Roni

Ajutor de șomaj 2020: cum îl pot obține absolvenții de liceu și de facultate

551
(reînnoit 11:59 18.06.2020)
Potrivit Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă, absolvenții cu vârsta de cel puțin 16 ani de liceu, postliceale sau de facultate care nu își găsesc de lucru pot cere indemnizație de șomaj.

BUCUREȘTI, 18 iun – Sputnik, Georgiana Arsene. Absolvenții de liceu, școală postliceală sau de facultate pot solicita indemnizație de șomaj, în conformitate cu prevederile Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă.

Condiția este ca solicitanții să aibă cel puțin 16 ani și să nu reușească să își găsească un loc de muncă în termen de 60 de zile de la încheierea studiilor.

Prin absolvent se înțelege persoana care a obținut o diplomă sau un certificat de studii, în condițiile legii, într-una dintre instituțiile de învățământ gimnazial, profesional, special, liceal, postliceal sau superior, de stat ori particular, autorizat sau acreditat în condițiile legii.

Totodată, și absolvenţii şcolilor speciale pentru persoane cu handicap, în vârstă de cel puţin 16 ani, pot cere indemnizaţia de şomaj, însă doar dacă nu reuşesc să se încadreze în muncă potrivit pregătirii lor profesionale. Cei ce se află în această situație pot primi ajutorul de șomaj încă de la data absolvirii, precizează dcbusiness.ro.

Tinerii vor primi timp de șase luni indemnizația de șomaj. Valoarea acesteia reprezintă 50% din indicatorul social de referință – ISR – care este, și în acest an, de 500 de lei. Valoarea ajutorului de șomaj încasat de tineri va fi de 250 de lei.

Solicitanții trebuie să își pregătească, pentru a le depune la dosar, următoarele acte: cartea de identitate, original și copie, actele de studii și de calificare sau adeverința din care să rezulte data absolvirii, în original și copie, adeverința medicală din care să rezulte că persoana este clinic sănătoasă sau aptă de muncă ori că are eventuale restricții medicale.

Important! Acest ajutor de șomaj se acordă absolvenților o singură dată pentru fiecare formă de învățământ absolvită.

Dacă, în momentul solicitării urmează o altă formă de învățământ, ei nu vor beneficia de indemnizație.

Dacă absolvenții instituțiilor de învățământ și cei ai școlilor speciale, în vârstă de minimum 16 ani, se înregistrează, în 60 de zile, la agențiile pentru ocuparea forței de muncă și reușesc chiar să se angajeze în această perioadă cu normă întreagă pentru o perioadă mai mare de 12 luni, primesc o primă de inserție egală cu de 3 ori valoarea indicatorului social de referință în vigoare la data încadrării - 1.500lei. Plata se efectuează în doua tranșe: prima după încadrare și a doua după cele 12 luni.

551
Roni

Guvernul a decis: această categorie de angajați va primi 2500 de lei

13
Statul român vrea să încurajeze telemunca, motiv pentru care angajații care au lucrat în acest fel în perioada stării de urgență vor primi câte 2500 de lei.

BUCUREȘTI, 9 aug – Sputnik. Angajații care, în perioada stării de urgență, au lucrat în regim de telemuncă primesc vești bune de la Guvern. Acesta a decis să sprijine piața muncii și să determine angajații să folosească telemunca, mai ales că se mențin regulile de distanțare socială, inclusiv la locul de muncă.

Guvernul a prevăzut, astfel, acordarea, o singură dată, a sumei de 2500 de lei pentru angajații ce au lucrat în regim de telemuncă pe perioada stării de urgență sau de alertă pentru cel puțin 15 zile, pentru achiziționarea de pachete și bunuri tehnologice necesare desfășurării activității în regim de telemuncă.    

Măsura se adresează angajatorilor care au statut de întreprinderi mici și mijlocii și care au făcut dovada folosirii telemuncii pe perioada stării de urgență.

Banii se acordă prin Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă din bugetul asigurărilor pentru şomaj, din subvenţii de la bugetul de stat, în limita bugetului alocat, până la 31 decembrie 2020, informează adevarul.ro.

Sputnik a scris recent despre datele relevate de un studiu Bookster potrivit căruia peste 30 de procente dintr-un total de aproximativ 800 de companii din România analizate continuă să lucreze exclusiv de acasă și numai 15% se întorc complet, cu toți angajații, în spațiile de birouri care au rămas goale pe perioada stării de urgență.

Se poate vedea o înclinare mai mare spre lucrul complet de acasă la companiile din București, spre deosebire de restul țării, acolo unde numai 24% dintre companii au precizat că rămân să lucreze cu toți angajații de acasă în perioada următoare.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

13
Tagurile:
online, Muncă

Загрузка...
Muncitori pulverizând dezinfectant pe o stradă din București

Locurile în care românii se îmbolnăvesc cel mai des de coronavirus

21
(reînnoit 11:53 09.08.2020)
Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a făcut o serie de declarații referitoare la numărul mare de infectări din ultimele săptămâni și a vorbit despre zonele unde există cea mai mare rată de infectare.

BUCUREȘTI, 9 aug – Sputnik. Nelu Tătaru a explicat că, în România, cea mai mare rată de infectare cu noul coronavirus se înregistrează în Argeș, Prahova, Dâmbovița, Brașov și București.

În ceea ce privește județele Argeș, Prahova și Dâmbovița, acolo este strict transportul navetiștilor, iar pe locul doi este turismul.

”În celelalte zone, pe locul întâi vin infectările din turism, adică oamenii au fost în vacanță, s-au infectat și s-au întors acasă. Sperăm ca în următoarea săptămână să asistăm la o stabilizare și să ne îndreptăm spre un parcurs descendent”, a spus Tătaru.

Oficialul de la Sănătate speră ca numărul de infectări cu noul coronavirus să se stabilizeze în perioada următoare și să ne îndreptăm spre un trend descendent, dar că depinde de noi toți să ajungem acolo.

Tătaru a reluat ideea potrivit căreia trebuie să se respecte regulile, să se poarte mască în spațiile închise, în mijloacele de transport în comun, la locul de muncă, precum și în spațiile deschise aglomerate.

”La nivel local fiecare Comitet de Situații de Urgență ia decizia unde sunt acele spații deschise, între ce ore se poartă mască”, a punctat ministrul Sănătății.

Reamintim că, ieri, reprezentanții Grupului de Comunicare Strategică au raportat 1350 de cazuri noi de infectare cu noul coronavirus și 43 de decese.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

21
Tagurile:
coronavirus
Тема:
Coronavirus în România, Moldova și în lume

Загрузка...