Супермаркет

Avertisment: doar 1 din 10 tipuri de iaurt este fabricat 100% din lapte românesc studiu

2891
(reînnoit 18:38 10.04.2019)
Specialiştii de la Asociația Pro Consumatori au realizat un studiu asupra a 45 de mărci de iaurt comercializat în marile structuri comerciale, iar descoperirile lor sunt îngrijorătoare.

BUCUREŞTI, 10 apr – Sputnik, Doina Crainic. Studiul specialiştilor de la Asociaţia Pro Consumatori dezvăluie că doar 1 din 10 tipuri de iaurt este fabricat 100% din lapte românesc, în timp ce 9 din 10 tipuri de iaurt sunt fabricate din lapte praf.

Potrivit studiului, niciunul dintre produsele analizate nu respectă rețeta tradițională a iaurtului cu adaosuri (iaurt, bucati de fructe/miere de albine/alte ingrediente naturale).

Studiul mai arată că iaurtul din lapte de capră este singurul tip de iaurt care nu produce balonare, acel tip de inflamație specifică zonei digestive.

„9 din 10 tipuri de iaurt sunt fabricate din lapte standardizat! 2 din 10 tipuri de iaurt conțin adaosuri proteice! Doar 1 din 10 tipuri de iaurt este fabricat 100% din lapte românesc! Doar 15% din tipurile de iaurt analizate sunt ambalate în ambalaje din sticlă! 13% din tipurile de iaurt analizat conțin adaos de smântână!”, se atrage atenţia în studiu.

După cum precizează asociaţia, în afară de iaurt, în acest tip de produs s-a mai identificat şi următoarele ingrediente, multe dintre acestea fiind dăunătoare: zahar, sirop de glucoza-fructoza, glucoza, sirop de zahar caramel, malt din orz, sirop de zahar invertit, amidon modificat, amidon din porumb ceros, acid citric, citrat de sodiu, azot, guma guar, guma arabica, guma caruba, aspartam, acesulfam K, carmin, complexe de cupru ale clorofilelor si clorofilinelor, caragenan, concentrat de morcovi negri, extract de ardei, suc concentrat de sfecla rosie, suc de visine, suc de banane, suc de piersici, concentrat de struguri, suc de lamaie, suc de caise, suc de pepene rosu, suc de kiwi, piure de afine, piure de banane, piure de capsuni, piure de caise, piure de piersici, gem de capsuni, sirop de struguri, extract de urzica, extract de spanac, zer, lapte praf degresat, culturi de iaurt, dextroza, sofranel, gelatina alimentara, apa, proteine din lapte, pasta de alune, sare alimentara, pudra de cacao, pectine, unt de cacao, porumb, faina de orez, faina din seminte de caruba, griș de porumb, praf de vanilie, miere de albine, bucati de ciocolata, curcuma, caramel, betacaroten, culturi lactice selectionate, lapte praf degresat, fermenti lactici selectionati, fermenti de iaurt, smantana, fructe de padure (mure, afine, zmeura,merisor), antocianine.

De asemenea, cantitatea de zaharuri per unitatea de vânzare variază între 7 grame şi 55,2 grame, adică între o linguriţă şi jumătate de zahăr şi 11 linguriţe de zahăr! La 61% dintre iaurturile analizate s-au folosit arome sintetice.

Specialiştii atrag atenţia asupra efectelor zahărului în alimentația copiilor:

- Dereglarea metabolismului calciului: copii se îmbolnăvesc din această cauză și au dinții stricați de timpuriu. Studiile arată că zahărul adăugat în timpul preparării produselor destinate copiilor (monozaharidele și dizaharidele), reprezintă cauza numărul unu în apariția cariilor;

- Obezitatea. Cea mai răspândită afecțiune provocată de consumul excesiv de zahăr este obezitatea. Deși zahărul nu este bogat în calorii, consumat în exces poate afecta sistemul hormonal, ducând la creșterea apetitului, mărirea țesutului adipos și apariția celulitei;

- Diabetul. Consumul de zahăr și de produse zaharoase este cel mai mare inamic al pancreasului care cu timpul, epuizat de efortul de a metaboliza cantități mari de zaharoză, începe să nu mai funcționeze la parametrii normali. Așa apare diabetul. Acesta generează complicații grave în organism.

„Din păcate, iaurtul fabricat în sistem industrial, cu mici excepții, nu mai are nimic în comun cu procesul natural de obținere al acestuia, adică prin fermentarea naturală a laptelui nestandardizat de către bacteriile de fermentație. Multe sortimente de iaurt sunt fabricate din lapte standardizat și omogenizat, lapte praf degresat, concentrate proteice de origine lactată obținute prin ultrafiltrare și grăsimi din lapte”, precizează, în comunicat http://www.apc-romania.ro/ro/i-iaurt-din-lapte-praf/NTk4LTI.html, Conf. univ. dr. Costel Stanciu, președinte APC.

De asemenea, Costel Stanciu recomandă consumatorilor să iaurturi care au pe etichetă mențiunea „Produs românesc”, fapt care atestă că acel produs s-a obținut numai din lapte românesc. Însă nu trebuie confundată cu mențiunea „Produs în România”, care poate ascunde faptul că acel iaurt conține și lapte din afara țării, amestecat cu lapte românesc.

2891
Tagurile:
Studiu, Lapte, Lapte praf
Tematic
Postul Paștelui: Cum facem față provocării de a nu mânca ouă, lapte sau carne
Lapte fără lapte? Ce produse lactate consumăm în Moldova: expertiză licențiată
(VIDEO) Ministrul Finanţelor, scăldat în lapte: reacţia premierului
(VIDEO) Protest: fermierii au pulverizat clădirea Consiliului UE cu lapte praf
Opinie: produsele din lapte și carne devin periculoase pentru sănătate
Социальные сети

Ai fost insultat pe rețelele de socializare? Află cum poți obține despăgubiri morale

91
(reînnoit 16:48 24.01.2021)
Există multe cazuri în care persoanele sunt ofensate, jignite, amenințate și insultate pe rețelele de socializare.
Ai fost insultat pe rețelele de socializare? Află cum poți obține despăgubiri morale

Avocatul Iurie Mărgineanu a declarat că aceste cazuri în care sunt înregistrate atacuri verbale la adresa unei persoane pe rețelele de socializare pot fi soluționate în instanțele de judecată, iar persoana a cărei onoare și reputație a avut de suferit poate primi, printr-o hotărâre a judecății, despăgubiri morale din partea denigratorului.

Prejudiciul moral constă în rezultatul dăunător direct al unei fapte ilicite și culpabile, prin care se aduce atingere valorilor cu conținut nepatrimonial care definesc personalitatea umană. Determinarea compensațiilor bănești cuvenite persoanei vătămate este lăsată la lumina și înțelepciunea judecătorului care, de la caz la caz, va aprecia în funcție de anumite criterii valoarea compensației, pentru a nu crea pentru victimă posibilități de câștig nejustificat.

"În general, legiuitorul nu stabilește cuantumuri concrete. Fiecare caz este individual, iar instanței de judecată îi revine rolul să pătrundă în adâncul acestor evenimente și să vadă cât de mult a avut de suferit persoana. Legiuitorului îi revine să stabilească echilibru de proporționalitate și echitate a acestei despăgubiri", a precizat avocatul.

Totodată, avocatul Iurie Mărgineanu susține că identitatea persoanei poate fi stabilită cu ușurință chiar dacă mesajul a fost scris de pe un cont anonim.

"Persoana poate fi depistată ușor cu ajutorul secțiilor din cadrul Ministerului de Interne și al Procuraturii Generale, care pot verifica emailul și celelalte elemente de unde a parvenit acest mesaj. Dacă se stabilește cu certitudine cine este această persoană atunci îl puteți acționa în judecată. Mai mult decât atât, față de această persoană poate fi aplicată și o contravenție administrativă", a explicat avocatul.
91
Tagurile:
Onoare, demnitate
Tematic
Zaharova: Rețelele de socializare vor fi supuse unei restructurări
Bunurile afișate pe rețelele de socializare, monitorizate de Fisc - Detalii
SputnikPro a dezvăluit secretele succesului clipurilor video pe rețelele sociale

Загрузка...
Mamaia

Se mărește plaja de la Marea Neagră

114
(reînnoit 16:48 24.01.2021)
Plaja din mai multe stațiuni românești de la Marea Neagră este în proces de lărgire în cadrul unui proiect de peste 800 de milioane de euro.

BUCUREȘTI, 24 ian - Sputnik. Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral a anunțat pe pagina sa de facebook că cel mai important proiect din ultimii 50 ani, cu o valoare de peste 800 de milioane de euro, se desfășoară pe întreg litoralul românesc, de la nord la sud (11 zone), timp de trei ani.

Instituți prezintă imagini cu plaja lărgită de la Mamaia, observând că în felul acesta se mărește și teritoriul României prin acest proiect de importanță națională.

Doar la Mamaia se vor obține astfel aproximativ 53 ha de plaja nouă, pe lungime de 6.950 ml , fiind folosiți la înnisipare circa 4,5 milioane de mc de nisip.

De asemenea, Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral a anunțat că pasarela de promenadă din zona debarcader Cazino – Mamaia va fi conservată  odată cu lucrările de lărgire a plajei din Mamaia, până când autoritățile abilitate vor găsi o soluție în privința reabilitării acesteia.

Astfel, prin proiectul de lărgirea a plajelor desfășurat de către  ABADL, pasarela va fi protejată și îngrădită temporar până când se vor face demersurile necesare de către Ministerul Culturii, care dorește reabilitarea sa.

Instituția precizează că, în prezent, pasarela de promenada din zona debarcader Cazino – Mamaia nu îi aparține, deținătorul legal al acestei construcții este LITORAL S.A, care se află în curs de lichidare, astfel că nu poate include reabilitare unor obiective turistice, culturale, având în vedere că proiectul are ca scop reducerea eroziunii costiere pe litoralul românesc prin acest proiect cu finanțare europeană.

114
Tagurile:
Marea Neagră, Mamaia
Tematic
Furtună violentă la Mamaia: Imagini înfiorătoare surprinse de turiști
Cine poate merge la plajă în iunie. Condiții care trebuie îndeplinite
1.500 de români întorși din Italia vor fi puși în carantină în hotelurile din Mamaia

Загрузка...
Medicina

UE se laudă va obliga furnizorii livreze vaccinul anti-Covid 19 la timp

0
(reînnoit 17:25 24.01.2021)
Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat că Uniunea Europeană va obliga companiile farmaceutice să-şi respecte contractele de aprovizionare cu vaccinuri anti-COVID-19.

BRUXELLES, 24 ian - Sputnik. Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, vrea să liniștească spiritele și declară că UE va obliga companiile farmaceutice să respecte contractele de aprovizionare cu vaccinuri anti-COVID. Dar declarațiile sale nu sunt suficiente ca să rezolve situația, după ce Pfizer şi AstraZeneca au anunţat că vor întârzia livrările către Europa.

„Intenţionăm să facem companiile farmaceutice să-şi respecte contractele pe care le-au semnat... folosind mijloace legale aflate la dispoziţia noastră”, a declarat Michel la postul de radio Europe 1.

Mai multe state din UE s-au plâns deja că întârzierile livrărilor complică foarte mult situația privind rapelul care trebuie efectuat într-un interval precis de timp.

Charles Michel spune acum că UE va insista pe transparenţă în ceea ce priveşte motivele întârzierilor, dar acest gen de explicații nu suplinește întârzierea vaccinărilor.

Oficialul european se laudă însă că, după primele avertismente ale Pfizer cum că vor apărea întârzieri de câteva săptămâni, UE a reuşit să reducă aceste întârzieri prin adoptarea unei atitudini dure.

„Am bătut cu pumnul în masă şi în cele din urmă întârzierile anunţate pentru câteva săptâmâni s-au transformat într-o încetinire a aprovizionării”, a spus preşedintele Consiliului European.
0
Tagurile:
UE, COVID-19
Tematic
Ungaria, succes istoric: a negociat cu Rusia pentru vaccin și pentru furnizarea de gaz
Ungaria a semnat un acord cu Rusia pentru livrarea de vaccin Sputnik V
Noul vaccin rusesc și ce înseamnă ”100% eficacitate”

Загрузка...