Lucian Bolcaș

S-a stins o lumină a Legii și Parlamentului României avocatul patriot Lucian Bolcaș

1117
(reînnoit 14:35 11.03.2020)
Lucian Bolcaș avea 77 de ani – dar părea a veni din alte secole, purtând distincția și demnitatea altor vremuri, a apărat țara și marile figuri ale istoriei, suferind repercusiuni din această cauză.

BUCUREȘTI, 11 mart - Sputnik, Dragoș Dumitriu. Este o zi tristă pentru România, care a pierdut azi un om de mare valoare și un patriot devotat – unul dintre cei mai apreciați specialiști ai Dreptului, Lucian Bolcaș, a trecut în eternitate.

Am avut plăcerea de a colabora îndeaproape cu acest mare om și, mărturisesc, nu am întâlnit un mai bun exemplu de îmbinare a științei dreptului cu activitatea de parlamentar. Capacitatea sa de analiză a legilor, de interpretare a efectelor și implicațiilor unei propuneri legislative, era inegalabilă!

Da, afirm fără dubiu, chiar cu riscul de supăra mulți (foști) colegi, Lucian Bolcaș a fost cel mai bun parlamentar pe care l-am cunoscut. Bolcaș strălucea prin patriotism adevărat, profundă cunoaștere a legii, cultură vastă.

Lucian Bolcaș se distingea prin educația de un rafinament aparte – era un ardelean tradiționalist, urmaș al unuia dintre semnatarii Memorandumului. Te impresiona prin modestia aceea specială a omului superior, prin sfaturile sale spuse pe ton relaxat, de nobil de viță veche. ”Nu vă pierdeți în lucruri mărunte!”, era laitmotivul discursului său.

Lucian Bolcaș avea o minte excepțională, care îi permitea să pătrundă dincolo de litera actului normativ, înțelegând legea în spiritul ei - și dând astfel o profunzime aparte activității parlamentare!

Discursul perfect, umorul fin, distincția și eleganța relațiilor colegiale, disponibilitatea și chiar preocuparea de a împărtăși cunoașterea sa cu ceilalți, ei bine asta m-a făcut de multe opri să spun că, dacă s-ar fi organizat cursuri pentru parlamentari, atunci Lucian Bolcaș ar fi fost cel mai bun profesor.

Lucian Bolcaș avea ”doar” 77 de ani – dar părea a veni din alte secole, purtând distincția și demnitatea altor vremuri, din memorii și cărți de istorie.

A fost de două ori deputat PRM, vicepreședinte al Camerei Deputaților și lider al grupului parlamentar PRM. A fost  vicepreședinte al PRM, în anii de glorie ai marelui partid naționalist condus de Corneliu Vadim Tudor.

Și-a apărat țara și marile figuri ale istoriei, suferind repercusiuni din această cauză, în aceste vremuri de trădare și servilism. Naționalismul său cult și elegant nu a fost pe placul clicii lui Traian Băsescu și a altora care au atacat în fel și chip România, iar din acesta cauză, Lucian Bolcaș, marele om de Drept, a fost îndepărtat de la locul pe care-l merita cu prisosință, și care părea făcut pentru el: Curtea Constituțională. Nu a pierdut el, ci România.

Jurist excepțional, procuror corect și abil, avocat de prim rang, cel mai bun parlamentar, orator desăvârșit, om de cultură, patriot până în ultimul ceas… Un om mare, un prieten special, căruia îi voi aduce întotdeauna, cu același respect, un omagiu - din toată inima!

Mărturisesc că, de câte ori trec pe holurile Parlamentului, parcă simt mirosul fin al tutunului pipei de care nu se despărțea - și parcă-i revăd privirea șăgalnică la apariția unei femei frumoase, acea mereu tânără pasiune a elegantului ultim lord al politicii românești, Lucian Bolcaș!

Rămas bun, Maestre!

1117
Tagurile:
Lucian Bolcaș
Жара

Nouă avertizare meteo: cod portocaliu unde va fi caniculă

27
Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o avertizare meteo de cod galben de caniculă şi o nouă avertizare de cod portocaliu de instabilitate atmosferică accentuată. Vor fi afectate mai multe zone.

BUCUREŞTI, 2 iul – Sputnik, Doina Crainic. Potrivit ANM, în intervalul 02 - 03 iulie va fi valabilă avertizarea de cod galben de caniculă şi disconfort termic în Oltenia, Muntenia, vestul Dobrogei şi în sudul și centrul Moldovei.

Temperaturile maxime vor atinge frecvent 35…36 de grade şi izolat 37 de grade, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge și depăși ușor pragul critic de 80 de unități, astfel că disconfortul termic va fi accentuat.

ANM mai precizează că indicele de temperatură umezeală (ITU) va atinge pragul critic de 80 de unități pe arii restrânse și în restul zonelor de câmpie și podiș. În sud-estul teritoriului vremea se va menţine caniculară și la finalul săptămânii.

A fost emisă şi o avertizare meteo de cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată pentru intervalul 02 iulie, ora 15:00 – 03 iulie, ora 06:00. Zonele vizate sunt Banat, Crișana, Maramureș, local în Transilvania și în vestul Carpaților Meridionali, unde vor fi frecvente descărcări electrice, averse torențiale, grindină și vijelii. Cantitățile de apă vor depăși 25...30 l/mp și pe arii restrânse 40...50 l/mp.

Agenţia a emis şi o avertizare de cod portocaliu pentru intervalul 02 iulie, ora 18:00 – 03 iulie, ora 06:00, când vom avea din nou instabilitate atmosferică accentuată, în județele Timiș, Arad, Bihor, Satu Mare, Sălaj, Caraș Severin, precum și în zona de munte a județelor Hunedoara, Alba și Cluj.

În aceste zone vor fi intervale cu intensificări puternice ale vântului (rafale de 80...90 km/h), vijelii, frecvente descărcări electrice și grindină. Pe arii restrânse vor fi averse torențiale și se vor acumula cantități de apă de peste 35...60 l/mp.

Administrația Naționala de Meteorologie, avertizări
Administrația Naționala de Meteorologie, avertizări

De asemenea, o altă avertizare de cod galben a fost emisă pentru intervalul 03 iulie, ora 06:00 – 04 iulie, ora 10:00, când se vor semnala fenomene instabilitate atmosferică temporar accentuată în vestul, centrul, nordul țării și în zona de munte.

Administrația Naționala de Meteorologie, avertizări
Administrația Naționala de Meteorologie, avertizări

În aceste zone vor fi frecvente descărcări electrice, averse torențiale, grindină și vijelii. Cantitățile de apă vor depăși 25...30 l/mp și pe arii restrânse 40...60 l/mp.

ANM adaugă că instabilitatea atmosferică se va menține accentuată și în următoarele zile îndeosebi în vestul, sud-vestul, centrul și nordul teritoriului.

Administrația Națională de Meteorologie, avertizări
Administrația Națională de Meteorologie, avertizări

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

27
Tagurile:
Meteo, Prognoza meteo
Тема:
Prognoza meteo

Загрузка...
Admitere

Admitere liceu 2020-2021: a început completarea fișelor cu opțiuni

14
Potrivit calendarului Ministerului Educației și Cercetării, astăzi a început completarea opțiunilor elevilor în fișele de înscriere pentru admiterea la liceu. Cum se face repartizarea computerizată.

BUCUREȘTI, 2 iul – Sputnik, Georgiana Arsene. Absolvenții de clasa a opta care au susținut Evaluarea Națională 2020 și au promovat-o mai au de trecut un singur hop până când vor putea răsufla liniștiți că au devenit liceeni.

Este vorba despre admiterea la licee.

Potrivit Ministerului Educației și Cercetării, începând de astăzi și până pe 8 iulie inclusiv se vor completa opțiunile în fișele de înscriere de către absolvenți și părinții acestora, asistați de diriginții claselor a opta.

Această completare poate fi făcută fie în unitatea de învățământ absolvită, fie prin intermediul unui formular transmis în format electronic.

Tot în această perioadă vor completa fișele de înscriere și absolvenții care doresc să participe la admitere într-un alt județ. Ei vor completa fișele fie la unitatea de învăţământ de provenienţă, fie vor transmite electronic opţiunile la unitatea de învăţământ absolvită sau, doar în situaţii excepţionale, la centrul special de înscriere din judeţul în care doresc să participe, informează digi24.ro.

Candidații vor completa opțiunile pe fișa de admitere în ordinea preferințelor lor.

Potrivit ghidului de admitere, pentru fiecare elev se caută prima opţiune de pe lista unde mai sunt locuri libere şi elevul este repartizat la acea opţiune.

În cazul elevilor cărora opțiunile exprimate în listă nu le permit să intre la liceu – fiindcă locurile au fost ocupate de cei cu medii mai mari – atunci acel școlar rămâne nerepartizat.

Media de admitere, pe baza căreia se realizează înscrierea în clasa a IX-a de liceu a absolvenţilor învăţământului gimnazial se calculează ca medie ponderată între media generală la Evaluarea Naţională, care are o pondere de 80%, şi media generală de absolvire a claselor a V - VIII, care are o pondere de 20% în calculul mediei de admitere.

Calendarul admiterii la liceu

În perioada 2-6 iulie are loc introducerea în baza de date computerizată în aplicaţia informatică centralizată) a datelor din fişele de înscriere.

În intervalul 3-7 iunie, părinții și candidații verifică datele din fișa listată din calculator, sunt corectate eventualele greșeli și se listează din nou fișele corectate în calculator.  Se utilizează aplicația informatică centralizată.

Pe 8 iulie are loc transmiterea bazei de date de la centrele de admitere judeţene/ al municipiului Bucureşti la Centrul naţional de admitere prin confirmarea, de către acestea, a finalizării operaţiunilor specifice, în aplicaţia informatică centralizată.

Pe 10 iulie se face repartizarea computerizată în învăţământul liceal de stat a absolvenţilor clasei a VIII-a.

Dosarele de înscriere la școlile unde au fost repartizați candidații se vor depune în intervalul 13 - 20 iulie.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

14
Tagurile:
Liceu, admitere

Загрузка...
Ludovic Orban

Un celebru ex-ministru al Economiei pune la punct PNL ce trebuia făcut cu programul

0
”Un astfel de program trebuie să fie un Pact Național și nu proiectul electoral al unui Guvern de conjunctură”

BUCUREȘTI, 2 iul – Sputnik, Dragoș Dumitriu. Fostul ministru al Economiei și Finanțelor, Varujan Vosganian, una dintre cele mai avizate personalități în respectivele domenii punctează câteva considerații despre programul guvernamental „Reclădim România”.

Reamintesc un detaliu esențial - Varujan Vosganian este unul dintre cei mai importanți teoreticieni și practicieni ai Dreptei și economiei liberale! Deci nu e un parvenit sau un traseist stânga – dreapta, precum cei din PNL-Băsescu, foști socialiști.

Iată ce spune acum Varujan Vosganian: ”Noi așteptam de la Guvern un program de ieșire din criza pe care au provocat-o pandemia, precum și stările de urgență și de alertă care au însoțit-o, nu un program megaloman întins pe un deceniu”.

Mai întâi, fostul ministru observă că Programul ”își propune, mai degrabă, să impresioneze prin dimensiunile sale decât să ofere soluții practice”.

Mai exact, se pare că, de fapt, prin acest program, ”PNL a intrat în campania electorală”, consideră Varujan, apreciind ironic că ei par a spera ”să câștige nu doar alegerile parlamentare din 2020, dar și pe cele din 2024 și 2028”.

”Un program întins pe un deceniu, pentru a fi credibil, trebuie să fie rezultatul dialogului între forțele politice, de vreme ce e greu de presupus că un singur partid, fie el și PNL, va guverna țara în toată această perioadă”, spune Varujan Vosganian.

Și, ca punct final și fără replică: ”un astfel de program trebuie să fie un Pact Național și nu proiectul electoral al unui Guvern de conjunctură”.

Un obiectiv concret care ar trebui să fie subiect pentru pact național? ”De pildă, cel de-al treilea reactor de la Cernavodă care, dacă s-ar semna azi contractul, s-ar termina în 2026”, spune fostul ministru, care constată că, în condițiile actuale, ”nu e nici măcar negociat”.

Mai e ceva de comentat?

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
PNL, Varujan Vosganian

Загрузка...