Berlin Bundestag

Români în Germania: 10 lucruri care se schimbă în august în această ţară –cum afectează

2432
(reînnoit 20:02 01.08.2019)
Portalul The Local prezintă o listă cu schimbările care au loc în luna august în Germania, în mai multe domenii. Vor fi afectate mai multe categorii de oameni, de la elevi, studenţi şi părinţi până la consumatori.

BUCUREŞTI, 1 aug, Sputnik – Doina Crainic. Iată care vor fi schimbările care au loc în Germania în luna august 2019, potrivit listei realizate de portalul thelocal.de. Cum vor fi afectaţi de aceste schimbări românii care locuiesc şi muncesc în această ţară.

Mai multe cursuri de limba germană și integrare

Cursurile de limbă și integrare sunt acum accesibile și pentru solicitanții de azil care nu sunt siguri dacă vor rămâne în Germania pe termen lung, dar numai dacă au intrat în țară înainte de 1 august 2019. În plus, de cursurile de limbă vor putea beneficia şi alți străini care anterior nu au putut avea acces la acestea.

Sprijin școlar sporit pentru copiii cu venituri mici

Copiii din familii cu venituri mici vor beneficia de ajutoare financiare mai mari începând cu 1 august, datorită noii „Legi pentru familii puternice”. De acest ajutor vor beneficia părinții care câștigă mai puțin de 2.000 € brut (înainte de impozitare).

O altă schimbare benefică este că părinții nu vor mai fi nevoiți să își plătească propria contribuţie pentru masa la şcoală sau pentru transportul copiilor la şcoală. De asemenea, valoarea „pachetului pentru începutul școlii” (Schulstarterpaket), pe care îl primesc pentru cumpărarea de manuale şi acihizite, va creşte de la 100 € la 150 €. În plus, copiii care au nevoie de instructori vor primi sprijin financiar suplimentar.

Legea, pentru care guvernul Germaniei pune deoparte 1,5 miliarde de euro în următorii trei ani, va avea efecte asupra celor patru milioane de copii din Germania care trăiesc în „situații dificile din punct de vedere financiar”, scrie Berliner Morgenpost.

Unii părinți cu copii de grădiniţă nu vor mai plăti taxe

Începând de la 1 august, nu numai părinții care primesc prestații sociale sunt scutiți de taxe de îngrijire zilnică a copiilor, așa cum a fost anterior. În baza noii „Legi Kita [Kindertagesstätte]”, orice părinte care primește alocație pentru copii (Kindergeld) sau alocație pentru locuință (Wohngeld) își poate trimite copiii gratuit la centre de îngrijire.

Potrivit Ministerului Federal pentru Familie, 1,2 milioane de copii vor beneficia de îngrijiri pe timpul zilei, care nu îi va costa nimic pe părinți.

Mai mult sprijin financiar pentru studenți

Prin Legea BAföG din Germania (Legea Federală pentru Sprijin în Educație), elevii de liceu și studenții care nu mai locuiesc cu părinţii vor primi până la 861 de euro pe lună pentru costurile de trai şi pentru studii, ceea ce înseamnă o creştere faţă de maximum 735 euro cât primeau anterior. Numai pentru costurile de trai, studenții vor primi până la 325 de euro, față de suma anterioară de 250 de euro.

Ajutor pentru pregătire profesională

Nu numai studenții, ci și tinerii care urmează cursuri de pregătire (Ausbildung) sunt eligibili pentru a primi subvenții de la Bundesagentur für Arbeit (Centrul pentru locuri de muncă) din Germania dacă nu locuiesc în casa părinților.

Suma maximă pentru Auszubildende, sau Azubis, va crește de la 622 euro la 716 euro pe lună și urmează să crească cu încă șapte euro în 2020.

Reduceri semnificative pe transport pentru studenți

Începând cu 1 august, mai multe state germane, precum Hamburg, vor oferi așa-numitul bilet Azubi, cu ajutorul căruia studenții vor putea călători cu mijloacele de transport public cu un cost subvenționat.

Renania de Nord-Westfalia, Saxonia și Berlin oferă deja un astfel de bilet, iar la începutul lunii, Berlinul face un pas mai departe și permite tuturor studenților să călătorească cu autobuzul și metroul gratuit în zona AB.

Închirierea de trotinete electrice pentru transport pe distanţe mai mari

Începând cu 1 august, Otto Now se va alătura companiilor germane care oferă trotinete electronice pentru închiriere la nivel național, cu un preț lunar de închiriere.

Taxa lunară înseamnă o alternativă la sistemul obișnuit de închiriere a trotinetelor electronice, în care trotinetele sunt „deblocate” pentru a fi utilizate pentru o anumită perioadă de timp, persoana care închiriază fiind taxată pe minut prin intermediul unei aplicații. Aceste trotinete vor rămâne la utilizator pentru o chirie lunară de 39 de euro, care include şi asigurarea.

Vehiculele au o limită de 40 de kilometri, iar bateria poate fi reîncărcată în maximum șase ore.

Pentru toţi fanii fotbalului

Noul sezon Bundesliga (Liga naţională) începe pe 16 august și vor exista noi opțiuni de streaming, deși mai scumpe. Meciurile care au fost transmise anterior de rețeaua Eurosport vor fi acum preluate de DAZN și la un cost mai mare în funcție de tipul de abonament. Însă majoritatea meciurilor Bundesliga vor continua să fie transmise de rețeaua online Sky.

Anumite substanţe vor fi interzise în parfumuri

Începând cu 23 august, mai multe arome nu vor mai fi permise în parfumuri dacă se consideră că produc alergii. Lista de substanțe chimice interzise în toate țările UE este disponibilă în limba engleză aici

2432
Tagurile:
Schimbări, august, Berlin, Germania
Tematic
Românii din Germania: avertizare meteo de temperaturi extreme – cât durează canicula
Mesaj celebru din Germania… pentru Iohannis: ”Ieși afară, javră ordinară!”
Tragedii în lanţ în Germania: oameni împinşi intenţionat pe şinele de tren
Ce a făcut o moldoveancă de 33 de ani în Germania, arestată de Poliția de Frontieră Română
Tragediile din gări care au cutremurat Germania: recomandări vitale pentru călători
Sondaj: Majoritatea nemților se opun amplasării rachetelor nucleare în Germania
Adrian Năstase

Adrian Năstase, efect principal și secundar după vaccinare

42
(reînnoit 07:19 25.01.2021)
Fostul premier și președinte al PSD a reacționat după ce s-a vaccinat – și arată ce a simțit după îndeplinirea procedurii

BUCUREȘTI, 25 ian – Sputnik. Apreciat (și) pentru notele sale de pe blog, Adrian Năstase povestește experiența vaccinării, dar nu uită nici să-i ironizeze pe cei care profită pentru a-și arată mușchii – cât și pe cei care iau în seamă asemenea aspecte.

În privința efectelor vaccinului, Năstase mărturisește că s-a gândit că ”efectul principal este mai important decât eventuale efecte secundare”.

În plus, din respect pentru cititorii săi, Adrian Năstase punctează: ”am așteptat o zi înainte de a vă spune că totul e în ordine”.

”Am constatat că lucrurile au funcționat corect: medic de familie, programare, notificare (cu rapel) pe platforma dedicată, punctualitate la vaccinare la Spitalul de urgență Floreasca (unde eram arondat)”, notează Adrian Năstase obiectiv, fără a aduce critici sistemului medical.

În fine, poza de final, așa cum au făcut politicienii notorii și unele vedete, NU este ceva firesc pentru Năstase, care ironizează ideea în sine, dar și interesul pentru acel exhibiționism:

”Nu am pus o poză cu mușchi pentru că m-am gândit că cititorii mei sunt mai interesați de neuronii conducătorilor decât de mușchii acestora”, încheie Adrian Năstase nota de pe blogul personal.

O notă care poate avea… efect: conștientizarea publicului, un demers permanent al fostului premier, prin activitatea sa publicistică.

42
Tagurile:
coronavirus, COVID-19, Vaccinare, Adrian Năstase

Загрузка...
Victor Ciutacu

Ciutacu îi pune diagnosticul lui Arafat fără menajamente!

392
Fără insulte, Victor Ciutacu îi face profilul psihologic doctorului Raed Arafat – de fapt un adevărat diagnostic al uneia dintre cele mai importante personalități ale momentului

BUCUREȘTI, 25 ian – Sputnik. Vremurile s-au schimbat, iar cea mai credibilă persoană din România – așa cum arătau sondajele de acum câțiva ani – a devenit una dintre cele mai controversate autorități ale statului.

Criticile curg din toate direcții, ca și atacurile contra celebrului medic, mai ales din partea foștilor susținători de ieri, în schimb acum se bazează pe susținerea unora care, în trecutul recent, îi voiau capul! Cam asta e situația longevivului șef al DSU, doctorul Arafat.

Unul dintre marii critici ai săi este apreciatul jurnalist Victor Ciutacu, care îi face lui Arafat un portret psihologic – la fel de lipsit de menajamente ca un diagnostic.

”Raed Arafat e un nefericit”, scrie Ciutacu. ”Singur, asocial, nefumător și nebăutor de alcool, o arde pustnic și workaholic. E modul lui de viață și trebuie să i-l respectăm”.

Dar, atrage atenția Victor Ciutacu, nenorocirea e Arafat că vrea să impună tuturora acest mod al său de viață.

”Nenorocirea noastră e că mohorâtul ăsta nici nu suportă să vadă alți oameni socializând, veseli, fericiți, normali - și că încearcă să ne și impună să fim toți după chipul și asemănarea lui”, scrie Victor Ciutacu pe Facebook.

O cititoare, Silvia Chicoș, îi atrage atenția – ”Se pare ca toți miniștrii de sănătate, prim-miniștrii si președinții din Europa suferă de aceeași boala atunci!”

”Or suferi, da' nici unul n-a ajuns la nivelul ăstuia. efectiv i se împăienjenesc ochii când vede unii normali”, răspunde Victor Ciutacu.

Silvia Chicoș rezidentă în Irlanda, continuă cu o întrebare: ”Ce a mai făcut? Noi suntem închiși max 5km de pe 26 decembrie, nu frizer, nu hoteluri, nu magazine - tot închis; si nu-s semne sa se dea drumul in Februarie...”

Atenție la răspunsul lui Victor Ciutacu: ”Suferă cu voce tare și icnește în direct pe la partenerii media că se relaxează restricțiile fix după aceeași lege după care s-au și băgat”.

Cu alte cuvinte, după aceeași logică a personajului diagnosticat de Ciutacu se petrec cam toate acțiunile de pandemie în România, care începe să îi ia profilul psihologic: „nefericită, mohorâtă, asocială”.

392
Tagurile:
Raed Arafat, Victor Ciutacu

Загрузка...
Rareș Bogdan și Ludovic Orban

Rareș Bogdan, făcut praf de un cunoscut ziarist: ”Larvă de la Cluj spăla cadavre politice”

0
O scurtă istorie a parvenirii lui Rareș Bogdan în presa centrală: bani, atitudine scandaloasă, combinații, o cunoscuta realizatoare TV făcută să plece pentru a-i lua locul

BUCUREȘTI, 25 ian – Sputnik. Ieșirile la rampă ale lui Rareș Bogdan, mereu teatrale, contradictorii și politicianiste, au enervat mulți ziariști, chiar dintre cei care doreau schimbarea în bine a politicii.

Din păcate, iată personajul malagambist venit din presă, Rareș Bogdan, duce la un nivel de-a dreptul scandalos defectele politicienilor români, iar unii dintre foștii săi colegi încep să scoată la iveală un adevăr: Rareș Bogdan NU a avut nimic de-a face cu presa, ci mereu cu combinații și învârteli.

Cristian Vasilcoiu ia atitudine în acest sens – și povestește modul în care a ajuns Rareș Bogdan la București, la Realitatea TV.

„Într-o zi, la Realitatea TV, a fost impus invitat permanent în emisiunea Andreei Crețulescu un cetățean de la țară, din Cluj-Napoca, pe nume Rareș Bogdan, despre care ni s-a spus, de către patronat, că aduce finanțare, în vremuri fără bani”, scrie Vasilcoiu.

Și, atenție la observația cunoscutului jurnalist: Rareș Bogdan ”nu avea nicio treabă cu a face presă, cu a face televiziune, doar se folosea de numele nașului SRS, ca să impresioneze”.

”Odată ajuns invitat, Rareș a făcut tot posibilul să scape de Crețuleasca (care, într-un final, a plecat la RTV), ca să ajungă el prezentator”, scrie Vasilcoiu, explicând și cum a plecat vedeta postului, excepționala realizatoare Andreea Crețulescu.

Apoi, din nou atenție, Rareș Bogdan a început, din calitatea de moderator, ”ba să spele cadavre politice, ba să încerce să creeze politicieni, evident din și cu aceleași motive care îl aduseseră de la Cluj!”.

Iar Vasilcoiu nu vorbește din afară ci era invitat des în emisiune: ”mă invita în emisiunile lui, uneori doar și unul la unul, nu voia să se certe cu nimeni, poza în băiatul de treabă!”.

A urmat episodul demisiei - ”Mi-am dat demisia din cauza lui: concedia reporteri muncitori, fără motiv, nu termina niciodată emisiunile la timp, intra peste tronsonul meu, care aveam emisiune după el, CNA se prefăcea că nu vede, deși era o încălcare flagrantă a normelor!”.

Mai jos, în postarea atașată, puteți citi și declarația lui Cristi Vasilcoiu după demisie.

Pe scurt, ziaristul aduce aminte și de momentul în care, surprinzător, Crin Antonescu l-a propus pe Bogdan director general al TVR, ”dar a fost o cacialma!”, consideră Vasilcoiu.

După ce Rareș Bogdan a ajuns europarlamentar, Vasilcoiu s-a întâlnit cu el – ”întâmplător, înainte să înceapă pandemia”, la un club.

”Eram croit pe el, dar s-a prins, m-a luat în brațe, că îi e, chipurile, dor de mine, apoi, în două secunde, până să mă dezmeticesc, s-a scuzat că merge până la toaletă, dar a fugit din club!”, scrie ziaristul, punctând momentul și personajul: ”Acesta este ipochimenul!”.

Ultima ispravă a lui Rareș Bogdan, atacul la Orban și replierea ridiculizată de presă, este comentată de Cristi Vasilcoiu: ”Acum a încercat să se dea la Orban dar… nu are sufixul numelui meu! (coiu, n.n.) Și doar știți că eu nu sunt fan Orban, că doar eu l-am dat în gât când bea și fuma în Guvern!”.

Concluzia finală a lui Cristian Vasilcoiu: ”Rareș a rămas la nivelul de larvă de la Cluj!”

0
Tagurile:
Rareș Bogdan

Загрузка...