Inundații în România

România sub ape: furtunile au făcut prăpăd, sute de români evacuați

119
Bilanț trist al inundațiilor anunțat de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență: peste 150 de persoane evacuate, 100 de case inundate și mai multe drumuri blocate din cauza ploilor torențiale din ultimele 24 de ore.

BUCUREȘTI, 25 iun – Sputnik, Georgiana Arsene. Ploile din ultimele 24 de ore au provocat pagube însemnate în România. Potrivit reprezentanților Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, aversele torențiale au produs inundații în 39 de localități din 19 județe. Numai în ultimele 24 de ore, din pricina ploilor puternice, pompierii au acționat în vederea evacuării apei din 102 case, 151 de curți și 236 de beciuri și subsoluri.

Autoritățile informează că județele cele mai afectate de aversele torențiale sunt Bistrița Năsăud și Hunedoara.

În ceea ce privește situația celor 152 de persoane evacuate preventiv din locuințe, marți, ele continuă să rămână relocate, temporar,, la rude și în spațiile puse la dispoziție de autoritățile locale. Mai exact, 81 de persoane în localitatea Baranca – Botoșani, 40 persoane în municipiul Aiud - Alba, 26 persoane în localitatea Rodna - Bistrița-Năsăud, 3 persoane în localitățile Feneș și Teregova - Caraș-Severin - și două persoane în localitatea Valea Vișeului - Maramureș.

Traficul rutier este blocat pe două drumuri județene - DJ 668 și DJ 668A/HD, restricționat pe un drum județean - DJ 153/MS - și a fost temporar blocat pe 3 drumuri naționale - DN 10/CV, DN 28/IS și DN 17B/NT - și un drum județean - DJ 142/MS, informează stiripesurse.ro.

În zonele vizate au fost emise 10 mesaje prin sistemul Ro-Alert la nivelul a 7 județe - BT, BV, BZ, CV, HD, HR, IS și NT.

Potrivit IGSU, joi dimineața se desfășoară intervenții în 4 județe, Arad, Bistrița-Năsăud, Hunedoara și Mureș, pentru evacuarea apei din case, beciuri/subsoluri, curți, precum și pentru refacerea terasamentelor căilor rutiere/feroviare afectate de viituri.

Totodată, având în vedere că până mâine seară este în vigoare o avertizare hidrologică Cod roșu de inundații pe râul Prut, 81 de persoane din localitatea Baranca, județul Botoșani, vor fi evacuate din gospodării și vor fi cazate în spațiile puse la dispoziție de autoritățile locale.

Botoșaniul, sub amenințarea apelor

În această dimineață, mai mai multe gospodării din municipiul Botoşani şi din comuna Răchiţi au fost inundate, joi dimineaţa, în urma ploilor abundente înregistrate în cursul nopţii.

Dorina Lupu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentur Situații de Urgență Botoșani, spune că, începând cu ora 3,00, meteorologii au emis, pentru Botoşani, patru coduri portocalii şi un cod roşu de ploi torenţiale.

"Pompierii botoşăneni au fost solicitaţi să intervină în municipiul Botoşani pentru evacuarea apei din mai multe gospodării de pe străzile Octav Onicescu, Plopilor, pentru degajarea unor autoturisme care nu au mai putut înainta din cauza apei de pe carosabil pe strada Pacea şi în zona Pod de Piatra, dar şi pentru evacuarea apei dintr-o gospodărie din Răchiţi", a afirmat Lupu.

Până la ora 12.00, județul Botoșani se află sub două avertizări Cod Roșu pentru râurile Bașeu, Sitna, Jijia, Miletin și Putreda.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

119
Nelu Tătaru

Alba neagra cu începutul anului școlar. Tătaru, explicații ambigue

8
Ministrul Sănătății a vorbit despre problema începutului noului an școlar, însă nu a reușit să ofere un răspuns cert sutelor de mii de profesori, elevi și părinți.

BUCUREȘTI, 7 iul - Sputnik, Georgiana Arsene. Problema felului în care se va derula anul școlar 2020-2021 continuă să fie una de maxim interes în România, iar autoritățile nu au încă un plan pentru luna septembrie.

La cel mai înalt nivel se vehiculează scenarii – multe dintre ele nefiind făcute publice – și cam atât, părând, mai degrabă, o încercare de verificare a reacțiilor românilor.

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a vorbit, și el, despre situația noului an școlar.

Demnitarul a explicat că, de o săptămână și jumătate, sub coordonarea vicepremierului Raluca Turcan este o comisie De o săptămână jumătate, sub coordonarea vicepremierului Raluca Turcan este o comisie mixtă – Ministerul Sănătății, Ministerul Educației, anumite direcții, care pregătesc reînceperea anului școlar.

Tătaru a dat asigurări că au scenarii, de la cele mai sumbre, până la cele mai bune.

”Noi adaptăm evoluția din apropierea anului școlar, să spunem sfârșitul lunii august, și vom spune ce putem face în 15 septembrie sau cum suntem. Pregătim așadar tot ce înseamnă măsuri…”, a spus Tătaru.

Sputnik a scris aici despre scenariile propuse de părinți în vederea începerii noului an școlar. Din păcate, așa cum precizam mai sus, nimeni nu știe, la ora actuală, ce se va întâmpla din septembrie.

Problema este complicată, având în vedere faptul că, dacă se va merge tot pe varianta de on-line, sunt mii de elevi care nu au acces la tehnologie și, deci, incapabili să participe la aceste cursuri, fiind sortiți eșecului.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

8

Загрузка...

OMS este interesată de vaccinul rusesc împotriva COVID-19 - Video

16
(reînnoit 09:12 07.07.2020)
Organizaţia Mondială a Sănătăţii s-a arătat interesată de vaccinul rusesc împotriva coronavirusului și aşteaptă rezultatele finale ale testărilor.

Reprezentanţii OMS au menţionată că sunt la curent şi cu testările preparatelor pentru tratarea de COVID-19, dar și a vaccinului împotriva coronavirusului de tip nou.

Testările pe voluntari în Rusia sunt efectuate simultan în câteva instituții. Un vaccin este testat la spitalul militar Burdenko, fiind dezvoltat în parteneriat cu Ministerul Apărării al Rusiei. Au fost depăşite câteva etape ale testărilor.

Cum decurg experimentele, care este starea participanţilor la testări şi care sunt ţările ce aşteaptă cel mai mult noul vaccin, aflaţi în materialul video realizat de Sputnik.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

16

Загрузка...