Pensionar. Imagine simbol

Declarație unică pentru pensionari: cum se completează

280
(reînnoit 19:41 16.06.2020)
Pensionarii care obțin și alte venituri în afară de pensii trebuie să depună declarația unică la ANAF. Data limită până la care se poate depune documentul este 30 iunie 2020.

BUCUREȘTI, 16 iun – Sputnik, Georgiana Arsene. Agenția Națională de Administrare Fiscală anunță că toți românii care își achită taxele și impozitele până pe 30 iunie 2020 beneficiază de reduceri.

Работа пенсионного фонда в Калининграде
© Sputnik / Игорь Зарембо

Chiar și pensionarii trebuie să depună această declarație unică dacă obțin venituri în afară de pensii. În această situație, seniorii trebuie să facă un drum până la ANAF sau să depună online declarația.

Plafonul peste care trebuie depuse aceste declarații unice este același ca și în cazul persoanelor fizice care obțin venituri extrasalariale. Vorbim despre echivalentul a 12 salarii minime brute garantate în plată – 24.960 de lei.

Dacă depășesc acest plafon, pensionarii trebuie să depună declarația unică. Ei vor plăti obligatoriu impozitul de venit de 10% și asigurările de sănătate, încă 10%, nemaiplătind și contribuția pentru pensii – 25%.

Așa cum menționam deja, declarația se poate completa pe computer și poate fi depusă și online, prin intermediul serviciului ”Spațiul privat virtual”, disponibil pe site-ul www.anaf.ro, prin intermediul serviciului ”Depunere declarații”, disponibil pe portalul www. E-guvernare.ro pe baza certificatului digital calificat. Tot de acasă se poate trimit această declarație și în format fizic, pe hârtie, direct la registratura organului fiscal sau prin poștă, cu confirmare de primire.

Plățile se pot face și online, inclusiv pe site-ul Ghiseul.ro, scrie evz.ro.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

280
Tagurile:
Declarație, Pensionari
Tematic
Vești bune pentru pensionari: Marcel Vela, despre relaxarea măsurilor
Bilete de tratament pentru pensionari. Ce a decis Casa Națională de Pensii
Violeta Alexandru, vești bune pentru pensionari
Sprijin pentru pensionari: nu pun popriri pe venituri pentru nici un fel de datorie
Profesorii pensionari, în sistem și la anul. Lista școlilor unde vor preda
Vaccinare în București la Obor: Acțiunea „mici pentru vaccin”

Avertizare: Cei vaccinați împotriva COVID-19 trebuie evite asta

31
Șeful Centrului ”Gamaleya”, Alexandr Ginzburg , a făcut câteva recomandări persoanelor care au decis să se vaccineze pe parcursul sezonului cald.

Directorul Centrului de Cercetare pentru Epidemiologie și Microbiologie numit după Gamaleya Alexander Ginzburg i-a sfătuit pe cei care sunt vaccinați împotriva coronavirusului să evite supraîncălzirea pe vreme caldă.

„Pe timp de caniculă, supraîncălzirea, disconfortul și transpirația excesivă nu contribuie nu numai la vaccinare, ci și la starea generală a unei persoane”, a spus Ginzburg.

El a subliniat că toate persoanele care suferă de hipertensiune sau diabet trebuie să fie deosebit de precaute, scrie RT.

În același timp, el a menționat că nu există contraindicații pentru înotul în bazine după vaccinare, cu toate acestea, înotul îndelungat ar trebui evitat.

31

Загрузка...
Soare

Solstițiul de vară 2021: 21 iunie - cea mai lungă zi din an

28
Denumirea de solstițiu – care înseamnă ”soarele stă” – vine de la faptul că, în ziua respectivă se face schimbarea gardienilor mișcării Soarelui în raport cu declinațiile lui.

Solstițiul este una dintre cele două zile ale anului când Soarele se află la cea mai mare distanță unghiulară de ecuatorul ceresc și înălțimea Soarelui deasupra orizontului la prânz este minimă sau maximă. Aceasta are ca rezultat cea mai lungă zi și cea mai scurtă noapte (solstițiul de vară) într-o emisferă a Pământului și cea mai scurtă zi și cea mai lungă noapte (solstițiul de iarnă) în cealaltă.

La solstițiul de vară, Soarele răsare în nord-est și apune în nord-vest, descriind cel mai lung arc din firmament.

Solstițiul de vară 2021

Soarele aflându-se la culminație (pentru latitudinea medie a țării noastre) la 67° 52' deasupra orizontului, durata zilei va avea cea mai mare valoare din an, respectiv 15h 32m, durata nopții fiind de numai 8h 28m. Din același motiv și crepusculul are durata maximă din an, iar la latitudinile ridicate, crepusculul se prelungește toată noaptea, locuitorii regiunilor respective fiind martorii frumoaselor "nopți albe", notează stiripesurse.ro. 

Se crede că energia solstițiului este energie a pasiunii, vitalității, creativității și belșugului.

Tot această zi era și o ocazie de găsire și folosire a apei magice, iar îmbăierea în lacuri sau râuri avea un efect curativ și constituia, de asemenea, un ritual de renaștere.

În unele zone, spălatul cu roua adunată în ajunul solstițiului constituia o practică magică de frumusețe, iar în altele, îmbăierea în apa cu ierburi din noaptea solstițiului era o cură de refacere a sănătății și vigorii.

Solstițiul de vară 2021: Câte ore va fi lumină afară

Soarele aflându-se la culminație (pentru latitudinea medie a țării noastre) la 67° 52' deasupra orizontului, durata zilei va avea cea mai mare valoare din an, respectiv 15 ore și 32 de minute, durata nopții fiind de numai 8 ore și 28 de minute.

Din același motiv, și crepusculul are durata maximă din an, iar la latitudinile ridicate (țările nordice), crepusculul se prelungește toată noaptea, locuitorii regiunilor respective fiind martorii frumoaselor „nopți albe”.

Cu toate acestea, fenomenul nu va dura doar o zi, respectiv o noapte. Cel mai târziu apus de Soare se va produce în perioada 24 iunie - 01 iulie, când acesta va apune la ora 21:04, pentru București. Zilele în care se produce cel mai târziu apus sunt aceleași și pentru alte regiuni ale țării, cu toate că diferă orele de apus/răsărit.

După momentul solstiţiului de vară, durata zilei va începe să scadă, iar a nopţii să crească, timp de 6 luni, până la 21 decembrie, momentul solstiţiului de iarnă. În emisfera sudică a Pământului fenomenul se derulează în sens invers.

Solstițiul de vară: Nopți albe și ziua polară

În latitudinile polare din emisfera nordică, vor veni nopțile albe, iar în Arctica, ziua polară.

Deasupra cercului polar (la latitudini peste 66,5 grade), Soarele nu apune deloc peste orizont, iar ziua durează 24 de ore - reprezintă o zi polară. La polul nord al Pământului, Soarele se mișcă într-un cerc paralel cu orizontul în timpul zilei.

În latitudini temperate și înalte, pot fi observați nori noctilucenți (cele mai înalte formațiuni de nori din atmosfera terestră, formându-se la altitudini de 70-95 de kilometri; sunt numiți și nori polari mezosferici sau nori strălucitori de noapte).

În câteva zile învecinate, înălțimea Soarelui deasupra orizontului este aproape neschimbată, de unde și numele - solstițiul. Apoi, lumina începe o mișcare inversă înainte în josul eclipticii. În emisfera nordică, ziua începe să scadă, iar noaptea să crească. În emisfera sudică este invers.

Perioada dintre solstițiul din iunie și echinocțiul din septembrie se numește vară astronomică, care durează de obicei în emisfera nordică în perioada 21 iunie - 23 septembrie. În anii bisecți, aceste date sunt schimbate cu o zi. În emisfera sudică, vara astronomică durează în perioada 21 decembrie - 20 martie.

De milenii, ziua solstițiului de vară a avut o mare importanță pentru toate popoarele care au trăit în armonie cu ciclurile naturale și și-au organizat viața în conformitate cu ele. Majoritatea clădirilor templului sunt orientate tocmai spre răsăritul soarelui în ziua solstițiului de vară.

28
Tagurile:
Soare

Загрузка...