Berlin Bundestag

Români în Germania: 10 lucruri care se schimbă în august în această ţară –cum afectează

2395
(reînnoit 20:02 01.08.2019)
Portalul The Local prezintă o listă cu schimbările care au loc în luna august în Germania, în mai multe domenii. Vor fi afectate mai multe categorii de oameni, de la elevi, studenţi şi părinţi până la consumatori.

BUCUREŞTI, 1 aug, Sputnik – Doina Crainic. Iată care vor fi schimbările care au loc în Germania în luna august 2019, potrivit listei realizate de portalul thelocal.de. Cum vor fi afectaţi de aceste schimbări românii care locuiesc şi muncesc în această ţară.

Mai multe cursuri de limba germană și integrare

Cursurile de limbă și integrare sunt acum accesibile și pentru solicitanții de azil care nu sunt siguri dacă vor rămâne în Germania pe termen lung, dar numai dacă au intrat în țară înainte de 1 august 2019. În plus, de cursurile de limbă vor putea beneficia şi alți străini care anterior nu au putut avea acces la acestea.

Sprijin școlar sporit pentru copiii cu venituri mici

Copiii din familii cu venituri mici vor beneficia de ajutoare financiare mai mari începând cu 1 august, datorită noii „Legi pentru familii puternice”. De acest ajutor vor beneficia părinții care câștigă mai puțin de 2.000 € brut (înainte de impozitare).

O altă schimbare benefică este că părinții nu vor mai fi nevoiți să își plătească propria contribuţie pentru masa la şcoală sau pentru transportul copiilor la şcoală. De asemenea, valoarea „pachetului pentru începutul școlii” (Schulstarterpaket), pe care îl primesc pentru cumpărarea de manuale şi acihizite, va creşte de la 100 € la 150 €. În plus, copiii care au nevoie de instructori vor primi sprijin financiar suplimentar.

Legea, pentru care guvernul Germaniei pune deoparte 1,5 miliarde de euro în următorii trei ani, va avea efecte asupra celor patru milioane de copii din Germania care trăiesc în „situații dificile din punct de vedere financiar”, scrie Berliner Morgenpost.

Unii părinți cu copii de grădiniţă nu vor mai plăti taxe

Începând de la 1 august, nu numai părinții care primesc prestații sociale sunt scutiți de taxe de îngrijire zilnică a copiilor, așa cum a fost anterior. În baza noii „Legi Kita [Kindertagesstätte]”, orice părinte care primește alocație pentru copii (Kindergeld) sau alocație pentru locuință (Wohngeld) își poate trimite copiii gratuit la centre de îngrijire.

Potrivit Ministerului Federal pentru Familie, 1,2 milioane de copii vor beneficia de îngrijiri pe timpul zilei, care nu îi va costa nimic pe părinți.

Mai mult sprijin financiar pentru studenți

Prin Legea BAföG din Germania (Legea Federală pentru Sprijin în Educație), elevii de liceu și studenții care nu mai locuiesc cu părinţii vor primi până la 861 de euro pe lună pentru costurile de trai şi pentru studii, ceea ce înseamnă o creştere faţă de maximum 735 euro cât primeau anterior. Numai pentru costurile de trai, studenții vor primi până la 325 de euro, față de suma anterioară de 250 de euro.

Ajutor pentru pregătire profesională

Nu numai studenții, ci și tinerii care urmează cursuri de pregătire (Ausbildung) sunt eligibili pentru a primi subvenții de la Bundesagentur für Arbeit (Centrul pentru locuri de muncă) din Germania dacă nu locuiesc în casa părinților.

Suma maximă pentru Auszubildende, sau Azubis, va crește de la 622 euro la 716 euro pe lună și urmează să crească cu încă șapte euro în 2020.

Reduceri semnificative pe transport pentru studenți

Începând cu 1 august, mai multe state germane, precum Hamburg, vor oferi așa-numitul bilet Azubi, cu ajutorul căruia studenții vor putea călători cu mijloacele de transport public cu un cost subvenționat.

Renania de Nord-Westfalia, Saxonia și Berlin oferă deja un astfel de bilet, iar la începutul lunii, Berlinul face un pas mai departe și permite tuturor studenților să călătorească cu autobuzul și metroul gratuit în zona AB.

Închirierea de trotinete electrice pentru transport pe distanţe mai mari

Începând cu 1 august, Otto Now se va alătura companiilor germane care oferă trotinete electronice pentru închiriere la nivel național, cu un preț lunar de închiriere.

Taxa lunară înseamnă o alternativă la sistemul obișnuit de închiriere a trotinetelor electronice, în care trotinetele sunt „deblocate” pentru a fi utilizate pentru o anumită perioadă de timp, persoana care închiriază fiind taxată pe minut prin intermediul unei aplicații. Aceste trotinete vor rămâne la utilizator pentru o chirie lunară de 39 de euro, care include şi asigurarea.

Vehiculele au o limită de 40 de kilometri, iar bateria poate fi reîncărcată în maximum șase ore.

Pentru toţi fanii fotbalului

Noul sezon Bundesliga (Liga naţională) începe pe 16 august și vor exista noi opțiuni de streaming, deși mai scumpe. Meciurile care au fost transmise anterior de rețeaua Eurosport vor fi acum preluate de DAZN și la un cost mai mare în funcție de tipul de abonament. Însă majoritatea meciurilor Bundesliga vor continua să fie transmise de rețeaua online Sky.

Anumite substanţe vor fi interzise în parfumuri

Începând cu 23 august, mai multe arome nu vor mai fi permise în parfumuri dacă se consideră că produc alergii. Lista de substanțe chimice interzise în toate țările UE este disponibilă în limba engleză aici

2395
Tagurile:
Schimbări, august, Berlin, Germania
Tematic
Românii din Germania: avertizare meteo de temperaturi extreme – cât durează canicula
Mesaj celebru din Germania… pentru Iohannis: ”Ieși afară, javră ordinară!”
Tragedii în lanţ în Germania: oameni împinşi intenţionat pe şinele de tren
Ce a făcut o moldoveancă de 33 de ani în Germania, arestată de Poliția de Frontieră Română
Tragediile din gări care au cutremurat Germania: recomandări vitale pentru călători
Sondaj: Majoritatea nemților se opun amplasării rachetelor nucleare în Germania
Monica Anisie

Prin discursul de azi, Anisie nu a reușit decât arate a învățat bine lecția PNL

525
(reînnoit 20:04 25.05.2020)
În urmă cu ceva timp, ministrul Educației a vorbit despre cele 7 luni de mandat ale sale și nu a pierdut nici o ocazie să își atace predecesorii la cârma învățământului.

Va rămâne sau nu Monica Anisie la cârma MEC? Cel mai probabil că da, pentru că moțiunea simplă de astăzi nu are efecte juridice.

În schimb, eu propun să ne uităm și în alte părți. În primul rând, astăzi a fost a doua zi când ministrul Educației și Cercetării nu și-a mai prezentat agenda public, așa cum obișnuia până acum.

Apoi, pe pagina de internet a Ministerului Educației și Cercetării a fost o activitate intensă, ca și cum s-ar fi încercat îngrășarea porcului în ajun, prin informarea elevilor, părinților și dascălilor în legătură cu admiterea la liceu, examenul de bacalaureat și cel de titularizare. Asta după ce, zilele trecute, elevii au acuzat ministerul că nu le oferă informații referitoare la examene, iar ei trebuie să le ia din presă, nu de pe site-ul oficial edu.ro. Tensiuni mari sunt și în rândul profesorilor, care erau total bulversați în ceea ce privește examenele naționale de titularizare sau definitivat din 2020.

Încă de vineri după amiază au apărut zvonuri că va fi demisă. Prin Minister, dar și prin inspectoratul școlar, acest zvon a fost catalogat simplu: ”Plauzibil”.

Și atunci, se pune întrebarea dacă, nu cumva, s-a încercat, în cel de-al 12-lea ceas, atenuarea unor tensiuni, mai ales că elevii au fost încântați de ideea că Anisie ar putea să nu mai conducă MEC.

Revenind la ziua de astăzi, Anisie a ținut un discurs tipic politicianist. Nu vreau să fiu nedreaptă și să o acuz de toate hibele sistemului de învățământ. Nu ar fi corect. Este clar că nu avea cum să rezolve nici 15 din problemele sistemului de educație din România.

Spun, însă, că discursul său, în loc să se axeze mai mult pe ceea ce a realizat, pe programele și strategiile implementate în MEC, s-a transformat într-un joc de aruncare a vinei pe ceilalți, cu scopul de a arăta meritele personale.

Se vede clar că la MEC este o problemă gravă de comunicare publică. Dacă Monica Anisie nu are experiență – deși e improbabil – în ceea ce privește comunicarea, atunci consilierii ar fi trebuit să o ajute pe aceasta să își construiască un discurs pozitiv, bazat, în primul rând, pe fapte, arătând care este, cu adevărat, ”România Educată”.

Oamenii s-au săturat de vorbe și de pasat responsabilitatea. Românii vor fapte concrete, clare, care să le arate că omul sfințește locul.

În schimb, prin discursul avut astăzi, Monica Anisie nu a reușit decât să arate că a învățat bine lecția Partidului Național Liberal de a înfiera guvernările social-democrate.

”Dumneavoastră puteți să depuneți câte moțiuni doriți, dar nu îi scutiți pe propriii miniștri care au gestionat cel mai mult școala românească în acești ani”, le-a transmis Anisie inițiatorilor moțiunii, PSD și Pro România.

De ce a fost nevoie, totuși, ca Anisie să arate că este trup și suflet cu partidul, în detrimentul oricăror precizări care ar fi demonstrat că, timp de 7 luni, de când este la MEC, a implementat programe și strategii?

Probabil fiindcă politicul este unica pârghie prin care se poate menține în funcție. Și, o dată cu sine, și prietenele sale despre care Sputnik a scris deja aici…

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

525
Tagurile:
PNL, Monica Anisie

Загрузка...
Raed Arafat

Raed Arafat - o replică fermă la ”controversele” înmormântării ÎPS Pimen

91
”Atacurile și denigrările nu-și au locul în astfel de situații, iar informarea publica trebuie să se facă într-un mod care nu lasă loc la interpretări”.

BUCUREȘTI, 25 mai, Sputnik, Dragoș Dumitriu. Discuțiile din spațiul public depășesc de multe ori limitele admise de bunul simț sau de alte criterii. Așa s-a întâmplat și în cazul funeraliilor marelui ierarh Pimen al Sucevei.

Secretarul de stat, Raed Arafat, a simțit nevoia să răspundă și să pună lucrurile la punct. A făcut asta printr-o postare recentă, pe pagina sa de Facebook.

Celebrul medic se referă direct la acele ”foarte multe discuții și "persoane indignate" de "derogarea" care aș fi dat-o personal pentru funeraliile părințelului Pimen”.

”Din documentele de mai jos se poate observa că adresa data de INSP și cea dată de Centrul Național de Comandă și Coordonare sunt aproape identice și nu se referă la derogări”, scrie Arafat, precizând că în adresa INSP se spune clar ”cine ar putea da derogări, însă noi nu am dat derogări de la prevederile de distanțare și cele de sănătate publică”.

Dar, atrage atenția Arafat - și în adresa INSP și cea a CNCCI se menționează acordul pentru oricare din variantele solicitate. Iar Arafat subliniază că orice adresă oficială care derogă de la ceva ”începe cu, sau include, sintagma "prin derogare de la .... "”.

”Noi am aprobat o propunere care nu solicita derogări ci descria modul de desfășurare a activităților în aer liber precum și în interiorul bisericii Mânăstirii "Sf. Ioan cel Nou"”, scrie Arafat, completând – ”solicitarea menționează clar că în interiorul bisericii numărul va fi limitat la cinci persoane prezente concomitent”.

Ori, dacă în timpul desfășurării activităților au fost încălcate regulile stabilite în privința distanțării și a normelor de sănătate publică, ”atunci acest lucru se constată și se sancționează de autoritățile care supraveghează respectarea regulilor la fața locului”, precizează Arafat.

De precizat că, într-o adresă a DSU, transmisă tot azi, se precizează:

”Date fiind informațiile și materialele foto-video apărute în spațiul public de la slujba de înmormântare a Părintelui Arhiepiscop Pimen, comunicăm faptul că organizatorul nu a obținut o derogare din partea INSP, CNCCI pentru realizarea acestei ceremonii”.

DSU precizează că ”nerespectarea măsurilor de distanțare și de protecție a celor prezenți din timpul slujbei, conform materialelor apărute în mass-media, exced competențelor noastre”.

”Atacurile și denigrările nu-și au locul în astfel de situații, iar informarea publica trebuie să se facă într-un mod care nu lasă loc la interpretări”, scrie Raed Arafat, atașând și documentele de la DSU, INSP, precum și adresele Bisericii. ”Sper ca documentele atașate să clarifice aspectele ridicate de o parte din reprezentanții mass-media și de unele persoane pe rețelele de socializare”.

Documentele pot fi consultate în postare de mai jos.

Desigur, cel mai valabil rămâne îndemnul renunțării la atacuri și denigrări – aceasta din principiu, dar mai ales în această situație specială.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

91
Tagurile:
Raed Arafat, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Pimen
Tematic
Raed Arafat – precizări și date clare despre ce este permis începând de azi
Raed Arafat, mesaj superb, lecție de conștiință pentru toți medicii!
Nu asta așteptau credincioșii din partea lui Raed Arafat!

Загрузка...

Regina rafinamentului: patinatoarea rusă Zagitova, „campioană olimpică a stilului”

0
(reînnoit 20:05 25.05.2020)
 • Alina Zaghitova evoluează într-un program feminin de patinaj artistic la finala Grand Prix din Torino
 • Alina Zaghitova în timpul evoluării la campionatul Europei la patinaj artistic la Moscova.
 • Alina Zaghitova se pregătește de programul de patinaj artistic la ediția XXIII al Jocurile Olimpice de iarnă
 • Premierul Japoniei, Shinzō Abe, și Alina Zaghitova în timpul unei întâlniri în Japonia
 • Alina Zaghitova la campionatul Europei la patinaj artistic de la Moscova.
 • Alina Zaghitova evoluează într-un program scurt feminin de patinaj artistic din Saitama
 • Alina Zaghitova evoluează în programul de patinaj artistic în etapa V a Grand Prix de la Moscova
 • Alina Zaghitova la mare
 • Alina Zaghitova în timpul evoluării în etapa V a Grand Prix de patinaj artistic la Moscova.
 • Alina Zaghitova la mare
Campioana olimpică rusă la patinaj artistic Alina Zagitova a obţinut un alt fel de titlu după ce a câștigat voturile online ca simbol al stilului Jocurilor Olimpice.

Alina Zagitova, campioană olimpică la patinaj artistic la Jocurile de iarnă din 2018 de la PyeongChang, își construiește o reputație ca simbol al stilului, titlul care se adaugă rafinamentului ei pe gheață.

Acest fapt a fost recunoscut de contul oficial de Twitter al canalului Jocurilor Olimpice, după ce vedeta în vârstă de 18 ani a câștigat voturile ca simbol al stilului Jocurilor, învingând-o pe eroina americană a patinajului Johnny Weir, care a ajuns pe locul doi, rusoaica câştigând 62% din voturi, potrivit RT.

Sondajul, la care au participat 406.000 de urmăritori ai contului oficial de Twitter, i-a mobilizat pe fanii Zagitovei, care i-au oferit susţinerea.

Zagitova a ajuns la confruntarea cu Weir după ce a învins-o, în semifinale, pe campioana mondială la atletism Shelly-Ann Fraser-Pryce, din Jamaica, obţinând un vot similar răsunător de 68%.

Cariera competitivă a Zagitovei este în prezent suspendată după ce a anunțat o pauză la sfârșitul anului trecut, dar are un cont de Instagram activ cu peste 700.000 de urmăritori, unde postează deseori selfie-uri și fotografii din viața sa de patinatoare.

O confirmare a statutului ei de icoană a modei a fost apariția sa recentă pe coperta revistei Cosmopolitan din Rusia şi, în acelaşi timp, ea a ajuns un simbol al modei în industria frumuseții, devenind imaginea companiei japoneze în domeniul produselor de machiaj şi îngrijire cosmetică Shiseido.

Zagitova are un contract de sponsorizare cu gigantul producător de echipamente sportive Puma, ale cărui produse le promovează pe conturile sale de socializare, iar în 2019 a fost desemnată sportiva anului de revista Glamour din Rusia.

De asemenea, campioana mondială și europeană originară din Izhevsk a fost inclusă pe lista Forbes Rusia cu sportivii ruşi cel mai bine plătiţi, cu un venit anual de aproape 1 milion de dolari.

La împlinirea vârstei de 18 ani la începutul acestei luni, Alina Zagitova a fost felicitată personal de președintele rus Vladimir Putin.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
 • Alina Zaghitova evoluează într-un program feminin de patinaj artistic la finala Grand Prix din Torino
  © Sputnik / Vladimir Pesnya

  Alina Zaghitova evoluează într-un program feminin de patinaj artistic la finala Grand Prix din Torino

 • Alina Zaghitova în timpul evoluării la campionatul Europei la patinaj artistic la Moscova.
  © Sputnik / Grigoriy Sisoev

  Alina Zaghitova în timpul evoluării la campionatul Europei la patinaj artistic la Moscova.

 • Alina Zaghitova se pregătește de programul de patinaj artistic la ediția XXIII al Jocurile Olimpice de iarnă
  © Sputnik / Vladimir Pesnya

  Alina Zaghitova se pregătește de programul de patinaj artistic la ediția XXIII al Jocurile Olimpice de iarnă

 • Premierul Japoniei, Shinzō Abe, și Alina Zaghitova în timpul unei întâlniri în Japonia

  Premierul Japoniei, Shinzō Abe, și Alina Zaghitova în timpul unei întâlniri în Japonia

 • Alina Zaghitova la campionatul Europei la patinaj artistic de la Moscova.
  © Sputnik / Ramil Sitdikov

  Alina Zaghitova la campionatul Europei la patinaj artistic de la Moscova.

 • Alina Zaghitova evoluează într-un program scurt feminin de patinaj artistic din Saitama
  © Sputnik / Alexander Vilf

  Alina Zaghitova evoluează într-un program scurt feminin de patinaj artistic din Saitama

 • Alina Zaghitova evoluează în programul de patinaj artistic în etapa V a Grand Prix de la Moscova
  © Sputnik / Vladimir Pesnya

  Alina Zaghitova evoluează în programul de patinaj artistic în etapa V a Grand Prix de la Moscova

 • Alina Zaghitova la mare

  Alina Zaghitova la mare

 • Alina Zaghitova în timpul evoluării în etapa V a Grand Prix de patinaj artistic la Moscova.
  © Sputnik / Alexey Filippov

  Alina Zaghitova în timpul evoluării în etapa V a Grand Prix de patinaj artistic la Moscova.

 • Alina Zaghitova la mare

  Alina Zaghitova la mare


Загрузка...