BUCUREȘTI, 4 iun = Sputnik, Georgiana Arsene. Românii care se întorc din vacanțele petrecute în Bulgaria și Grecia au șanse mari să intre în carantină, deși, inițial, se vehiculase ideea potrivit căreia se elimină perioada de izolare de 14 zile începând cu data de 15 iunie 2020.
Profesorul Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, a precizat că în Bulgaria și Grecia sunt șanse mai mici de infectare cu coronavirus decât în România. Acesta a subliniat că „orice călătorie suplimentară poate să afecteze cifrele”, chiar dacă cele două țări au o incidență mai mică a infecției.
Întrebat despre acest lucru, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a precizat că, din moment ce există acest risc, ce vor face cei care se vor întoarce în România, care stau în izolare? Oficialul a explicat că, în acest moment, la nivelul Comitetului pentru Situații de Urgență se judecă fiecare stat în parte.
”În măsura în care vedem că în acel stat are o rată de cazuri noi la mia de locuitori mică, gândim, prin reciprocitate, și atunci veți vedea și zborurile, să avem cu acele state anumite reguli în care să scoatem autoizolarea la întoarcere, dar încă nu este momentul. Analizăm în această perioadă. Veți vedea spre 15 iunie și deciziile luate”, a declarat Nelu Tătaru, potrivit digi24.ro.
La momentul de față, dacă românii pleacă în vacanță în Grecia și Bulgaria, la întoarcere intră în izolare pentru o perioadă de 14 zile.
Potrivit Institutului Național de Sănătate Publică, toate persoanele care vin dintr-o călătorie internațională trebuie să stea în izolare la domiciliu 14 zile.
INSP şi Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă monitorizează situaţia din cele două ţări pentru vedea dacă acestea rămân sub coeficientul de risc privind infectarea cu noul coronavirus, adică sub pragul de 4 sau 5, mai punctează sursa citată.
BUCUREŞTI, 21 ian – Sputnik. Într-un studiu publicat marți, 19 ianuarie, în revista americană Journal of Clinical Investigation, cercetătorii de la Universitatea Yale (Connecticut) au arătat că lipsa unui anumit acid gras din organism ar putea provoca o reacție anormală a sistemului imunitar, ducând la scleroză.
Această boală autoimună duce la deteriorarea sau chiar distrugerea fibrelor sistemului nervos central și încă nu s-a găsit până acum un tratament. Oamenii care suferă de această boală au în comun faptul că nu au niveluri normale de acid oleic, spun cercetătorii.
O soluție simplă este disponibilă pentru a evita dezvoltarea acestei boli: consumul în cantitate suficientă de alimente bogate în acest tip de acid gras. Acesta se găsește în uleiurile pentru gătit, în carne, brânză, nuci, paste, lapte sau chiar măsline.
Potrivit studiului, lipsa acidului oleic duce la pierderea senzorilor metabolici care activează celulele T. Celulele T joacă un rol esenţial în sistemul imunitar, ajutându-l să răspundă la bolile infecțioase. Fără efectul suprimant al celulelor T, sistemul imunitar începe să atace celulele sănătoase din sistemul nervos central.
Mai mult, atunci când cercetătorii au injectat acid oleic direct în țesutul gras al pacienților cu scleroză multiplă, nivelul lor de celule T a crescut. Totuşi, ei spun că trebuie făcute mai multe cercetări pentru a confirma că acidul oleic poate salva viețile acestor pacienți.
BUCUREȘTI, 21 ian – Sputnik. Muzicianul și regizorul sârb Emir Kusturica a declarat agenției RIA Novosti că planifică să se vaccineze împotriva coronavirusului cu preparatul rusesc “Sputnik V”.
Anterior, premierul sârb, Ana Brnabić, a anunțat că Serbia așteaptă să primească în viitorul apropiat 500 de mii de doze ale vaccinului „Sputnik V”. Prima partidă de 2,4 mii de doze a fost adusă din Rusia în Belgrad pe 30 decembrie 2020. În prezent, preparatul este supus unei proceduri de obținere a unei autorizații permanente pentru utilizarea în țară.
“Vreau să-mi administrez vaccinul „Sputnik V”, pentru că consideră că e cel mai bun vaccin. Ea are la bază ceea ce au și alte vaccinuri, pe care le-am primit când eram copii. Cred că acest lucru cel mai bun”, a declarat Kusturica.