Ion Cristoiu

Cristoiu: CCR și Avocatul Poporului, singurele instituții care nu s-au lăsat șantajate

5777
Jurnalistul Ion Cristoiu a apreciat că în timpul stării de urgență au fost şi instituţii care au rezistat presiunilor antidemocratice, și anume Avocatul Poporului şi Curtea Constituţională.

BUCUREȘTI, 7 mai - Sputnik, Marius Holdean. Ion Cristoiu a apreciat pe blogul său personal  că decizia CCR privind unele măsuri din perioada stării de urgenţă reprezintă un moment istoric, nu atât pentru verdictul în sine, cât pentru semnificaţia acestei hotărâri: aceea că mai sunt instituţii care nu cedează presiunilor antidemocratice.

Ion Cristoiu a remarcat și rapiditatea cu care judecătorii CCR au dat verdictul în cazul sesizării Avocatului Poporului, Renate Weber, privind Decretele-Legi emise de Klaus Iohannis pe perioada stării de urgenţă şi prevederile OUG 34/2020 privind amenzile pentru încălcarea măsurilor de siguranţă sanitară în timpul epidemiei de coronavirus.

Jurnalistul califică drept istoric verdictul CCR în acest caz din cauză că oamenii au experimentat o premieră: pericolul îmbolnăvirii folosit ca pretext de politicieni de a îngrădi drepturile omului.

Pentru Cristoiu, declanşarea crizei a însemnat în România şi punerea la îndoială a democraţiei, intimidarea presei, a Parlamentului, Opoziţiei, pentru a sufoca din faşă orice tentativă de semnalare a abuzurilor stării de urgenţă.

Tocmai de aceea, jurnalistul a semnalat apreciativ că CCR și Avocatul Poporului au fost singurele instituții care au rezistat presiunilor antidemocratice.

Cristoiu a caracterizat de altfel în termeni acizi reacțiile liderilor PNL la deciziile CCR: ”Printre altele, una neghioabă, a lui Ludovic Orban, care se declară şocat, şi una bădărănească, huliganică chiar, a lui Rareş Bogdan”.

Decizia CCR merită ”calificativul de istoric”

”De-a lungul istoriei, existenţa unui pericol, nu de puţine ori supradimensionat prin manipulare, a fost un excelent pretext pentru politicieni de a îngrădi drepturile omului. Şi politicienii au îngrădit drepturile omului, au făcut exerciţii de dictatură în plină democraţie, fără a stârni nu revolta, dar nici măcar supărarea cetăţenilor. Ba mai mult, înfricoşaţi de manipularea mediatică, toţi cetăţenii au fost în astfel de împrejurări fericiţi că li se încalcă drepturile. Mulţi au cerut mai multe îngrădiri”, descrie Cristoiu momentul prin care trecem, arătând că declanşarea Crizei Coronavirus a însemnat şi în România limitarea de către regim a libertăţilor individuale, ba chair şi punerea la îndoială a chiar democraţiei.

În acest context, arată Cristoiu, multe instituţii ale statului de drept din România – presa, Parlamentul, Opoziţia, s-au trezit intimidate de fericirea Poporului de a fi călărit în chip antidemocratic, iar a semnala abuzurile Puterii, emiterea unor documente neconstituţionale, crearea cadrului pentru furt din avutul statului, a denunţa cenzurarea presei au devenit în România un act de curaj.

Dar, subliniază el, prin sesizarea CCR pe 16 aprilie 2020, Avocatul Poporului şi prin decizia de miercuri, 6 mai 2020, CCR au demonstrat că sunt instituţiile care nu se lasă şantajate de manipularea opiniei publice în favoarea exerciţiilor antidemocratice.

Jurnalistul a trecut în revistă și riscurile pe care și le-au asumat cele două intituții: să fie calomniate, ameninţate de politrucii puterii, de presa Miluită, de maşinăria Serviciilor de pe reţelele sociale. În ciuda acestor pericole, le laudă Cristoiu, cele două instituţii au atacat deciziile prin care regimul Iohannis folosind drept pretext pericolul Coronavirus s-au dedat la un exerciţiu de dictatură.

”Un asemenea fapt nu poate fi decât salutat drept concretizarea învăţăturii că Nasc şi în România lui Coronavirus adepţi curajoşi ai democraţiei. Ai democraţiei pe care n-o poate pune la îndoială nici măcar Apocalipsa”, își încheie Cristoiu postarea.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

5777
Tagurile:
avocatul poporului, CCR, Ion Cristoiu
Tematic
Orban, lovit rău de neconstituționalitatea amenzilor: decizia CCR, îndemn la anarhie
Ultima oră: Iohannis, atac violent la PSD și la CCR după decizia în cazul Kovesi
Știrea zilei: CCR a decis - amenzile date în starea de urgență sunt neconstituționale
Revanșa CCR! Decizie care îl poate face praf pe Iohannis și anula Starea de urgență!
Faza zilei: Iohannis a primit o lecție totală de la CCR, e pus la punct fără drept de apel
Elevi

Bacalaureat 2020: care este rata de promovare

40
Rata de promovare (absolvenți din promoția curentă și din promoțiile anterioare), înregistrată la sesiunea iunie-iulie 2020 a examenului național de Bacalaureat, fără etapa specială, după soluționarea contestațiilor, este de 64.5%, potrivit Ministerului Educației

BUCUREȘTI, 5 iul - Sputnik, Marius Holdean. După soluționarea contestațiilor, a rezultat că pentru promoția curentă, rata de promovare este de 72.9%, iar pentru promoțiile anterioare de 27.7%, arată Ministerul Educației.

Astfel, din totalul celor 147.794 de candidați prezenți, au promovat 95.399 de candidați: 87.887 candidați aparțin promoției 2020 (comparativ cu 84.833 de candidați reușiți în promoția anului trecut), iar 7.512 provin din promoțiile anterioare (în creștere, comparativ cu 4.383 de candidați reușiți în 2019). Numărul mediilor de 10 (zece) a crescut la 307.

Dintre cei 155.639 de candidați înscriși, s-au prezentat 147.794 de candidați (120.627 de candidați din promoția curentă, respectiv 27.167 de candidați din promoțiile anterioare).

Nota minimă de promovare, pentru fiecare probă, este 5, iar media finală pentru promovarea examenului este cel puțin 6. Procentul de promovare s-a calculat din totalul candidaților prezenți, incluzând în această categorie și candidații eliminați.

© Sputnik / Александр Кряжев

La etapa specială a examenului de Bacalaureat s-au înscris 141 de absolvenți ai clasei a XII-a, conform situației centralizate până la această oră de către Ministerul Educației și Cercetării. Examenul începe luni, 6 iulie, cu proba scrisă la Limba și literatura română. Marți, 7 iulie, se desfășoară proba obligatorie a profilului, iar miercuri, 8 iulie, va avea loc proba la alegere a profilului și specializării. Ultima probă scrisă (Limba și literatura maternă) este programată joi, 9 iulie.

Potrivit situațiilor transmise de către inspectoratele școlare, în 9 județe (Alba, Arad, Călărași, Dâmbovița, Ilfov, Neamț, Sălaj, Teleorman și Timiș) nu s-au consemnat situații care să determine organizarea probelor scrise aferente acestei etape speciale. În Capitală vor susține această etapă 12 candidați, iar în județele Caraș Severin, Tulcea și Vaslui un singur candidat. Primele rezultate vor fi afișate vineri, 12 iulie, până la ora 12.00.

40
Tagurile:
Rezultate, Examen, BAC
Tematic
Rezultate BAC 2020: criterii pentru ca un candidat să fie declarat promovat
Rezultate bac 2020, publicate de edu.ro. Situația pe județe
Dezastru la BAC 2020: cele mai mici rezultate din ultimii 6 ani!

Загрузка...
Specialiștii Departamentului Anesteziologie şi Terapie Intensivă de la Spitalului Clinic Republican „Timofei Moşneaga”

Coronavirus în România, 5 iulie: 28.973 (+391) de persoane infectate, 1.750 (+19) decese

55
Grupul de Comunicare Strategică informează că pe teritoriul României au fost confirmate până astăzi 28.973 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).

BUCUREȘTI, 5 iul - Sputnik, Marius Holdean. Buletinul oficial al GCS informează că până astăzi, 5 iulie, pe teritoriul României, au fost confirmate 28.973 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19), iar dintre persoanele confirmate pozitiv, 21.132 au fost externate. Dintre acestea, 20.026 de pacienți sunt vindecați și 1.106 pacienți sunt asimptomatici, externați la 10 zile după depistare.

GCS mai informează că până astăzi, 1.750 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat.

Astfel, în intervalul 04.07.2020 (10:00) – 05.07.2020 (10:00) au fost înregistrate 19 decese (11 bărbați și 8 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, dintre care 6 decese au fost întregistrate la categoria de vârstă 60-69 ani, 5 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 8 decese la persoane de peste 80 de ani. Toate decesele sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, se arată în buletinul oficial de la ora 13.00.

GCS mai arată că de la ultima informare transmisă, au fost înregistrate alte 391 de noi cazuri de îmbolnăvire și că la ATI, în acest moment, sunt internați 215 pacienți, în timp ce, la nivel național, au fost prelucrate 766.868 de teste.

Crește numărul sancțiunilor

Buletinul oficial anunță că în ultimele de 24 de ore au fost aplicate 730 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 127.400 de lei.

În diaspora, mai informează GCS, 4.996  de cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu COVID-19 (coronavirus): 1.885 în Italia,  561 în Spania, 107 în Franța, 2.275 în Germania, 97 în Marea Britanie, 28 în Olanda, 2 în Namibia, 3 în SUA, 6 în Austria, 3 în Belgia, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 2 în Elveția, 2 în Turcia, 2 în Islanda, 2 în Belarus  și câte unul  în Argentina, Tunisia, Irlanda, Luxemburg, Emiratele Arabe Unite, Malta, Brazilia, India, Bulgaria, Kazakhstan, Ucraina, Grecia și Suedia.

De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment, au decedat 122 de cetățeni români aflați în  străinătate, 31 în Italia, 19 în Franța, 43 în Marea Britanie, 9 în Spania, 14 în Germania, 2 în Belgia, unul în Suedia, unul în Elveția, unul în SUA și unul în Brazilia.

Dintre cetățenii români din străinătate confirmați cu noul coronavirus, 72 au fost declarați vindecați: 50 în Germania, 10 în Franța, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 2 în Namibia, unul în Luxemburg și unul în Tunisia.

55
Tagurile:
coronavirus
Тема:
Coronavirus în România, Moldova și în lume
Tematic
Premierul demisionar al Franței, vizat de anchetă pentru gestionarea coronavirusului
Coronavirus în România, 4 iulie: 28.582 (+416) de persoane infectate, 1.731 (+23) decese

Загрузка...
Lucian Romașcanu

PSD bate obrazul PNL, cerându-le liberalilor nu mai atace instituțiile statului

0
PSD, prin vocea purtătorului de cuvânt, le-a cerut liberalilor astăzi, de Ziua Justiției, să nu mai atace Avocatul Poporului şi Curtea Constituţională

BUCUREȘTI, 5 iulie - Sputnik, Marius Holdean. Purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romaşcanu, a dat o replică dură puterii de Ziua Justiției, cerându-le liderilor PNL să nu mai critice Avocatul Poporului şi Curtea Constituţională.

"Astăzi este Ziua Justiţiei. Este important să avem o Justiţie corectă, este important să avem Justiţie profesionistă şi dincolo de orice bănuială, pentru că Justiţia este fundamentul statului de drept în orice ţară de pe această planetă”, a spus Romașcanu.

El a invocat derapajele flagrante ale premierului, care şi-a găsit un inamic de serviciu în Curtea Constituţională şi care atacă această instituţie fundamentală în aproape fiecare zi din an.

”Nu pot să nu îl menţionez pe acest Adonis agresiv al PNL, Florin Roman, care mai nou a găsit noi membri într-o axă a răului din mintea dumnealui. Înţeleg până la urmă că menţionează PSD, este un lucru pe care îl face permanent, dar nu poţi să menţionezi într-o axă a răului din România Curtea Constituţională şi Avocatul Poporului”, a mai declarat purtătorul de cuvânt al PSD.

Romașcanu spune că astfel de atacuri reprezintă ceva extrem de grav și i-a somat pe liderii PNL să înceteze imediat orice atac la instituţiile fundamentale ale ţării.

”Dacă există ceva ce nu funcţionează în aceste instituţii lucrurile acestea se corectează prin legi, prin acţiune politică şi nu prin declaraţii populiste şi politicianiste care nu fac decât să slăbească încrederea în statul de drept şi să slăbească încrederea în Justiţie", le-a transmis el liberalilor.
0
Tematic
Olguța dă în vileag planul secret PNL – cum se va lua ce a rămas în proprietatea statului
Un nou sondaj dă fiori politicienilor! PNL nu stă pe teren sigur – Băsescu îi dă lovitura
Un celebru ex-ministru al Economiei pune la punct PNL – ce trebuia făcut cu programul
O cunoscută agenție pune problema DIZOLVĂRII PNL: ”Militează împotriva statului de drept”

Загрузка...