Copaci tăiați. Ministerul Mediului - România

Ministrul Mediului se folosește de vânt ca acopere defrișările?

193
(reînnoit 14:28 16.04.2020)
Ministrul Mediului a fost la Cheia pentru a arăta o pădure doborâtă de vânt și a sugera că acesta este lemnul exploatat în România, în efortul de a combate acuzațiile despre defrișările masive din ultima perioadă

BUCUREȘTI, 16 apr - Sputnik, Marius Holdean. Vântul este noul aliat al ministrului Mediului. Pagina de Facebook a Ministerului prezintă imagini care ar arăta ”peste 80 de hectare de pădure, reprezentând cca 50.000 metri cubi” doborâte de vânt în luna februarie, în fondul forestier din localitatea Cheia, județul Prahova.

"Acest lemn trebuie scos din fondul forestier cu celeritate pentru că el, sub o formă sau alta, poate infesta lemnul sănătos, poate putrezi, chiar dacă pădurea este o sursă regenerabilă, ea este în acelaşi timp şi perisabilă", a spus ministrul Mediului care a fost prezent pe teren.

Ocazie pentru Costel Alexe să arate preocuparea ministerului pentru oprirea exploatărilor ilegale și ca să afirme că sunt milioane de metri cubi de lemn doborât care așteaptă să fie exploatat:

"Fac încă o dată un apel la toată populaţia României, să înţelegem cu toţii că avem situaţii în care lemnul trebuie exploatat sustenabil pentru că este cel mai bun lucru pe care putem să-l facem şi mediului şi economiei şi avem şi chestiunile sociale de care trebuie să ţinem cont. Numai aici, de exemplu, vor fi peste 1200 de camioane care vor transporta lemnul doborât afară din pădure. Și vorbim despre 50.000 de metri cubi în acest caz. Dar în toată țara avem milioane de metri cubi de lemn doborât care așteaptă să fie scos din pădure", a declarat ministrul.

Părerile internauților sunt însă împărțite și mulți nu cred afirmațiile ministrului.

Pauli Alex întreabă dacă ”Furtuna asta peste noapte a funcționat pe motorină? Că nu văd o poza de dinainte, doar poze cu pom tăiat de jos de la rădăcina cu drujba, și dacă chiar a fost un dezastru natural în primul și primul rând ar trebui să meargă lemnul la localnicii cei mai apropriați, nu să îl luați voi cum faceți de obicei, luați ce e gros și după aceea nu vă mai vede lumea pe acolo!”.

Mulți alți comentatori se îndoiesc de cantitatea de lemn doborât de furtună.

”O fi făcut vântul prăpăd, da și 50000 de metri cubi, 1200 de camioane, ăla nu-i vânt, ăla e mai ceva ca uraganul Katrina, 50 000 metri cubi doar la Cheia”, arată și Ignat Viorel.

Ironiile pe seama ministrului sunt foarte multe: ”Moamaa!! Ce vânt șmecher bate acolo, de urcă toți copacii ăia direct în tiruri și camioane! Unde n-ar fi bătut și pe la mine prin curte vântul ăla, când mi-au adus o tonă de piatră pentru gradină”, scrie utilizatorul Vlad Zabolotnai.

Iar întrebările incomode pentru ministru nu se mai opresc: ”Faceți o fotografie cu câțiva metri pătrați de căzătură și spuneți că sutele de camioane care cară pădurea tăiată ilegal sunt de acolo!?”, îl întreabă Baciu Constantin.

Costel Alexe, ministrul Mediului, a devenit personajul negativ pentru iubitorii de păduri după ce, în cadrul unei conferințe de presă de acum două zile, a spus că jurnaliștii au amplificat subiectul tăierilor de păduri din România, dar că sub nici o formă nu este vorba de acțiuni iresponsabile din partea statului care să ducă la subminarea României. El și-a dedicat conferința denunțării așa numitelor ”fake news” pe tema exploatărilor forestiere și a reluat tema lansată de premierul Orban că România este importator, nu exportator de masă lemnoasă.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

193
Struguri aruncați pe jos în supermarket

Video: Scandal într-un supermarket din Chișinău: Un bărbat a răsturnat lăzile cu struguri

97
Scandal monstru într-un supermarket din Chișinău. Un cumpărător s-a arătat revoltat că strugurii autohtoni puși în vânzare sunt cu bobița mică, nu sunt de calitate și a răsturnat lăzile jos.

CHIȘINĂU, 7 mart – Sputnik. Pe rețelele de socializare a fost publicat un video în care se vede cum un cumpărător a organizat un scandal într-un supermarket din Capitală, revoltat că strugurii autohtoni din vânzare nu sunt de calitate, având bobița mărgelată.

"Ce fel de poamă este asta, așa măruntă? O arunc aici. Ce-i cu băiata aceasta de joc față de producătorii locali. Puneți poamă stricată în magazin. Avem struguri frumoși în țară. Nu puneți stricăciunea aceasta în vânzare!", a spus cumpărătorul. 

Mai mulți oameni au comentat gestul bărbaților. Unii au scris că a procedat corect, alții din contra au zis că ar fi fost cazul să cheme administratorul, dar nu să arunce pe jos strugurii.
Struguri aruncați pe jos în supermarket
Struguri aruncați pe jos în supermarket
La fața locului au venit oamenii legii, iar în data de 9 martie, cumpărătorul va trebuie să meargă la Inspectoratul de Poliție Botanica ca să fie interogat. Deocamdată, nu se știe ce amendă riscă.

97
Tagurile:
Supermarket, Scandal, Struguri

Загрузка...
Poliția Română

Resticții dure în Capitală după intrarea în scenariul roșu

203
(reînnoit 12:01 07.03.2021)
De mâine de la ora 0.00 în București se aplică restricții dure care afectează multe domenii de activitate, ca urmare a intrării Capitalei în scenariul roșu.

BUCUREȘTI, 7 mar – Sputnik. Comitetul municipal pentru Situații de Urgență a decis astăzi noile restricții care se aplică timp de 14 zile începând cu data de mâine, 8 martie, de la ora 00.00.

Noile restricții au fost adoptate ca urmare a intrării Bucureștiului în scenariul roșu și prevăd, printre altele, că restaurantele și barurile se închid în interior, că teatrele și cinematografele vor fi închise, fiind interzisă și activitatea cu publicul a operatorilor economici licenţiaţi în domeniul jocurilor de noroc, cu excepția desfășurării activității de comercializare a biletelor de tip LOTO.

Pe de altă parte, în unitățile de învățământ participarea la ore se va desfășura cu prezență fizică pentru toți preșcolarii și elevii din învățământul primar, elevii din clasele a VIII-a, a XII-a, a XIII-a și elevii din anii terminali din învățământul profesional și postliceal, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecție, până la jumătate din numărul total de elevi înmatriculați în respectivele clase terminale.

Este permisă de asemenea organizarea cu prezența fizică în unitățile de învățământ a următoarelor activități:

simulările examenelor naționale și a examenelor pentru anii terminali;

evaluările naționale;

orele remediale pentru toate clasele.

În rest, se va relua participarea zilnică, în sistem online, a elevilor din celelalte clase/ani de studiu.

În privința operatorilor economici, se interzice activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, în interiorul clădirilor, precum și în interiorul altor spații publice închise care au acoperiș, plafon sau tavan și care sunt delimitate de cel puțin doi pereți, indiferent de faptul că sunt construcții cu caracter temporar sau permanent.

De asemenea, tot de mâine, se interzice activitatea restaurantelor şi a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unități de cazare, cu excepția deservirii persoanelor cazate în interiorul acestor unități.

În schimb, este permisă prepararea, comercializarea şi consumul produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice în spațiile special destinate dispuse în exteriorul clădirilor, în aer liber, precum și în spațiile publice dacă au un tavan și un singur perete cu asigurarea unei distaţe de minimum 2 metri între mese și participarea a maximum 6 persoane la o masă, dacă sunt din familii diferite, și cu respectarea măsurilor de protecţie sanitară.

De asemenea, este permisă prepararea hranei şi comercializarea produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice care nu se consumă în spaţiile respective.

Alte interdicții includ faptul că nu este permisă activitatea în baruri, cluburi și discoteci și că este interzisă organizarea şi desfășurarea activității cu publicul în cadrul cinematografelor, instituțiilor de spectacole şi/sau concerte, inclusiv celor de tipul drive-in. Totodată, este interzisă organizarea și desfășurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice şi private sau a altor evenimente culturale.

La modul general, restricțiile includ obligativitatea măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, în toate spațiile publice deschise.

203
Tagurile:
București, Cod roșu

Загрузка...
Alexandru Gâscă

Ce i-a făcut poliția bărbatului care a provocat scandalul din supermarket

0
(reînnoit 13:28 07.03.2021)
Lumea se întreabă cine este bărbatul care a răsturnat lăzile cu struguri sâmbătă, într-un supermarket din Capitală, pentru că aceștia erau de proastă calitate? Și ce i-a făcut poliția care a venit la fața locului?

Bărbatul care a răsturnat lăzile cu struguri într-un supermarket din Capitală pentru că erau de proastă calitate, asta în timp ce producătorii autohtoni au marfă bună și nu o pot comercializa, este cunoscutul activist civic, care militează pentru drepturile producătorilor autohtoni, Alexandru Gâscă.

Contactat de Sputnik Moldova, Alexandru a spus că sâmbătă seara a mers împreuna cu polițiștii care au documentat cazul la sectorul de poliție pentru a fi audiat.

Acolo însă era rând (asta probabil din cauza măsurilor anti-COVID) și a fost nevoit să aștepte afară. Pentru că timpul trecea și era și frig, Alexandru a ajuns la înțelegere cu poliția ca oamenii legii să-l sune sau să-l citeze după sărbătoarea de 8 Martie, adică marți sau miercuri, ca acesta să se prezinte la sectorul de poliție pentru audieri.

Alexandru Gâscă a relatat pentru Sputnik Moldova că a recurs la acest gest, care unor li s-a părut mult prea îndrăzneț - să răstoarne lăzile cu struguri alterați din magazin - pentru a atrage atenția opiniei publice asupra problemelor grave cu care se confruntă producătorii autohtoni în Republica Moldova și felul în care sunt tratați de marele rețele de magazine din țara noastră. Alexandru spune că supermarketurile din Moldova îi favorizează pe producătorii de import, care, în majoritatea cazurilor sunt niște multinaționale, și îi desconsideră pe producătorii locali. Spre exemplu, el spune că marele lanțuri de magazine cumpără de la viticultorii locali struguri de calitate de soiul Moldova cu doar cinci lei, în magazin prețul acestora îl cunosc toți - este triplu, dacă nu și mai mult.

Producătorii autohtoni sunt jăcmăniți, iar marfa lor este sabotată în marele rețele de supermarketuri, afirmă Alexandru Gâscă. Dar pentru a schimba lucrurile este necesar ca cumpărătorul să aibă o altă abordare față de această gravă problemă care subminează dezvoltarea agriculturii autohtone.

Trebuie să menționăm că, chiar dacă pentru unii gestul activistului civic ar putea să pară disproporționat și excentric, Alexandru Gâscă are, în fond, dreptate în demersul lui. Este atât de firesc să ne întrebăm ce drepturi au cetățenii moldoveni în țara lor dacă până și să facă agricultură nu li se dă voie, nici măcar să cultive struguri? Adică să-i cultive li se permite, dar nu li se permite să-i și vândă, ceea ce este și mai criminal.

Eu nu sunt jurist și nici nu am pretenții de a spune ce este legal și ce ese antilegal. Dar, în opinia mea de nejurist, fapta lui Alexandru nu se încadrează sunt nicio formă în codul penal sau contravențional. Și asta pentru că ceea ce a făcut el nu este o crimă, o infracțiune, ci doar un gest simbolic. El doar nu a agresat oameni, ci doar câteva lăzi cu strugur alterați pe care vânzătorii au avut nesimțirea să-i propună spre comercializare.

În luna septembrie 2018, eu am realizat un interviu cu Alexandru Gâscă în studioul Sputnik Moldova. Atunci el spunea că "În țara noastră, nici consumatorii și nici guvernanții nu sunt solidari cu producătorii". Vă invit să-l ascultați ca să vedeți cât de multă dreptate are și cât de consecvent este acest activist civic.

0
Tagurile:
Supermarket, Poliția

Загрузка...