Dezinfectarea legumelor și fructelor cu bicarbonat de sodiu

Obiceiul bun care va rămâne după carantină: Dezinfectarea fructelor și legumelor

168
(reînnoit 20:18 14.04.2020)
În această carantină, multe persoane au început să învețe să fie mai responsabile în primul rând cu viața lor. Numărul cazurilor de îmbolnăvire cu COVID-19 îi face pe oameni să fie mai atenți, în special, la produsele alimentare.

CHIȘINĂU,  14 apr. – Sputnik. Odată cu declanașarea pandemiei de COVID-19, autoritățile au îndemnat oamenii să se spele cât mai des pe mâini cu apă și săpun, dar și să folosească dezinfectant. De asemenea, specialiștii în sănătate publică le-au recomandat cetățenilor să fie atenți și la produsele alimentare pe care le consumă. 

Se pare că una din lecțiile învățate în pandemie de către multe persoane a fost dezinfecatrea fructelor și legumelor. Probabil, această regulă, va deveni un obicei în fiecare familie și după ce va trece carantina. O cititoare a portalului Sputnik Moldova ne-a povestit că de fiecare dacă când cumpără fructe și legume din magazin, iar mai nou și de la piață, le dezinfectează cu bicarbonat de sodiu.  

Dezinfectarea legumelor și fructelor cu bicarbonat de sodiu
© Sputnik / Cătălina Cernei
Dezinfectarea legumelor și fructelor cu bicarbonat de sodiu
"Cumpărarea și depozitarea legumelor și fructelor pe durata izolării este destul de anevoiasă. În primul rând, atunci când merg la cumpărături, am grijă să fiu cu mănuși pentru că evident sunt nevoită să pun mâna pe produsele care au fost atinse și de alți cumpărători. Ulterior, îmi ia mult timp acasă să le spăl cu bicarobonat de sodiu, care este destul de eficient în distrugerea bacteriilor, iar ulterior mai trebuie și să le usuc pe toate. Evident, îmi ia foarte mult timp, dar măcar știu că sunt sigure pentru a  fi consumate", a povestit tânăra. 

Specialiștii susțin că atunci când ne întoarcem de la magazin, ar fi bine să aruncăm punga în care am adus produsele, iar hainele în care am fost îmbrăcați să le spălăm imediat.  

De când a fost instituită stare de urgență în Republica Moldova, supermarket-urile permit intrarea în interior a unui număr limitat de cumpărători, iar ceilalți așteaptă în rând afară, respectând distanța socială. Totodată, toate persoanele sunt verificate de febră. 

În același timp, autoritățile au permis în această perioadă și comerțul abulant de fructe și legume autohtone, doar cu condiția că, atât vânzătorii, cât și cumpărătorii, vor respecta normele de siguranță. 

În țara noastră este în vigoare Codul Roșu de pericol de infecție cu COVID-19, până în data de 15 mai, iar activitatea restaurantelor, centrelor comerciale, cluburilor și altor unități de agrement, rămâne sistată. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

168
Tagurile:
carantină, Legume, Fructe
Tematic
Tragedie și groază la un centru de Carantină: jandarm s-a ÎMPUȘCAT în cap!
Tabără de migranți din Grecia, plasată în carantină
Cancelarul Germaniei Angela Merkel a ieșit din carantină
Preşedintele Filipinelor ordonă împuşcarea celor care încalcă măsurile de carantină
Anunţ important: nouă ordonanţă militară, măsuri – o altă localitate intră în carantină
Italia, bilanţ: 85.388 cazuri active (+2.339) – până când se extind măsurile de carantină
Raed Arafat

Ne paște starea de urgență? Raed Arafat, explicații de ultim moment

12
(reînnoit 08:08 06.07.2020)
Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a vorbit despre situația în care ne aflăm la momentul de față din punct de vedere epidemiologic și s-a arătat îngrijorat. Ce a declarat.

BUCUREȘTI, 6 iul – Sputnik, Georgiana Arsene. Numărul mare de persoane infectate cu noul coronavirus din ultima perioadă stârnește îngrijorarea autorităților din România. De altfel, la cel mai înalt nivel, se vehiculează deja ideea reintrării în starea de urgență.

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, spune că, la un moment dat, este posibil să se suplimenteze locurile la terapie intensivă, mai ales că semnale de alarmă există.

Oficialul a reluat rugămintea adresată populației de a respecta regulile de protecție. Mai exact, trebuie să purtăm mască, să folosim dezinfectant și să ne spălăm pe mâini.

”Vedem o creștere foarte serioasă și avem niște indicatori pe care îi analizăm. Durata de infectare a scăzut. Creșterea cazurilor active începe să pună presiune pe secțiile de terapie intensivă. Avem și alte probleme”, a spus Arafat.

Acesta a subliniat că medicii nu pot fi detașați așa ușor și că nu se poate pronunța dacă se va ajunge sau nu la starea de urgență. Mai mult, Arafat a subliniat că încearcă să facă să nu se ajungă în situația de a alege dintre doi pacienți pe care din ei să îi pună la ventilator.

Reamintim că, în data de 16 martie 2020, președintele Klaus Iohannis a decretat stare de urgență. Aceasta a fost prelungită cu încă o lună.

În perioada stării de urgență au fost date 12 ordonanțe militare care au restricționat dreptul la libera circulație, la educație și la sănătate.

Peste două luni, Guvernul a înlocuit starea de urgență cu starea de alertă.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

12
Tagurile:
Stare de urgență, Raed Arafat
Тема:
Coronavirus în România, Moldova și în lume

Загрузка...
Carmen Avram

Carmen Avram în vileag o situație incendiară din UE, în care românii sunt victime!

92
(reînnoit 07:41 06.07.2020)
”Trebuie să înțelegem odată că această țară și Europa nu au oameni de „primă mână” și oameni „second-hand””

BUCUREȘTI, 6 iul - Sputnik, Dragoș Dumitriu. Europarlamentarul Carmen Avram pune în fața opiniei publice și a autorităților române și UE un caz extrem de grav care vizează muncitori români din Olanda.

”M-am întâlnit cu un grup de muncitori români care lucrează în Olanda și care mi-au vorbit despre ceea ce ei consideră că ar fi forme de rasism, combinate cu abuzuri grave”, scrie într-o postare Carmen Avram, detaliind:

- autorități locale din Olanda care ”le ignora strigătul de ajutor când sunt păcăliți sau chiar furați la bani”;

- contracte care, ”doar pentru ei, sunt întrerupte abrupt, iar muncitorul român e aruncat imediat în stradă, fără nicio idee unde va dormi peste noapte”;

- ”reprezentanți ai statului român care fie nu răspund la telefon, fie le spun că trebuie să se descurce singuri”;

- agenții de intermediere care ”fac milioane pe spatele unor oameni disperați, trimițându-i prin Europa fără o minimă verificare a contractelor sau a condițiilor de cazare, inumane de foarte multe ori”.

Cunoscuta teleastă sintetizează impresia pe care acești români i-au făcut-o: ”Am văzut oameni epuizați emoțional, scurși de orice urmă de speranță că vor mai fi tratați vreodată ca ființe umane cu drepturi egale”.

”Le-am spus că singura șansă e să se unească și să devină o forță, așa cum o fac alți muncitori transfrontalieri din foste țări comuniste, mai ales polonezii”, scrie Carmen Avram subliniind ”Trebuie să înțelegem odată că această țară și Europa nu au oameni de „primă mână” și oameni „second-hand””.

Chiar dacă europarlamentarul a promis ”să îi ajut cum pot”, reputata jurnalistă, care combate de mulți ani fenomenul acestei marginalizări și auto-marginalizări a românilor în Europa, conchide ferm: ”Dar, dacă nu învățăm care ne sunt drepturile și că ne naștem egali cu ceilalți, de oriunde ar fi ei, nu vom reuși să ne impunem în fața celor care comit abuzuri”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

92
Tagurile:
Carmen Avram

Загрузка...