pensionari

Noua Lege a pensiilor, modificări cum va fi afectată această categorie de pensionari

556
Iată ce se menţionează în noua Lege a pensiilor în privința pensiei de urmaș. Care este cuantumul pensiei minime la care are dreptul fiecare beneficiar de pensie de urmaș.

BUCUREŞTI, 11 sept – Sputnik, Doina Crainic. În noua Lege a pensiilor se precizează că „... fiecare beneficiar de pensie de urmaș are dreptul la o pensie minimă calculată în cuantum de 35% din salariul minim brut pe țară garantat în plată, pentru fiecare urmaș în parte”.

Potrivit documentului, pensia de urmaș se stabilește, după caz, din pensia pentru limită de vârstă aflată în plată sau la care ar fi avut dreptul, în condiţiile legii, susţinătorul decedat sau din pensia de invaliditate gradul I aflată în plată sau la care ar fi avut dreptul, în cazul în care decesul susținătorului a survenit înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare.

Cuantumul pensiei de urmaș se va stabili procentual, din numărul total de puncte realizat de susținător aferent pensiei pentru limita de vârstă/de invaliditate, în funcție de numărul urmașilor îndreptății:

  • 50% pentru un singur urmaș
  • 75% pentru doi urmași
  • 100% pentru trei sau mai mulți urmași.

Legea nr. 127/2019 privind sistemul public de pensii a fost publicată pe 9 iulie în Monitorul Oficial nr. 563 și este programată să se aplice din septembrie 2021.

556
Tagurile:
Pensionari, Legea pensiilor
Tematic
Dăncilă sare în apărarea pensionarilor. Replica premierului
Ministrul Muncii, anunț șoc: aproape un milion de pensii, în pericol
Se schimbă formula de calcul a pensiilor: ce aduce nou
Pensii și salarii: mesaj ferm al ministrului Muncii pentru români
Pensia anticipată: prevederi importante, sunt anunțate penalizări

Загрузка...