 (+1378) persoane infectate, 2616 (+50) decese

Загрузка...
La spital

Coronavirusul încinge spiritele în România! Clinicile private, scandal!

51
(reînnoit 18:59 07.08.2020)
Situație gravă în România, acolo unde clinicile private s-au revoltat și își cer banii pentru testele de coronavirus făcute populației. În caz contrar, amenință cu sistarea testării în mediul online începând de săptămâna viitoare.

BUCUREȘTI, 7 aug – Sputnik. Clinicile private din România solicită acoperirea costurilor pentru testele făcute în București privind infecția cu noul coronavirus solicitate de autorități de la începutul pandemiei de COVID-19.

În acest sens, Patronatul Furnizorilor de Servicii Medicale Private – PALMED – face apel la autoritățile competente pentru continuarea campaniei de testare a populației pentru COVID-19 și solicită banii pentru testele efectuate.

În caz contrar, aceștia spun că există riscul ca testarea să fie sistată începând cu săptămâna viitoare.

În prezent, aproximativ jumătate din numărul total de teste prelucrate în Capitală și decontate de stat se realizează în sistemul medical privat, susțin cei de la PALMED.

Reprezentanții PALMED spun că s-a încercat rezolvarea problemei, dar că până acum nu s-a reușit nimic. Ei spun că au mai fost situații similare și în România, nu doar în București și că încă există datorii ale statului către furnizori, însă pe o perioadă mult mai scurtă de timp, nu de la începutul pandemiei, așa cum se întâmplă în Capitală.

Patronatul Furnizorilor de Servicii Medicale Private consideră că situaţia are nevoie de o soluţionare urgentă. Acest lucru ar permite menținerea volumului de testare din prezent.

Pe de altă parte, pentru a găsi soluţii de creştere a capacităţii de testare în mediul privat pe termen mediu şi lung ”este nevoie de predictibilitate şi de respectarea condiţiilor contractuale”, notează stiripesurse.ro.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

51
Tagurile:
Scandal, coronavirus, clinici
Tematic
Vaccinul Covid-19: Rafila confirmă – ”studii clinice” pe români!
Când va fi testat pe copii vaccinul împotriva COVID-19
Salvini, mesaj dur: difuzarea zilnică a bilanțurilor covid este ”terorism cotidian”
Studiu: afecțiunile cu care rămân majoritatea pacienților vindecaţi de Covid-19
Oamenii de știință ruși au descoperit o nouă modalitate de a trata COVID-19

Загрузка...