Migrants

Guvernul vrea mai multă forță de muncă străină în România, aduce și refugiați sirieni

449
Este vorba despre 42 de refugiați sirieni care au ajuns la București pe calea aerului direct din capitala Iordaniei, Amman, dar în România nu se vorbește deloc despre acest subiect. Ce este Asia din mijlocul României.

BUCUREȘTI, 28 oct – Sputnik, Georgiana Arsene. Din cei 42 de migranți, 17 sunt copii și au ajuns în siguranță în capitala României, după ce au plecat din Amman, Iordania, în ultimele două săptămâni, ca parte a programului de relocare a refugiaților în România.

Din acest grup au făcut parte un bărbat în vârstă de 82 de ani care își sărbătorea ziua de naștere chiar în data sosirii, precum și doi copii mici, de trei luni și două săptămâni.

Este vorba, se pare, de două curse aeriene.

Relocarea refugiaților în România – acțiune cu iz secret?

”Personalul OIM – Organizația Internațională pentru Migrație – i-a salutat pe refugiații de pe aeroportul din București în perioada 15/10 și 23/10 împreună cu reprezentanții Inspectoratului General pentru Imigrări”, notează evz.ro

Sursa citată susține, citând site-ul Organizației Internaționale pentru Migrație, că Inspectoratul General pentru Imigrări desfășoară, împreună cu sprijin logistic din partea OIM, misiuni de selecție în Iordania și că România s-a angajat să reinstaleze 109 de refugiați sirieni din Turcia și Iordania ca parte a eforturilor Uniunii Europene de a spori relocarea în solidaritate cu țările gazdă.

Potrivit materialului de pe site-ul OIM, avem de-a face cu un proiect de relocare numit STARRT III care, în România este condus de OIM, în parteneriat cu Fundația pentru servicii sociale Schottener și finanțat de Uniunea Europeană prin Programul național – Fondul pentru azil, migrație și integrare – AMIF.

”Ne bucurăm să sprijinim guvernul român în răspunsul său umanitar față de situația din Iordania și Turcia”, a declarat Mircea Mocanu, șeful biroului OIM din România.

În data de 23 octombrie 2019, Inspectoratul General pentru Imigrări anunța, printr-un comunicat de presă, faptul că la București a sosit un lot de 24 de refugiați sirieni.

Informația nu a fost transmisă către presă, mai notează sursa citată.

”Transferul refugiaților sirieni de astăzi reprezintă punerea în aplicare a prevederilor Hotărârii de Guvern nr. 1596/2008 privind relocarea refugiaților în România și face parte din angajamentele asumate de statul nostru pentru perioada 2018-2019, privind transferul a 109 persoane aflate în nevoie de relocare din Iordania și Turcia”, se arată în comunicatul de presă invocat anterior.

Potrivit aceluiași document, grupul celor 24 de persoane încheie operațiunea de relocare din Iordania privind responsabilitatea transferului pentru cele 40 de persoane stabilită prin deciziile Comitetului pentru relocarea refugiaților din România.

Evz.ro subliniază, de asemenea, că evocarea unei Hotărâri de Guvern care are nu mai puțin de 11 ani dă de gândit și că programul AMIF la care se referă OIM a fost stabilit pentru perioada 2014-2020, mult după adoptarea hotărârii amintite care a și fost modificată în acest an de Guvernul Dăncilă.

Românii muncesc peste hotare, asiaticii sunt bine primiți aici

Nu doar România primește cu brațele deschise muncitori asiatici, ci și țara vecină, Ungaria, care preconizează 75.000 de permise de muncă în acest an în afara Uniunii Europene, adică de trei ori mai multe decât în urmă cu doi ani, în 2017.

Aproape patru milioane de români au plecat din țară în țările occidentale la posturi mai bine plătite. România a emis peste 11.000 de permise de muncă în primul semestru al acestui an, comparativ cu 10.500 în 2018.

Vietnamezii, moldovenii și srilankezii au fost primii beneficiari, informează incont.ro

Cele mai multe recrutări se fac prin intermediul societăților de profil, specializate în forță de muncă asiatică, al căror număr ”a explodat”.

Imigranții sunt mult mai bine plătiți decât muncitorii români. Nu este de mirare de ce românii preferă să își câștige pâinea departe de țară, acolo unde sunt plătiți cu salarii decente.

Primarul sectorului 4, Daniel Băluță, spune că toți cei 500 de muncitori vietnamezi de pe șantierul sectorului său sunt plătiți cu echivalentul a 900 de euro net pe lună, cu o treime mai mult decât salariul mediu în România.

Pe de altă parte, sindicalistul Dumitru Costin, liderul Blocului Național Sindical, denunță un ”comportament abuziv” al multor patroni față de imigranți.

Dăncilă: majorarea lucrătorilor străini nou admiși pe piața muncii din România

Premierul Viorica Dăncilă a declarat, astăzi, la începutul ședinței de Guvern, că antreprenorii au nevoie de forță de muncă pentru derularea afacerilor.

”Este pregătit și postat în consultare publică proiectul prin care majorăm numărul lucrătorilor străini nou admiși pe piața forței de muncă în cursul anului viitor”, a declarat Viorica Dăncilă

Premierul nu ține cont de faptul că românii preferă să plece peste hotare pentru un trai mai bun, în timp ce muncitorii din spații non UE sunt plătiți mult mai bine în România decât populația autohtonă.

Acest fapt duce nu doar la un deficit al forței de muncă în România și la costuri mai mari pentru angajatori, ci și la o stare de spirit defavorabilă clasei politice care este percepută, din păcate, ca una care nu este interesată de păstrarea cetățenilor României în țară.

În loc de concluzie

Așa cum menționam mai sus, exemplul dat de primarul Băluță ar trebui nu doar să ridice semne de întrebare autorităților din țara noastră, ci și să ducă, într-un timp cât mai scurt, la structurarea unor măsuri de protecție pentru angajații români.

449
Tagurile:
Viorica Dăncilă, România, Forță de muncă, sirieni
Copil refugiat

ONU: „lockdown”-ul poate cauza mai mulţi morţi decât Covid

98
(reînnoit 20:06 18.09.2020)
Consecințele economice și sociale ale politicilor adoptate pentru a opri răspândirea coronavirusului ar putea de fapt provoca mult mai mulţi morţi decât boala actuală, a avertizat șeful PAM, o organizaţie a ONU pentru combatere foametei.

BUCUREŞTI, 18 sept – Sputnik. 30 de milioane de persoane riscă să moară dacă Programul pentru alimentaţie la nivel mondial (PAM) nu primește mai multe finanțări, a declarat șeful agenției, David Beasley, pentru Consiliul de Securitate al ONU, citat de RT.

Până în acest an, PAM a acordat ajutor pentru 85 de milioane de oameni, dar pandemia de coronavirus a restrâns resursele si a creat o nevoie mai mare de asistenta, a spus acesta. Va fi nevoie de 4,9 miliarde de dolari pentru a ne asigura că zeci de milioane de oameni, dependenți complet de ajutorul ONU pentru a supraviețui, nu vor mori. Beasley a făcut apel la miliardarii lumii, mulți dintre aceştia înregistrând profituri enorme în timpul pandemiei, să ajute la prevenirea foametei în masă.

„Facem aproape tot ce putem pentru a împiedica cedarea barajului. Dar, fără resursele de care avem nevoie, un val de foamete amenință să facă ravagii peste tot globul”, a avertizat Beasley.

O mare parte din activitatea agenției sale se concentrează pe oferirea de ajutor civililor din zonele de război, cum ar fi Yemenul, însă restricțiile impuse la nivel mondial pentru combaterea Covid-19 au intensificat aceste crize umanitare, a spus acesta. „Măsurile severe” impuse pentru a opri răspândirea virusului nu trebuie să interfereze cu lanțurile de aprovizionare și cu comerțul, iar națiunile trebuie să „se ferească de consecințele neintenționate” ale politicilor lor privind coronavirusul, fiindcă acestea ar putea „să lovească cel mai greu în oamenii săraci”.

Restricțiile împotriva Covid-19 ar putea fi devastatoare pentru Africa. Beasley a citat un studiu care a estimat că la fiecare deces prevenit legat de coronavirus, 80 de copii pot muri din cauza lipsei imunizărilor de rutină.

„Există marele pericol ca mult mai mulți oameni să moară din cauza consecințelor economice și sociale pe scară largă ale Covid-19 decât din cauza virusului în sine, în special în Africa. Și ultimul lucru de care avem nevoie este ca măsurile de soluţionare a situaţiei să fie, de fapt, mai rele decât boala în sine”, a avertizat şeful PAM.

Beasley nu este primul oficial al ONU care trage semnale de alarmă cu privire la consecințele blocării și ale altor măsuri împotriva Covid-19. În iulie, directorul executiv al UNICEF, Henrietta Fore, a spus că „repercusiunile pandemiei cauzează mai mult rău copiilor decât boala în sine”. De asemenea, un studiu publicat în The Lancet a dezvăluit că impactul blocărilor și al altor măsuri de diminuare a pandemiei ar putea duce la 10.000 de decese suplimentare în rândul copiilor în fiecare lună.

Mai mult, şeful PAM a ocupat prima pagină a ziarelor în august după ce a declarat că lumea se va confrunta cu o foamete de „proporții biblice”, prezicând că foametea îi va afecta probabil şi pe cei care nu au cunoscut-o înainte.

98
Tagurile:
ONU, coronavirus
Тема:
Coronavirus în România, Moldova și în lume
Tematic
Pandemia a pus lacătul pe ultima fabrică de sticlă din România - a funcționat 400 de ani
Românii din Marea Britanie: noile restricţii după creşterea numărului de cazuri
VIDEO Tel Aviv: Proteste împotriva măsurilor de carantină

Загрузка...
Pregătirea școlilor pentru anul de învățămînt

Școlile din Capitală pun lacătul pe ușă: cât va dura

133
Schimbări pentru elevi și profesori, determinate de condițiile speciale în care se desfășoară alegerile locale 2020, dar și prevederile legale referitoare la măsurile pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei.

BUCUREȘTI, 18 sept – Sputnik. Alegerile locale 2020 se apropie cu pași repezi, iar acest lucru vine la pachet cu câteva schimbări pentru elevi și profesori. Și aceasta pentru că multe dintre școli găzduiesc secții de votare.

Părinții elevilor din Capitală au fost deja informați în legătură cu această schimbare.

Astfel, având în vedere situația specială în care se desfășoară alegerile locale 2020, cât și prevederile din Legea nr. 55/2020 privind măsurile stabilite pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, Comitetul Municipiului București pentru Situații de Urgență a aprobat suspendarea cursurilor în zilele de 24.09.2020, 25.09.2020, 26.09.2020 respectiv, 28.09.2020, 29.09.2020, pentru unitățile de învățământ din Municipiului București ce găzduiesc secții de votare, se arată în mesajele primite pe grupurile de Whatsapp.

Cursurile fizice vor fi suspendate total în aceste zile în unitățile de învățământ. Elevii, însă, dar și profesorii, nu vor avea parte de o minivacanță. Și aceasta pentru că în toate aceste 4 zile vor fi desfășurate cursuri online.

Președintele Klaus Iohannis declara, la un moment dat, că este perfect de acord că trebuie să se găsească cele mai bune soluții pentru organizarea alegerilor.

"Este foarte clar că activitatea în școli va fi puternic deranjată de aceste alegeri locale. După ziua votului este foarte clar că este nevoie de o perioadă pentru a face o dezinfecție profundă”, spunea președintele României.
133
Tagurile:
București, școli
Tematic
Romaniuc: ”Înțeleg îngrijorările și temerile, dar vreau să nu pierdem sensul școlii!”
Premierul Orban, mesaj COMIC cu ocazia începerii noului an școlar, sfidare a dascălilor
Romaniuc: ”Ce an școlar ne așteaptă! Azi mi-a fost greu să-mi stăpânesc tristețea”
Iohannis, despre problemele din școli
Poziția Oanei Moraru despre purtarea măștilor în școli

Загрузка...
Laborator, imagine de arhivă

Numărul mutațiilor coronavirusului: Rospotrebnadzor - detalii

0
(reînnoit 14:46 19.09.2020)
Rospotrebnadzor anunță de câte ori a suferit mutații coronavirusul și care sunt cele mai stabile mutații care au cunoscut o largă răspândire în lume.

CHIȘINĂU, 19 sept - Sputnik. Potrivir Rospotrebnadzor, astăzi, există câteva mii de mutații ale coronavirusului în lume, informează RIA Novosti.

În același timp, 22 de mutații sunt fixate și sunt moștenite stabil, a explicat autoritatea de reglementare.

”În prezent există aproximativ 22 de astfel de mutații unice. Trebuie remarcat faptul că aceste mutații au avut loc în ianuarie - martie 2020 și, ulterior, alte mutații în genomul virusului nu au fost detectate, care ar fi căpătat o largă răspândire”, a declarat instituția într-un comunicat.

Serviciul de presă a explicat că cea mai stabilă schimbare este apariția a două mutații unice; la 93 la sută din probele studiate se găsește această pereche. Primele variante ale virusului cu aceste segmente au fost detectate la sfârșitul lunii ianuarie în China, apoi în Australia, iar la sfârșitul lunii februarie au fost găsite deja în majoritatea țărilor din Europa de Vest, Arabia Saudită, SUA, Canada, Mexic, Brazilia, Maroc și Senegal.

Pe teritoriul Rusiei, această pereche de mutații este detectată în 99% din probele studiate, menționează Rospotrebnadzor. În același timp, după compararea cu genomurile străine, experții au ajuns la concluzia că variantele de tulpini cu mutații P314L (gena ORF1b) și D614G (gena S) comune în Europa de Vest au fost importate masiv în Rusia în martie și aprilie.

Cele mai recente date despre situația cu COVID-19 în Rusia și în lume sunt prezentate pe portalul stopkoronavirus.ru.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
coronavirus
Tematic
Cântăreața Delia are coronavirus? Ce spune vedeta
Austria a anunțat al doilea val de coronavirus
Coronavirus în UK: noi măsuri restrictive anunţate astăzi

Загрузка...