Poliția Română

Atac șocant asupra poliției - posibil act de terorism?

216
(reînnoit 12:18 12.05.2020)
”Doamna procuror nici măcar nu s-a obosit să se deplaseze la secție pentru atâta lucru, nu mai vorbim de reținere care era obligatorie, bombardierul plecând liber acasă fără măcar să fie audiat”

BUCUREȘTI, 12 mai – Sputnik, Evan Răutu. O relatare șocantă a fost făcută de un agent de poliție din București – și se referă la un atac comis de un interlop asupra unui echipaj în misiune.

Dar, cazul este mai grav decât un ”simplu” ultraj – și el justifică titlul ”Ghid cum poți să-ți nenorocești viața în câteva minute și nimănui să nu-i pese: fă-ți meseria!”.

Mai precis, e vorba o agresiune comisă de un ins purtător al virusului HIV, deci o tentativă de infectare cu bună știință a polițiștilor. Pe plan internațional, s-a pus problema considerării ca acțiune teroristă infectarea, cu bună știință, a unor persoane sănătoase cu viruși periculoși – mai ales cu HIV – SIDA.

Iată pasaje din relatarea polițistului care începe în momentul în care el și colegul sau au am observat ”un grup de 10-15 tineri care jucau tenis de picior, spărgeau semințe și ascultau muzica la una din mașinile parcate”.

După ce au oprit mașina pregătindu-se să-i legitimeze pe respectivii și să-i îndepărteze, ”de undeva de peste strada, se îndrepta către colegul meu un "#ceafălată" încordat, plin de tatuaje și pus pe făcut scandal”.

”Ne-a întâmpinat cu clasicul "Ce p*a mea faceți mă, ați venit să dați amenzi?" (că așa îi vorbești unui om al legii într-o țară cu apa caldă) și a continuat cu "să vă iau familiile în p*a, vă omor, vă dezbrac și vă violez aici de față cu toată lumea pe capota mașinii" și altele greu de reprodus”.

Apoi, fără nicio reținere, insul a încercat să-i lovească cu pumnul, ”pe colegul meu chiar l-a #îmbrâncit, moment în care i-am pulverizat în fața stâlcită de bombardier, jumătate de tub de "Armani" din dotare, care a avut efect mai mult la noi, decât la el (probabil el servea la micul dejun așa ceva)”.

În acel moment, din mulțimea care se adunase au izbucnit strigăte ”să-l lăsăm în pace și să avem grijă că are HIV, hepatita și alte chestii care îți provoacă fiori”.

”Între timp ne-au venit alți #colegi în ajutor și am pus la pământ bombardierul care se zbătea din toate puterile sa scape, iar în timpul încătușării forțate, eu m-am ales cu 2 zgârieturi la nivelul mâinilor. Împachetat în "cușcă" și livrat la secție”, scrie polițistul.

Dar, oroare – polițistului zgâriat i s-a confirmat de către vecini și familie faptul ca ”bombardierul chiar avea #HIV”. ”Mă uitam la zgârieturi și simțeam cum mă lasă picioarele”.

S-a dus imediat la Institutul Matei Balș pentru investigații, care presupun însă observații pentru următoarele 6 luni, ”alături tratament consistent”.

Un aspect de asemenea uluitor: ”ultrajul nu este o faptă gravă și polițiștii reprezintă doar un indicator, doamna procuror nici măcar nu s-a obosit să se deplaseze la secție pentru atâta lucru, nu mai vorbim de reținere care era obligatorie, bombardierul plecând liber acasă fără măcar să fie audiat”.

Da, ați citit corect: agresorul polițiștilor a fost lăsat să plece acasă, fără ca măcar procurorul să fie audiat!

Textul integral al relatării îl găsiți pe pagina de Facebook ”Polițiști 2.0” dar este interesant că nu se ia în considerare că, în legislaţia română, infectarea intenţionată cu HIV a unei alte persoane este o infracţiune. Iar pe plan internațional, unii consideră asta drept terorism.

Ce înseamnă ”infectarea intenţionată”? Contactul prin care se poate transmite boala, în cazul de față rănirea, în condițiile în care știi că ești purtător al virusului!

În forma în vigoare a Codului penal este prevăzut la articolul 352 ”Infracţiuni contra sănătăţii publice - Zădărnicirea combaterii bolilor”:

(1) Nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase, dacă a avut ca urmare răspândirea unei asemenea boli, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă.

(2) Dacă fapta prevăzută în alin. (1) este săvârşită din culpă, pedeapsa este închisoarea de la o lună la 6 luni sau amenda”.

Ori, în cazul de față, avem așa ceva, deci este clar aplicabil punctul (1) – chiar dacă pare prea blând. Și, totuși, de ce nu a luat în seamă procuroarea acest articol?

În martie însă, după incidentul răspândirii virusului la spitalul Gerota, trei juriști de marcă din Parlament, senatorii PNL Alina Gorghiu, Iulia Scântei şi Daniel Fenechiu, au depus o propunere legislativă prin care se măresc pedepsele pentru cei care proiect care infectează intenționat cu boli contagioase alte persoane.

Iniţitiva legislativă modifică şi completează articolul 352 ”Infracţiuni contra sănătăţii publice - Zădărnicirea combaterii bolilor”, din Legea 286/2009 privind Codul penal.

Modificările propuse prin proiectul de lege sunt următoarele:

„Art. 352 - (1) Nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase dacă a pus în pericol sănătatea, integritatea sau viaţa uneia sau mai multor persoane sau a creat un pericol cu privire la răspândirea unei boli infectocontagioase, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă.

 (2) Dacă fapta prevăzută la alin. (1) a fost săvârşită de către o persoană suspectată sau confirmată medical ca fiind infectată cu o boală infectocontagioasă, pedeapsa este închisoarea de la 1 la 5 ani.

(3) Dacă faptele prevăzute la alin. (1) şi (2) au avut ca urmare răspândirea unei boli infectocontagioase sau infectarea unei alte persoane, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani.

(4) Dacă faptele prevăzute la alin. (1) şi (2) au avut ca urmare infectarea a două sau mai multor persoane, pedeapsa este închisoarea de la 3 la 10 ani.

(5) Dacă faptele prevăzute la alin. (1) şi (2) au avut ca urmare moartea victimei, pedeapsa este închisoarea de la 5 la 15 ani”.

(6) Omisiunea de a divulga autorităţilor competente în prevenirea, combaterea şi tratarea bolilor infectocontagioase a unor informaţii esenţiale cu privire la posibilitatea de a fi intrat în contact cu o persoană suspectă sau confirmată ca fiind infectată cu o boală infectocontagioasă, precum şi orice alte informaţii necesare efectuării anchetelor epidemiologice, se sancţionează cu închisoarea de la 1 la 5 ani”.

Și, atenție, „Limitele pedepsei sunt majorate cu jumătate dacă „faptele săvârşite în condiţiile prevăzute de alin (1), (2) (3) (4) (5) şi (6) au condus la infectarea personalului medical sau autorităţilor angajate în prevenirea şi combaterea bolilor infectocontagioase ori au determinat reducerea în mod substanţial a capacităţii de funcţionare a unui spital sau a oricărei alte instituţii publice”.

Întrebarea este – oare răspândirea intenționată a unui virus mortal, cum este HIV – SIDA, nu ar trebui să fie considerat un act de terorism și tratat ca atare?

216
Tagurile:
poliție

Simptom neobișnuit al cancerului

139
(reînnoit 18:28 23.09.2020)
Simptomele de cancer pancreatic, de obicei, apar atunci când cancerul este în faza avansată, iar durerile de spate pot indica acest lucru.

BUCUREȘTI, 23 sep -Sputnik. Durerile de spate pot indica dezvoltarea cancerului pancreatic, relatează Express, făcând trimitere la specialiștii de la Cancer Research UK.

Medicii menționează că cancerul pancreatic este ușor confundat cu bolile discurilor intervertebrale datorită particularităților localizării acestui organ. În acest caz, durerea poate începe în abdomen și apoi se poate răspândi în spate.

"Disconfortul crește atunci când luați o poziție orizontală și scade dacă vă așezați. Starea se poate agrava după ce mâncați. Acest lucru se datorează particularităților deteriorării anumitor nervi", - explică medicii.

Potrivit experților, durerile de spate persistente ar trebui să provoace vigilență dacă o persoană nu are leziuni adecvate și efort fizic periculos.

139
Tagurile:
Simptome, Cancer
Tematic
Ce gen de oameni sunt cei mai supuşi riscului de a face cancer? Răspunsul unui oncolog rus
Opt produse care te feresc de cancer - detalii
Metodă simplă de a reduce riscul de accident vascular cerebral și cancer

Загрузка...
Школы закрыли на карантин из-за ОРВИ

Sindicatele cer vaccinarea profesorilor

91
(reînnoit 18:27 23.09.2020)
Reprezentanții Federației Sindicatelor Libere din Învățământ – FSLI – vin cu o solicitare către ministrul Sănătății, de a asigura cadrul legal prin care angajații din educație să beneficieze de vaccinare antigripală gratuită, realizată cu prioritate.

BUCUREȘTI, 23 sept – Sputnik. Personalul din învățământ trebuie să beneficieze, la cerere, de vaccinare antigripală gratuită, realizată cu prioritate. Aceasta este solicitarea reprezentanților Federației Sindicatelor Libere din Învățământ adresată ministrului Sănătății, Nelu Tătaru.

Solicitarea sindicaliștilor vine după ce Nelu Tătaru a precizat că au ost achiziționate până acum 3 milioane de doze de vaccin și cadrele didactice ar trebui să fie introduse în categoria de risc privind persoanele care vor beneficia de vaccin în acest an.

Sindicaliștii atrag atenția asupra faptului că, prin natura profesiei, salariații din educație sunt expuși suplimentar îmbolnăvirii și pot deveni la rândul lor surse de infectare a populației școlare cu virusul gripal. Cu atât mai mult, vă reamintim că, în contextul pandemiei generate de virusul SARS-CoV-2 și a apropierii sezonului rece, apariția simptomelor specifice virozelor respiratorii - de exemplu, tuse, febră, probleme respiratorii - sau a altor simptome de boală infecţioasă spre exemplu, vărsături, diaree, mialgii, stare general modificată, însoţite sau nu de creşteri de temperatură, vor conduce la izolarea la domiciliu a salariaților respectivi, spun sindicaliștii

Potrivit reprezentanților FSLI, prin vaccinarea antigripală a personalului din educație se vor putea evita blocajele activității educative, din cauza declanșării scenariului roșu.

În opinia sindicaliștilor, Ministerul Sănătății și Ministerul Educației și Cercetării trebuie să organizeze o campanie națională de vaccinare a angajaților din sistemul de învățământ, la solicitarea acestora, prin intermediul cabinetelor medicale școlare, acolo unde acestea există.

 

91
Tagurile:
Sindicate, FSLI
Tematic
FSLI: „Colegii noştri vor fi, pur şi simplu, trimişi acasă, în şomaj”
Evaluare Națională și Bac 2020: Hăncescu, FSLI, soluții de susținere a examenelor
FSLI: ”Înghețarea anului școlar ar produce prejudicii majore și cadrelor didactice”

Загрузка...