Ministerul Afacerilor Interne, România

Astăzi, ”război” de cuvinte între Interne și SRI diferențe radicale de atitudine

307
Instituțiile de forță ale statului roman au postat, astăzi, în prima zi a primăverii, mesaje… de Mărțișor, prin care Internele ”înțeapă”… SRI-ul.

BUCUREȘTI, 1 mart – Sputnik, Georgiana Arsene. De dimineață, Serviciul Român de Informații a postat, pe pagina sa de Facebook, o imagine cu cinci ridichi, alături de un mesaj destul de… interesant.

”Nu ignorați vestitorii atipici”, au scris reprezentanții Serviciului Român de Informații

Mesajul lor nu a rămas fără ecou, nu atât din partea publicului larg, cât a colegilor de la Interne.

”Nu vrem să fim atipici! O primăvară frumoasă să aveți!” au scris reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne, atașând o imagine cu cinci ghiocei. 

Întrebați de un internaut dacă mesajul lor vine în completarea reprezentanților Serviciului Român de Informații, cei de la MAI au explicat că este ”în completare”.

Este, practic, un „război” de cuvinte cu sens profund, întrucât sunt diferențe radicale de atitudine, dar și valori. Cel puțin așa reiese din mesajul punctat al MAI - „păstrăm tradiția”.

Nu este pentru prima data când Serviciul Român de Informații are un mesaj… atipic. Și aceasta fiindcă, de Dragobete, reprezentanții structurii de informații au transmis un mesaj care nu lasă loc la nici un fel de interpretare, chiar dacă era pe fond cu o inimioară… aproape întreagă.

”Nu te poți ascunde la nesfârșit”, au scris cei de la SRI

Nu știm cui se adresează mesajul, dar putem anticipa urmarea – cel sau cea care se ascunde poate fi găsit(ă) oriunde…

Să înțelegem că SRI face tot mai multe aluzii directe, ca să știe românul că este filat?

307
Tagurile:
SRI, MAI

Admitere liceu 2020. Mii de elevi au rămas nerepartizați

248
(reînnoit 17:38 10.07.2020)
Rezultatele repartizării computerizate a elevilor de clasa a opta care au obținut minim nota de trecere la Evaluarea Națională au fost făcute publice astăzi. Din păcate, nu toți elevii vor deveni liceeni…

BUCUREȘTI, 10 iul – Sputnik, Georgiana Arsene. Liceul rămâne un vis frumos pentru 8500 de elevi care au rămas nerepartizați în această sesiune de admitere la liceu.

admitere
© Sputnik / Виталий Аньков

Potrivit rezultatelor publicate de Ministerul Educației și Cercetării, cei mai mulți dintre aceștia sunt în București, Brașov, Cluj, Prahova, Sibiu și Neamț.

Motivul apariției acestei situații poate fi determinat de faptul că respectivii candidați nu au completat un număr suficient de opțiuni pe fișele de înscriere.

Și aceasta pentru că 1.882 dintre cei rămaşi nerepartizaţi au medii între 7 şi 9.56.

Mai mult, pe lista candidaților nerepartizați este chiar un elev c media zece la absolvirea claselor V-VIII, iar a cărui medie generală la admitere este 9.56. Elevul este din Giurgiu.

Copilul a candidat la licee din București, însă nu a fost repartizat.

Cel de-al doilea de pe listă este tot din Giurgiu, cu media generală 9,54, informează edupedu.ro.

Din fericire, nu e totul pierdut, deoarece pentru acești elevi mai urmează o a doua sesiune de admitere prin repartizare computerizată pe locurile rămase libere. La nivel național mai sunt 3400 de locuri rămase neocupate.

Calendarul complet pentru a doua etapă de admitere poate fi consultat aici.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

248
Tagurile:
Liceu, Elevi
Tematic
Admitere liceu 2020: azi are loc repartizarea computerizată a elevilor
Admitere liceu 2020-2021: a început completarea fișelor cu opțiuni
Admitere la UAIC 2020: toate detaliile legate de înscriere, concurs, locuri

Загрузка...
Aproximativ 160 de lucrători sezonieri români pe Aeroportul din Hahn, Germania

COVID-19: Accesul românilor, interzis şi restricţionat în 19 ţări europene –lista completă

21773
(reînnoit 16:19 10.07.2020)
România a ajuns pe locul întâi în Europa la creşterea numărului de noi cazuri, atingând joi un nou record de confirmări zilnice: 614 de cazuri confirmate în 24 de ore. În acest context, mai multe state au interzis accesul românilor pe teritoriul lor.

BUCUREŞTI, 10 iul – Sputnik, Doina Crainic. Mai multe ţări europene fie au interzis accesul românilor pe teritoriul lor, fie au impus diferite restricţii, după cum urmează:

În Austria, începând din 9 iulie, ora 00:00, toți cetățenii care călătoresc din România vor putea intra în Austria doar dacă prezintă un certificat (în limba engleză sau germană) de test negativ pentru infecția cu COVID-19 (PCR, RT), efectuat în ultimele 4 zile, anterior intrării în Austria, potrivit datelor transmise de Ministerul Afacerilor Externe, citate de gazetaromaneasca.com.

În absența acestui certificat, cetățenii care călătoresc din România cu destinație finală Austria vor trebui să intre în autoizolare pentru o perioadă de 14 zile. În cazul în care nu este respectată măsura autoizolării, amenda poate ajunge până la 1.450 de euro. De asemenea, s-a anunţat că va exista posibilitatea ca această categorie de cetățeni să fie testați la intrarea în Austria, iar în cazul unui test negativ nu va fi necesară măsura autoizolării.

În Bosnia și Herțegovina, cetățenii români pot tranzita ţara în scopul revenirii în România/în statul de reședință, cu condiția să nu se cazeze pe teritoriul acestui stat. Tranzitul în scop turistic nu este permis, cu excepția coridorului Neum (Croația-Bosnia și Herțegovina-Croația).

În Cipru, românii trebuie să prezinte, la intrarea în ţară, dovada efectuării unui test COVID-19, datat cu maxim 72 de ore anterior călătoriei. Pasagerilor care nu dețin rezultatele testului le va fi refuzată îmbarcarea, cu excepția celor care prezintă dovada că nu există capacități de testare în țara de proveniență. Aceștia vor fi testați la sosire și obligați să se autoizoleze până la primirea rezultatelor testului. Costurile testării și ale zilelor de izolare vor fi acoperite personal.

În Danemarca, începând cu 27 iunie 2020, s-a permis intrarea pe teritoriul său și turiștilor rezidenți în statele membre ale UE, statele din spațiul Schengen și Marea Britanie, dacă statul din care vin se regăsește pe lista deschisă stabilită de Autoritatea Daneză de Sănătate și dacă dovedesc că au o rezervare de cel puțin 6 nopți la o unitate de cazare din Danemarca (care să conțină toate numele celor care au rezervat și perioada rezervată). Această listă este actualizată săptămânal, în fiecare zi de joi. În prezent, România se regăsește pe lista deschisă.

În Estonia, cetățenii români care intră în această ţară sunt obligați să se autoizoleze timp de 14 zile, țara noastră având o rată a infectărilor care este mai mare de 16 la 100.000 de locuitori.

În Finlanda, românii pot intra doar dacă au permis de rezidență, sunt angajați în baza unui contract de muncă, vizitează o rudă de gradul I sau studiază la o instituție de învățământ de acolo.

În Grecia, potrivit informațiilor actualizate disponibile pe pagina https://travel.gov.gr, procedura în cazul turiștilor care sunt testați pentru COVID-19 la intrarea pe teritoriul Republicii Elene a fost modificată. Astfel, după efectuarea testării, persoanele în cauză își vor continua călătoria către destinația finală în așteptarea rezultatului, care este comunicat în 24 de ore. Autoritățile elene recomandă ca, până la comunicarea rezultatului, persoanele testate să păstreze distanțarea socială, să respecte recomandările adoptate la nivel local și să își monitorizeze starea de sănătate pentru identificarea unor eventuale simptome specifice infecției cu COVID-19. Persoanele testate vor fi contactate doar în cazul unui rezultat pozitiv.

De asemenea, potrivit aceleiași surse oficiale, începând cu 9 iulie 2020, completarea obligatorie a formularului electronic (Passenger Locator Form) de către persoanele care intră pe teritoriul Republicii Elene (pe cale aeriană, rutieră sau maritimă) trebuie făcută cu cel puțin 24 de ore înainte de data călătoriei, și nu cu 48 de ore, cum era valabil inițial. MAE reamintește că nerespectarea obligației de a completa acest formular este sancționată cu o amendă de 500 de euro, potrivit legislației elene în vigoare. Formularul este disponibil în limba engleză la adresa https://travel.gov.gr, unde sunt precizate și condițiile de călătorie valabile pentru această perioadă.

În ceea ce priveşte Irlanda, până pe 20 iulie, autoritățile irlandeze impun pentru toți cetățenii care sosesc în Irlanda obligativitatea de a completa un formular de localizare. După intrarea în Irlanda, toți cetățenii vor trebui să se izoleze pentru o perioadă de 14 zile.

În Islanda, înncepând din 15 iunie, călătorii care doresc să evite carantina de 14 zile și sosesc pe Aeroportul Internațional Keflavik sau alte aeroporturi și porturi internaționale, vor putea opta pentru efectuarea unui test pentru depistarea COVID-19. În perioada 15 – 30 iunie, testarea a fost gratuită, iar din data de 1 iulie fiecare testare va costa 15.000 ISK (aprox. 100 EUR). Pasagerii în tranzit, persoanele care dețin un certificat eliberat de autoritățile medicale islandeze conform căruia au avut deja o infecție cu COVID-19 și copiii născuți începând cu anul 2005 sunt exceptați de la obligativitatea testării sau a plasării în carantină.

În Letonia, obligația autoizolării pentru 14 zile după sosirea în această ţară se impune pentru cetățenii și rezidenții permanenți din România.

În Lituania, se permite accesul cu recomandarea autoizolării timp de 14 zile de la intrarea în țară, pentru cetățenii sau rezidenții permanenți ai României.

Malta interzice complet accesul românilor pe teritoriul său.

Muntenegrul a impus, începând cu 6 iulie, ca toate persoanele care sosesc în această ţară din Serbia să fie plasate în carantină instituționalizată; această prevedere nu se aplică în cazul tranzitului prin Serbia, cu condiția ca acest tranzit să se facă în cursul aceleiași zile de la data intrării. Cetățenii români sunt sfătuiți de MAE ca accesul în Muntenegru să se facă în baza pașaportului valabil, pentru a putea face dovada datelor de intrare/ieșire și să tranziteze Serbia fără opriri.

În Norvegia, începând cu data de 15 iulie 2020, va fi permisă intrarea cetățenilor rezidenți în state ale spațiului Schengen și SEE, dacă situația îmbolnăvirilor se va menține la un nivel scăzut. Totodată, se va renunța la obligativitatea intrării în carantină pentru persoanele care vin din țări/regiuni cu un nivel acceptabil de infecții. Lista țărilor și regiunilor care vor fi considerate sigure va fi elaborată de Institutul Norvegian pentru Sănătate Publică și va fi făcută publică în data de 10 iulie. Situația îmbolnăvirilor va fi monitorizată permanent și, la fiecare 14 zile, se va face o actualizare a listei statelor/regiunilor exceptate. În prezent, accesul românilor nu este permis.

În ceea ce priveşte Marea Britanie, cetățenii români care călătoresc în această ţară dintr-unul din statele care nu sunt incluse în lista excepțiilor, valabilă din 10 iulie, sunt obligați să se autoizoleze pentru o perioadă de 14 zile. Statele de pe lista țărilor exceptate de la restricții de călătorie sunt: Andorra, Antigua și Barbuda, Aruba, Australia, Republica Austria, Bahamas, Barbados, Regatul Belgiei, Insula Bonaire, Republica Cehă, Republica Cipru, Republica Croația, Republica Coreea, Curaçao, Regatul Danemarcei, Republica Dominicană, Republica Elenă, Republica Franceză, Polinezia Franceză, Insulele Feroe, Republica Finlanda, Republica Insulelor Fiji, Republica Federală Germania, Grenada, Groenlanda, Guadelupa, R.A.S. Hong Kong, Republica Italiană, Republica Islanda, Jamaica, Japonia, Principatul Liechtenstein, Republica Lituania, Marele Ducat de Luxemburg, R.A.S. Macao, Republica Malta, Republica Mauritius, Principatul Monaco, Regatul Norvegiei, Noua Caledonie, Noua Zeelandă, Republica Polonă, Réunion, Republica San Marino, Republica Serbia, Republica Seychelles, Regatul Spaniei, Regatul Suediei, Saint-Barthélemy, Saint Eustatius și Saba, Saint Kitts și Nevis, Saint Lucia, Saint Pierre și Miquelon, Regatul Țărilor de Jos, Republica Trinidad și Tobago, Republica Turcia, Ungaria, Vatican, Republica Socialistă Vietnam.

Olanda, începând din 9 iulie, a recomandat ferm cetățenilor care se deplasează din România în această ţară să se autoizoleze la domiciliu pentru o perioadă de 14 zile din momentul intrării pe teritoriul Regatului Țărilor de Jos.

Republica Moldova interzice până la data de 15 iulie 2020 intrarea pe teritoriul ei, prin punctele de trecere a frontierei de stat, a cetățenilor străini şi apatrizilor.

În ceea ce priveşte Slovacia, cetăţenii români nu au acces pe teritoriul Republicii Slovace în scop turistic, de afaceri, personal. Cetăţenii români pot tranzita teritoriul Republicii Slovace fără aprobare prealabilă din partea autorităţilor slovace în scopul repatrierii sau al deplasării în statul de destinaţie, cu condiţia ca deplasarea să aibă loc fără oprire, în decurs de maximum 8 ore de la intrarea pe teritoriul Republicii Slovace, inclusiv pentru realimentarea cu combustibil.

În Slovenia, tranzitul cetățenilor români spre România nu este restricționat, cu condiția părăsirii teritoriului sloven în maximum 12 ore (sunt acceptate scurte opriri pentru alimentare cu combustibil, masă, cafea, toaletă, odihnă etc., fără a înnopta în Slovenia). Tranzitul cetățenilor români spre alte state europene este permis în anumite condiții: să poată dovedi motivul deplasării (faptul că sunt rezidenți sau au domiciliul, că au un contract de muncă sau o problemă medicală de rezolvat în țara de destinație; turismul și călătoriile de afaceri nu sunt incluse în lista de excepții). Și în cazul tranzitului spre alte state europene se aplică regula părăsirii teritoriului sloven în maximum 12 ore.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

21773
Tagurile:
COVID-19, Români
Tematic
Când Vestul se teme de Est: directivă împotriva transportatorilor români, votată în PE
Scandalul Sparanghelul lovește și în Austria: spații de cazare imunde pentru români
Calvar pentru pasagerii români: coloană de 12 km la intrarea în Grecia

Загрузка...
Serghei Lavrov

Lavrov a comentat situația din jurul acordului Cer Deschis

0
(reînnoit 19:02 10.07.2020)
Indiferent cine va învinge în alegerile prezidențiale din SUA, noua administrație americană nu va reuși să revadă decizia de retragere din acordul Cer Deschis, consideră ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov.

BUCUREȘTI, 10 iul – Sputnik. Oricine ar deveni președintele SUA în urma alegerilor din noiembrie, e puțin probabil să se reușească revizuirea deciziei cu privire la retragerea Washingtonului din acordul Cer Deschis, a declarat ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov.

“SUA, conform graficului existent, în conformitate cu decizia anunțată de retragere, trebuie să-și înceteze participarea la acord din 22 noiembrie, adică peste 2,5 săptămâni după alegeri. Oricine va deveni președinte, noua administrație va prelua mandatul pe 20 ianuarie. Iată de ce e puțin probabil ca într-o astfel de situație decizia să poată fi revizuită, dacă acordul va expira, pur și simplu. Va fi nevoie, în cazul în care noua administrație – fie una democrată, fie una republicană, va decide să revină la acest acord, să demarăm niște negocieri de la zero”, a declarat Lavrov în cadrul unei sesiuni online a forumului international “Primakov Readings - 2020”.

Potrivit ministrului, partea rusă își îndeamnă partenerii rămași în acord să păstreze documentul, însă Moscova va lua o decizie finală cu privire la continuarea participării la înțelegere după ce va cântări toate consecințele retragerii Statelor Unite”, a menționat șeful diplomației ruse.

“Suntem pregătiți de situația în care acesta va continua să funcționeze, însă o decizie finală, să rămânem în el sau nu, o vom lua după ce vom cântări toate consecințele ieșirii Statelor Unite”, a menționat ministrul Afacerilor Externe.

La sfârșitul lunii mai președintele SUA, Donald Trump, a anunțat că Statele se vor retrage din Acordul Cer Deschis. Documentul a fost semnat în 1992 și a devenit una din măsurile de consolidare a încrederii în Europa după Războiul Rece. Acordul a intrat în vigoare în anul 2020 și permite statelor semnatare culeagă deschis informații despre forțele armate și evenimentele cu caracter militar pe teritoriile celorlalte state. Documentul a fost semnat de 34 de țări.

SUA și-au motivat retragerea din acord prin pretinsele încălcări a înțelegerii de către Rusia. În special, Washingtonul acuză Moscova că ar utiliza acordul “Cer Deschis” în calitate de instrument de „constrângere militară”. Rusia a respins în mai multe rând acuzațiile SUA.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Acord cer deschis, Rusia, Serghei Lavrov
Tematic
Lavrov și Pompeo au discutat problema epidemiei de coronavirus
Lavrov: Nu trebuie admisă politizarea pandemiei
Lavrov: Rusia este gata să discute cu UE în orice circumstanțe
De ce anumite țări din Europa nu pot cere ajutorul Moscovei - ministrul Lavrov explică
Lavrov despre Acordul Cer Deschis: Rusia nu se va isteriza
Lavrov a criticat Occidentul pentru folosirea pandemiei de COVID-19 în interese proprii
Lavrov: Rusia este interesată de un dialog normal cu toate țările

Загрузка...