Nori

Avertizare meteo de fenomene extreme: Cod portocaliu în cea mai mare parte a ţării

435
(reînnoit 12:38 27.06.2019)
Administraţia Naţională de Meteorologie a emis avertizări meteo de cod galben şi cod portocaliu de vijelii, grindină şi intensificări puternice ale vântului. Cea mai mare parte a ţării va fi afectată. Intervalul de valabilitate a avertizărilor.

BUCUREŞTI, 27 iun – Sputnik, Doina Crainic. În intervalul 27 iunie, ora 13 – 28 iunie, ora 01, este valabilă avertizarea de cod portocaliu de intensificări puternice ale vântului, vijelii, grindină şi cantități de apă însemnate.

La începutul intervalului, în Moldova și Maramureș, apoi și în Transilvania, Crișana, local în Banat și nord-estul Munteniei, vor fi perioade în care vântul va avea intensificări puternice, cu rafale, în general, de 80...100 km/h, vor fi vijelii, frecvente descărcări electrice și averse torențiale.

Îndeosebi în nord-vestul teritoriului se va semnala grindină de dimensiuni medii și mari, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare, se vor înregistra cantități de apă ce vor depăși 40 l/mp și izolat 50...60 l/mp.

Codul galben este valabil în intervalul 27 iunie, ora 20 – 28 iunie, ora 01, când, în Dobrogea, local în Muntenia și Banat, precum și în nordul Olteniei, vor fi perioade de instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin intensificări ale vântului, vijelii, descărcări electrice, averse ce vor avea și caracter torențial și, posibil, grindină. Cantitățile de apă vor depăși local 20...25 l/mp și izolat 35....40 l/mp.

De asemenea, în după-amiaza zilei de joi, 27 iunie, local în zonele de câmpie vremea va fi caniculară, iar disconfortul termic, accentuat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși ușor pragul critic de 80 de unități

O altă avertizare de cod galben este valabilă în intervalul 28 iunie, ora 01 – 28 iunie, ora 06. În intervalul menționat, în Banat, local în Muntenia și în zona Carpaților Meridionali și de Curbură, vor fi perioade de instabilitate atmosferică temporar accentuată ce se va manifesta prin intensificări ale vântului, vijelii, descărcări electrice, averse ce vor avea și caracter torențial și, posibil, grindină. Cantitățile de apă vor depăși local 20...25 l/mp și pe arii restrânse 35 l/mp.

Avertizare meteo, cod portocaliu în România
Avertizare meteo, cod portocaliu în România
435
Tagurile:
Avertizare, Cod portocaliu, Meteo

Загрузка...