Sorin Roșca Stănescu

Roșca Stănescu despre zilierii din Germania: ”Ne vindem concetățenii drept sclavi”

8672
Jurnalistul Sorin Roșca Stănescu face o analiză necruțătoare a situației create prin trimiterea românilor să lucreze în străinătate în perioada coronavirusului.

BUCUREȘTI, 10 apr - Sputnik, Marius Holdean. SRS a reacționat dur la plecările la muncă în străinătate în această perioadă, arătând că li se riscă viața românilor și că țara întreagă are de suferit de pe urma acestei practici.

”1.500-2.000 de persoane au luat cu asalt joi noapte Aeroportul Internațional din Cluj-Napoca. Pentru a prinde charterele spre Germania. Unde merg la cules de sparanghel. Ca zilieri. La solicitarea cancelarului Angela Merkel. Vor fi zeci de mii în zilele următoare. Cu destinația Germania. Sau Italia. Sau Spania. Unii zic că, după flux, urmează refluxul. Opinia mea este diferită. Ne vindem concetățenii drept sclavi”, spune SRS în comentariul său publicat pe corectnews.ro.

SRS amintește în analiza sa de sutele de mii de români care s-au întors în ultimele săptămâni în țara lor natală, observând că ”cei mai mulți au făcut-o după ce au primit un picior în fund în statele europene în care munceau”.

Jurnalistul nu se lasă păcălit de vorbele frumoase ale Vestului: statele „de drept” ale continentului european protejează cu intenție munca la negru, atunci când este vorba de mână ieftină de lucru provenită din statele est-europene, România fiind cel mai important furnizor, arată SRS.

El atrage atenția că atunci când s-a declanșat pandemia, acești conaționali nu au mai avut de lucru, nu au mai primit niciun acoperiș deasupra capului, iar autoritățile din statele partenere, începând cu autoritățile din Germania, le-au arătat politicos și ferm ușa și direcția.

Unii din cei întorși ”au putut zburda într-o veselie de-a lungul și de-a latul României, infectându-și conaționalii, prietenii, rudele apropiate”, iar ”carantina pentru peste o sută de mii de români veniți de peste hotare a fost suportată de stat. Adică de noi. De cei care plătim contribuții aici din banii câștigați aici”, explică SRS.

Astfel, România a fost pusă într-o situație neobișnuită, continuă analiza, pentru că, după ce o bună parte din forța de muncă, mai ales cea tânără și calificată a plecat peste hotare, și într-o perioadă în care societățile comerciale de la noi s-au confruntat cu o criză a forței de muncă, multe fiind nevoite să aducă muncitori din state asiatice, iată că, pe neașteptate, în plină pandemie, combinată cu o criză economică fără precedent, care a paralizat o bună parte a societății producătoare de valoare adăugată, ”ne-am trezit cu o uriașă rezervă de muncitori calificați și necalificați disponibilizați de statele europene, care nu au mai avut nevoie de ei”.

Oportunitate ratată

Aici, observă jurnalistul, ar fi fost o excelentă oportunitate pentru ca Guvernul Orban să procedeze în mod inteligent și, nemaifiind constrâns de rigorile financiare impuse de UE, să declanșeze de îndată uriașe lucrări de investiții la scală națională, pentru a absorbi acest disponibil de forță de muncă. Dar, spune SRS, nu a existat niciun program în acest sens, nici un plan, nici o intenție.

Mai departe, arată el, învingătorii din acest război vor fi statele care vor ști să depășească primele blocajul economic și să-i determine pe oameni să pună mâna pe sapă.

”Cine poate reporni și în ce condiții o economie blocată? Doar acea autoritate care a reușit cu prioritate să-i separe pe cei sănătoși de ce bolnavi. Ceea ce presupune testarea în masă a populației. Exact operațiunea de bun simț, elementară, la care s-a împotrivit din răsputeri Ludovic Orban. Până ieri, când, prea târziu, și-a schimbat radical declarațiile. Ei bine, Germania face testarea în masă a populației. Și este prima care repornește economia. Deși încă, oficial, și în Germania, ca peste tot în lume, este declarată starea de pandemie. Și aici, iată, își spune cuvântul o politică de stat. De pe urmele căreia primii care profită sunt negustorii de sclavi”, este verdictul necruțător al jurnalistului.

Toate acestea s-au întâmplat pentru că ”Angela Merkel a dat verde”: are nevoie din nou de sute de mii și apoi de milioane de muncitori prost plătiți, mai întâi de necalificați, apoi de forță calificată de muncă, subliniază SRS.

Cum a fost posibil

”Porțile Germaniei s-au redeschis pentru românii care plecaseră acolo cu un picior în fund. Și, ca prin minune, în România, un stat în care nimic nu funcționează așa cum trebuie, s-au pus în mișcare cu turație maximă toate mijloacele pentru a-i satisface degrabă și întocmai dorința doamnei Angela Merkel”, observă analiza.

SRS arată apoi cum în plină stare de urgență, în condițiile în care restricțiile de circulație sunt atât de stricte pe parcursul zilei și super-stricte noaptea, iar drumurile patriei sunt împânzite de militari, de jandarmi și de polițiști, s-au putut pune în mișcare cu o viteză uluitoare zeci și zeci de convoaie.

”Nu îmi pot imagina că această masivă deplasare pe sub nasul autorităților s-ar fi făcut fără acordul tacit al acestora. Și prealabil. Și cine ar fi putut coordona o operațiune de o asemenea amploare și prin care se încalcă atât de grav ordinele militare? Ne-am putea gândi că autorii sunt simpli negustori de sclavi, adică patroni ai unor firme care se ocupă cu plasarea forței de muncă în Germania? Au ei o asemenea capacitate? Au ei o asemenea logistică? Pot avea ei o asemenea influență asupra autorităților? Categoric nu. Negustorii de sclavi au acționat în baza unui plan bine coordonat, girat de persoane sus puse ale statului român”, acuză SRS, asumându-și pe deplin conținutul acestor declarații.

El spune, de aceea, că adevărații negustori de sclavi trebuie căutați ceva mai sus decât printre patronii firmelor care se ocupă cu plasarea forței de muncă.

SRS observă, în plus, conflictul deschis dintre Rareș Bogdan, în calitatea acestuia de șef al parlamentarilor PPE la Bruxelles și de prim-vicepreședinte PNL cu Ludovic Orban.

”Acuzațiile grave lansate de Rareș Bogdan nu au cum să-l ocolească pe președinte. Rareș Bogdan îi acuză în mod explicit pe autorii acestei operațiuni de comerț interstatal cu sclavi. Sunt tare curios cum se va finaliza acest război, pe care Rareș Bogdan înțelege să-l poarte nu numai la București, ci și la Bruxelles. Dar mai ales mă interesează în ce măsură, până la urmă, va fi satisfăcută nevoia de sclavi a doamnei Merkel și a altor domni parteneri europeni ai României din Italia, Spania și Franța”, mai spune SRS.

O analiză care pune degetul pe rana celui mai straniu fenomen din ultimii ani legați de diaspora și care încearcă să facă lumină în acest fenomen al migrației forței de muncă din vremea pandemiei.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

8672
Tagurile:
Germania, Sorin Roșca Stănescu
Tematic
Roșca Stănescu îl în vileag pe Ciolacu: ”Ne vinde gogoși, își urmează drumul lui meschin”
S.R. Stănescu: ”El ar putea fi următorul premier, când PSD va reveni la putere”
S.R. Stănescu: ”Fostul viitor premier Orban se va confrunta cu un eșec de mari proporții”
S.R. Stănescu: ”E un an catastrofal, România va fi paralizată, interesele vor fi zdrobite”
Propunere ”șoc” a echipei Ciolacu – Stănescu, va ”schimba” tot!
Sputnik V

Noi date: Sputnik V, eficient în proporție de 97,6%

86
Analiza ultimelor date 3,8 milioane de persoane vaccinate arată că eficiența vaccinului rusesc Sputnik V este de 97,6 la sută.

BUCUREȘTI, 19 apr – Sputnik. Eficaсitatea vaccinului rusesc împotriva coronavirusului Sputnik V constituie 97,6 la sută, potrivit rezultatelor analizei datelor a 3,8 milioane de ruși vaccinați, a anunța Centrul Gamaleia și Fundația Rusă pentru Investiții Directe.

Într-o declarație comună, se susține că în Rusia este gestionat un registru a persoanelor care au fost vaccinate, precum și a cetățenilor care s-au îmbolnăvit de COVID-19.

“Potrivit datelor cu privire la vaccinarea a 3,8 milioane de ruși, vaccinați în totalitate cu ambele componente în perioada 5 decembrie 2020 și 31 martie 2021 în cadrul programului de imunizare în masa a cetățenilor, morbiditatea din a 35-a zi de la prima injecție a constituit 0,027 la sută”, se menționează în comunicat.

Potrivit președintelui RFPI, Kirill Dmitriev, datele publicate de revista medicală The Lancet demonstrau o eficiență a vaccinului de 91,6 la sută.

“Așa cum arată analizele datelor a îmbolnăvirii aproximativ a 4 milioane de persoane vaccinate, eficiența vaccinului este mai mare și ajunge la 97,6 la sută. Astfel de indicatori permit să susține cu încredere că Sputnik V asigura una din cele mai bune protecția împotriva coronavirusului, din toate vaccinurile din lume”, a declarat el.

Totodată, în opinia directorului Centrului Gamaleia, Aleksandr Ghințburg, eficiența reală a vaccinului “ar putea fi mai mare decât arată rezultatelor analizelor existente”, pentru că datele sistemului de contabilizare a numărului bolnavilor “admit o distanță temporară între prelevarea probelor (data reală a îmbolnăvirii) și diagnosticarea”.

Pe 2 februarie, una din cele mai prestigioase publicații științifice medicale, The Lancet, a publicat un material în care se afirmă că vaccinul rus Sputnik V poate asigura o protecție deplină în cazul infectării cu coronavirus.

86
Tagurile:
vaccin, Sputnik V
Тема:
Vaccinul Sputnik V
Tematic
O regiune din Franța a făcut o precomandă pentru Sputnik V
Austria aprobă achiziționarea a unui milion de doze de Sputnik V
India a aprobat solicitarea pentru autorizarea Sputnik V

Загрузка...

Testele de antrenament pentru BAC 2021, publicate

48
Ministerul Educației a publicat setul 7 al testelor de antrenament petnru examenul național de bacalaureat 2021. Până acum au fost lansate 6 asemenea teste, începând cu data de 22 februarie 2021.

BUCUREȘTI, 19 apr – Sputnik. Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație al Ministerului a lansat, începând cu data de 22 februarie 2021, nu mai puțin de 6 teste de antrenament pentru Bacalaureat.

Pentru examenul național de bacalaureat testele vor fi publicate, toate, luni, 19 aprilie 2021, iar baremele de evaluare, vineri, 23 aprilie 2021.

Testele de antrenament pentru bacalaureat 2021, setul 7, pot fi descărcate de aici.

Sputnik a publicat, aici, setul 6 al testelor de antrenament pentru examenul național de bacalaureat 2021

Calendar examen bacalaureat 2021, sesiunea iunie-iulie:

31 mai – 4 iunie 2021: Înscrierea candidaților la prima sesiune de examen

·4 iunie 2021: Încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a

·14-16 iunie 2021: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A

·16-17 iunie 2021: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B

·18-23 iunie 2021: Evaluarea competențelor digitale – proba D

·23-25 iunie 2021: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C

·28 iunie 2021: Limba și literatura română – proba E.a) – proba scrisă

·29 iunie 2021: Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – proba scrisă

·30 iunie 2021: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – proba scrisă

·1 iulie 2021: Limba și literatura maternă – proba E.b) – proba scrisă

·5 iulie 2021: Afișarea rezultatelor la probele scrise până la ora 12,00) și depunerea contestațiilor în intervalul orar 12,00 – 18,00

·6 – 9 iulie 2021: Rezolvarea contestațiilor

·9 iulie 2021: Afișarea rezultatelor finale.

 


 

48
Tagurile:
Teste, BAC
Tematic
Rezultate simulare bac 2021, publicate de Ministerul Educației
Simulare BAC 2021, uman: Geografie, Filosofie, Logică, Economie, Psihologie și Sociologie
Setul 5 al testelor de antrenament pentru Bac, disponibil

Загрузка...

Avioanele de cercetare NATO efectuează zboruri frecvente în apropierea frontierelor Rusiei

0
Avioanele NATO și-au bătut propriul record în ultima săptămână. S-au apropiat de granițele rusești de 58 de ori. Potrivit Ministerului Apărării al Rusiei, cercetașii străini organizau provocări deliberate.

Au zburat într-atât de aproape, încât rușii au fost nevoiți să ridice în cer avioane de vânătoare și să alunge aviația Alianței. Ce încearcă să descopere avioanele NATO pe coasta peninsulei Kamceatka și pe coasta Mării Negre? Și de ce monitorizează linia de demarcație dintre Ucraina și republicile nerecunoscute din Donbas?

0
Tagurile:
Rusia, NATO, avioane

Загрузка...