BUCUREȘTI, 25 iun - Sputnik, Marius Holdean. Fermierul Cristian Lungu din Ilfov, a declarat pentru Agrointel.ro că laptele este preluat de la crescători cu puțin peste 1 leu pe litru și vândut în supermarketuri cu prețuri cuprinse între 4 și 6 lei pe litru. Dar, pe lângă diferența propriu-zisă de preț, fermierul susține că procesatorul mai rămâne și cu grăsimile extrase din laptele preluat de producător, grăsimi din care face smântână și unt.
”Prețul lapte de la producător la consumator crește cu mai mult de 500%. Procesatorul ia laptele din fermă, îl recepționează și după aceea îi scoate grăsimile și practic ce rămâne nu mai e lapte, e un zer. După ce a rămas zer, nu mai are nimic grăsime în el, este trecut mai departe la reconstituirea lui în lapte cu o anumită grăsime, grăsime obținută din lapte praf. Următorul pas este adăugarea de proteină vegetală sau animală, iar după ce este adus la grăsimea normală, care se dorește, 1,5%, 3,5% merge la stocare și apoi la consumator”, a explicat Cristian Lungu.© Sputnik / Maksim Blinov
În final, explică fermierul, la prețul laptelui de la raft, dacă se adaugă prețul obținut pe kilogramul de unt, care este în jur de 60 de lei pe kilogram, atunci prețul obținut la laptele reconstituit nu este de doar 4-5 ori mai mare decât prețul obținut la poarta fermei, ci este mult mai mare.
Culmea este că, dacă se face o comparație, se ajunge la concluzia că prețul apei și prețul laptelui sunt aproape cam la același nivel, doar că cheltuielile sunt mult mai mari într-o fermă de vaci decât într-o unitate de producție a apei minerale, mai arată fermierul.
Cristian Lungu este preşedintele Asociaţiei Fermierilor Utilizatori de Automate pentru Desfacerea Laptelui Crud din România și spune că, la automatele de vânzare a laptelui, consumatorul ia laptele exact așa cum a fost muls de la vacă, fără nicio intervenție asupra lui. Costul de 4 lei este explicat de fermier prin cheltuielile pe care le are cu transportul, întreținerea automatelor, chiria și toate investițiile aferente.
Prețul mic nu e singura problemă a producătorilor de lapte. Aceștia au acuzat chiar la începutul lunii iunie faptul că nu și-au luat banii de la procesatori de trei luni, în timp ce procesatorii, la rândul lor, nu-și iau banii de la magazine, de la școli și spitale și atunci nu au cu ce plăti producătorii de lapte. Aceștia au amenințat că vor veni chiar la Ministerul Agriculturii pentru a protesta, dar situația creată de pandemie a împiedicat organizarea unui protest.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova
Avocatul Iurie Mărgineanu a declarat că aceste cazuri în care sunt înregistrate atacuri verbale la adresa unei persoane pe rețelele de socializare pot fi soluționate în instanțele de judecată, iar persoana a cărei onoare și reputație a avut de suferit poate primi, printr-o hotărâre a judecății, despăgubiri morale din partea denigratorului.
Prejudiciul moral constă în rezultatul dăunător direct al unei fapte ilicite și culpabile, prin care se aduce atingere valorilor cu conținut nepatrimonial care definesc personalitatea umană. Determinarea compensațiilor bănești cuvenite persoanei vătămate este lăsată la lumina și înțelepciunea judecătorului care, de la caz la caz, va aprecia în funcție de anumite criterii valoarea compensației, pentru a nu crea pentru victimă posibilități de câștig nejustificat.
"În general, legiuitorul nu stabilește cuantumuri concrete. Fiecare caz este individual, iar instanței de judecată îi revine rolul să pătrundă în adâncul acestor evenimente și să vadă cât de mult a avut de suferit persoana. Legiuitorului îi revine să stabilească echilibru de proporționalitate și echitate a acestei despăgubiri", a precizat avocatul.
Totodată, avocatul Iurie Mărgineanu susține că identitatea persoanei poate fi stabilită cu ușurință chiar dacă mesajul a fost scris de pe un cont anonim.
"Persoana poate fi depistată ușor cu ajutorul secțiilor din cadrul Ministerului de Interne și al Procuraturii Generale, care pot verifica emailul și celelalte elemente de unde a parvenit acest mesaj. Dacă se stabilește cu certitudine cine este această persoană atunci îl puteți acționa în judecată. Mai mult decât atât, față de această persoană poate fi aplicată și o contravenție administrativă", a explicat avocatul.
BUCUREȘTI, 24 ian - Sputnik. Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral a anunțat pe pagina sa de facebook că cel mai important proiect din ultimii 50 ani, cu o valoare de peste 800 de milioane de euro, se desfășoară pe întreg litoralul românesc, de la nord la sud (11 zone), timp de trei ani.
Instituți prezintă imagini cu plaja lărgită de la Mamaia, observând că în felul acesta se mărește și teritoriul României prin acest proiect de importanță națională.
Doar la Mamaia se vor obține astfel aproximativ 53 ha de plaja nouă, pe lungime de 6.950 ml , fiind folosiți la înnisipare circa 4,5 milioane de mc de nisip.
De asemenea, Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral a anunțat că pasarela de promenadă din zona debarcader Cazino – Mamaia va fi conservată odată cu lucrările de lărgire a plajei din Mamaia, până când autoritățile abilitate vor găsi o soluție în privința reabilitării acesteia.
Astfel, prin proiectul de lărgirea a plajelor desfășurat de către ABADL, pasarela va fi protejată și îngrădită temporar până când se vor face demersurile necesare de către Ministerul Culturii, care dorește reabilitarea sa.
Instituția precizează că, în prezent, pasarela de promenada din zona debarcader Cazino – Mamaia nu îi aparține, deținătorul legal al acestei construcții este LITORAL S.A, care se află în curs de lichidare, astfel că nu poate include reabilitare unor obiective turistice, culturale, având în vedere că proiectul are ca scop reducerea eroziunii costiere pe litoralul românesc prin acest proiect cu finanțare europeană.
BRUXELLES, 24 ian - Sputnik. Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, vrea să liniștească spiritele și declară că UE va obliga companiile farmaceutice să respecte contractele de aprovizionare cu vaccinuri anti-COVID. Dar declarațiile sale nu sunt suficiente ca să rezolve situația, după ce Pfizer şi AstraZeneca au anunţat că vor întârzia livrările către Europa.
„Intenţionăm să facem companiile farmaceutice să-şi respecte contractele pe care le-au semnat... folosind mijloace legale aflate la dispoziţia noastră”, a declarat Michel la postul de radio Europe 1.
Mai multe state din UE s-au plâns deja că întârzierile livrărilor complică foarte mult situația privind rapelul care trebuie efectuat într-un interval precis de timp.
Charles Michel spune acum că UE va insista pe transparenţă în ceea ce priveşte motivele întârzierilor, dar acest gen de explicații nu suplinește întârzierea vaccinărilor.
Oficialul european se laudă însă că, după primele avertismente ale Pfizer cum că vor apărea întârzieri de câteva săptămâni, UE a reuşit să reducă aceste întârzieri prin adoptarea unei atitudini dure.
„Am bătut cu pumnul în masă şi în cele din urmă întârzierile anunţate pentru câteva săptâmâni s-au transformat într-o încetinire a aprovizionării”, a spus preşedintele Consiliului European.