De asemenea, medicul Brioune a amintit că alcoolul în cantități mari produce un efect toxic important asupra sănătății. Din acest motiv, trebuie consumat în cantităţi mici și în cele mai mari intervale de timp posibile.
BUCUREȘTI, 7 mar – Sputnik. Surprinzător, dar românii s-au mobilizat pentru manifestația de azi, din fața Parlamentului. Mii de români, din toate zonele țării, au venit pentru a participa la protest.
Organizat la inițiativa organizațiilor Alianța Părinților, Asociația Pro Consumatori, Medici pentru Consimțământ Informat, Neam Unit și Pro Decizii Informate, protestul a vizat Legea privind vaccinarea persoanelor în România – aflată la Camera Deputaților, decizională, și care conține prevederea obligativității vaccinării.
Proiectul PLx 399/2017 este însă o lovitură pentru Marcel Ciolacu, sub a cărui conducere a fost inițiat proiectul în cauză.
Concret, proiectul este semnat de premierul Mihai Tudose, dar vicepremierul fără portofoliu de atunci, care se ocupa de legătura între ministere, s-a ocupat direct de inițiativa în cauză.
De altfel, anul trecut, în aprilie, Marcel Ciolacu spunea clar, într-o declarație acordată DC News:
”În acest moment este pe ordinea de zi legea vaccinării obligatorie. Este susținută de către mine și de marea majoritate din partid. Ea va trece prin Parlament cât de curând, este printre primele puncte pe ordinea de zi”.
Iată câteva din prevederile din proiectul de lege:
Art.6.- ( 1) Vaccinarea copiilor cu vaccinurile prevăzute în CNV (Calendarul Naţional de Vaccinare, n.n.), aprobat prin ordin al ministrului sănătăţii, precum şi cu cele administrate în situaţii epidemiologice speciale întregii populaţii ori unor grupuri de populaţie este obligatorie.
(2) Situaţiile epidemiologice speciale şi grupurile de populaţie ce urmează să fie supuse vaccinărilor obligatorii în aceste situaţii se stabilesc prin ordin al ministrului sănătăţii, la propunerea GTCA V (Grupul Tehnic de Coordonare a Activităţilor de Vaccinare) şi/sau la recomandarea OMS.
Art.13.- Categoriile de vaccinări obligatorii sunt următoarele :
a) vaccinările stabilite prin Calendarul Naţional de Vaccinare pentru copii, potrivit prevederilor art.6;
b) vaccinările impuse de situaţii epidemiologice, care implică vaccinarea ca măsură de intervenţie, în vederea limitării bolilor care pot fi prevenite.
Menționez că Proiectul de lege este complex, el poate fi studiat aici (forma votată de Senat, prima cameră sesizată), dar cert este că PSD trebuia să își precizeze din nou, în situația actuală.
Altfel, faptul că această controversată Lege a vaccinării este produsul PSD, chiar a actualei conduceri Ciolacu – Tudose, va fi o lovitură grea pentru popularitatea social democraților.
În acest sens, în loc de concluzie închei cu o reflecție a Monicăi Krueger, cunoscuta internaută româncă din Germania:
”Încă mai aveți speranțe de la #PSD?”, a scris Krueger comentând, prin prisma mitingului de azi, declarația lui Ciolacu de anul trecut.
În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", medicul internist Lilia Purteanu a declarat că stresul este unul dintre factorii care influențează negativ starea de sănătate, iar felul în care este recepționat are un impact major asupra sistemului imunitar. De asemenea, pentru a fortifica imunitatea este necesar să respectați un regim de somn echilibrat de circa 7-8 ore.
Medicul mai spune că pentru a întări imunitatea, este necesar să aveţi o alimentaţie sănătoasă și să nu treceţi peste mese."Consumați cât mai multe fructe și legume proaspete. Nu uitați de proteinele animale și cele vegetale. Consumul de pește de două ori pe săptămână este esențial pentru a menține o stare de sănătate bună", a precizat Lilia Purteanu.
Pe lângă faptul că organismal are nevoie de odihnă și alimentație sănătoasă, este important să faceți și cât mai multă mișcare. Specialistul recomandă 30 de minute pe zi să fie acordate plimbărilor în aer liber sau să faceți exerciții fizice ușoare.
Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.
BUCUREŞTI, 7 mart – Sputnik. Cafeaua călduţă cu adaos de lapte sau smântână rece poate fi dăunătoare pentru sănătate, a declarat într-un interviu pentru Sputnik nutriționistul și gastroenterologul Nuria Dianova.
Potrivit acesteia, diferite microorganisme se formează în băuturi la temperatura camerei. Deşi cafeaua neagră în general se poate consuma, fără a fi dăunătoare, este recomandabil să nu lăsați cafeaua cu lapte sau cu smântână pe masă sau în mașină pentru perioadă mai lungă de timp.
„Umiditatea este cel mai optim mediu pentru dezvoltarea bacteriilor și microorganismelor. Dacă ați adăugat lapte în cafea, riscul reproducerii microorganismelor crește. Aşadar, o astfel de băutură trebuie băută în decurs de o oră”, a recomandat nutriţionista.
Sfaturi de urmat
De asemenea, potrivit specialistei, cafeaua neagră poate fi păstrată mai mult timp, dar este recomandabil să o păstrați în frigider odată ce s-a răcit.
Ea a mai spus că mesele gata preparate pot fi păstrate la temperatura camerei timp de maximum două ore, iar apoi trebuie plasate în frigider.