Șezătoare

Rețetă cozonac jamilla cu nucă: secretul pentru un cozonac pufos

1708
(reînnoit 11:25 29.04.2021)
Apropierea Paștelui le face pe gospodinele din România să caute cele mai bune rețete de cozonac pentru ca desertul obținut să fie unul pufos și apreciat de întreaga familie.

BUCUREȘTI, 14 apr – Sputnik, Georgiana Arsene. Cozonacul este un desert tradițional care nu lipsește de pe masa de Paște a românilor. Tocmai de aceea, și rețetele sunt variate, în funcție de gusturi și, desigur, de inspirația gospodinelor.

Cozonac moldovenesc cu aluat opărit

Pentru aluat aveți nevoie de 250 g zahăr, un kilogram făină Grania, 450 ml lapte, 8 gălbenușuri, 40 g drojdie proaspătă – sau 20 de g drojdie uscată – 100 ml ulei, 100 de grame unt topit, coaja de la o lămâie, o lingură esență de lămâie, o lingură esență de vanilie și sare.

Pentru cremă vă trebuie: 250 g rahat, 150 g zahăr pudră, 200 g nucă măcinată, 30 g cacao și 4 albușuri.

Opărirea făinii este un pas foarte important pentru acest cozonac moldovenesc. Dăm în clocot o parte din lapte și-l adăugăm peste puțină făină.

Lăsăm amestecul să se răcească până nu ne mai arde la degete. Nu punem drojdia pentru amestecul fierbinte pentru că îi anulăm acțiunea și aluatul nu va mai crește, atrage atenția jamillacuisine.ro.

Toate ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei, iar laptele, cald.

Frământăm bine aluatul și adăugăm grăsimea puțin câte puțin.

Pentru crema de nucă și cacao se folosesc albușurile de la aluat. În rest, se poate opta pentru orice cremă, după preferință.

Cozonac pufos, rețeta simplă cu rahat și nucă

Pentru acest preparat aveți nevoie de 1 kg făină 14 g drojdie uscată sau 40 g drojdie proaspătă, 10 gălbenușuri, coaja de la o lămâie și o portocală, 250-300 grame de zahăr, 400 ml lapte cald, 150 g unt moale, 50 ml ulei, vanilie sau 1 păstaie de vanilie, praf de sare, un ou pentru uns. După gust, puteți adăuga stafide, rahat, cacao, nucă sau fructe confiate.

Folosiți ingrediente de cea mai bună calitate, la temperatura camerei, nu reci.

Făina trebuie să fie bine uscată, caldă, să se cearnă 2-3 zile la rând și să fie ținută la cald înainte de frământare.

Frământat aluatul bine, până se desprinde aluatul de mana si batut de masa

Bătutul de masă ajută aluatul foarte mult, devine mai fin si mai elastic

Copt bine, la foc mic la început -160 de grade pentru 10 minute, 180 de grade Celsius până la final la cuptor electric. La cuptor pe gaz, foc mic la început, apoi mediu.

Dacă se dă focul tare de la început, aluatul este forțat să crească și se va crăpa, nu va fi crescut frumos.

Truc: după coacere, ungeți imediat copturile cu puțin sirop făcut din 1 lingură de miere de albine și 2 linguri de apă sau 1 lingură cu vârf de zahăr și 2 linguri de apă. Vor avea un luciu splendid, precizează pofta-buna.com.

1708
Tagurile:
Rețetă, Cozonac
Tematic
Piept de pui: rețete savuroase și ușor de preparat acasă
Rețete de Paște – pască cu brânză dulce
Rețete de Paște – drob în foietaj
Examen

Începe Evaluarea Națională 2021 pentru clasa a VIII-a cu proba Limba și literatura română

0
Marți, 22 iunie, în România începe sesiunea de Evaluare Națională 2021 pentru elevii clasei a VIII-a, cu proba scrisă la Limba și literatura română

Pentru examenele din cadrul sesiunii de Evaluare Națională 2021 la clasa a VIII-a s-au înscris peste 131 000 de absolvenți. Sesiunea se desfășoară în perioada 22 iunie - 4 iulie 2021.

Subiecte și bareme la Evaluare Națională 2021

  • Baremele de evaluare și de notare la Limba și literatura română pot fi accesate AICI
  • Subiectele din acest an vor fi afișate AICI

Calendarul examenelor la Evaluarea Națională 2021

Următorul examen din cadrul sesiunii de Evaluare Națională 2021 va avea loc joi, 24 iunie, la proba Matematică. După care, proba la Limba și literatura maternă va avea loc vineri, 25 iunie.

Primele rezultate vor fi afișate marți, 29 iunie, până la ora 14:00 (în centrele de examen).

Teste antrenament EN 2021, disponibile spre descărcare >>>

Contestațiile pot fi depuse în zilele de 29 iunie (în intervalul orar 16:00 - 19:00) și 30 iunie (în intervalul orar 8:00 - 12:00). Acestea pot fi transmise și prin mijloace electronice. Candidații care depun/transmit contestațiile prin mijloace electronice completează, semnează și depun/transmit tot prin mijloace electronice și o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere. Pentru candidații minori, documentele sunt semnate și de către părinții/reprezentanții legali ai acestora.

Rezultatele la Evaluarea Națională 2021

Rezultatele examenelor din cadrul Evaluării Naționale 2021 vor fi publicate de Ministerul Educației la adresa de pe acest LINK pe data de 29 iulie, după ora 14:00, însă rezultatele finale vor fi publicate după rezolvarea contestațiilor, pe data de 4 iulie 2021.

Calendarul admiterii la liceu în 2021 s-a modificat: când încep înscrierile >>>

Potrivit Ministerului Educației, media obținută la Evaluarea Națională la clasa VIII este un criteriu esențial pentru admiterea în învățământul liceal.

„Coordonarea la nivel național a proiectării, organizării și desfășurării EN VIII, precum și valorificarea rezultatelor acestora sunt asigurate de Ministerul Educației prin Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație (CNPEE). Coordonarea la nivel județean/al municipiului București a organizării EN VIII, precum și valorificarea rezultatelor acestora sunt asigurate de către inspectoratele școlare județene”, precizează edu.ro.

Organizarea examenelor la Evaluarea Națională 2021 - detalii

Ministerul educației informează că examenul se va desfășura în 3 850 de centre de examen, iar probele încep la ora 9:00, când candidații vor primi broșura cu subiectele și hârtie ștampilată pentru ciorne. La probele scrise ale Evaluării Naționale 2021, candidații primesc subiectele sub formă de broșură, putând să solicite și pagini suplimentare dacă este cazul.

„Timpul de redactare a subiectelor din cadrul fiecărei probe scrise este de 120 de minute (două ore) calculate după cele 15 minute alocate pentru completarea casetei de identificare. Asistenții vor verifica datele înscrise de candidați și vor secretiza caseta. Beneficiază de prelungirea timpului de lucru, cu maximum două ore, candidații pentru care s-a aprobat această solicitare de către Comisia Județeană de Organizare a Evaluării Naționale, în baza prevederilor Procedurii nr. 1.526/DGIP/12.03.2021 cu privire la asigurarea condițiilor de egalizare a șanselor pentru elevii cu deficiențe de vedere, deficiențe de auz și tulburări de neurodezvoltare”.

Candidații trebuie să aibă asupra lor un act de identitate și instrumente de scris cu cerneală sau pastă albastră pentru redactarea lucrărilor scrise. Pentru executarea schemelor și a desenelor pot folosi și creion negru.

Teste de antrenament pentru evaluarea națională 2021 >>>

Probele sunt monitorizate audio-video.

Interdicții la examenele de Evaluare Națională 2021

Este interzisă introducerea în sălile de examen a oricărui tip de materiale ajutătoare: manuale, dicționare, notițe, însemnări, cărți, ciorne, rezumate, culegeri etc., care pot fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, precum și a telefoanelor mobile și a  instrumentelor electronice de calcul, de stocare de informații sau de comunicare.

De asemenea, se interzice candidaților să introducă în sala de examen ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete și altele asemenea, candidații având obligația de a lăsa obiectele menționate în sala de depozitare a obiectelor personale stabilită de comisia din unitatea de învățământ/centrul de examen în acest scop. Candidații care refuză depozitarea obiectelor în sala stabilită de comisie în acest scop, nu sunt primiți în examen.

Media generală obținută în cadrul Evaluării Naționale are o pondere de 80% în calculul mediei de admitere în clasa a IX-a. Absolvenții clasei a VIII-a își vor putea continua studiile în învățământul liceal sau profesional, fiind asigurate locuri pentru toți elevii care au finalizat ciclul gimnazial.

Etapa specială a Evaluării Naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a (EN VIII 2021) este programată în perioada 5 – 12 iulie, fiind precedată de etapa de înscriere (28 iunie – 2 iulie).

0
Tagurile:
Teste, barem, Subiecte, Limba română, 2021, Evaluarea Naţională

Загрузка...
Pacient intubat la un spital pentru tratarea bolnavilor de COVID-19 în Franța

Coronavirusul poate provoca un șir de boli foarte grave specialist

54
(reînnoit 14:38 21.06.2021)
Infectarea cu coronavirus poate fi un factor care să declanșeze apariția mai multor boli autoimune, consideră specialiștii.

CHIȘINĂU, 21 iunie - Sputnik. Coronavirusul poate provoca artrită, lupus și polimiozită. Despre acest lucru a comunicat Aliona Zagrebneva, reumatolog principal în cadrul Departamentului de Sănătate din Moscova.

"Tot ce ține de bolile autoimune - știm multe despre ele, însă nimic concret. Evident, o infecție, în special una virală, inclusiv coronavirusul, poate fi factor declanșator", a menționat medicul.

Potrivit specialistului, acum medicii observă la pacienți apariția bolilor articulare după ce au suportat COVID-19, iar acest lucru se întâmplă atât în cazul unor forme severe a bolii, cât și în cazul unora ușoare, scrie RIA Novosti.

„Vedem o creștere întârziată cu una, trei, șase luni - debutul bolilor autoimune, cum ar fi artrita reumatoidă, lupus eritematos sistemic, polimiozită”, a adăugat Zagrebneva.

Ea a îndemnat oamenii să se vaccineze pentru a evita consecințele grave ale coronavirusului.

 

54
Tagurile:
coronavirus

Загрузка...