Bac 2020: profesor, despre autorii ce ar putea fi scoși de la Limba Română

859
(reînnoit 14:38 10.04.2020)
Marți, Ministerul Educației și Cercetării a anunțat că, pentru examenele de Evaluare Națională și Bacalaureat 2020 nu va fi luată în calcul material din semestrul al II-lea.

BUCUREȘTI, 10 apr – Sputnik, Georgiana Arsene. Specialiștii Ministerului Educației și Cercetării lucrează la conținuturile excluse de la Bacalaureat 2020 și urmează să facă publică informația.

Programa școlară pentru clasa a XII-a pentru disciplina Limba și Literatura Română Bacalaureat nu conține precizări referitoare la repartizarea conținuturilor pe semestre. Cei interesați pot consulta această programă pe site-ul Ministerului Educației și Cercetării.

În această situație se pune întrebarea care sunt conținuturile ce ar fi trebuit predate în semestrul al II-lea din anul școlar 2019-2020.

Dascălul Irina Țoțan de la Liceul Simion Stolnicu din Comarnic, Prahova, este de părere că planificarea materiei depinde foarte mult de fiecare profesor. În esență, însă, în semestrul al II-lea se studiază Perioada postbelică. Vorbim despre: poezia postbelică – Curente literare: Neomodernismul – Nichita Stănescu sau Marin Sorescu - anumite creații literare - și Postmodernismul: Mircea Cărtărescu - anumite creații literare, proza postbelică – Romanul: Marin Preda – Moromeții și Romanul după 1980: M. Nedelciu sau Dan Lungu, etc - operele respective, dramaturgia postbelică: Marin Sorescu – Iona sau alte creații ale sale.

”În plus, mai sunt câteva studii de caz. Creațiile poetice, precum și anumiți autori, operele lor sunt la alegerea profesorilor”, a explicat dascălul, potrivit edupedu.ro.

De asemenea, excluderea posibilă a acestor conținuturi ar însemna că materia rămasă pentru examen s-ar asemăna cu cea pe care elevii o aveau de pregătit pentru simularea examenului de Bacalaureat. Această simulare a fost anulată. Pentru ea, însă, existau reguli încă din luna ianuarie.

Potrivit Ordinului publicat în Monitorul Oficial, acestea erau temele exceptate pentru simularea Bacalaureat 2020, Limba și Literatura Română: reguli ale monologului, reguli și tehnici de construire a dialogului, stiluri funcționale adecvate situației de comunicare, rolul elementelor verbale, paraverbale și nonverbale în comunicarea orală – conținuturi asociate competenței specifice 1.1.

De asemenea, erau exceptate și temele următoare: textul dramatic postbelic – continui asociat competentei specifice 2.3; limbajul literaturii, limbajul cinematografic, limbajul picturii, limbajul muzicii – conținut asociat competenței specifice 2.5; perioada postbelică – conținut asociat competenței specifice 3.2; autorii canonici: Marin Preda, Nichita Stănescu, Marin Sorescu.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

859
Tagurile:
Profesori, BAC
Tematic
Simulări BAC și Evaluare Națională 2020: anunțul ministrului Monica Anisie
Simulare bac 2020: Anisie a semnat ordinul privind calendarul probelor
Bac 2020: Modele de subiecte Geografie și Anatomie, publicate de edu.ro
Bac 2020: oamenii de afaceri, îngrijorați. Ce se întâmplă cu calitatea muncii
Simulare Evaluare Națională și BAC 2020: reguli trimise de MEC
Evaluare Națională și Bac 2020: se amână până în toamnă?
Doctor

Mărturia şocantă a unui medic internat - „Ne încuiau cu cheia. Eşti închis ca la detenţie”

50
O doamnă medic, care a fost internată după ce s-a infectat cu coronavirus, face mărturii cutremurătoare cu privire la modul cum sunt ţinuţi în spital pacienţii asimptomatici. Aceasta povesteşte cum a trecut prin această experienţă.

BUCUREŞTI, 27 mai – Sputnik, Doina Crainic. Medicul povesteşte că a intrat în contact cu un caz confirmat la serviciu şi că, înainte de internare, a avut cefalee două zile. Însă, atunci când s-a internat, a devenit complet asimptomatică. Ea povesteşte că s-a conformat legii care îi obligă pe cei asimptomatici să intre în spital, deşi „nu-i normal ce se întâmplă”.

„Ne închideau cu cheia, închideau uşa efectiv cu cheia şi apoi intră cineva seară, o doamnă asistentă, întreba dacă e în regulă, undeva la 8.00 – 9.00. Până dimineaţă nu mai intră nimeni. Şi nici nu există buton de panică sau ceva. Era un număr, numărul spitalului şi trebuia să formezi un interior şi răspundea doamna asistentă dacă aveai o problemă. Dar, vă daţi seama că poate să îţi fie rău să nu mai poţi să mai suni”, a povestit medicul, la digi24

Ea a mai spus că nu este normal ca pacienţii să fie încuiaţi şi că a resimţit internarea „ca pe o detenţie”. Medicul a povestit că se îngrijora cu privire la faptul că ar putea dura şi două luni până când testele vor ieşi pozitive, aşa cum s-a întâmplat şi la alţi pacienţi asimptomatici, care au stat internaţi în spital. „Sunt foarte mulţi care au stat şi 6 săptămâni şi două luni”, a precizat ea.

Drept tratament, i s-a dat cinci zile Plachenil, iar paracetamol şi vitamine nu a luat, întrucât nu avea simptome.

„Asta practic e ceea ce este cel mai greu de suportat, faptul că ai senzaţia că ai făcut ceva rău şi eşti ţinut efectiv închis ca la detenţie. Medicii care ne-au îngrijit, practic, nu au nicio vină. Provocarea lor e că au ajuns în momentul ăsta, nici măcar să mai fie medici”, a mai spus medicul.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

50
Tagurile:
doctor
Tematic
OMS: șanse mici unui nou val COVID-19 puternic – dar următoarele săptămâni vor fi critice
În Rusia s-au efectuat primele teste ale vaccinului împotriva COVID-19
Când va începe testarea clinică a vaccinului împotriva COVID-19 în Rusia

Загрузка...
Drapelul României

Proiect generos aprobat de Senat recunoașterea eroului martir al Națiunii române

66
„Ceremoniile anuale vor avea loc în data de 27 mai şi pot fi marcate de autorităţi şi de instituţiile publice de cultură din ţară şi străinătate prin organizarea unor programe şi manifestări cu caracter cultural-ştiinţific”

BUCUREȘTI, 27 mai - Sputnik, Dragoș Dumitriu. Acum puțin timp, Senatul, în calitate de primă Cameră sesizată, a aprobat propunere legislativă de declarare a lui Mihai Viteazul ”martir şi erou al naţiunii române”, urmând a fi omagiat anual pe 27 mai.

Propunerea a fost inițiată de parlamentari PNL și PSD, iar rezultatul votului (telefonic) a fost de 110 voturi "pentru" şi 23 de abţineri.

Iată pasajul esențial din textul de lege aprobat: ”Se declară un martir şi erou al naţiunii române Mihai Viteazul, domn al Ţării Româneşti, domn al Moldovei şi Principe al Transilvaniei, pentru rolul marcant pe care l-a avut în săvârşirea primei Uniri a poporului român, pentru curajul şi sacrificiul său”.

”Ceremoniile anuale vor avea loc în data de 27 mai şi pot fi marcate de autorităţile centrale şi locale, precum şi de instituţiile publice de cultură din ţară şi străinătate prin organizarea unor programe şi manifestări cu caracter cultural-ştiinţific”, se arată în proiect.

De asemenea, autorităţile administraţiei publice centrale şi locale pot sprijini material sau logistic organizarea şi desfăşurarea programelor şi manifestărilor menţionate ”în limita fondurilor disponibile”.

Proiectul de lege va fi acum dezbătut și votat de Camera Deputaţilor, forul decizional.

Reamintim că, 27 mai 1600, a avut loc prima unire politică a celor trei țări române, Mihai Viteazul devenind ”domn al Țării Românești, Ardealului și Moldovei”.

De asemenea, este de menționat relația lui Mihai Viteazu cu Rusia, marele voievod român punând bazele unei alianțe, în 1597, cu Feodor, fiul lui Ivan cel Groaznic, de la care și primit un ajutor.

Și ctitoria lui Mihai Viteazu, biserica din Brăila, arsă de turci ca răzbunare, a fost restaurată, în 1645, cu ajutorul banilor dăruiți de țarul Mihail Romanov, fondatorul dinastiei imperiale ruse.

66
Tagurile:
Mihai Viteazu, România
Tematic
Biserica din Lujerdiu: o ctitorie a lui Mihai Viteazul din Cluj mai puțin cunoscută
Cum s-a numit țara lui Mihai Viteazul?
De la garda austriacă la căpitanii lui Mihai Viteazul de la Alba-Iulia!
Ministrul Culturii, Daniel Breaz – vinovat în scandalul statuii lui Mihai Viteazu!

Загрузка...
Guvernul Orban

Acuzația cea mai gravă la adresa Guvernului este necesară urgent replica… sau demiterea!

0
Aceasta este principala problemă acum – și e legată și de posibilitatea unei eventuale alte crize sanitare, care ar prinde România și românii fără resursele pe care le aveau la începutul anului.

BUCUREȘTI, 27 mai - Sputnik, Dragoș Dumitriu. Partidul Social Democrat lansează o acuzație – poate cea mai gravă în momentul actual: liberalii NU au niciun plan de relansare a economiei! Ori, aceasta este principala problemă acum – și e legată și de posibilitatea unei eventuale alte crize sanitare, care ar prinde România și românii fără resursele pe care le aveau la începutul anului.

”PNL minte! Nu are pregătit niciun plan de relansare economică!”, acuză PSD, care argumentează chiar prin reuniunea Cabinetului Orban, unde concluzia unanimă este că ”au nevoie de o nouă ședință pentru a discuta măsurile de relaxare așteptate de români și de firmele românești după 1 iunie”.

Adică, azi doar au lecturat, traduce PSD, arătând că, de fapt, ”aceasta este guvernarea PNL care anunță de două luni și jumătate că planul de relansare al economiei este aproape gata”.

”Iohannis, Orban și Cîțu nu au avut nicio secundă vreun plan – în afară de acela de a-i minți cu premeditare pe români!”, acuză PSD, atrăgând atenția că astăzi, ”cel puțin 130.000 de companii nu ştiu dacă își vor relua activitatea şi nici ce vor face cu angajații care ies din șomaj tehnic”.

Deci, concluzia PSD este că Guvernul Orban ”nu poate sau nu vrea să înțeleagă gravitatea situației”, iar preocuparea lor este numai cum ”să facă bani din a întreține frica de COVID-19”.

Ori, asta duce la două alternative: fie PNL răspunde provocării și prezintă planul concret de relansare economică – NU vorbe și contraatacuri politice! –  fie PSD și celelalte forțe sunt OBLIGATE să dea jos, prin moțiune de urgență, Guvernul Orban  - și să-l înlocuiască imediat cu un guvern care are un plan serios. Situația economică de anunță gravă, iar o întârziere a punerii în aplicare a unor măsuri este condamnabilă!

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Acuzație, Guvernul Orban
Tematic
Guvernul pierde sprijinul sindicatelor: ”gest cinic și sinucigaș, condamnă la sărăcie”
Liderul UDMR: Guvernul Orban ar trebui schimbat, dar mai sunt șase luni până la alegeri
Marius Tucă aruncă nucleara: Guvernul Orban va fi dat jos prin moţiune de cenzură

Загрузка...