Spital

Șoc: ”Un atac cibernetic asupra spitalelor din România se poate întâmpla oricând”

137
Este un avertisment al lui Gabriel Ene, director tehnic adjunct la Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică – CERT-RO, care a recunoscut că instituția nu a ținut cursuri angajaților din sistemul sanitar după atacul cibernetic din luna iunie.

BUCUREȘTI, 2 dec – Sputnik, Georgiana Arsene. Previziune sumbră: sistemele informatice ale spitalelor din România, inclusiv din București, pot fi oricând victima hackerilor, așa cum s-a întâmplat în vara acestui an.

Reamintim că activitatea a cinci spitale din România, printre care și Victor Babeș din București, a fost efectiv paralizată în luna iunie a acestui an, după ce un virus informatic a atacat sistemele IT ale acestora.

CERT-RO a avertizat, atunci, că ”a identificat o creștere semnificativă a atacurilor cu aplicații malițioase de tip ransomware” și că atacatorii și-au îndreptat atenția, în mod special, asupra instituțiilor din domeniul sănătății, numărul entităților afectate fiind în creștere.

Serviciul Român de Informații a precizat că atacurile ar fi fost inițiate de hackeri chinezi și că nici unul dintre spitalele afectate nu avea antivirus.

Sorina Pintea, ministrul Sănătății de atunci, spunea că este obligația fiecărui spital să își protejeze datele.

Din păcate, viitorul nu arată deloc bine. Concluzia îi aparține lui Gabriel Ene, director tehnic adjunct la CERT-RO, care a explicat ce probabilitate există să avem un nou atac informatic asupra spitalelor, așa cum a fost cel din iunie.

”Depinde în primul rând de atacator, iar probabilitatea este foarte mare în cazul în care acele sisteme nu sunt dotate cu soluţii de securitate, dacă nu sunt actualizate şi, bineînţeles, dacă cel care foloseşte sistemul de operare nu este instruit. Poate fi păcălit şi atunci aceste atacuri pot avea succes”, a declarat Ene, pentru economica.net

Sursa citată recunoaște că nu a făcut campanii și traininguri pentru angajații din sistemul sanitar, în schimb instituția pe care o reprezintă a făcut ghiduri și a emis alerte și informări prin Ministerul Sănătății, prin media, prin canalele lor de social media și pe site.

Potrivit specialiştilor în securitate cibernetică, cel mai adesea lipsa educaţiei digitale în rândul angajaţilor reprezintă principala cauză pentru care atacurile cibernetice pot avea succes, a mai subliniat Ene.

137
Tagurile:
Romania, Atac cibernetic, spitale
Florin Cîțu

Ultima oră: noua HOTĂRÂRE care vizează Moldova

8
(reînnoit 18:44 26.02.2021)
Acum puțin timp Guvernul României a emis o nouă Hotărâre extrem de importantă pentru relația cu Republica Moldova

BUCUREȘTI, 26 feb – Sputnik. Guvernul României a emis Hotărârea pentru punerea în aplicare a prevederilor art. 41 alineat (4) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul Sănătății

Vaccin împotriva noului coronavirus
РФПИ и Центр имени Гамалеи

Iată textul integral al Hotărârii de Guvern, emisă sub semnătura premierului Florin Cîțu:

Art. 1 - (1) Se aprobă acordarea unui ajutor umanitar, cu titlu gratuit, pentru Agenția Națională pentru Sănătate Publică din Republica Moldova în vederea gestionării epidemiei împotriva COVID-19.

(2) Ajutorul umanitar, cu titlu gratuit, prevăzut la alin. (1) se acordă din rezerva Ministerului Sănătății și constă în acordarea a 21.600 de doze vaccin împotriva COVID 19, din numărul de doze achiziționate de Ministerul Sănătății și livrate de către Compania AstraZeneca, prin Acordurile-cadru încheiate de către Ministerul Sănătății cu Comisia Europeană.

Art. 2 Asigurarea transportului, inclusiv a dispozitivelor speciale de transport necesare pentru cele 21.600 doze către Republica Moldova se realizează prin structurile de specialitate ale Ministerului Afacerilor Interne, respectiv prin Departamentul pentru Situații de Urgență - Inspectoratul General pentru Situații de Urgență în aplicarea Mecanismului European de Protecție Civilă.

8

Загрузка...

60.000 amendă pentru cei care refuză se vaccineze în această regiune din Spania

98
(reînnoit 17:41 26.02.2021)
Locuitorii din Galicia, Spania, care refuză să se vaccineze împotriva Covid-19 riscă să plătească amenzi cuprinse între 1.000 și 60.000 de euro. Această decizie a fost luată de către autoritățile publice.

BUCUREŞTI, 26 feb – Sputnik. A cincea cea mai populată regiune a Spaniei, Galicia, a aprobat, pe 23 februarie, o reformă a legii sănătății care prevede sancționarea celor care refuză vaccinarea împotriva coronavirusului, relatează El Pais. Aceasta devine astfel prima comunitate independentă din țară care a instituit un cadru legislativ care ar putea sancționa persoanele care se opun vaccinului.

Salutată de partidul politic Partido Popular, această decizie, care permite autorităților să impună amenzi cuprinse între 1.000 și 60.000 de euro, este împotriva voinței guvernului central care și-a bazat campania de vaccinare pe voluntariat, precizează sursa.

Potrivit presei, măsura a fost puternic criticată de opoziție, care a reamintit că guvernul central a anunțat, în strategia sa națională de vaccinare, că „la fel ca toate celelalte vaccinuri în Spania, cel împotriva Covid-19 nu va fi obligatoriu”. Partidele socialiste și naționaliste au subliniat că această lege „încalcă drepturile fundamentale și este împotriva reglementărilor naționale”, potrivit Sputnik France

Vaccinarea forțată

Federico de Montalvo, expert în dreptul sanitar și vicepreședinte al Comisiei de bioetică a Spaniei, citat de El Pais, consideră că această lege nu este ilegală. În Spania, vaccinarea obligatorie în situații precum o pandemie este legal susținută de legea din 1986 privind sănătatea publică. Această lege face posibilă luarea de măsuri care limitează drepturile individuale în beneficiul întregii comunităţi.

Pe de altă parte, Montalvo a mai spus că starea de urgență în vigoare în prezent ar putea permite guvernului să impună propriile măsuri, la nivel național, pentru a pune capăt epidemiei. Prin urmare, opoziția ar putea apela la Consiliul constituțional, care să decidă cu privire la această situaţie.

98
Tagurile:
Spania, Vaccinare
Тема:
Coronavirus în România, Moldova și în lume
Tematic
Piperea lansează NUCLEARA: ”O treime din armata SUA refuză vaccinarea”
Cîmpeanu, anunț despre vaccinarea personalului din învățământ
Israelul se redeschide după vaccinarea masivă a populației
Pașaportul de vaccinare, din nou pe agenda Consiliului European
Valabilitatea adeverinței de vaccinare anti COVID în România: ce spun autoritățile
Cîțu, despre dictatura Guvernului și pașaportul de vaccinare

Загрузка...