Azuga: Lacul de sub Vârful Sorica

Exclusiv: EXPLICAȚIA ”alunecării” de teren de la Azuga. Specialiștii habar n-au avut

1192
(reînnoit 13:07 11.04.2020)
Două aspecte pe care multă lume nu le cunoaște – iar specialiștii ori habar n-au avut, ori se fac că plouă – pot lămuri situația prăbușirii terenului în Azuga.

BUCUREȘTI, 11 apr - Sputnik, Dragoș Dumitriu. Aseară România a fost îngrozită de imaginile cu o alunecare de teren produsă în munții Baiului, pe un versant al muntelui Sorica, aflat în dreptul unui cartier al orașului Azuga. Alunecarea de teren a fost semnificativă, ducând la o zăgăzuire a râului Azuga, cel mai puternic curs de apă din zonă***.

Urs
© Sputnik / Екатерина Чеснокова

Imaginile postate de mai mulți localnici surprind o ”plecare a pădurii”, ceva mai cumplit decât în celebra scenă din Macbeth – dar și mai cumplit a fost pentru cei aproape 200 de locuitori ai cartierului ”Umbroasa”, zonă locuită majoritar de romi.

Din spusele primarului Gheorghe Barbu, sosit imediat la fața locului – circa peste 30 de familii, cam 120 de persoane, au fost afectate. Nu sunt răniți, dar pentru siguranța lor, oamenii au fost cați la pensiuni și în noua sală de sport a orașului.

Întrebarea care se pune este CE anume a dus la această alunecare de teren?

De fapt, a fost mai curând o prăbușire, ca o avalanșă, pentru că terenul nu s-a desprins de la bază, ca la o alunecare de teren, ci partea din amonte a început să cadă, antrenând partea din aval.  Ca la o avalanșă, cum spuneam.

Întâmplarea face să domiciliez în Azuga și să cunosc bine zona și munții Baiului, pe care i-a străbătut la pas, dar am și participat la organizarea acolo a unor concursuri sportive de alergare montană, drumeție sau ciclism. Mai mult, locuiesc aproximativ față în față cu zona unde a avut loc incidentul.

Din start exclud ipoteza ”din cauza exploatărilor forestiere”. Nu s-au făcut acolo tăieri, pentru că terenul are înclinația (panta) mult prea mare pentru a permite accesul utilajelor de tip TAF, iar varianta cu funicular este mult prea periculoasă ca să mai fie utilizată azi.

Terenul, versantul, aparține Casei Regale, fiind retrocedat după 2005, odată cu vreo 80.000 de hectare din zonă.

Ceea ce multă lume nu știe – iar specialiștii ori habar n-au avut, ori se fac că plouă – sunt două aspecte esențiale:

-primul, în apropiere a mai avut loc o alunecare, nu atât de importantă, dar pe un versant mai puțin înclinat, cel al muntelui Urechea, chiar pe pârtia Cazacu; s-a petrecut în iarna 2011-2012, am inspectat acea zonă alături fostul primar, Alexandru Debreți, iar faptul trebuia să fie un semnal de alarmă pentru specialiști – geologii din Prahova;

-al doilea este scăderea gravă a nivelului apei freatice în zona înaltă, apa având un rol esențial în supraviețuirea copacilor, mai ales a brazilor, care nu au rădăcini pivotante, de adâncime; din filmare se vede cum cad copaci uriași, ca niște blocuri fără fundație.

Acest aspect al scăderii apei am început să-l remarc încă din 2009, când micul lac (vezi FOTO) din spatele vârfului Sorica a început să sece, iar cele 2-3 izvoare din parte superioară a muntelui Urechea au dispărut. Înainte de această perioadă, micul lac de la Sorica nu seca nici în verile cele mai toride; la jumătatea lui septembrie, după 3 luni de arșiță și vânt puternic, lacul era la același nivel.

Azuga: Lacul de sub Vârful Sorica
Dragoș Dumitriu
Azuga: Lacul de sub Vârful Sorica

Desigur, scăderea nivelului apei din pământ în zonele înalte a dus și la o slăbire a terenului, care a devenit mai friabil în zona stratului superior, plus la dispariția arbuștilor care ajută la stabilizarea stratului superficial.

Această slăbire a stratului superficial și a copacilor mari s-a făcut în timp, iar furtunile cu ploi  torențiale nu au putut suplini scăderea apei din sol. Dimpotrivă, aceste ploi au creat torente, care au slăbit și mai mult atât terenul, dar mai ales copacii, rădăcinile copacilor.

Desigur, eu am făcut aceste observații ca turist și pasionat de natură; dar ele trebuiau remarcate de specialiști, de geologi, care puteau preveni autoritățile. Desigur, nici autoritățile nu pot fi absolvite de vină – pentru că nu trebuia să fii specialist ca să remarci prăbușirea terenului din pârtia Cazacu! Ci doar să ai puțină responsabilitate.

Voi reveni cu detalii. Sper ca primarul Gheorghe Barbu, un edil tânăr dar cu experiență, să rezolve situația deloc ușoară apărută în Azuga.

Ca fapt divers, e de menționat că râului Azugăi i s-a făcut o nedreptate atunci când râul Prahova a primit întâietatea – iar după unirea celor două cursuri, cel rezultat a primit numele Prahova, Azuga fiind considerat doar un afluent; în realitate, situația ar fi trebuit să fie… invers! Până la întâlnirea celor două cursuri de apă, Prahova are de la izvoare doar 7-8 kilometri, pe când Azuga are peste 18! Deci, normal, numele râului rezultat trebuia fie al celui mai lung și bogat afluent, care era Azuga, iar Prahova trebuia să fie doar un afluent! Argumentul a fost unul ciudat, legat de faptul că râul rezultat urma direcția Prahovei, nu a Azugii, direcționată perpendicular pe cursul Prahovei. De fapt, un timp, râului de după confluență i s-a spus Azuga dar… așa se scrie istoria, uneori cu nedreptăți… Chiar și denumirea pitoreștii zone, Valea Prahovei, corect era să fie Valea Azugii, județul trebuia să fie Azuga, nu Prahova, localnicii nu trebuiau să se numească prahoveni, ci azugeni etc.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

1192
Tagurile:
alunecare de teren
Sorin Cîmpeanu

Cîmpeanu anunță o veste proastă pentru Educație și o rușine pentru Iohannis

357
(reînnoit 09:28 24.06.2021)
Ministrul Sorin Câmpeanu dă o veste tristă pentru România. Din principalul proiect al lui Iohannis se alege praful – iar asta afectează sistemul de Învățământ.

BUCUREȘTI, 24 iun – Sputnik. Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a făcut un anunț care trimite proiectul prezidențial ”România educată” la lada de gunoi.

”Doar 77% dintre elevii care au terminat liceul anul acesta s-au înscris pentru examenul de Bacalaureat, interesul fiind mult mai scăzut decât anul trecut, atât în procente, cât și în valoare absolută”, a declarat aseară, ministrul Educației la TVR.

Conform datelor oficiale prezentat de Sorin Cîmpeanu anul trecut procentul a fost de 83%, în ciuda pandemiei.

Ministrul a dat cifre: anul acesta s-au înscris la examenul de Bacalaureat 114.163 de absolvenți de clase terminale din promoția curentă, cărora li se adaugă 19.520 de candidați înscriși la examenul de Bacalaureat din promoții anterioare.

”Interesul este scăzut”, spune Cîmpeanu, arătând că, raportat la totalul promoției curente  procentul este de 77%. ”Mic! Anul trecut a fost tot an de pandemie și procentul celor înscriși raportat la promoția curentă a fost de 83%”.

Și, atenție, ministrul a atras atenția că anul trecut numărul elevilor înscriși la Bacalaureat a fost mai mare și în valoare absolută! De asemenea, numărul elevilor din promoții anterioare a fost mai mare în 2000: peste 31000, față numai 19520 în 2021.

Deci, o scădere dramatică a interesului pentru Educație – care nu poate fi pus decât pe seama unui sistem care nu acordă atenția cuvenită acestui domeniu care influențează major viitorul României.

Dar, așa cum spuneam și în alte dăți, mentalitatea de colonie impusă „strategic” înseamnă educație și cultură minimă și consum mult. Ceea ce vedem că se petrece… pas cu pas.

Să nu uităm că ieri, în paralel cu bătălia pentru ”educația sexuală”, progresiștii din Parlamentul României au mai depus o lege pentru desființarea Academiei Oamenilor de Știință.

”România educată” a lui Iohannis are nevoie de sex, nu de școală, știință sau religie.

357
Tagurile:
Sorin Cîmpeanu

Загрузка...
Răzvan Dumitrescu

Răzvan Dumitrescu: ”Indivizi în funcții cheie urmăresc bage spaima în populație”

1269
(reînnoit 06:57 24.06.2021)
Există un interes în spatele înspăimântării populației? Realizatorul TV pune pe masă dovezi care anulează declarațiile unor autorități care par să dorească o stare de spaimă.

BUCUREȘTI, 24 iun – Sputnik. Apreciatul jurnalist și realizator TV Răzvan Dumitrescu publică două grafice și un text al unei prestigioase publicații din care rezultă clar că încercarea de înspăimântare a românilor nu are o baza reală – ci intenții dubioase.

”Mi-e din ce în ce mai clar că există indivizi în funcții cheie care urmăresc să bage spaima în populație”, scrie Dumitrescu, arătând cazul concret: ”Povestea cu "tulpina" DELTA care ar face ravagii în Marea Britanie și care , implacabil, va poposi și pe la noi prin toamnă, aducând-ne al patrulea val!”

Experimentatul realizator își mărturisește uimire: ”Când îi auzi îți vine să-i crezi, atât de serios vorbesc ei, oficialii”.

Dar, dacă te apuci să verifici ce spun ”și să vezi cum e prin locurile pe care ei le dau drept exemplu, te iei cu mâinile de cap!”.

”Nu cu mult timp în urmă, doamna ministru de la Sănătate ne anunța că e îngrijorată din cauza DELTA și ne spunea că au crescut infectările în Anglia și Germania”, scrie Dumitrescu, punând imediat cărțile pe masă: ”Atașez mai jos graficul cu situația din Germania din care rezultă clar că acolo infectările sunt în continuă scădere”.

Mai mult, jurnalistul dă detalii și cu privire la situația din Marea Britanie - unde, surpriză: ”în acest moment, ATENTIE!, se moare de 10 ori mai mult din cauza de pneumonie și gripă clasică decât de COVID!!!!!!!!!”.

”Acolo într-adevăr au crescut infectările dar în același timp decesele și internările sunt la cel mai scăzut nivel de la începerea PANDEMIEI, ceea ce sugerează că virusul e din ce în ce mai slab!”, scrie jurnalistul.

Întrebare logică: ”oare oficialii noștri au habar de aceste lucruri? Sau sunt capabili doar de explicații  "științifice" de tip Emilian Imbri , autorul halucinantei ziceri: "Valul 4 vine pentru că urmează după valul 3. Virusul este plecat acum"!”.

Iată mai jos graficele – primul, cu dovada că ”în Germania scad infectările, nu cresc”, iar în al doilea graficul din The Telegraph ”care anunță ca acum morții de gripă și pneumonie sunt de 10 ori mai mulți decât cei decedați de COVID”.

”Pentru OFICIALII de la noi, atașez și link către articol, în speranța că vor citi și vor înțelege câte ceva!”, încheie Răzvan Dumitrescu.

Noi însă mai adăugăm un aspect constatat: introducere spaimei, a stării de amenințare, este politica ”strategică” de câțiva ani, de când România a devenit ceea ce mult huliții „conspiraționiști” numesc ”colonie”.

1269
Tagurile:
Răzvan Dumitrescu

Загрузка...

Fanii suedezi celebrează victoria cu scorul 3:2 în meciul cu Polonia

0
Fanii suedezi celebrează la Stockholm victoria asupra echipei Poloniei cu scorul 3:2, în cadrul Euro 2020

Fanii selecționatei naționale a Suediei au întâmpinat cu mult entuziasm victoria în meciul cu echipa Poloniei, în cadrul Euro 2020.

Urmăriți imaginile video ale momentului.

0

Загрузка...