Viorel Hușanu

Hușanu: ”Nimeni nu a avut resursele și puterea de a ”tăia răul din rădăcină”

90
(reînnoit 18:34 10.06.2020)
Liderul SANITAS București explică, într-un amplu comentariu, ce (nu) au învățat instituțiile sanitare din criza COVID-19. Ce probleme au ieșit la iveală.

BUCUREȘTI, 10 iun – Sputnik, Georgiana Arsene. Viorel Hușanu susține că toată criza generată de infecția cu COVID-19 a scos la iveală o multitudine de probleme și neajunsuri ale sistemului medical public - și privat - din România.

Liderul SANITAS București amintește că Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, declara cu câteva săptămâni în urmă că ”pandemia de coronavirus a prins sistemul medical nepregătit, cu stocuri zero, în lupta cu un duşman necunoscut pe care nu l-am putut aprecia".
Dincolo de problemele imediate – lipsa materialelor de protecție pentru personalul medical, a dezinfectanților, lipsa ventilatoarelor din secțiile de Anestezie Terapie Intensivă și a altor echipamente medicale etc au devenit extrem de vizibile cele legate de funcționalitatea sistemului ca întreg, de managementul instituțiilor - medicale și de asistență socială - și de calitatea resursei umane.

În timp ce unele neajunsuri sunt legate direct de situația generată de pandemie, altele sunt tare ale organizațiilor medicale, existente de foarte mult timp. În ceea ce privește situația celor din urmă, ele sunt cunoscute îndeaproape de toți cei care lucrează direct în sistem, dar pe care ”nici managementul, nici autoritățile care gestionează sistemul la nivel național nu s-au ostenit să le găsească rezolvarea”.

Din păcate, în ultimii 30 de ani, sistemul nu și-a găsit rezolvare totală, ci s-a mers, în ”buna” tradiție românească, pe sistemul de peticeli, tocmai pentru ca sistemul să nu intre în colaps, ”dar nimeni nu a avut resursele și puterea de a ”tăia răul din rădăcină”, susține Hușanu.
”A fost de ajuns o criză majoră ca cea generată de SARS-COV-2 pentru ca tot ceea ce s-a ignorat cu grijă în toți acești ani să iasă la suprafață și să arate adevărata față a sistemului medical și de asistență socială. Pentru orice observator obiectiv a devenit clar că este nevoie de o transformare organizațională a spitalelor și a centrelor de asistență socială, o schimbare profundă care nu se poate limita la construcția de noi clădiri, la dotarea cu echipamente medicale sau la creșterea salariilor”, a punctat liderul SANITAS București.

Acesta se întreabă, pe bună dreptate, dacă managerii instituțiilor medicale au înțeles că momentul COVID-19 este unul de răscruce pentru funcționarea organizațiilor pe care le conduc.

Fiindcă, dacă răspunsul este afirmativ, a venit momentul ca managerii instituțiilor medicale să-și asume un plan real de management al schimbării; dacă nu, vor continua să conducă o instituție care oferă servicii medicale de calitate scăzută spre medie, aruncând în permanență vina pe lipsa de resurse, de echipamente, de bani, de medicamente, de oameni calificați etc.
La fel, autoritățile ce conduc întregul sistem medical din România dacă au înțeles că este momentul unei transformări profunde și reale a acestuia, vor trebui să inițieze o schimbare organizațională sistemică, strategică și anticipativă.

”Dacă nu, vor coordona, în continuare, un ”colos cu picioare de lut”, care-și va arăta limitele și neputințele la următoarea – posibil - pandemie și care va ”funcționa” din ce în ce mai puțin eficient, din criză în criză până în momentul în care va ceda”, a adăugat Hușanu.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

90
Tagurile:
Viorel Hușanu
Tematic
Viorel Hușanu: ”Șpaga, pierderile din Sănătate sunt la achiziții!”
Hușanu, reacție în cazul Pintea: ”Cine a avut dreptate, Șeherezada?”
Vor fi dați afară medicii și asistenții care iau șpagă? Ce spune Hușanu, SANITAS
Hușanu, acuzații dure: ”cablarea privaților la banii publici din sănătate - genocid”
COVID-19 în România. Hușanu: ”În aceste clipe, tot personalul medical este în prima linie”

Simptom neobișnuit al cancerului

140
(reînnoit 18:28 23.09.2020)
Simptomele de cancer pancreatic, de obicei, apar atunci când cancerul este în faza avansată, iar durerile de spate pot indica acest lucru.

BUCUREȘTI, 23 sep -Sputnik. Durerile de spate pot indica dezvoltarea cancerului pancreatic, relatează Express, făcând trimitere la specialiștii de la Cancer Research UK.

Medicii menționează că cancerul pancreatic este ușor confundat cu bolile discurilor intervertebrale datorită particularităților localizării acestui organ. În acest caz, durerea poate începe în abdomen și apoi se poate răspândi în spate.

"Disconfortul crește atunci când luați o poziție orizontală și scade dacă vă așezați. Starea se poate agrava după ce mâncați. Acest lucru se datorează particularităților deteriorării anumitor nervi", - explică medicii.

Potrivit experților, durerile de spate persistente ar trebui să provoace vigilență dacă o persoană nu are leziuni adecvate și efort fizic periculos.

140
Tagurile:
Simptome, Cancer
Tematic
Ce gen de oameni sunt cei mai supuşi riscului de a face cancer? Răspunsul unui oncolog rus
Opt produse care te feresc de cancer - detalii
Metodă simplă de a reduce riscul de accident vascular cerebral și cancer

Загрузка...
Школы закрыли на карантин из-за ОРВИ

Sindicatele cer vaccinarea profesorilor

91
(reînnoit 18:27 23.09.2020)
Reprezentanții Federației Sindicatelor Libere din Învățământ – FSLI – vin cu o solicitare către ministrul Sănătății, de a asigura cadrul legal prin care angajații din educație să beneficieze de vaccinare antigripală gratuită, realizată cu prioritate.

BUCUREȘTI, 23 sept – Sputnik. Personalul din învățământ trebuie să beneficieze, la cerere, de vaccinare antigripală gratuită, realizată cu prioritate. Aceasta este solicitarea reprezentanților Federației Sindicatelor Libere din Învățământ adresată ministrului Sănătății, Nelu Tătaru.

Solicitarea sindicaliștilor vine după ce Nelu Tătaru a precizat că au ost achiziționate până acum 3 milioane de doze de vaccin și cadrele didactice ar trebui să fie introduse în categoria de risc privind persoanele care vor beneficia de vaccin în acest an.

Sindicaliștii atrag atenția asupra faptului că, prin natura profesiei, salariații din educație sunt expuși suplimentar îmbolnăvirii și pot deveni la rândul lor surse de infectare a populației școlare cu virusul gripal. Cu atât mai mult, vă reamintim că, în contextul pandemiei generate de virusul SARS-CoV-2 și a apropierii sezonului rece, apariția simptomelor specifice virozelor respiratorii - de exemplu, tuse, febră, probleme respiratorii - sau a altor simptome de boală infecţioasă spre exemplu, vărsături, diaree, mialgii, stare general modificată, însoţite sau nu de creşteri de temperatură, vor conduce la izolarea la domiciliu a salariaților respectivi, spun sindicaliștii

Potrivit reprezentanților FSLI, prin vaccinarea antigripală a personalului din educație se vor putea evita blocajele activității educative, din cauza declanșării scenariului roșu.

În opinia sindicaliștilor, Ministerul Sănătății și Ministerul Educației și Cercetării trebuie să organizeze o campanie națională de vaccinare a angajaților din sistemul de învățământ, la solicitarea acestora, prin intermediul cabinetelor medicale școlare, acolo unde acestea există.

 

91
Tagurile:
Sindicate, FSLI
Tematic
FSLI: „Colegii noştri vor fi, pur şi simplu, trimişi acasă, în şomaj”
Evaluare Națională și Bac 2020: Hăncescu, FSLI, soluții de susținere a examenelor
FSLI: ”Înghețarea anului școlar ar produce prejudicii majore și cadrelor didactice”

Загрузка...