Chei

Adio, credite de la bănci pentru locuințe! Care este motivul

199
Populația a putut accesa mai puține împrumuturi pentru cumpărarea de locuințe sau terenuri de la băncile comerciale, cererea pentru acest produs bancar scăzând.

BUCUREȘTI, 6 sept – Sputnik, Georgiana Arsene. Motivul pentru care în România a scăzut cererea pentru acest produs bancar e reprezentată de faptul că scumpirea caselor a antrenat o scădere a gradului maxim de îndatorare acceptat de bănci, potrivit unui ”Sondaj privind creditarea companiilor nefinanciare și a populației”, realizat de Banca Națională a României.

A crescut, în schimb, cererea pentru credite de consum și pentru carduri de credit.

Sondajul realizat de BNR a evidențiat faptul că a scăzut moderat cererea populației pentru credite destinate achiziției de locuințe și terenuri. În tot acest timp, s-a majorat numărul împrumuturilor de consum.

Efectele măsurătorilor prudențiale inițiate de banca centrală la 1 ianuarie – noile norme de creditare – se resimt în continuare în evoluția gradului de îndatorare, în special în cazul creditelor nou-acordate, informează economica.net

Sursa citată subliniază că, pentru aceasta, nivelul mediu al indicatorului s-a diminuat cu aproape 3 puncte procentuale în trimestrul al II-lea din 2019 și că, astfel, gradul de îndatorare a scăzut de la 30 de procente cât era în primul trimestru al lui 2019 la 35% în cel de-al doilea trimestru.

Gradul maxim recomandat de Banca Centrală pentru un împrumut ipotecar este de 40%.

În cel de-al doilea trimestru al anului 2019, prețurile proprietăților rezidențiale au înregistrat o creștere semnificativă.

Băncile estimează că, în perioada următoare, prețurile imobilelor vor înregistra o creștere marginală, potrivit sondajului BNR.

Și cererile pentru împrumuturile destinate achiziției de terenuri și locuințe au înregistrat o scădere moderată, contrar previziunilor băncilor.

Tot în semestrul II, băncile au respins cu o amplitudine moderată mai multe solicitări de credite ipotecare.

Instituțiile de credit se așteaptă la o evoluție constantă a cererii de credite ipotecare în trimestrul al III-lea din 2019.

În ceea ce privește creditele de consum, pentru trimestrul următor, instituțiile de credit anticipează o creștere moderată a cererii pe segmentul creditelor de consum fără ipotecă și menținerea constantă a acesteia pe palierul cardurilor de credit și al creditelor de consum cu ipotecă.

199

Загрузка...