Пасхальная ярмарка в центре Кишинева

Rețete Paște cozonac moldovenesc ca acum mai bine de un secol

351
(reînnoit 16:48 08.04.2019)
Cozonacul este nelipsit pe masa românilor cu prilejul sărbătorilor – iată cum îl pot prepara gospodinele ca să iasă pufos și gustos.

BUCUREȘTI, 8 apr – Sputnik, Georgiana Arsene. Parte importantă a bucătăriei românești, cozonacul nu lipsește de pe masa de Sărbători.

Cozonacii moldovenești sunt apreciați de toți românii. Celebrul Radu Anton Roman a inclus rețeta preparării acestui produs în monumentala sa lucrare ”Bucate, vinuri și obiceiuri românești”.

Doi bărbați, puși să frământe aluatul

„Se ia un kilogram de lapte, se pune de clocotește la foc și se deșeartă într-o strachină mare; se face o mămăliguță foarte vârtoasă cu făină picluită de prima calitate, mestecată și bătută cât se va putea mai tare; după ce se răcește cât va suferi mâna, se pun două gălbenușuri de ou, o bucățică de unt topit cât o nucă de mare, și jumătate kilogram drojdie de bere, cât se va putea mai bună, bătută iar împreună jumătate de oră; se presară deasupra puțină făină, se învelește apoi c-o față de masă caldă și se lasă să dospească în camera caldă în care trebuie să se frământe”, a scris Radu Anton Roman.

Rețeta originală spune că, până se va dospi plămădeala să se ia 200 de ouă, alegându-se gălbenușurile și albușurile, măsurând gălbenușul și albușul, trei măsuri de ouă și una de unt, punându-se untul pe lângă foc.

Cele 200 de gălbenușuri se pun într-un vas cam adânc, se amestecă cu o lingură sau cu un polonic mare timp de aproape 20 de minute și apoi se amestecă cu un kilogram de zahăr pulverizat. Se bate cam jumătate de oră.

În acest timp se va bate albușul foarte bine ca să se reducă la spuma albă și se adaugă în acel zahăr cu ou amestecându-se foarte bine.

”Acest albuș însă se va amesteca cu zahăr bătut cu ou, când plămădeala va începe să se ridice. Această compoziție se pune într-o copaie (covată) adâncă și se amestecă în ea: răzătura de la două lămâi, apă de flori, un păhăruț de rom alb și 750 grame lapte fiert de mai înainte cu vanilia și sarea trebuitoare”, mai notează Radu Anton Roman.

La toate aceste ingrediente, puse împreună, se adaugă plămădeala dospită și se începe frământarea în copaie, punându-se făină puțin câte puțin, fără nici o măsură. Această activitate durează două ore, timp în care se frământă de doi bărbați, cu rândul, până când aluatul nu se mai lipește de mână.

Se pun, apoi, acele măsuri de unt și timp de o oră se frământă untul, bătând aluatul de mai multe ori de covată. Se presară puțină făină deasupra, apoi covata se acoperă cu o față de masă caldă și se pune pe un loc moale la căldură, unde e lăsat aluatul la dospit.

Formele, unse cu unt, sunt duse în camera unde se află aluatul. Se ia din aluatul dospit, apoi se pune în forme. Se lasă din nou la dospit.

După ce aluatul crește, el va fi uns cu ou bătut, apoi formele se pun în cuptor pentru o jumătate de oră. Apoi, gospodina trebuie să verifice dacă sunt copți sau nu.

Ingredientele necesare unei familii

Radu Anton-Roman a calculat, însă, ce cantități de ingrediente va folosi o familie. Acesta a împărțit ingredientele din rețeta inițială la 10.

Astfel, cele 500 de grame de drojdie devin 50, iar cele 200 de ouă… 20.

Ingrediente: 1,5 kilograme făină, 300 ml lapte, 20 de gălbenușuri, 10 albușuri, 75 grame drojdie proaspătă, 500 grame zahăr, 20 grame sare, o lingură smântână grasă, 250 grame unt topit, 150 ml rom adevărat sau coniac fin, miezul de la două batoane de vanilie sau 2 linguri bune extract de vanilie, coaja rasă de la o lămâie sau portocală.

În plus veți avea nevoie de 150 de grame de unt moale, pentru uns blatul și formele, precum și de un ou pentru uns cozonacii.

În rețeta originală nu apar umpluturi.

Forma pe care o știm cu toții, de spirală înfoiată, plină cu cremă sau rahat a apărut după prima jumătate a secolului trecut. Este o variantă mai… modernizată.

351
Tagurile:
secol, Paște, Rețete, Cozonac
Тема:
Paște 2019 (13)
TV-пульт

Un celebru serialul rus va fi difuzat și la Televiziunea Română

19
(reînnoit 18:26 21.06.2021)
Un serial rus de excepție, „Godunov”, lansat în 2019, va putea fi urmărit la postul TVR 1 începând cu 23 iunie, în fiecare miercuri şi joi, de la ora 23:00

BUCUREȘTI,  21 iun – Sputnik. Producția „Godunov”, regizată de Timur Alpatov şi Alexei Andrianov, a fost cel mai popular serial al anului 2019 la televiziunea rusă și va putea fi urmărit la postul TVR 1 începând cu 23 iunie, în fiecare miercuri şi joi, de la ora 23:00.

Considerată una dintre cele mai bune miniserii istorice realizate vreodată, „Godunov” a fost filmată în locurile în care au avut loc evenimentele, cu decoruri şi costume autentice.

Rolul principal este interpretat de Serghei Bezrukov, fost director artistic al Teatrului Dramatic din Moscova. Alături de el, din distribuţie fac parte Aleksandra Nikiforova, Svetlana Hodcenkova şi Andrei Merzlikin.

Drama istorică îl are în centru pe ţarul rus Boris Fiodorovici Godunov şi are la bază romanul „Naufragiu pe insula speranţei” al lui Konstantin Badigin din 1978.

Acţiunea are loc în secolul al XVI-lea. Rusia condusă de Ivan cel Groaznic, ai cărui ani de glorie au trecut, trăieşte vremuri tulburi, conspiraţii, răscoale şi invazii ale tătarilor. Moartea ţarului duce la instalarea pe tron a fiului său, care, fiind bolnav mintal, are nevoie de un regent. Aşa începe ascensiunea ambiţiosului Boris Godunov, fost membru al gărzii personale a lui Ivan şi căsătorit cu fiica acestuia. Întâi regent, apoi ţar încoronat de Adunarea Naţională, Godunov a fost cel care a pus capăt îndelungatei domnii a dinastiei Rurik, rămânând în istorie drept una dintre cele mai misterioase figuri politice ale Ţaratului Rusiei.

19
Tagurile:
Televiziune

Загрузка...
Examen

Începe Evaluarea Națională 2021 pentru clasa a VIII-a cu proba Limba și literatura română

15
Marți, 22 iunie, în România începe sesiunea de Evaluare Națională 2021 pentru elevii clasei a VIII-a, cu proba scrisă la Limba și literatura română

Pentru examenele din cadrul sesiunii de Evaluare Națională 2021 la clasa a VIII-a s-au înscris peste 131 000 de absolvenți. Sesiunea se desfășoară în perioada 22 iunie - 4 iulie 2021.

Subiecte și bareme la Evaluare Națională 2021

  • Baremele de evaluare și de notare la Limba și literatura română pot fi accesate AICI
  • Subiectele din acest an vor fi afișate AICI

Calendarul examenelor la Evaluarea Națională 2021

Următorul examen din cadrul sesiunii de Evaluare Națională 2021 va avea loc joi, 24 iunie, la proba Matematică. După care, proba la Limba și literatura maternă va avea loc vineri, 25 iunie.

Primele rezultate vor fi afișate marți, 29 iunie, până la ora 14:00 (în centrele de examen).

Teste antrenament EN 2021, disponibile spre descărcare >>>

Contestațiile pot fi depuse în zilele de 29 iunie (în intervalul orar 16:00 - 19:00) și 30 iunie (în intervalul orar 8:00 - 12:00). Acestea pot fi transmise și prin mijloace electronice. Candidații care depun/transmit contestațiile prin mijloace electronice completează, semnează și depun/transmit tot prin mijloace electronice și o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere. Pentru candidații minori, documentele sunt semnate și de către părinții/reprezentanții legali ai acestora.

Rezultatele la Evaluarea Națională 2021

Rezultatele examenelor din cadrul Evaluării Naționale 2021 vor fi publicate de Ministerul Educației la adresa de pe acest LINK pe data de 29 iulie, după ora 14:00, însă rezultatele finale vor fi publicate după rezolvarea contestațiilor, pe data de 4 iulie 2021.

Calendarul admiterii la liceu în 2021 s-a modificat: când încep înscrierile >>>

Potrivit Ministerului Educației, media obținută la Evaluarea Națională la clasa VIII este un criteriu esențial pentru admiterea în învățământul liceal.

„Coordonarea la nivel național a proiectării, organizării și desfășurării EN VIII, precum și valorificarea rezultatelor acestora sunt asigurate de Ministerul Educației prin Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație (CNPEE). Coordonarea la nivel județean/al municipiului București a organizării EN VIII, precum și valorificarea rezultatelor acestora sunt asigurate de către inspectoratele școlare județene”, precizează edu.ro.

Organizarea examenelor la Evaluarea Națională 2021 - detalii

Ministerul educației informează că examenul se va desfășura în 3 850 de centre de examen, iar probele încep la ora 9:00, când candidații vor primi broșura cu subiectele și hârtie ștampilată pentru ciorne. La probele scrise ale Evaluării Naționale 2021, candidații primesc subiectele sub formă de broșură, putând să solicite și pagini suplimentare dacă este cazul.

„Timpul de redactare a subiectelor din cadrul fiecărei probe scrise este de 120 de minute (două ore) calculate după cele 15 minute alocate pentru completarea casetei de identificare. Asistenții vor verifica datele înscrise de candidați și vor secretiza caseta. Beneficiază de prelungirea timpului de lucru, cu maximum două ore, candidații pentru care s-a aprobat această solicitare de către Comisia Județeană de Organizare a Evaluării Naționale, în baza prevederilor Procedurii nr. 1.526/DGIP/12.03.2021 cu privire la asigurarea condițiilor de egalizare a șanselor pentru elevii cu deficiențe de vedere, deficiențe de auz și tulburări de neurodezvoltare”.

Candidații trebuie să aibă asupra lor un act de identitate și instrumente de scris cu cerneală sau pastă albastră pentru redactarea lucrărilor scrise. Pentru executarea schemelor și a desenelor pot folosi și creion negru.

Teste de antrenament pentru evaluarea națională 2021 >>>

Probele sunt monitorizate audio-video.

Interdicții la examenele de Evaluare Națională 2021

Este interzisă introducerea în sălile de examen a oricărui tip de materiale ajutătoare: manuale, dicționare, notițe, însemnări, cărți, ciorne, rezumate, culegeri etc., care pot fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, precum și a telefoanelor mobile și a  instrumentelor electronice de calcul, de stocare de informații sau de comunicare.

De asemenea, se interzice candidaților să introducă în sala de examen ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete și altele asemenea, candidații având obligația de a lăsa obiectele menționate în sala de depozitare a obiectelor personale stabilită de comisia din unitatea de învățământ/centrul de examen în acest scop. Candidații care refuză depozitarea obiectelor în sala stabilită de comisie în acest scop, nu sunt primiți în examen.

Media generală obținută în cadrul Evaluării Naționale are o pondere de 80% în calculul mediei de admitere în clasa a IX-a. Absolvenții clasei a VIII-a își vor putea continua studiile în învățământul liceal sau profesional, fiind asigurate locuri pentru toți elevii care au finalizat ciclul gimnazial.

Etapa specială a Evaluării Naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a (EN VIII 2021) este programată în perioada 5 – 12 iulie, fiind precedată de etapa de înscriere (28 iunie – 2 iulie).

15
Tagurile:
Teste, barem, Subiecte, Limba română, 2021, Evaluarea Naţională

Загрузка...